Skocz do zawartości
IGNORED

Dyskretny DAC R2R 24bit 384kHz

Rekomendowane odpowiedzi

Podłączaliscie z trafkiem tylko czy odrazu dorabialiscie zasilanie? To prawda , że salas BIB 12 volt i salas d-reflektor 3,3 volt to wystarczająco dobre zasilanie?

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Proszę o porównanie odsłuchu z salasem 3,3 i bez niego.

Jeżeli poprawia dźwięk to też bym dołożył

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

A gdzie się wpina i coś innego wypina :)

Fotki,linki czy cóś

• 2 tygodnie później...

to zależy czy amanero podaje bit clock nawet jak nic nie jest odtważane w xmos podawane są cały czas i miga tylko jak zmienia się sample rate

raczej sądzę że któryś z sygnałów nie podałeś we właściwe miejsce albo nie podałeś zasilania dla izolatora

A propos interface'ów to czy koledzy porównywali może Xmos vs Amanero np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W tym pierwszym zegary NDK NZ2520SD w drugim TCXO. Na zamieszczonym wykresie widać porównanie ale, który przedział częstotliwości jest istotniejszy ?

Znalazłem takie porównanie

Ukryta Zawartość

"The Amanero module sounds more open and detailed but also less solid and less smooth of XMOS module.

The XMOS module sometimes seems more confused but it also have a larger image of the acoustic scene."

Czy ktoś może to potwierdzić ? Chciałbym zastosować któryś we wzmacniaczu kl. D i z tego co ten ktoś napisał to chyba Xmos w tym wypadku był by lepszy, a nie mam tyle kasy żeby zamawiać różne do testowania.

post-47035-0-59945100-1433791348_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Komus sie udalo puscic sygnal 382Khz? Probowalem na amanero + SOX + ASIO V2 + foobar i max 192Khz moge :(

Ja jak probuje czterokrotnie zwiekszyc 96Khz to mi krzyczy, ze moje urzadzenie nie obsluguje tyle.

"Unrecoverable playback error: Sample rate of 384000 Hz not supported by this device"

2. Czy tez tak macie, ze srednio co trzeci utwor zanim zacznie grac buforuje sie 3 sekundy? Tyle samo trzeba czekac, przewijajac go?

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Komus sie udalo puscic sygnal 382Khz?

Tak. Konkretnie to 384 kHz.

Czy tez tak macie, ze srednio co trzeci utwor zanim zacznie grac buforuje sie 3 sekundy?

Tylko jeśli przełączam, a jak grają po kolei, to nie.

Tyle samo trzeba czekac, przewijajac go?

Nie.

Edytowane przez Papierwoleju

Poniewaz dostanie salasa graniczy z cudem (przynajmniej w ludzkiej cenie), czy takie dwa cuda beda pasowaly na zasilanie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie. Aby zasilić DAM'a musisz mieć klasyczny zasilacz symetryczny. Kup zasilacz na LM317/337 i też będzie dobrze. Ja tak mam i nie narzekam. Jest co najmniej bardzo dobrze.

Kup zasilacz na LM317/337 i też będzie dobrze. Ja tak mam i nie narzekam. Jest co najmniej bardzo dobrze.

A probowales bez regulatora? Jest jakas slyszalna roznica?

Poki co mam trafo toroidalne 2x 9AC od lampucery i chce sprawdzic, czy moze to lepiej zagrac.

• 2 miesiące później...

Koledzy, pojawiła się wreszcie aktualizacja firmware oprogramowania. Wprowadzone zmiany są następujące:

Revision 0.99 firmware have the following bug fixes / improvements / new functions:

* PLL Clock Sync at sample rate change cut down to less than 0.2 second

* Isolated Serial port now works, note that port is at 3.3V cmos level

* Serial Port now interrupt driven, no character loss at high speed

* Volume Control now is -80db to +10 db, and phase bug fixed

* Volume Control also now have zero crossing detect

* Power Off plop can be reduced to 1/3 by adding a single 27K4 resistors, see picture attachment

* FIR1 filters doubled in size, so max 2032 coeff @ 44K/48K, 1016 @ 88/96K, 508 @ 176/192K, 127 @ 352/384K

* You can now select four sets of filters, named Linear, Mixed, Minimum and Soft.

* FIR1 coefficients are now 1.31 format, filters should be good down to around -150 db

* Stock filter now have improved deemphasis filter

* Input Source Select bug fixed

* New mode setting: Normal, Inverted, Balanced Left, Balanced Right

* The tiny bug on signal saturation on -full scale fixed

* Should now be possible to do balanced and crossovers by parallel the inputs and connecting the isolated serial ports together, more details to follow

Niestety jeszcze nie ma wsparcia DSD, ale ma być w ciągu kilku miesięcy.

Link i informacje są w poście

Ukryta Zawartość

Jeśli będzie potrzeba opisania jak wykonać ugrade proszę o informację i napiszę. Ale procedura jest taka sama jak w przypadku wgrywania filtrów, tylko po ściągnięciu pliku komendą "downolad" należy napisać jeszcze "update" i pojawi się odpowiedź: "uManager Firmware Update, are you sure?". Należy wpisać literkę "y" (jak "yes") i wyświetla się "Updated, resetting."

Miłej zabawy i grania.

Ukryta Zawartość

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

Ten mod już ktoś próbował?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie gromadzę elementy. Zamówiłem już polimerowe OSCONY. Brakuje mi kondensatorów 47uF X5R 0603 i rezystorów 0,1R 0603. Potrzebne są po 4 szt. Jeżeli ktoś mógłby wspomóc tak nietypowymi elementami to chętnie odkupię.

Brakuje mi kondensatorów 47uF X5R 0603 i rezystorów 0,1R 0603. Potrzebne są po 4 szt. Jeżeli ktoś mógłby wspomóc tak nietypowymi elementami to chętnie odkupię.

Kondensatory 47uF X5R najmniejsze jakie znalazłem, stosuję są wielkości 0805. 0603 największa pojemność to 22uF. Sprawdzałem w Mouser, Digikey i Farnell

Edytowane przez Henryk Kwinto

Dzisiejsza modyfikacja:

16x470uF polimerowe OSCON SEPC jako VRef Mod.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiejsza modyfikacja:

16x470uF polimerowe OSCON SEPC jako VRef Mod.

Jakie wrażenia?

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

Muszę dłużej posłuchać. Na pierwszy rzut ucha - zadu nie urywa.

Robiłeś modyfikację łącznie z dodatkowymi rezystorami, czy tylko dołożyłeś same Oscony?

Dodanie tych OSCON-ów jw. to nie jest Vref mod. Musisz wygrzać co najmniej 20-30 godz.

30 godzin dla kondensatora, to nawet nie jest rozgrzewka :-)

Pozdrawiam

Pygar

30 godzin dla kondensatora, to nawet nie jest rozgrzewka :-)

A niby co to jest , polimerom tyle wystarczy , to nie są kondensatory sygnałowe.

A niby co to jest , polimerom tyle wystarczy , to nie są kondensatory sygnałowe.

Jak dodajesz do układu nowy element, to do jego obecności przystosowuje się cała reszta, dlatego nie da się niczego wygrzać w 30h.

Druga sprawa, to czas jaki potrzebuje każdy materiał by "dopasować się" do przepływu przezeń prądu w skali mikroskopowej, krystalicznej. Czym dłużej płynie prąd, tym lepsze dopasowanie, ułożenie cząsteczek. To tak jakby przez chropowatą rurę przepuszczać wodę z bardzo drobnym szorstkim proszkiem. Po bardzo długim czasie powierzchnia rury stanie się idealnie gładka. Podobnie jest z metalami przez które płynie prąd, czym dłuższe oddziaływanie, tym mniej zakłóceń-chropowatości, aż do osiągnięcia "gładkości". Sygnał przechodzi w niezmienionej formie dopiero gdy "rura jest gładka", a dzieje się tak po kilkuset godzinach pracy.

Pozdrawiam

Pygar

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę kolejnego teoretyka tym razem gładkiej rury ,a może by tak więcej praktyki a mniej teorii. Ja opisuje zjawiska z czysto praktycznej strony ,po prostu od 4 dni bawię się Vref modem i o tym piszę . Nie interesują mnie teoretyczny bełkot ,teoria gładkiej rury i chropowatych ścianek.

• Pokaż nowe odpowiedzi