Skocz do zawartości
IGNORED

5000zł na kolumny i wzmak

Artmindes

Rekomendowane odpowiedzi

Co będzie źródłem?

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dali Zensor 5 lub 7

Elac FS 58.2

Heco Celan XT 501

Magnat Quantum 677

A ze wzmacniaczy NAD 326, Yamaha AS 500, Marantz 6005

Konfiguracja zależy od Twoich indywidualnych preferencji. Czego to tej pory sluchałeś? Chociąz w sklepie ? jakie sa Twoje oponie o tym sprzęcie?

Witaj,

wybór zależy od Twoich indywidualnych preferencji, dlatego na pewno namawiam na odsłuchy.

W kwestii wzmacniaczy na pewno brałbym pod uwagę integrę NAD C326 BEE. To uniwersalny i bardzo dobry, wydajny wzmacniacz, który w Twoich gatunkach muzycznych powinien się sprawdzić idealnie. Dobrym wyborem może być także najnowszy Marantz PM 6005, który w połączeniu z kolumnami Indiana Line Tesi 560 lub Dali Zensor 5 zapewni pełne, dynamiczne, naprawdę fajne brzmienie. Do elektroniki NAD natomiast zasugerowałbym świetne, polskie kolumny Audio Academy Pheobe III. Phoebe III bardzo dobrze zagrają także z integrą Xindak A-06. Kolejną propozycją jest połączenie wzmacniacza Arcam A19 z kolumnami Pylon Audio Topaz 20. To raczej równe, lekko ocieplone brzmienie bez agresji, ale ze świetną głębią.

Moją ostatnią propozycją jest system oparty na kolumnach podstawkowych KEF Q300. Kolumny powinny spokojnie dynamicznie nagłośnić Twoje pomieszczenie, gwarantując świetną przestrzeń, bardzo trójwymiarowy dźwięk. Q300 połączyłbym z NAD C326BEE lub francuską integrą BC Acoustique EX-322.1.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam natomiast serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Serdecznie dziękuję za wszystkie sugestie.

Widzę, że większość z nich to kolumny podłogowe, ja tymczasem myślałem, że 16m2 to troche za mało na nie...

Od paru lat używam zestawu - półkowe Mission 780SE i NAD C320BEE. Szukam teraz czegos lepszego. Czy w ramach mojego budżetu (5000zł na kolumny i wzmacniacz) jest to możliwe? Czy rekomendowane wyżej sprzęty dadzą mi zauważalny i opłacalny upgrade?

Moim zdaniem postęp przy takim upgrade będzie niewielki, bo w kwocie 5000 zł za nowy wzmak + kolumny nadal poruszasz się w tej samej klasie sprzętu, którą obecnie posiadasz. Może będzie to grało trochę inaczej (co z początku może wydawać Ci się nawet fajne) , ale na pewno nie odczujesz tutaj jakiegoś znaczącego skoku jakościowego.

Myslę ze znacznie lepszym pomysłem byłoby za całą kwotę kupić tylko kolumny, ale dobrać je tak, żeby twój nad320 sobie z nimi poradził. Natomiast wzmacniacz wymienić w jakimś póżniejszym terminie przy okazji kolejnego przypływu gotówki.

Gość numik

(Konto usunięte)

dałbym NAD+Paradigm 7v7, posłuchaj tych kolumn, w budżecie do 5 koła nie znajdziesz lepszych nowych wzmaków niż NAD tak by na dobre kolymny wystarczyło, do Twojej muzy dłabym szansę Music Hall`owi chyba tylko, to dobrze gra.

Moim zdaniem postęp przy takim upgrade będzie niewielki, bo w kwocie 5000 zł za nowy wzmak + kolumny nadal poruszasz się w tej samej klasie sprzętu, którą obecnie posiadasz. Może będzie to grało trochę inaczej (co z początku może wydawać Ci się nawet fajne) , ale na pewno nie odczujesz tutaj jakiegoś znaczącego skoku jakościowego.

Myslę ze znacznie lepszym pomysłem byłoby za całą kwotę kupić tylko kolumny, ale dobrać je tak, żeby twój nad320 sobie z nimi poradził. Natomiast wzmacniacz wymienić w jakimś póżniejszym terminie przy okazji kolejnego przypływu gotówki.

Jest to pomysł. Mam tylko nadzieję, że takim przypadku mój NAD C320 nie bedzie za bardzo ograniczał możliwości nowych głośników.

dałbym NAD+Paradigm 7v7, posłuchaj tych kolumn, w budżecie do 5 koła nie znajdziesz lepszych nowych wzmaków niż NAD tak by na dobre kolymny wystarczyło, do Twojej muzy dłabym szansę Music Hall`owi chyba tylko, to dobrze gra.

Cały czas jeszcze zastanawiam się czy do mojego pokoju 16m2 wybrać podłogowe czy podstawkowe. Które by lepiej pasowały?

Gość numik

(Konto usunięte)

Jest to pomysł. Mam tylko nadzieję, że takim przypadku mój NAD C320 nie bedzie za bardzo ograniczał możliwości nowych głośników.

Cały czas jeszcze zastanawiam się czy do mojego pokoju 16m2 wybrać podłogowe czy podstawkowe. Które by lepiej pasowały?

to jest zawsze trudne pytanie. Paradigmy dają czadu, jeśli weźmiesz je możesz bez problemu znaleźć na allegro podstawki Paradigmów, które wypełniją Twój pokój dźwiękiem. Przy podłogówkach Paradigma będziesz musiał trzymać limit głośności, ale będziesz miał kolumny na lata. Przy innych wyborach (np Dali / Monitor Audio) brałbym podłogówki już na 100%, przy dobrym ustawieniu poczujesz ten dźwięk, podstawki mogą brzmieć za lekko, będzie brakować czegoś, podstawki z dobrym wypełnieniem poza Paradigmami to 5 tysięcy. Także poczytaj o podstawkach Paradigma, polecam, porównaj gdzieś może, ja miałem wręcz 9v.7 na 20m2 i ok, tylko nie mogłem puszczać powyżej 9-ej;p;p. Potem miałem podstawki i było super

wszyscy tu polecaja dali,paradigm,monitor audio,ze nie wspomne taga a jest tyle innych marek na swiecie.na tym forum na tych markach swiat kolumn sie zamyka... ? dlaczego tak jest ?wiadomo,jedne sa tanie wiec rozumiem ale dali lub paradigm naleza do drogich sprzetow...

ja polecil bym ci cos mniej znanego w polsce ale bardzo docenianego na swiecie psb image t6

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sa to kolumny ktore posiadalem , rowniez kanadyjskie jak paradigm.maja one mnostwo swietnych opini na forach zagranicznych kilkanascie nagrod i dobrych recenzji miedzynarodowych.sam je posiadalem i sa rewelacyjne.kazdemu niezaleznie od rodzaju muzyki je polece.

pewnie zaraz ktos napisze ze nie ma kolumn uniwersalnych,ale nie popadajmy w paranoje,nie kupisz paru rodzajow kolumn do domu jezeli sluchasz roznego rodzaju muzyki...

dwie kolumny to cena 4,5 tys-nie wiem ,moze cos wynegocjujesz.nie mam pojecia lecz jezeli myslisz o kupnie samych kolumn to ja bym je bardzo polecal(nie mam nic wspolnego ze sklepen z linka,poszukaj.moze znajdziesz gdzies taniej.sa tego warte

Ukryta Zawartość

Czyli na 16m2 lepsze będą kolumny podłogowe, a nie monitory?

Jak w najwiekszym skrocie można by było wymienić zalety i wady 2 rozwiązań - kolumn podlogowych i podstawkowych w pokoju wielkości 16m2.

To wszystko zależy jakie kolumny podłogowe/podstawkowe i jaka jest akustyka w pomieszczeniu. Od 3 dni jestem posiadaczem podstawkowych Dynaudio DM 2/8 i powiem Ci, że jestem w szoku co te kolumny potrafią. Wcześniej miałem (jeszcze mam) podłogowe Roth Oli40. Metraż mam 19m2 + otwarte około 12-13m2. Na 16m2 mógłbyś odsłuchać DM 2/7 + Music Hall a25.2 lub najlepiej a35.2. Możesz też posłuchać Monitor Audio Silver 2. Generalnie zacznij od kolumn i posłuchaj ze swoim Nad-em. Jak będzie czegoś brakowało to potem wymiana wzmacniacza.

Gość numik

(Konto usunięte)

Czyli na 16m2 lepsze będą kolumny podłogowe, a nie monitory?

Jak w najwiekszym skrocie można by było wymienić zalety i wady 2 rozwiązań - kolumn podlogowych i podstawkowych w pokoju wielkości 16m2.

jak wyżej, tu nie ma jednoznacznej odp, są marki których wystarczy podstawka jeśli podejdzie Ci ich brzmienie, są takie których raczej podłoga, ale najpierw wybierz brzmienie, dali / monitor . paradigm / elac / b&w / dynaudio / te z tophifi itp a potem można iść w konkrety. Np w Dali wg mnie monitory to za mało, w MA na granicy a w Paradigmach j/w już ok, Dynaudio też jak najbardziej

Tylko nowe.

tu masz problem, w takiej kwocie, przy obowiazujacych cenach nie poszalejesz. gdybys jednak przelamal sie i uwzglednil sprzet uzywany, polecam kolumny firmy proac - niezwykle muzykalne, o dobrej stereofonii i uzywane w calkiem dobrych cenach. do tego wzmacniacz np. yamaha z serii 1000 i masz calkiem przyjemny sprzet.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

tu masz problem, w takiej kwocie, przy obowiazujacych cenach nie poszalejesz. gdybys jednak przelamal sie i uwzglednil sprzet uzywany, polecam kolumny firmy proac - niezwykle muzykalne, o dobrej stereofonii i uzywane w calkiem dobrych cenach. do tego wzmacniacz np. yamaha z serii 1000 i masz calkiem przyjemny sprzet.

A gdzie najlepiej (najpewniej) kupować jest używane?

A gdzie najlepiej (najpewniej) kupować jest używane?

dobre pytanie.

mozesz skorzystac ze znanych serwisow aukcyjnych, mozesz poszukac np. na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) popytaj znajomych, no i mozesz szukac sprzetu zostawionego w sklepach w rozliczeniu. to tez jest sprzet bardziej atrakcyjny cenowo niz nowy. gra jest na pewno warta swieczki. wiekszosc sprzetu uzywanego osiaga 50% ceny nowego. jest sie o co bic.

Ukryta Zawartość

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Przy takim metrażu udeżałbym w podstawkowe, które dobrze nagłosnią takie pomieszczenie. Zapłacisz za jakość a nie wielkość obudowy i ilość przetworników, co przy takim budrzecie ma ogromne znaczenie. Uwierz zdziwsz się co potrafią zrobić monitory w taki pomieszczeniu. Co z tego że kupisz podłogowe, nie dosyć że ich nie rozpędzisz jak trzeba to jeszcze będziesz miał ogólnie "gorszy jakościowo dźwięk" niż z podstawkowych w podobnej cenie.Przy podstawkowych wskakujesz na model wyższy w hierarchi zazwyczaj u każdego producenta, np Monitor Audio, w cenie BX6 kupujesz RX2, w cenie RX8 kupujesz GX50 a nawet 100, gdzie wielkościowym odpowiednikiem dla RX8 jest GX 300 kosztujące około 15 tyś. Dobrze wyżej poradzono, kup wpierw kolumny, potem wzmacniacz.

W kowcie 5 tysięcy po negocjacjach możesz odsłuchać Kef R300, zobaczysz co zrobią z Twoim pomieszczeniem :)

Przy takim metrażu udeżałbym w podstawkowe, które dobrze nagłosnią takie pomieszczenie. Zapłacisz za jakość a nie wielkość obudowy i ilość przetworników, co przy takim budrzecie ma ogromne znaczenie. Uwierz zdziwsz się co potrafią zrobić monitory w taki pomieszczeniu. Co z tego że kupisz podłogowe, nie dosyć że ich nie rozpędzisz jak trzeba to jeszcze będziesz miał ogólnie "gorszy jakościowo dźwięk" niż z podstawkowych w podobnej cenie.Przy podstawkowych wskakujesz na model wyższy w hierarchi zazwyczaj u każdego producenta, np Monitor Audio, w cenie BX6 kupujesz RX2, w cenie RX8 kupujesz GX50 a nawet 100, gdzie wielkościowym odpowiednikiem dla RX8 jest GX 300 kosztujące około 15 tyś. Dobrze wyżej poradzono, kup wpierw kolumny, potem wzmacniacz.

W kowcie 5 tysięcy po negocjacjach możesz odsłuchać Kef R300, zobaczysz co zrobią z Twoim pomieszczeniem :)

To ciekawa uwaga odnośnie jakości dźwieku podstawkowych vs podłogowych przy podobnej cenie. Dzięki!

Wyżej koledzy proponują firmę Paradigm. Popatrz na ceny,w cenie podłogowych np 9.v7 których mocy raczej nie wykorzystasz masz PARADIGM STUDIO 20 v.5, czyli serię wyższa na lepszych przetwornikach, lepiej wykonane i w lepszej skrzyni. Przemyśl dobrze i odsłuchaj/porównaj, bo może bardziej przypadnie Ci do gustu ilość dzwieku kosztem jakości, wszystko kwestia upodobań.

• 4 tygodnie później...

To ciekawa uwaga odnośnie jakości dźwieku podstawkowych vs podłogowych przy podobnej cenie. Dzięki!

Ciekawa, ale nieprawdziwa. Przynajmniej co do zasady. jedyne co jest w niej prawdziwe, to że podłogowce bedą miały nieco droższą obudowę (ale odpada koszt podstawek/stojaków).

Natomiast co do Twojego dylematu zakupowego - nie widzę najmniejszego sensu równoczesnej wymiany kolumn i wzmacniacza.

Najlepszą do tej pory radę otrzymałeś od gonarka. Znaleźć w tej kwocie najlepsze możliwe kolumny, a wzmacniacz zostawić na razie. Może się okazać, że wymiana wzmacniacza okaże się zupełnie zbędna, a jeśli będziesz czuł niedosyt, to w przyszłości go wymienisz.

Na 16m2 i tak będziesz grać "na ćwierć gwizdka", pod warunkiem zakupu rozsądnych kolumn (wysoka skuteczność, impedancja nie niższa niż 6ohm) nie tylko nie będziesz potrzebować mocniejszego wzmacniacza, ale wręcz możesz zechcieć pomyśleć o słabszym(w tranzystorach znieksztalcenia maleją wraz ze wzrostem mocy, aż do punktu przesterowania). Będziesz mógł kierować się jakością, a nie strachem o wydajność.

Nie będziesz mieć miejsca aby je daleko odsunąć od ściany - co wyklucza wylot bass reflexu do tyłu.

Zdecydowanie warto przejrzeć testy (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Nie dowiesz się jak co gra, bo opis to tylko subiektywne wrażenie recenzenta w jego pomieszczeniu, ale dowiesz się którzy producenci oszukują a którzy podają w miarę prawdziwe parametry.

Miałem na 16m2 podstawkowce, miałem 2-drożne podłogowce, teraz mam 3-drożne podłogowce. Z grubsza złapałem swojego "króliczka".

Ci co Ci piszą, że będziesz mieć problemy z basem, sprzedają Ci własne strachy i lęki, wynikające z tego że próbowali wstawić kolumny dające zbyt dużo niskiego basu i nie potrafili tego opanować. pewnie nawet nie policzyli modów pomieszczenia, żeby mieć pojęcie co jest podbijane i w jakich miejscach.

Ukryta Zawartość

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Ciekawa, ale nieprawdziwa. Przynajmniej co do zasady. jedyne co jest w niej prawdziwe, to że podłogowce bedą miały nieco droższą obudowę (ale odpada koszt podstawek/stojaków).

No i zazwyczaj wiekszą liczbę przetworników. Co do "nieco drozszej obodowy" to zazwyczaj jest ona z dwa/trzy razy większa. Producenci to nie instytucja charytatywna, 2 czy 3 razy większa obudowa to 2 czy 3 razy więcej materiału, 3,4,5 głośników też nie policza Ci w cenie jednego czy dwóch;) I nikt nie pisał że jest to zasada, ale zazwyczaj tak jest.

Nie tylko przy kolumnach tak jest ale w prawie każdej dziedzinie.Np telewizory, możesz/mogłeś kupić 65 calową plazmę za np 5 tysięcy przy niskim modelu, przy modelu wysokim z zdecydowanie lepszym obrazem starczało ci już tylko na 50 cali. Teraz pozostaje wybór, ilość czy lepsza jakość.

Zostawic nada c320

To udana konstrukcja

Aby bylo wyraznie lepiej musisz wydac na wzmak minimum 3 tys

Kupic tylko kolumny

Za 5 tys do kilkunastu metrow(a nawet wiecej) znakomitym wyborem bedzie kef r300-w tej cenie nie maja powaznej konkurencji

ja Ci polecam kupić nowe kolumny np focal chorus 714 do twojego metrażu idealne podłogówki

Ukryta Zawartość

za to wzmak kupić używany np nad c372,

Ukryta Zawartość

nie ma sensu kupowanie nowego wzmaka w podobnej klasie co masz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.