Skocz do zawartości
IGNORED

Lamm 2 wybitny przedwzmacniacz lampowy

Rekomendowane odpowiedzi

Tomku jak wypada porównanie lamm i aikido ?

Na razie nie jestem w stanie dokonac takiego porównania, musze się osłuchac z tym Lamm'em. Na pierwszy rzut ucha, na pewno grają inaczej. Tak jak pisałem, zwrócił moją uwagę charakter basu, ale nie wiem czy wynika to z innej kombinacji użytych lamp (w aikido mam w obu stopniach 12au7). Aikido gra inaczej w zależności od tego czym go obsadzę. Reszta poza lampami też jest inna. Z jednej strony sietna sprawa, że można sobie dopasować charakter pre do reszty toru/swoich upodobań brzmieniowych. A z drugiej strony, używając go mam zawsze wrażenie, że coś można zmienić/poprawić. Nie ma spokoju:)) i tutaj "lepsze" są konstrukcje "zamknie" jak Lamm, albo gra i się podoba, albo nie.

Możesz przyblizyć trochę zasilanie?

W układzie zasilacza anodowego prostownikiem jest lampa ez80, dalej CLC i stabilizacja na 6bm8/ecl82. Żarzenie 4xLM317.

Dokładny schemat i i pdf do zrobienia płytki zamieściłem w temacie dot. aikido w pierwszym moim wpisie.

A ja wreszcie znalazłem trochę czasu i chęci żeby skończyć to co zacząłem. Zrobiłem swoją wariację na temat pre Lamm'a wg schematu piotrektychy i zelo7 i to działa:)), a działa bardzo dobrze. Rzeczywiście preamp jest wysokiej klasy. Ja jego dźwięk odbieram jako bardzo szczegółowy, kontrolowany, a za razem pozbawiony wyostrzeń i odchudzenia. Jest bardzo dobra przestrzeń i ogólnie pojęta wysoka przyjemność ze słuchania muzyki. Szczególnie pozytywne wrażenie wywarł na mnie bas, bo jest bardzo kontrolowany, nic się nie ciągnie. Jest błyskawiczne uderzenie, bez zaokrąglania i błyskawiczne wygaszenie dźwięku, reszta pasma w pozytywnym sensie lampowa. Troszkę tych lampowych preampów zbudowałem i w zasadzie nie spodziewałem się po tym pre czegoś specjalnego, no ale jestem pozytywnie zaskoczony, szczególnie charakterem tego basu.

Jakich części użyłem? Niczego specjalnego, lampy e88cc Philips SQ, 5814GE, kondensatory między stopniowe i te równoległe z rezystorami anodowymi to tanie i zaskakująco dobre brzmieniowo (IMO) TAD, w sprzężeniu mieszanka TAD, ruskie MBGO i SilverMica, wyjściowe to mieszanka TAD i Vishay/ERO MKT1822, rezystory metalizowane Royalohm.

Montaż jak widać nie tak staranny jak u kolegów, taka plątanina zamocowana na płytce aluminium. Układ podmieniłem z używanym dotychczas pre aikido. Wszelkie dane dot. zasilacza i tego pre przedstawiłem w moim wątku dot. pre aikido. Tutaj zaskoczyło mnie troszkę to, że mimo widocznej na zdjęciu plątaniny kabelków, nie stwierdziłem jakiegokolwiek przydźwieku. W głośnikach martwa cisza, mimo potka ustawionego na max. Chyba nabieram wprawy w montowaniu lampowych pre:))) przeważnie trochę musiałem się nagimnastykować, ale żeby tak od razu, nie do pomyślenia.

Wielkie dzięki dla wszystkich, którzy przyłożyli rękę do tego projektu.

Bardzo się cieszę, chyba nic innego nie istnieje tak wspaniałego, ciągle coś przesłuchuje. ostatnio pre Reymio i niestety Lamm ciągle wygrywa.

Lamm jest wybitny w całym paśmie, ale bas jest bezkonkurencyjny, nie ma na świecie takiego drugiego urządzenia, trójwymiarowość przestrzeni, oddzielonej mind barwy, ustawionej w pokoju odsłuchowym, a potem oderwanie, odseparowanie, niższego rejestru Hz po drugiej stronie, lub tyłu, oderwanego od całości, ogólnie dźwięki są odseparowane od siebie, jakby instrumenty w pokoju miały swoje miejsce, muzycy siedzą i grają każdy posiada swoje miejsce, aż wzrokiem ich się szuka,....czym większy pokój tym większa scena, nie miałem styczności nigdy z czymś takim.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy dobrze widzę, zamontowane kondensatory Vishay w tym Lammie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Czy dobrze widzę, zamontowane kondensatory Vishay w tym Lammie ?

Dobrze widzisz.

Ja swojego klona, zaopatrzyłem też w kondensatory niezbyt wysokich lotów, bo MKT1822 VISHAY zbocznikowane TAD'ami i bardzo mocno sie zdziwiłem.

Dla porównania wsadzałem w układ jantzenn'y silver z-cap, mundorf m-cap ZN i Supreme. No i ostatecznie zostały 1822. Robią swoje bardzo dobrze, a ja coraz bardziej zaczynam się skłaniać ku temu, że dobrze zaprojektowane i wykonane prawidłowo układy grają dobrze z zastosowaniem standardowych (ale nie śmieciowych) podzespołów i nie ma większego sensu wydawanie kasy na biżuterię.

Zapytałem o Vishaye dlatego, że jestem właśnie po modernizacji mojego pre. Pierwsze dwa dni, to była bajka. Teraz mam wyraźnie wycofaną średnicę ale bas i góra nadal doskonałe, Ciekaw jestem jak długo trwa wygrzewanie Vishayi. Znalazłem na stronie producenta,że minimalny czas to 40h.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Witam.

Czy któryś z kolegów mógłby wypożyczyć klona do odsłuchów ?

Stan techniczny obojętny,może być na desce.w pudełku po butach itd...

Mogę dojechać osobiście i oczywiście uwzględniam kaucje i inne gratyfikacje .

Pozdrawiam.

No to już poznałem bolesną prawdę. Lamm formatuje i wygrzewa u siebie Pre przez 72 godz. Następnie zaleca 200 godz. jako min. czas wygrzewania w domu klienta. :(

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

panel jeszcze bez napisów, funkcje przełączników od lewej on/off; -15dB, volume, selektor wejść

panel aluminiowy grubość 10mm, barwiony na czarno, anodowany

post-28246-0-34775500-1429099912_thumb.jpg

jakies diody moglbys dodac - na przyklad w galce wzmocnienia, power no i w selektorze wejsc przy opisie zrodel

bylby wypas pelna geba

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

jak napisał artw "on" ma białe podświetlenie i dla mnie to wystarczy, dojdą jeszcze napisy i będzie ok, jeszcze raz fotki innym aparatem - panel jest prosty ;) zniekształcenia są wynikiem dużego zbliżenia.

post-28246-0-58153200-1429105339_thumb.jpg

post-28246-0-40825700-1429105350_thumb.jpg

post-28246-0-37289500-1429105359_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

Witam,

Wasnie w tej chwili jestem na etapie kompletowania nowego zestawu grajacego i do kompletu brakuje mi pre. Probowalem z pasywnym ale to nie moja bajka. Wlasnie pozbylem sie Vincent'a 31 - milo bylo ale to tex jeszcze nie to. Bardzo zainteresowal mnie Wasz projekt ale brak mi jakichkolwiek kompetencji do skonstruowania go samodzielnie. Czy ktorys z zaawansowanych elektronicznie forumowiczow podjalby sie wykonania go dla mnie? Zalezaloby mi na egzemplarzu z dobrymi i bardzo dobrymi elementami. Pozdrawiam

hmmm.problemem może być to ,że najlepiej grają takie elementy jakie są w konstrukcji fabrycznej,a nie"dobre" i "bardzo dobre".Te służą tylko do podniesienia ego użytkownika

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

ktos to sprawdzil?

Vladimir Lamm,ale on nie czesze ludzi z kasy tutaj,na audiostereo,tylko w innych miiejscach,więc pewnie nie jest wystarczająco wiarygodny.

I ja,ale ja wcale nie czeszę bywalców audiostereo z kasy,więc jestem całkiem niewiarygodny.

Edytowane przez artw

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Witam Kolegów. Zastanawiam się nad budową tego pre. Na początek mam pytanie - próbował ktoś aplikować w nim radzieckie lampy np. - 6n23p, 6n2p, 6n1p, 6n6p itd?

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Witam Kolegów. Zastanawiam się nad budową tego pre. Na początek mam pytanie - próbował ktoś aplikować w nim radzieckie lampy np. - 6n23p, 6n2p, 6n1p, 6n6p itd?

Myślę, że bez większych problemów układ zagra z lampą 6N1P i to wykorzystując ją w I jak i w II stopniu. Oczywiście po odpowiedniej korekcie punktu pracy tych lamp. Układ objęty jest pętlą sprzężenia wrotnego dla prądu zmiennego, więc wzmocnienie wypadkowe pre raczej się nie zmieni. Wystarczy napięcie zasilania ok. 250V. Wzrosną wymagania odnośnie poboru prądu żarzenia i to dość sporo bo 2,5 A na dwa kanały.

Układ objęty jest pętlą sprzężenia wrotnego dla prądu zmiennego, więc wzmocnienie wypadkowe pre raczej się nie zmieni.

Nad ranem jednak przemyślałem i błąd. Jeśli zmienimy wspólny rezystor katodowy I stopnia (a przy lampie 6N1P pewnie będzie to konieczne) to wypadkowe wzmocnienie też się zmieni. W ogóle to zagadka jakie będzie brzmienie z tą lampą. Ile sztuk trzeba, żeby w ogóle jakieś pary dobrać? Jeśli ktoś ma dużo lamp to może poeksperymentować.

Nad ranem jednak przemyślałem i błąd. Jeśli zmienimy wspólny rezystor katodowy I stopnia (a przy lampie 6N1P pewnie będzie to konieczne) to wypadkowe wzmocnienie też się zmieni. W ogóle to zagadka jakie będzie brzmienie z tą lampą. Ile sztuk trzeba, żeby w ogóle jakieś pary dobrać? Jeśli ktoś ma dużo lamp to może poeksperymentować.

...czyli dla mnie jednak prościej "po bożemu " E88CC i E82CC, zostawiając aplikację jak na schemacie. Jeżeli ktoś szuka kondensatorów jakie zostały użyte w oryginale (1840, 1841), to ten sprzedawca ma wszystkie wartości

Ukryta Zawartość

dzięki!

Ukryta Zawartość

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

• 1 miesiąc później...

Przymierzając się do budowy tego preampa rozważam zasilanie jak w Audio Note M2X - schematy w załączenie.

Nie rozumiem jednak dlaczego zmienne napięcie żarzenia poprzez R10 i R9 połączone jest z napięciem stałym anodowym?

Może ktoś podpowiedzieć, dlaczego tak?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie rozumiem jednak dlaczego zmienne napięcie żarzenia poprzez R10 i R9 połączone jest z napięciem stałym anodowym?

Może ktoś podpowiedzieć, dlaczego tak?

Dlatego, żeby nie została przekroczona dopuszczalna wartość potencjału napięcia między grzejnikiem a katodą... Co mogłoby doprowadzić do uszkodzenia diody próżniowej... Zauważ że rezystory R10 i R9 tworzą dzielnik napięcia...

Edytowane przez zurek

W życiu piękne są tylko chwile...

Dlatego, żeby nie została przekroczona dopuszczalna wartość potencjału napięcia między grzejnikiem a katodą... Co mogłoby doprowadzić do uszkodzenia diody próżniowej... Zauważ że rezystory R10 i R9 tworzą dzielnik napięcia...

Ok!

Zrozumiałem.

• 1 miesiąc później...

22,1 tu:

Ukryta Zawartość

a 22,6: tu:

Ukryta Zawartość

Lub

Ukryta Zawartość

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22,1 tu:

Ukryta Zawartość

a 22,6: tu:

Ukryta Zawartość

Lub

Ukryta Zawartość

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ciechomir dziękuję za podpowiedź. Przed chwilą kupiłem na ebay te 3W.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

pre gra całkiem fajnie, jego budowa była trochę spontaniczna, gdyż nie potrzebowałem przedwzmacniacza ale skoro już jest niech cieszy moje uszy. Na zdjęciach widać, że góra obudowy nie jest dokręcona - wymyśliłem sobie śrubki stożkowe z łbem imbusowym i czekam na nie. Budowanie pre nawet mi się spodobało, tak więc następne będzie chyba M10 AN, ale wcześniej muszę skończyć monobloki na diabełkach.

post-28246-0-01598000-1436687855_thumb.jpg

post-28246-0-33480800-1436687881_thumb.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi