Skocz do zawartości
IGNORED

WEISS Medus + Man301

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Google: Man301 Computer Audiophile ;)

http://www.computeraudiophile.com/content/501-weiss-engineering-man301-music-archive-network-player-review/

ten DAC może być bardzo dobry, choć osobiście nie sądzę, aby odpowiadała ci jego sygnatura. To coś bliżej dCS niż Metronome.

O.K. dzięki za pomoc.

Zapoznam się z artykułem.

Jesli Meitner jest tym co ma Cie uszczesliwic...

Moim skromnym zdaniem aby zagrac na poziomie plyt cd z kombo metronome albo i lepiej , ale z transportu cyfrowego potrzeba w20 jako transportu i

A/ albo dual aes ebu do np Vivaldiego

B/ albo po usb do np Kalliope czy La Fontaine, moze tez Emm labs( tu tylko domniemam)

Jesli Metronome jest tym , co najbardziej trafia w Twoje gusta, sadze, ze gdybys przelamal uprzedzenia, to dzwiek z w20 w polaczeniu z big 7 by Cie pozytywnie zaskoczyl.

To jest szkola dzwieku zblizona nasyceniem i muzykalnoscia do Metronome.

Mysle, ze Elb to potwierdzi.

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Moim skromnym zdaniem aby zagrac na poziomie plyt cd z kombo metronome albo i lepiej , ale z transportu cyfrowego potrzeba w20 jako transportu i

A/ albo dual aes ebu do np Vivaldiego

B/ albo po usb do np Kalliope czy La Fontaine, moze tez Emm labs( tu tylko domniemam)

1. Mariusz przecież pisałem już wcześniej wiele razy ,że miałem przez jakiś czas u siebie W20 i niestety delikatnie ujmując nie zachwycił mnie niczym poza łatwością obsługi.

Dźwiękowo był zdecydowanie gorszy od Calypso.

Podłączony był po AES/EBU kablem Siltecha Golden Ridge tak samo jak jest podłączony napęd CD.

Nie będę Ciebie przekonywał ,że grało to wyraźnie gorzej (słuchało tego zestawienia kilka osób i każdy był tego samego zdania co ja) bo nie mam zamiaru udowadniać ,że nie jestem wielbłądem i do tego jeszcze głuchym;)

Było tak jak napisałem i wcale nie chodzi mi o to ,że chcę komuś udowodnić ,że napęd CD jest jedynym słusznym rozwiązaniem.

Gdyby W20 zagrał na poziomie Calypso dawno już stał by u mnie na półce i było by po "kłopocie".

A jak widzisz wcale tak nie jest.

2. Tak , dźwięk Metronome trafia w mój gust.

Nie , dźwięk DCS -a nie trafia w mój gust.

Nie oznacza to ,że u Ciebie może być odwrotnie.

P.S.

Z całym szacunkiem dla Elberotha i dla Ciebie . Co możecie powiedzieć na ten temat skoro nikt z Was Calypso nigdy nie słuchał o bezpośrednim porównaniu nawet nie wspomnę ? ;)

Możemy podywagować i domniemać ....

Tak , dźwięk Metronome trafia w mój gust.

Muzyka czy technika :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

jarek&ania

Z tego co wyczytałem wychodzi, że MAN301 nie jest udanym urządzeniem. Nie warto go nawet testować.

Powolny (skanowanie dużej biblioteki zajmuje my kilka godzin), brzmi słabo jak na High-End. Kiepskie sterowanie - wolna aplikacja.

Możesz się zniechęcić jeszcze bardziej do plików. A szkoda byłoby.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

jarek&ania

Z tego co wyczytałem wychodzi, że MAN301 nie jest udanym urządzeniem. Nie warto go nawet testować.

Powolny (skanowanie dużej biblioteki zajmuje my kilka godzin), brzmi słabo jak na High-End. Kiepskie sterowanie - wolna aplikacja.

Możesz się zniechęcić jeszcze bardziej do plików. A szkoda byłoby.

Masz chyba (niestety) rację ;)

Liczę na Amare ,że zaskoczy nas wszystkich pozytywnie.

Tylko kiedy w końcu będzie gotowy ten produkt bo jak na razie widziałem tylko wirtualne symulacje ?

1. Mariusz przecież pisałem już wcześniej wiele razy ,że miałem przez jakiś czas u siebie W20 i niestety delikatnie ujmując nie zachwycił mnie niczym poza łatwością obsługi.

Dźwiękowo był zdecydowanie gorszy od Calypso.

Podłączony był po AES/EBU kablem Siltecha Golden Ridge tak samo jak jest podłączony napęd CD.

Nie będę Ciebie przekonywał ,że grało to wyraźnie gorzej (słuchało tego zestawienia kilka osób i każdy był tego samego zdania co ja) bo nie mam zamiaru udowadniać ,że nie jestem wielbłądem i do tego jeszcze głuchym;)

Było tak jak napisałem i wcale nie chodzi mi o to ,że chcę komuś udowodnić ,że napęd CD jest jedynym słusznym rozwiązaniem.

Gdyby W20 zagrał na poziomie Calypso dawno już stał by u mnie na półce i było by po "kłopocie".

A jak widzisz wcale tak nie jest.

2. Tak , dźwięk Metronome trafia w mój gust.

Nie oznacza to ,że u Ciebie może być odwrotnie.

P.S.

Z całym szacunkiem dla Elberotha i dla Ciebie . Co możecie powiedzieć na ten temat skoro nikt z Was Calypso nigdy nie słuchał o bezpośrednim porównaniu nawet nie wspomnę ? ;)

Możemy podywagować i domniemać ....

No coz, probowalem:)

Co do wyzszosci napedu calypso nad w20 - mimo, ze sluchalo kilka osob - pozostane niewiernym tomaszem... Gdybym mial chociaz cien podejrzenia , ze to moze byc prawda, to bym poprosil o mozliwosc jego odsluchu, chocby , aby sobie wyrobic wlasne zdanie. Poki co pozostaje sceptyczny i jedyne w co moge uwierzyc, to ze Tobie sie bardziej podoba:) a o gustach jak wiadomo sie nie dyskutuje.

Jest taka szana, ze slyszalem calypso w Monachium , gdzie rozmawialem z ludzmi z Metronome, ale pewny tego nie jestem, poza tym sluchalem systemu, nie zrodla wiec podstaw do oceny samego transportu nie mam rzeczywiscie zadnych.

Z tego co wiem z wlasnego doswiadczenia o jitterze i jak on wplywa na dzwiek w napedach optycznych po prostu nie moge uwierzyc, aby gralo lepiej. Dla mnie to tak jakby przyjac, ze silnik 4 cylindrowy pracuje rowniej od osmiocylindrowego.

A gusta mamy zapewne rozne, bo ja bym nie mogl na dluzej zyc z dakiem Metronome, ani z wloskimi winami.

Oba znosze od czasu do czasu:)

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

o jitterze i jak on wplywa na dzwiek w napedach optycznych po prostu nie moge uwierzyc, aby gralo lepiej.

Mariusz , wiara jest dobra ale w kościele ;)

Poza tym to co dla jednego jest lepiej dla innego może oznaczać gorzej.

Skoro jednak powołujesz się na "wiarę" to czemu nie chcesz uwierzyć akurat mi ?

Ja nie jestem ortodoksyjnym audiofilem czy hajendowym krzyżowcem.

Jak coś zagra lepiej piszę o tym otwarcie bez skrupułów bo nie mam żadnego interesu aby ściemniać czy gloryfikować jakiegoś producenta.

Tak było w przypadku Kondo Kagura czy Tenora Audio, które zagrały zdecydowanie lepiej niż T+A i właśnie sprzedaję mój sprzęt (bez sentymentów) bo to tylko sprzęt a nie ołtarz z figurką Matki Boskiej ;)

Identycznie byłoby / będzie w przypadku transportu plików vs. napęd CD.

Nie jestem fanatykiem CD (pomimo ,że takie cechy mi przypisujesz) i jak posłucham takiego serwera , który mi podejdzie na pewno go kupię.

W końcu chcę być chociaż odrobinę tak postępowym dziadkiem jak Ty ;)

bo ja bym nie mogl na dluzej zyc z dakiem Metronome

Jak wiadomo gra cały system a dac zagra tak dobrze jak na to pozwoli mu transport , który do niego podłączysz.

Czy La Fontaine to poziom Calypso ? :)

Ale wiara czyni cuda , jak powszechnie wiadomo ;)

Co do win to powinieneś spróbować "Amarone della Valpolicella Riserva Zenato 2007".

Zmienisz zdanie o włoskich winach ;)

Jak widzisz Ty gustujesz we francuskich winach a ja we francuskim sprzęcie audio;)

Po francuskich winach trochę mnie otrzącha ;)

I to jest słuszne podejście by ze sprzętu nie robić ołtarzyka. Sprzęt to tylko sprzęt i myślenie w stylu, że tylko to, i tylko TA firma i tylko TA technologia to bzdura. W końcu chodzi tylko o muzykę. Ale tu na forum wiele osób za bardzo przywiązuje się do swojego sprzętu i za bardzo z nim utożsamia. Przez to dochodzi do niepotrzebnych awantur. A nie daj Boże gdy ktoś napisze coś krytycznego i posiadanym przez nas sprzęcie. To już wojna na całego.

Tak było w przypadku Kondo Kagura czy Tenora Audio, które zagrały zdecydowanie lepiej niż T+A i właśnie sprzedaję mój sprzęt (bez sentymentów)

No to brawo brawo! :)

Jak wiadomo gra cały system a dac zagra tak dobrze jak na to pozwoli mu transport , który do niego podłączysz.

Zgodze sie z tym! Tylko ze przy plikach ta definicja bedzie sie z roku na rok zmieniac, to DAC-e beda graly pierwsze skrzypki.

Zrodlo Metronoma jest dobre, ale uwierz mi, mozna jeszcze bardzo duzo w tym temacie.

Jarek,

Alez przeciez Ci wierze, ze u Ciebie i wg Twoich kryteriow gra lepiej i takoz smakuje owa Valpolicella.

U mnie ze wzgledu na powietrze i rozklad kubkow smakowych niedosciglym wzorem jest Chateau Haut Brion, niestety nie pje go tak czesto, jak bym chcial:)

A wyjasnieniem roznej oceny poszcszegolnych komponentow audio jest z pewnoscia synergia w systemie i preferencje soniczne i muzyczne wlasciciela sprzetu.

Stad roznice zdan. No i zgadzam sie , ze nie sprzet takiej czy innej marki jest najwazniejszy.

Co piszac slucham pieknej wiolonczeli Oistracha...

Konto w trakcie usuwania

A nie daj Boże gdy ktoś napisze coś krytycznego i posiadanym przez nas sprzęcie. To już wojna na całego.

Bez prowokacji Sly, ale na ile cie znam z forum, to napisales tekst biblijny z cyklu: Zdzblo trawy widzisz w czyims oku, a w swoim nie widzisz belki! :)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

U mnie ze wzgledu na powietrze i rozklad kubkow smakowych niedosciglym wzorem jest Chateau Haut Brion, niestety nie pje go tak czesto, jak bym chcial:)

I tym się właśnie różnimy ;)

Ja nie mam "niedoścignionych wzorów" zarówno w audio jak i w winach.

Znam kilka win / whisky .... czy urządzeń audio , które grają na podobnym poziomie.

Zawsze można lepiej / inaczej , subiektywnie rzecz ujmując.

pozdr.

Semantyka:)

Oczywiscie kilkoma innymi tez nie pogardze, dzisiaj calkiem zwyczajny medoc smakuje calkiem calkiem...

To na zdrowie w to piekne popoludnie:)

Konto w trakcie usuwania

W20 na pewno bardzo dobrze gra po USB. Po AES już chyba niekoniecznie ... chyba ze masz stacka dCSa i wyślesz osobno do Aurendera sygnał zegara.

Z Metronome C-8 dobrego grania po USB nigdy nie bedzie. Wejście na module M2Techa jest po prostu zbyt słabe.

Wychodzi z tego, ze jak byś nie podłączal, to z C-8 i W20 dobrego grania nie bedzie :(

Serwer Amare jest już gotowy. Na ich profilu na FB sa już zdjęcia.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Serwer Amare jest już gotowy. Na ich profilu na FB sa już zdjęcia.

Premiera będzie na Audio Show hotel Sobieski pokój 510 zapraszamy ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

ychodzi z tego, ze jak byś nie podłączal, to z C-8 i W20 dobrego grania nie bedzie :(

Takie informacje masz od Aurendera?

Ludzie z Aurendera jednoznacznie stwierdzili ,że ich wyjście USB jest tylko dobre a reszta wyjść to atrapy?

Czy tylko są to przypuszczenia?

https://www.dropbox.com/sc/0pkkobrogr5q97f/AABiiY7PHQcKAvxsQHgIuz_fa

Czy możesz mi opisać jakie wyjścia / wejścia będzie miał Wasz transport?

Już gratuluję udanego produktu.Robi wrażenie przemyślanej i zaawansowanej konstrukcji.

Jeżeli będzie tak grał jak wygląda to biorę w ciemno ;)

Kiedy będzie można wypożyczyć do odsłuchu?

pozdr.

Takie informacje masz od Aurendera?

Ludzie z Aurendera jednoznacznie stwierdzili ,że ich wyjście USB jest tylko dobre a reszta wyjść to atrapy?

Czy tylko są to przypuszczenia?

Czy możesz mi opisać jakie wyjścia / wejścia będzie miał Wasz transport?

Już gratuluję udanego produktu.Robi wrażenie przemyślanej i zaawansowanej konstrukcji.

Jeżeli będzie tak grał jak wygląda to biorę w ciemno ;)

Kiedy będzie można wypożyczyć do odsłuchu?

pozdr.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Po Audio Show

1.Czy wasz transport "również" gra najlepiej tylko po USB ?

2.Jak można "zapisać sie do kolejki oczekujących" ?

Dlaczego miała by być ?

27,900 PLN

Cena rozumiem ,że katalogowa?

Kto będzie dystrybutorem?

1.Czy wasz transport "również" gra najlepiej tylko po USB ?

Gra też bardzo dobrze z spdif ,AES/EBU (CHYBA NAWET LEPIEJ)

2.Jak można "zapisać sie do kolejki oczekujących" ?

ustalimy na priv

Cena rozumiem ,że katalogowa?

Kto będzie dystrybutorem?

Sprzedażą w Polsce sami się zajmujemy .

Tak wygląda nasza aplikacja (zdjecia robione przed chwilą telefonem wiedz szału niema :) )

Ukryta Zawartość

A jaki DAC do tego polecacie?

I po czym, po USB czy po SPDIF?

Dac hmm co mam polecić jak w nowym roku będzie do kompletu nasz :)

serwer gra BARDZO dobrze po spdif i zarazem usb

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Sprzedażą w Polsce sami się zajmujemy .

Tak wygląda nasza aplikacja (zdjecia robione przed chwilą telefonem wiedz szału niema :) )

Dla mnie bomba !!! ;)

Gra też bardzo dobrze z spdif ,AES/EBU (CHYBA NAWET LEPIEJ)

Eeeee ....tam , po AES/EBU nie da się dobrze zagrać, przynajmniej na naszym forum ;)

P.S.

Uważam ,że już z wyglądu Waszego urządzenia jesteście daleko przed konkurencją .

Sami projektowaliście czy zatrudniliście zawodowców?

Czy bedą inne wersje np. z osobnym zasilaniem tzn. full wypas?

Dla mnie bomba !!! ;)

Eeeee ....tam , po AES/EBU nie da się dobrze zagrać, przynajmniej na naszym forum ;)

P.S.

Uważam ,że już z wyglądu Waszego urządzenia jesteście daleko przed konkurencją .

Sami projektowaliście czy zatrudniliście zawodowców?

Czy bedą inne wersje np. z osobnym zasilaniem tzn. full wypas?

sami , projekt zawsze zaczyna się od solidworksa tu możemy poprowadzić kable zobaczyć jak rozchodzi się ciepło ,zrobić poprawnie obudowy etc

prototyp ,dopracowanie etc

Serwer był by szybciej ale zaniemogłem ze zdrowiem .

nawet Aplikacje na Ipada sami zrobiliśmy będzie niebawem do pobrania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

sami , projekt zawsze zaczyna się od solidworksa tu możemy poprowadzić kable zobaczyć jak rozchodzi się ciepło ,zrobić poprawnie obudowy etc

Widać ,że zdolne "chłopaki" jesteście.

Oby jeszcze zagrało to będzie pełnia szczęścia ;)

Ukryta Zawartość

Na pewno wpadne, nr pokoju juz w notatniczku :)

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Na zdjęciach wygląda naprawdę pierwszorzędnie. Jeżeli w realu będzie to poziom wykończenia Aurendera, to pierwszy punkt pracy domowej będzie odrobiony na 5. Drugi to jakość dźwięku, a trzeci oczywiście sterowanie.

Strasznie za was trzymam kciuki !

Ta cena to mam nadzieję już na rynek polsko oraz zagraniczny ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.