Skocz do zawartości
IGNORED

Bede kupowal nowy TV - kilka pytan do znawcow tematu.

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Chce kupic LEDa w rozmiarze 55-60 cali w cenie ok. 4500zl, w sumie najwazniejsza kwestia jaka mnie interesuje to najlepsza jakość obrazu w tej cenie,

druga sprawa Samsung odpada po prostu nie podoba mi się jego obraz, ani charakterem ani jakoscia, ani możliwościami sd (sd przypomina filmy vhs)

W sumie polecie nalepsze odbiorniki w tej cenie i rozmiarze 55.

Oczywiście decyzja co do zakupu jeszcze nie zapadla zależy co potrafią zaoferować nowe odbiorniki w porównaniu z moim starszym tez 55 calowym LG. Po nakierowaniu a następnie sprawdzeniu na zywo obrazu zdecyduje, wiec podawajcie swoje typy w tej cenie.

Obraz lubie czysty czern ma być czarna ostry wyraźny nie rozjaskrawiony, ogolnie dobrej jakości.

Jeśli nie zdecyduje się teraz to będzie to tzw informacja dla mnie może za 2-3 m-ce czy pol roku doloze więcej i zdecyduje się na cos lepszego na razie trzymajmy się tej ceny.

chwilowy brak działalności w audio.

Chce kupic LEDa w rozmiarze 55-60 cali w cenie ok. 4500zl, w sumie najwazniejsza kwestia jaka mnie interesuje to najlepsza jakość obrazu w tej cenie,

3 lata temu za 2400 PLN kupiłem 51" plazmę fhd i 3d aczkolwiek do dziś okularów nie kupiłem.

Żaden lcd- led nawet za 8 tys nie ma startu pod względem jakości obrazu a oko mam wyczulone - obrabiam zdjęcia cyfrowe i zwracam uwagę na wszystkie aspekty.

Dziś pewnie za niższą kwotę można kupić większy ekran.

W przededniu powszechnego 4K nie przepłacałbym za lcd-led no chyba, że 2K to może mieć sens bo plazmy to raczej tylko FHD są.

Zrezygnowałem jednak nie ma sensu zmieniac leda 55 na innego 55 czekamy na oled albo innym razem będę wymienial.... tym bardziej że wiele sie nie zmieniło w jakości od tego czasu co kupowałem tv

W zasadzie masz rację, jak masz LCD to nie ma sensu kupować nowszego. Ja z kolei mam telewizor Philips 8008 i jestem bardzo zadowolony z tego LEDa, a OLED mi tak nie imponuje jak niektórym. Z tego co się orientuję w świecie technologii jeszcze mój telewizor nie stanie się taki stary. OLED nadal się szybko wypala oraz posiada inne, pomniejsze wady wieku dziecięcego. Myślę, że cudem byłoby, gdyby udałoby się wyeliminować te wady w dwa lata.

Ja mam nadzieję z moją plazmą dotrwać momentu, gdy panele OLED będą w normalnej cenie.

Póki co - Panasonic gra dzielnie i nie mam żadnego ciśnienia na przesiadkę a cena OLED na moich oczach spadła o 30%, ale to i tak wciąż za drogo.

Poczekam spokojnie, chcę ominąć LCD/LED (czy jak tam zwał) bo to by było zejście z jakością obrazu poniżej plazmy.

Więc czekam.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Mi jak najbardziej podchodzi samsung wlasnie....i 3d to w sumie u mnie w domu mało się używa,główna zaleta to smart z względu że ogląda się dużo filmów a jak komuś zależy na 3d to 55 cali chyba minimum musi być...

Polecam

samsunga.

Wysłane z mojego commodore 64 przy użyciu Joysticka.

,główna zaleta to smart z względu że ogląda się dużo filmów

A ja nie rozumiem przepłacana za funkcje, których ekran mieć nie musi.

Dla mnie wystarczy monitor a wszystkie inne urządzenia można podpiąć kablem i to nawet nie do ekranu tylko do kina domowego bo sam obraz to za mało żeby cieszyć.

Jak takie urządzenie się zepsuj eto się podepnie inną skrzynkę jak padnie ekran to się kolejny ekran podepnie a a skrzynka działa dalej.

Nawet anteny nie mam podpiętej do TV bo i po co?

Reasumując dlaczego nie ma takich dużych monitorów?

No tak...puki co komputer mam drugim końcu mieszkania a salon to salon wystarczy że już od kina dużo kabli jest pozatym nie chce wszystkich mediów mieć w jednym miejscu, co innego jak bym mieszkał sam...no kawalerem już nie jestem nawet i z odzysku. :)

Bawiłem się pare dni temu tym gadżetem ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Działa to lepiej niż wszystkie te "smart TV" razem wzięte. Chyba ostatnią rzecz jaką jest sens się sugerować to te w 95% zbędne "funkcje" smart. Nie wierzę że ktoś z tego szerzej korzysta jakoś...

Ukryta Zawartość

Bawiłem się pare dni temu tym gadżetem ->

Ukryta Zawartość

Działa to lepiej niż wszystkie te "smart TV" razem wzięte. Chyba ostatnią rzecz jaką jest sens się sugerować to te w 95% zbędne "funkcje" smart. Nie wierzę że ktoś z tego szerzej korzysta jakoś...

No ja to bym chciał żeby mtos zaczal bardzo dooracowane odbiorniki orodukowac i nie umieszczac w nich zadnego smart a skuoil sie wyłącznie na obrazie i dzwieku.

Ukryta Zawartość

Ale cena 4500 zł nie pozwala na zakup wybitnych jednostek .

Mieszczą się modele rzetelna jak na klasę przystało:

Panasonic 55as650 z nowym interfejsem.

Philips 55PFS7109 z ambilightem

Toshiba 55L7453 z tylnym strefowym podświetleniem LED

Na Samsunga dobrego czy Sony - trzeba jeszcze dozbierać kasy !.

Ale cena 4500 zł nie pozwala na zakup wybitnych jednostek .

Mieszczą się modele rzetelna jak na klasę przystało:

Panasonic 55as650 z nowym interfejsem.

Philips 55PFS7109 z ambilightem

Toshiba 55L7453 z tylnym strefowym podświetleniem LED

Na Samsunga dobrego czy Sony - trzeba jeszcze dozbierać kasy !.

Wlasnie przeglądam czasami forum hdtv gdzie kiki (locoloco) się udziela i prawie zawsze pada na odbiorniki philips toshiba sharp ewentualnie czasami panasonic sony

Widzialem paro letniego Philipsa obraz jak ktoś nie porownywal roznych tv i nie ma za dużych wymagan to będzie zadowolony, przy sd lepiej od Samsunga serii F ale HD już trochę lepiej na nowym Samsungu F oczywiście ustawionym bo nieustawionego Samsunga F nie da się ogladac. Ale LG seria LA na IPS bije go na glowe, obstawiam ze wiele do przodu nie poszli wiec tylko trochę obraz może być lepszy przy nowym Philipsie, ciekawi mnie wasza opinia o jakości tych TV w porównaniu np. z LG? Nie zebym chciał kupować tylko zwykla ciekawość?

Dla mnie obraz na matrycy IPS bez dobrego systemu wygaszania jest nie do przyjęcia.

Widziałem nowe modele LG i nie ma na nich żadnej głębi czerni tylko szarość.

Panasonic ma w serii i matryce IPS i VA.

Cenowo obecnie i tak mu nikt nie podskoczy.

A klasa cenowa pozwala na wybór rzetelnych modeli.

A na Samsunga 55H7000, Na sony 55W955 - kasy i tak nie wystarczy

Nawet nie wystarczy na 55W829.

Więc w klasie zostają jedynie te co podałem i żadnej sensacji tu nie ma.

A na modele wszystkie są specjalne oferty dla członków forum, kalibracja gratis i prezent gratis.

---antymalkontent---

Korzystam z smarta tylko w sprawie filmów, bo po co kupować lub ściągać film jak można sobie obejrzeć on-line i i nie martwić się o wolne jeszcze GB na dysku,lecz do innych rzeczy to potwierdzam to porażka wiadomo to nie jest pc.

• 2 miesiące później...

Krzaku, malkontent czytałem o tym fergusonie a dokładnie o 2-ce.Jeden podstawowy brak Flasha zacytuję"BRAK FLASHA UNIEMOŻLIWIA OGLADANIE FILMÓW NA NECIE NIE POMAGA NOWY SOFT" także drodzy koledzy dyskwalifikuje go z miejsca jak dla mnie choć cena 300 zł to nie wygórowana myślę no i brak wyjście cyfrowego dźwięku drugi wielki minus...jak dla mnie hdmi mnie nie urządza...a dlaczego pytanie padnie z pewnością od Was a dlatego ze tv mógłby być wyłączony jak leci muzyka.

Nie ma sensu wymianka leda na leda....i to w tak minimalnym dzisiaj rozmiarze.... pomyśl o projku....

Ja mam tv 65"...... ale projka z ekranem 95" adeo tensio popełnie już w tym roku... już nie mogę się doczekać.... niestety projek zamieszka w salonie i ekran może być tylko 95" bo sony hw55 z 3 metrów większego formatu nie rzuci a nie chce na styk zoomem dojechać bo to szkodliwe dla jakości obrazu......w planach był 4k projek ale sprawa się rypła z osobnym pomieszczeniem i "niestety" ;) musi być hw55.... :) ;)

....30 cali więcej....ale będzie zabawa ;) :)

@antymalkontent posłucha rad Kolegów i zainwestuj w projektor.... więcej cali...więcej zabawy ;) :).... więcej radości. ...

Zrezygnowałem jednak nie ma sensu zmieniac leda 55 na innego 55 czekamy na oled albo innym razem będę wymienial.... tym bardziej że wiele sie nie zmieniło w jakości od tego czasu co kupowałem tv

Wydaje mi się, że nie do końca masz rację. LED mianowicie LED'owi nierówny... :)

Ale jeśli masz już bardzo dobry LED to spokojnie czekaj aż OLED'y stanieją.

Pamiętaj jednak że ta technologia nie oznacza lepszego obrazu "z automatu". Czerń będzie lepsza i kontrast i to wszystko.

Ja testowałem OLED w sklepie, podłączyłem Blu Ray (po wielkich oporach obsługi) i powiem tak: za 2500€ szału nie ma. Absolutnie d*** nie urywa. NIE JEST WART TYCH PIENIĘDZY. Na razie...

Z OLED póki co jesteśmy skazani na idiotyczne zakrzywione ekrany. Płaskie OLED TV widziano jak dotąd tylko na prospektach. Biel już pod niewielkim kątem robi się różowa. Ogólnie - nie jest za dobrze.

Na dzisiaj bym szedł w Panasa AX900 (gdy stanieje) oraz w Sony z wysokich serii z Triluminous.

Ja kupiłem tańszy Sony KDL-50W829B i jestem zadowolony z obrazu nawet bez Triluminous, ale to nie jest propozycja dla Ciebie bo ekran za mały. Dla mnie już po kilku tygodniach 50 cali w niedużym pokoju to za mało! :) Kolejny będzie minimum 55 a może i 60 cali.

Zresztą co do Triluminous to mam pewne wątpliwości bo się nie bawiłem regulacjami takiego TV - obraz wydaje mi się zbyt cukierkowy. Dlatego wolałem niższą serię i póki co - nie żałuję wyboru bo po regulacjach to naprawdę daje się oglądać. Czerń nie różni się od ramki. Matryca IPS to pomyłka. Lepsze kąty widzenia, OK, ale jak na razie tylko Panas AX900 daje porządną czerń. Tylko za jaką kasę? Mój TV daje dobry obraz tylko w osi, ale zwykle ogląda TV tylko żona więc dla mnie to nie problem. Na pewno nie polecam matryc VA do rodzinnego oglądania. Telewizory na tych matrycach są b. dobre ale dość egoistyczne! :)

Zostaje więc Panas AX900 ale w LED to cenowy odpowiednik hajendowych wzmacniaczy - jest droższy niż OLED.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

@ilDottore za mały przeskok z 50" na 55" czy 60".... planuj większy skok bo po miesiącu się przyzwyczaisz i uśmiech zniknie.... ja z 50" przesiadłem się na 65" i już dawno różnica rozmiaru zanikła....

Zasada jest taka że przy b.dobrym jakościowo materiale minimalna odległość widza od ekranu to 1.5×jego szerokość...w wielu wypowiedziach i poradach podaje się taką odległość...jest to odległość która przy materiale fullhd nie powoduje że widzimy strukture obrazu i nie mamy dyskomfortu że go nie obejmujemy wzrokiem. ... tą zależność głównie stosuje się przy projektorach ale ja ją stosuje przy plaźmie i uważam że można śmiało ją przyjąć przy telewizorze....

Analogicznie 95" z projektora będę oglądał z 3.1 metra, gdzie 95" to 209 cm szerokości i 118 cm wysokości roboczej ekranu..... :)

Niestety zbyt wielki obraz przy zbyt małej odległości oka do niego to także porażka tak samo niefajna jak zbyt mało cali...trzeba znaleźć optimum do warunkum panujących w naszym salonie.... :)

No oled to wciąż przyszłość czekam na sony panasonic Philips a nawet samsung oled no i na dopracowana technologie. A na razie pozostaje Led tym bardziej że po kalibracji da sie to oglądać. Ma razie jest tylko lg z nie do końca dopracowwna jeszcze technologia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.