Skocz do zawartości
IGNORED

Lamm 2 wybitny przedwzmacniacz lampowy

Rekomendowane odpowiedzi

Na wyjściu Philips SQ ,ewent co pod ręką-nie robi wielkich różnic.Na wejściu RCA Clear Top lub RCA z czarną anodą,lub RFT -- tu można mocno modelować brzmienie.

Na damskich wokalach w małych składach Jazzowych lampa słodziutko nie do pobicia , ale nie będziesz człowieku ciągle słuchał vokali i wtedy tranzystor górą.Nie ma i nie będzie jednego uniwersalnego pre.

Od kiedy to Lamm gra slodko? Ma troche ciemny dzwiek ale napewno nie slodki,

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

@lulu

odnoszę wrażenie, że do końca przeczytałeś kilka ostatnich stron wątku. Raczej na pewno nie miałeś możliwości przeczytania bluzgów azusa, które zgrabnie zostały usunięte.

Azus chce się teraz wybielić, to jego typowa polityka. Dlatego wypożyczy pre za free;) i zrobi sobie dobrą prasę.

nie będzie robił prasy, ja go nie będę oceniał na forum publicznym. Nie byłem o to proszony. Jestem nim zwyczajnie zainteresowany jako audiofil. Być może nie czytałem wszystkiego choć starałem się,a może dopiero po usunięciu wpisów. Najważniejsza jest dla mnie merytoryka. Zawsze źle odbierałem jakiekolwiek odstępstwa od wątku głównego. Nie wiem czy chce zrobić kasę czy nie. Okaże się jak będzie, forum otwarte dla wszystkich. Nie uprzedzajmy faktów.

Edytowane przez lulu

Zawsze źle odbierałem jakiekolwiek odstępstwa od wątku głównego.

to po co się wcinasz?

chyba ,że uważasz ,że wątek główny to kłótnie o azusa

Edytowane przez artw

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

to po co się wcinasz?

chyba ,że uważasz ,że wątek główny to kłótnie o azusa

mój Drogi Forumowiczu, już widzę, że jesteś niezwykle kulturalną osobą jakich nie brak na tym forum. Ten wątek był założony przez Azusa. Ma największe tu "prawo" do pisania lub niepisania.

Edytowane przez lulu

Od kiedy to Lamm gra slodko? Ma troche ciemny dzwiek ale napewno nie slodki

Dla mnie tak gra jak napisałem,zresztą nie tylko ten układ lampowy.Podkreślam układy lampowe.Nie interesuje mnie czy nazywa się tak lub inaczej.Nie przywiązuję uwagi do firm , interesuje mnie rozwiązanie układowe,później z niego dźwięk.Patrzę na to jakby od środka urządzenia,wolno mi.

Widzisz , nic i nigdy nie gra dla mnie ciemno lub trochę ciemno,jak dla Ciebie.Nie masz patentu na określanie dźwięku z urządzeń.Dziś grał w takim razie ,gorzko.

tak na prawdę patentu na określanie dźwięku nie ma nikt, każdy system i każdy zmieniony klocek może dać inny efekt. Na przykład wzmacniacze Kondo mogą zagrać bosko ale znam konfigurację gdzie nie sprawdziły się. Marna lampa dała przyjemniejsze brzmienie.

Dla mnie tak gra jak napisałem,zresztą nie tylko ten układ lampowy.Podkreślam układy lampowe.Nie interesuje mnie czy nazywa się tak lub inaczej.Nie przywiązuję uwagi do firm , interesuje mnie rozwiązanie układowe,później z niego dźwięk.Patrzę na to jakby od środka urządzenia,wolno mi.

Widzisz , nic i nigdy nie gra dla mnie ciemno lub trochę ciemno,jak dla Ciebie.Nie masz patentu na określanie dźwięku z urządzeń.Dziś grał w takim razie ,gorzko.

W takim razie mozna przyjac, ze Accu gra slodku, wielu tak okresla dzwiek tych urzadzen. Lamma okreslalaja raczej ciemniej brzmiacym. Lamm gra inaczej niz wiekszosc pre lampowych ktore slyszalem, wlasnie mniej slodku. Pytanie tylko czy mowimy o oryginale? Ja mowie o brzmieniu oryginalu.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Tez nie:)

no to teraz smaki na tapecie a słyszałeś kiedyś kwaśny preamp? :)

to sie zdecyduj;)

Nie do końca rozumiem używanie tych określeń bez odniesienia do zaaplikowanych lamp w danym użądzeniu lampowym

Mój preamp jest zrobiony na schemacie Lamma ale na dużych żarówkach i w zależności czy siedzą 6sn7 metal base czy tungsole VT-99 to brzmienie jest różne

Rezyslaw nie bardzo rozumiem tego Twojego ostatniego wpisu.

Wszystko jest w wątku. Wiem, że przejść przez to morze kłótni, wzajemnych niechęci i uprzedzeń nie jest łatwo, ale to też nie jest moja wina.

Zarówno ja, jak i boguwoj napisaliśmy jakie lampy są wstawione w układ. Napisaliśmy jakie mamy zasilacze i jak zbudowane są nasze klony Accu. Schemat mojego zasilacza jest wstawiony w tym wątku. Są zrobione zdjęcia, można zobaczyć jakie są tam elementy.

Dokładnie napisałem dlaczego używam takich elementów i z jakimi innymi układami i na jakich elementach będę porównywał.

Opisałem sprzęt towarzyszący temu porównaniu. Nawet zaznaczyłem, że końcówka jest na tranzystorach MOSFET. Daleki jestem od myślenia schematycznego, ale takie układy dla wielu mają swój własny charakter.

Nie bardzo wiem co mogę jeszcze w tej sprawie napisać, ale jeżeli ktoś ma jakiekolwiek pytania to z chęcią coś nabazgrzę.

Jeżeli chodzi o wymianę elementów, to masz rację. Szczególnie w układach lampowych to słychać, ale też nie można to tego podchodzić w trochę bałwochwalczy sposób. Przerobiłem wiele urządzeń i wiem, że elementy to jest ostateczny szlif. Można mniej lub bardziej zmienić brzmienie, ale nigdy nie będzie to inne urządzenie o "kilka klas lepsze". Tak jak to niektórzy piszą. Dla mnie (powtarzam i podkreślam - dla mnie) i w moim systemie to urządzenie nie zagrało tak, żebym miał ochotę wydawać na jego upgrade co tu dużo mówić spore pieniądze.

Jeżeli chodzi o opis porównania to jak najbardziej zgadzam się z boguwojem. Mam podobne odczucia.

Jeżeli nie odpowiada Wam opis słodko, ostro, mdło..... to mogę przytoczyć cytat osoby, która w czterech literach ma sprzęt, ale naprawdę często chodzi na koncerty. Nie czyta recenzji sprzętu i powiedziała to własnymi słowami.

" .....ten (chodzi o klona accu) gra przejrzyściej, więcej na nim słychać. Instrumenty brzmią jakby bardziej prawdziwie...."

Jakby miały pojawić się uwagi, że przejrzysta to jest woda lub powietrze w górach, to od razu mówię, że to nie są moje słowa.

P.S.

W żadnym wypadku wcześniejszymi wpisami nie chciałem powiedzieć, że Lamm czy klony o niego oparte to słabe urządzenia. W każdym zestawieniu zagra inaczej. Każdy z nas potrzebuje czegoś innego. Każdy powinien sprawdzić to w swoim systemie.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Ja rozumiem co to jest brzmimenie slodkie, ale powtarzam, ostatnia rzecz jaka mozna powiedziec o oryginale to to, ze brzmi slodko, w takim porownaniu to wlasnie Accuphase brzmi slodko, z tym, ze odnosze sie tutaj do oryginalow bo klonow nie slyszalem. Nie kazdy klon brzmi identycznie jak oryginal to chyba oczywiste i jedynym sposobem by to zweryfikowac to porownamnie bezposrednio oryginalu i klona.

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Nie kazdy klon brzmi identycznie jak oryginal to chyba oczywiste i jedynym sposobem by to zweryfikowac to porownamnie bezposrednio oryginalu i klona.

Całkowicie się zgadzam .

Jest to spowodowane" lużnym" { nie mówimy o wartościach a raczej o budowie i materiale } podejściem do typu elementów elektronicznych przez klonujących.

Kilka rezystorów metalizowanych zamiast węglowych w kluczowych stopniach układu może całkowicie zmienić proporcje ( np. barwa ) w odtwarzanej muzyce.

Edytowane przez Firewall 1

Ktoś wspomniał że u niego gra ostrzej, powiedzmy jak tranzystor.Miałem bardzo podobne odczucia gdy na wejściu tego klona siedziały tanie lampy Penta Laboratories,nowe z 67 r.Układ jest bardzo prosty.Brzmienie będzie bardzo różne w zależności od sposobu zasilania,nie mylić z wartością,bo nie usłyszy nikt czy układ chodzi na 230 czy 260 Voltach.Widać co prawda minimalne różnice zniekształceń co podał Piotrek Tychy,sam miałem podobne pomiary.Następnie od użytych lamp i rezystorów.Następnie od włożonych kondensatorów i klon będzie raz słodki raz ciemny,gdzie indziej ostry.Dotyczy każdego układu elektronicznego.Taki sam orginalny Lamm nieużywany 10 lat będzie grał całkiem inaczej jak ten mocno eksploatowany przez ostatnią dekadę,choć dzieli ich jeden nr seryjny przy schodzeniu z taśmy.Tu mówimy raczej o klonach,jest kilku ludzi z oryginałami którzy się również wypowiadają i zgody nigdy nie będzie.Z nudów teraz buduję Audio Research-a całkowicie zbalansowana konstrukcja i tam stopień skomplikowania jest wiele razy większy,choćby przy dobraniu lamp w kwadry.Klona pożyczyłem koledze i on mówi tak,przełanczam na tranzystor i niby wsz jest lepiej,ale poźniej zadaję klona i jest miło i tak zostaje na dłużej.Mówię ciężko wybrać coś na stałe.

Acha,jeszcze mocno wpływa na dźwięk rodzaj potencjometra,jeżeli stosujemy na wejściu.U mnie wygrała drabinka shunt na rez Dale.Lepiej jak na Khozmo z Vishay nude foil+Takmany.Drabinka na rezyst Dale 10 razy tańsza.W Akku lepiej na Khozmo.

Edytowane przez boguwoj

Kilka rezystorów metalizowanych zamiast węglowych w kluczowych stopniach układu może całkowicie zmienić proporcje ( np. barwa ) w odtwarzanej muzyce.

zgadzam się. Dlatego opisywałem jakie są elementy i jaki zasilacz. I z jakimi urządzeniami pre grało

Dla mnie ważniejszy jest zasilacz, aniżeli zmiana rezystora metalizowanego na węglowy. Kondensator w torze to ważna rzecz. Ale z tego względu, że mam do porównana kilka przedwzmacniaczy wszędzie wstawiłem tej samej f-rmy.

Liczy się wszystko. Płytka, elementy, zasilacz. Ponieważ to jest wątek o klonie Lamma, dlatego opisałem moje doświadczenia z klonem Lamma (moim klonem). Nie dokonałem tego wpisu w klubie Lamma i nie oceniam urządzenia firmowego. Tak samo jak nie oceniam firmowego Accuphase'a.

Każdy klon będzie grał inaczej.

Podsumowując - życzę udanego klonowania i niech każdy sam oceni jak jego klon gra.

gra przejrzyściej, więcej na nim słychać. Instrumenty brzmią jakby bardziej prawdziwie

Mam kilka pre tranzyst,i moje odczucia są identyczne,że one grają jakby czyściej przejrzyściej od lampowych,nie mówię tu akurat tylko o tym klonie.Słuchałem MC-Intosha,nie pamiętam modelu,w miarę nowy,Absolutora-Polski pre,AR LS 22 - jego mam na tapecie z zamiarem wykonania i BAT-a VK-5. Ten BAT najlepszy zdecydowanie.Prócz tego ciemnego i słodkiego lampowego grania , wnosi najgłębszą scenę w tył za kolumny i wokół również najszerzej.Na nim czuje się nawet dziwną dramaturgię w głosie wokalistek,jeżeli taka jest przez nie budowana,na tranku i na innych lampkach tego nie ma.Kiedyś trzeba będzie zbudować takiego BAT-a.Też Rosyjscy konstruktorzy i też chyba zbalansowana konstrukcja.

Tak sie akurat sklada, ze kolega zamienil tego BAT VK5 na klona Lamm LL2. Mowil, ze jest w zasadzie lepiej pod kazdym wzgledem, pomimo, ze koncowka BAT VK500

Ale masz racje, BAT gra troszke ciemniejszym dzwiekiem, ale tez bardziej romantycznym i mniej dynnamicznym od lamma

Ciekawe,hmm...To są dwa bardzo różniące się od siebie układy elektroniczne.Lamm ma sprzężenie zwrotne,w BAT go nie ma, chyba , bo nie widziałem schematu i podpieram się tu opisami układu.Po za tym BAT ma zbalansowany-bardziej skomplikowany układ . Teoretycznie lepszy. Mnie zastanowiła ta głębia odtwarzana przez ten preamp,pomijając całkowicie niuanse barwowe, jak również długości wybrzmień,które były np na korzyść klona Lamma. Zobaczymy co pokaże LS-22 jest to podobna konstrukcja do BATa.Z tym że AR zasilany półprzewodnikami BAT lampami.Dużo zmiennych.

A może M7 Audio Note?

Układ banalny. Może mało popularne lampy 6072WA, ale moim zdaniem warto. Ja w tej chwili gram na EH 6072. o ile pamiętam 60 zł/szt. Oceniane jako powyżej przeciętnej. Wg tubeworld najlepsza 6072A GE double mica black plates kosztuje $99,00 szt. Na wyjściu kondy 0,22uF. Jak podłączy się do trana to trzeba zwiększyć, ale raczej nie przekroczy 1uF (ja mam taki i jest ok). Koszty dużo niższe.

Jeszcze nie wygrzany a gra bardzo obiecująco. Jeszcze mam do porównania 6SN7 i ECC82. Po kilka schematów, ale M7 na pewno dla mnie kwalifikuje się do upgrade'u.

Ostatni mój wpis w tym wątku nie o Lammie. Sorki za offtop.

Taki jeszcze mnie kusi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A może M7 Audio Note?

Układ banalny. Może mało popularne lampy 6072WA, ale moim zdaniem warto. Ja w tej chwili gram na EH 6072. o ile pamiętam 60 zł/szt. Oceniane jako powyżej przeciętnej. Wg tubeworld najlepsza 6072A GE double mica black plates kosztuje $99,00 szt. Na wyjściu kondy 0,22uF. Jak podłączy się do trana to trzeba zwiększyć, ale raczej nie przekroczy 1uF (ja mam taki i jest ok). Koszty dużo niższe.

Jeszcze nie wygrzany a gra bardzo obiecująco. Jeszcze mam do porównania 6SN7 i ECC82. Po kilka schematów, ale M7 na pewno dla mnie kwalifikuje się do upgrade'u.

Ostatni mój wpis w tym wątku nie o Lammie. Sorki za offtop.

Taki jeszcze mnie kusi

A ja poskładałem tego preampa z zastosowaniem lamp 5687 JAN Philips lub zamiennie 6n6p i jest bardzo dobrze. Steruję nim końcówki mocy Naim (klony NAP140).

Ten preamp jest na tyle dobry, że odszedłem od bardziej skomplikowanych układów jak AIKIDO, WK-WA, SRPP.

A swoją drogą Lamm'a mam w realizacji , podobnie jak ARC SP-10, Jadis JP-200 i jeszcze kilka.

Za parę dni pewnie skończę Lamm'a to coś skrobnę

Fajny układ, 4 lampy prawie równolegle , na kanał,taki rozbudowany bufor :)

Wyjście z anody to nie jest bufor.

Bufor ma wzmocnienie mniejsze niż 1

Edytowane przez kotok

PRE818 to jest jednostopniowy przedwzmacniacz z połączonymi równolegle 4 lampami.

A tutaj jest topowy Lamm LL1:-). Zbalansowany, jedno pudełko na kanał i jedno pudełko na zasilacz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale mam wrażenie że ten wg załączonego schematu PRE818 gra lepiej.

Tu nie posługujemy się wrażeniami

PRE818 to jest jednostopniowy przedwzmacniacz

Ten Lamm zbalansowany tez jest jednostopniowy.

• Pokaż nowe odpowiedzi