Skocz do zawartości
IGNORED

Najbardziej nasycone kolumny podłogowe

akrool

Rekomendowane odpowiedzi

Aż , mnie kłuje w krzyżu ( za polecenie dystrybutora)....ale Dynaudio z Accuphase .

Accu to trochę nie moja bajka bo ja nazwałbym ten dzwiek słodkim, pozłacanym, gładkim, ale niezby nasyconym i niezbyt różnicującym barwy (zaznaczam, ze to tylko moja subiektywna opinia i to wyłącznie w odniesieniu do P7100 i a65). Natomiast wciąż to dzwiek bardzo wysokiej klasy tylko nie w moim guście,

O dynaudio w zasadzie napisalbym podobnie.

O "Dżizas" - u mnie WAF też raczej nie da rady z takim "trumnami" :-)

Ale wiesz jak te trumny grają?

Teraz nie robi sie takich glosnikow. ksiegowi nie umieją.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Teraz nie robi sie takich glosnikow. ksiegowi nie umieją.

Zapomniałeś dodać ,że również samochody, sprzęt RTV, foto , komputery itd.itp. wszystko to jest gorsze niż 30 czy 50 lat temu...

Absolutnie żadnego postępu naszej cywilizacji nie widać więc w audio również pewnie panuje ciemnota.

Ale tak poza tym to wszystko w porządku czy powinniśmy się zacząć martwić ? ;)

Zapomniałeś dodać ,że również samochody, sprzęt RTV, foto , komputery itd.itp. wszystko to jest gorsze niż 30 czy 50 lat temu...

Absolutnie żadnego postępu naszej cywilizacji nie widać więc w audio również pewnie panuje ciemnota.

Rób co chcesz, mam to głęboko w doopie.

Żryj szynkę nieszynkę, pij mleko mlekopodobne, wdychaj powietrze z dodatkami i się ciesz postępem. Ten postep też mam w ...

W audio jest tak samo, jak tego nie słyszysz to ... za mało słyszałeś.

A teraz przeczytaj ten tekst:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I zaktualizuj proszę oprogramowanie swojego mózgu i zacznij myśleć i ... pisać na temat. Aktualizacja bywa darmowa, trzeba trenować szare komórki. Tego serdecznie Ci życzę :).

Nie pozdrawiam ... dlaczego? ... stoi chyba w podpisie sly30

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Żryj szynkę nieszynkę, pij mleko mlekopodobne, wdychaj powietrze z dodatkami i się ciesz postępem. Ten postep też mam w ...

W audio jest tak samo, jak tego nie słyszysz to ... za mało słyszałeś.

A teraz przeczytaj ten tekst:

http://www.zlomnik.pl/index.php/2013/03/02/2019-roman-jedzie-do-pracy/

I zaktualizuj proszę oprogramowanie swojego mózgu i zacznij myśleć i ... pisać na temat. Aktualizacja bywa darmowa, trzeba trenować szare komórki. Tego serdecznie Ci życzę :).

Pozdro

Ja pisałem o postępie technologicznym a Ty o szynce , mleku i powietrzu.

Równie dobrze możesz napisać o wróżeniu z Tarota czy grzybobraniu.

Umiesz czytać w miarę proste teksty ze zrozumieniem czy tylko pienić się jak smarkacz ?

O moje szare komórki bądź spokojny są w jak najlepszym porządku.

Powinieneś jednak zacząć się martwić o swoje.

Co to będzie jak dorośniesz i również w tej sferze żadnego postępu nikt nie będzie w stanie potwierdzić?

Zamiast pisać debilizmy w stylu:

"Nie ma złej cyfry, nie ma złego analogu ... są tylko złe realizacje"...

lepiej pisz o mleku , szynce i wiejskim powietrzu.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Te Revele, o których piszesz - czy można ich posłuchać gdzieś w Warszawie? Jakiej wymagają ampifikacji?

Tego nie wiem. Dystrybutorem jest firma ś.p. Ryszarda Bałysa. Oni mają w ofercie Levinsona, Lexicona, Harmana i całość oferty grupy HK. Jak chodzi o amplifikację to raczej tranzystor, ale nie musi to być pancernik typu Krell Evo:-) Przetestowałem dwie wybitne dźwiękowo zestawienia czyli z CJ MET 250S oraz Accuphase P7100.

zaznaczam, ze to tylko moja subiektywna opinia i to wyłącznie w odniesieniu do P7100

P7100 jest najlepszym ze znanych mi Accuphasów... Zdecydowanie wolę jego dźwięk niż wszystkie z literą A na przedzie.

mówiąc o barwie mam tu na myśli możliwość usłyszenia

Tannoy Prestige i nie ma sensu poza to wychodzić i szkoda czasu, podobnie jak na dyskusje tutaj...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

A to ciekawe. Nie słyszałem wszystkich modeli z serii ale nie sądzę by zasadniczo różniły się od Canterbury, a to suchar, a nie kolumna soczysta.

Zresztą papierowe przetworniki zwykle dają suchy dźwięk. Papier ma swoje plusy, szczególnie tam gdzie mamy do czynienia z tańszymi kolumnami,w których nie ma lepszych technologii, ale soczystości z tego nie ma.

A co mają do tego Kagury czy Burmester? Nie rozumiesz tematu wątku czy nie umiesz czytać? Założyciel pyta o nasycone kolumny. Jest ich wiele na rynku. Najlepiej niech sam posłucha czy Tannoy Canterbury to jest kolumna soczysta. Ty pewnie zaślepiony w swoim fanatyzmie nie słyszałeś innych kolumn, to być może nie masz porównania. Soczyste są np Dynaudio.

A tak poza tym, to co tobie do tego co z czym zestawiam? Kagury widziałeś co najwyżej na zdjęciach, podobnie jak Burmestery. Słuchaj sobie dalej tego co lubisz i nie wtrącaj się w audio innych. Będę sobie zestawiał co mi się tylko spodoba.

• Użytkownicy+

sly, szkoda gadać...

Tannoy ma wiele fajnych cech, ale nie soczystość. Dynki zresztą też nie, one są tylko zamulone, a nie soczyste :)

Podaj Palton jakiś przykład soczystych kolumn i w ogóle soczystego dżwięku - o co tym razem chodzi? Jak postrzegasz czy też postrzegacie soczystość dżwięku, brzmienia...? Jeżeli dżwięk jest chudy, ostry, przesadnie detaliczny, z uwypukloną górą, mniejszą ilością basu i mniej konturowy - to według mojej opinii jest dżwiękiem nienasyconym. Z kolei jak jest tzw. mięso, kontur, mniej analitycznej i wycofanej góry... będzie soczyście - i tak np. sprawują się Dynki Special 25. To samo z brzmieniem live - sterylny tranzystorowy piec Peavey'a i jasno zbalansowany dżwięk gitary nie daje mi soczystości tylko plastikowy i kartonowy dżwięk. Podobnie z konrabasem - wielu basistów używa malutkich piecyków i doszukują się w swoim dżwięku efektu soczystości i mięcha, a to jest zwykły profan dobrego basowego brzmienia z dużego lampowego pieca, dającego nasycony w alikwoty dżwięk.

Parker's Mood

Dynaudio S25 to kolumny barwne ale brakuje im ,,mięcha,,.....i to był jeden z powodów przejścia na Harbetha

S25 potrzebują wzmacniacza który ma trochę tej ,,masy,, ... dlatego polecam do S25 mocne wzmacniacze lampowe

Najbardziej nasycone kolumny - polipropylen .

Cos w tym jest. Moje poprzednie Harbethy HL Monitor Mk III z przełomu lat 70/80 miały polipropylenowego Swisstonea. Z tekstylnym Audaxem na górze było bardzo barwnie, z nasyceniem i wypełnieniem. troszkę kosztem szczegółów.

Pozdro

Gość cybant

(Konto usunięte)

Dynaudio S25 to kolumny barwne ale brakuje im ,,mięcha,,.....i to był jeden z powodów przejścia na Harbetha

S25 potrzebują wzmacniacza który ma trochę tej ,,masy,, ... dlatego polecam do S25 mocne wzmacniacze lampowe

Słuchałem C2 w pokoju ok.25m2 zestawieniu z Accuphase i mięcha nie brakowało....

Zamiast pisać debilizmy w stylu:

"Nie ma złej cyfry, nie ma złego analogu ... są tylko złe realizacje"...

oooo, widzę że zadałeś sobie trochę trudu pogrzebać w moich starych wypowiedziach. To dobrze, znalazłeś trochę wiedzy, to się przydaje.

Co do realizacji ... musisz po prostu dorosnąć, takie życie. Pójdź do Filharmonii, posłuchaj, wróć, posłuchaj ... poznasz tajemnice dobrego dźwięku.

Pozdro

Gość jamówię

(Konto usunięte)

oooo, widzę że zadałeś sobie trochę trudu pogrzebać w moich starych wypowiedziach. To dobrze, znalazłeś trochę wiedzy, to się przydaje.

Co do realizacji ... musisz po prostu dorosnąć, takie życie. Pójdź do Filharmonii, posłuchaj, wróć, posłuchaj ... poznasz tajemnice dobrego dźwięku.

Pozdro

Tu kolejny przykład,może zrób sobie przerwę,nabierz dystansu,zacznij lubić ludzi.

Panowie, Panowie - chwila nieuwagi i już pojechało.... :-) Stanowczo proszę o niezaśmiecanie tego wątku. Wszelkie opinie (nawet kontrowersyjne) na temat sprzętu mile widziane. Wszelkie uwagi pod adresem wypowiadających się będą tłamszone brutalną siłą od dzisiaj od 10:00 :-)

Nie mam ochoty odszukiwać wpisów na temat wątku w otchłaniach kilkuekranowych przepychanek.

Ale wiesz jak te trumny grają?

Nie mam pojęcia i pewnie z ciekawości przy okazji gdzieś posłucham, ale do domu nie wezmę :-)

Najbardziej nasycone kolumny - polipropylen

Czyli najlepiej powinny grać rury kanalizacyjne i rynny :-) Dobra dobra - głupi żart... A jakieś konkretne przykłady?

P7100 jest najlepszym ze znanych mi Accuphasów

Mi nie podszedł, ale jak mówię jest dobre urządzenie i rozumiem doskonale, że ma swoich zwolenników.

Tannoy Prestige i nie ma sensu poza to wychodzić i szkoda czasu, podobnie jak na dyskusje tutaj...

Według mnie tym głośnikom brakuje z kolei mięsa na dole. Ładnie grają średnicą, ale tez nie nazwałbym tego dźwięku nasyconym.

Zresztą papierowe przetworniki zwykle dają suchy dźwięk

Sly - z tym uogólnieniem też się nie zgodzę. Można podać sporo przykładów kolumn, które mają papierowe głośniki i grają wypełnionym pięknie dźwiękiem. Na przykład SF Olympica III nie szukając daleko. Może nie jest to szczyt szczytów, ale zdecydowanie sucho nie jest.

jestes głuchy i bez sensu jest dyskusja z Tobą,

Nie rozumiesz tematu wątku czy nie umiesz czytać?

Panowie, Panowie - prośba jak #51...

Panowie, Panowie - chwila nieuwagi i już pojechało.... :-) Stanowczo proszę o niezaśmiecanie tego wątku.

OK.

Pozdro

To też napisałem, że zwykle a nie, że zawsze. Większość z tego co słuchałem na papierowych przetwornikach grało sucho. Ale może są takie, które suche nie są, może wtedy przetwornik wcale nie jest tylko z celulozy, a np z jakiejś mieszanki, a może ma coś pogrzebane w innych aspektach, żeby sucho nie było. Tannoy suchy jest i jak ktoś twierdzi, że nie, to cóż, pytanie kto tu jest głuchy… :-)

Z kolei jak jest tzw. mięso, kontur, mniej analitycznej i wycofanej góry... będzie soczyście - i tak np.

Generalnie moim zdaniem tak, choć góry nie powinno być mniej ani nie powinna być wycofana - wystarczy żeby nie była natarczywa i miała ładnie zdefiniowany blask i wybrzmienia. Ale jest potrzebna, bo inaczej będzie zmulenie. To samo z detalem - nasycenie dźwięku i detal to jakby nieco różne wymiary. Dla samego nasycenia detal nie jest kluczowy, ale bez niego znowu dźwięk robi wrażenie kluchowatego.

Moim zdaniem nasycenie dźwięku głównie objawia się w jego mięsistości, pokazaniem alikwotów i harmonicznych, różnicowaniem barw i to we wszystkich zakresach, a nie tylko na średnicy. Przykładowo, dobrze nasycona tylko średnica nie odda naprawdę ładnie skrzypiec ani kontrabasu jeśli kolumna nie dysponuje wysyceniem dźwięku w zakresie basu i wysokich tonów. Podobnie z talerzami czy innymi przeszkadzajkami - łatwo pokazać ostre dźwięki w wysokich tonach albo je wycofać, ale pokazać tak, żeby nie kaleczyły uszu, ale też żeby były dobrze słyszalne i do tego miały różne odcienie dla różnych rodzajów blach, a do tego wybrzmienia to jest właśnie sztuka w kierunku nasycenia...

Słuchałem C2 w pokoju ok.25m2 zestawieniu z Accuphase i mięcha nie brakowało....

(aby sprecyzować) jeżeli napisałem że S25 dobrze graja z wzmacniaczem lampowym to miałem na myśli integrę

z S25 przerobiłem kilka wzmacniaczy i jednak lampa dała dopiero odpowiednią ilość mięcha.....to jest tylko moje zdanie

z który nie trzeba się zgodzić....długo walczyłem ze sobą aby pozbyć się S25 na rzecz SHL5 ale nie żałuję zamiany!

również słuchałem S25 z Accu p-7100 i A-65......to są końcówki mocy i się nie wypowiadam

Czyli najlepiej powinny grać rury kanalizacyjne i rynny :-) Dobra dobra - głupi żart... A jakieś konkretne przykłady?

Głośniki polipropylenowe maja swoja charakterystyczna nasycona barwę dlatego też często takie kolumny graja z Krellami .

Różne sa polipropyleny . Dynaudio , Harbeth , ProAc , Spendor itd .Seas kiedys zrobił swietny polipropylen WT171XP zastosowany choćby w Quba Sobieski .

Miałem na nim kolumny przez wiele lat ( 1997-2004 ) i bdb je wspominam .

Polecam koniecznie posłuchać kolumn Vienna . Miałem Beethoveny i to na nich saksofon i skrzypce powodowały ciary na plecach .

Dzisiaj gdybym miał zmienić kolumny to chyba tylko właśnie na polipropylen ( mam modyfikowane R900 Kefa )

Akrool, ze zdziwieniem patrzę na wątek załozony przez Ciebie o soczyscie grajacych kolumnach i zastanawiam się czy

poszukujesz takowych do swojego systemu czy chcesz sprawdzić naszą wiedzę ? hm.....? Nie napisałeś nic o wzmocnieniu ani o wielkości pomieszczenia w którym będą grały a przecież to jest szalenie ważne.Nie podałeś też przedziału cenowego w którym mamy się poruszać.Jeśli przeoczyłem info na ten temat to puść w niepamięć moje uwagi.

Co do kolumn soczyście grających to moi przedmówcy zaproponowali kilka ciekawych modeli ale jak na razie nie okresliłeś się czy któryś z nich interesuje cię bliżej czy nie - może po prostu przyglądasz się na coś co okaże się strzałem w 10.

Mnie sie podoba SF Stradivari którą zaproponował kolega Moreno.Dorzuciłbym do nich Magnepany MG 20.1 które grają rewelacyjnie ale obligują do mocnego wzmocnienia i pokoju min.35 m2 Z tego co pamietam słuchałeś już MG nizszych modeli ale nie spełniły twoich oczekiwań. Kilku kolegów zwróciło uwagę na Tannoya i przychylam się do tej propozycji

bo to szalenie ciekawy brand tworzący modele na bazie głośnika centralnego czy szerokopasmowego.

Jesli budzet masz skromny, to zainteresuj się kolumnami skrzyniowymi vintage ale o takie trudno w idealnym stanie no i z wielkoscią tych ' szafek ' musiał bys jakoś zaradzić. Zainteresuj się również kolumnami odgrodowymi pana Zawady. To świetnie grające z mocno nasyconym dzwiękiem kolumny.Maja wbudowane łącznie 14 przetworników . Jest para prawie nowa do sprzedaniaGdybyś był zainteresowany pisz na priva.

Tak, Vienny też są soczyste.

Zwłaszcza Mahlery - piekna kolumna w przyzwoitej cenie.Amerykanie kochają ten dzwięk.W PL jest kilka par.

zastanawiam się czy

poszukujesz takowych do swojego systemu czy chcesz sprawdzić naszą wiedzę ? hm.....? Nie napisałeś nic o wzmocnieniu ani o wielkości pomieszczenia w którym będą grały a przecież to jest szalenie ważne.Nie podałeś też przedziału cenowego w którym mamy się poruszać

Maggie - jak pisałem, wątek ma charakter dyskusyjno poznawczy, a nie "wyborczy". Dlatego nie opisuje swojego sprzętu ani pomieszczenia, bo to nie na temat :-)

• Użytkownicy+

Podaj Palton jakiś przykład soczystych kolumn i w ogóle soczystego dżwięku - o co tym razem chodzi? Jak postrzegasz czy też postrzegacie soczystość dżwięku, brzmienia...?

Można się ze mną nie zgadzać, ja wyrażam swoją opinię na podstawie doświadczeń. Akurat dynki znam nieźle, słyszałem wiele modeli a C2 słucham niemal codziennie.

Ciężkie i miękkie membrany, dodatkowo często o niskiej skuteczności, po prostu nie nadążają za impulsem, rozmazują kontury, co jest odbierane jako "ciepłe" i "barwne". Prawdziwe ciepło, blask i naturalność powinna moim zdaniem być zawarte w nagraniu i wychodzić z elektroniki, kolumny powinny potrafić to oddać. Ciężkie membrany spowalniają i ujednolicają dźwięk, co powoduje, że wszystkie nagrania mają podobną sygnaturę. Rozumiem, że może się to podobać, ale nie jest to według mnie najlepsza droga. Zdecydowanie lepiej dobrać dobrze elektronikę i kable. Z dyniami i podobnymi kolumnami, jest wciąż ten sam problem - brak kontroli. Sięga się po coraz mocniejsze wzmacniacze, żeby to jakoś grało. To leczenie mało efektywne, kosztowne i przynoszące słabe efekty.

Dla mnie najlepsze są twarde membrany, bądź papierowe. W tych ostatnich niska masa ma zalety, dzięki temu można grać z A klasą lub lampą. Wtedy mamy barwę i nie tracimy detali.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.