Skocz do zawartości
IGNORED

W poszukiwaniu niskiego basu.

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Sly, niepotrzebna złosliwość.

Ależ gdzie tam. Co najwyżej mała ironia, żeby życie miało smaczek, ale też prawdę napisałem jak ciężko było z tym u mnie.

Często w pokojach poniżej 40hz następuje załamanie pasma i spadki są nawet po kilkadziesiąt decybeli. Są też pokoje, gdzie takie

załamanie następuje już poniżej 60-80hz i wtedy jest poważny problem.

Podziwiam twój pokój, gdzie w 16m2 masz bas już od 20hz. U mnie na 55m2 był z tym poważny problem i dopiero zaawansowana adaptacja akustyczna, robiona w 4 etapach, z ponad 20 strojonymi bass trapami poprawiła sytuację.

Problem byl z akustyka,a nie z basem....Nad basem mozna zapanowac,a przynajmniej go utemperowac i zmniejszajac problemy. Nie zawsze jest to 100%,ale baaaaaaaardzo zauwazalna poprawa........Musiales miec duzy problem z akustyka w tak duzym pomieszczeniu skoro wlozyli Ci 20 bas trapow.....

Najwieksze podbicie basu wystepuje w zakresie 35-40Hz

Jak pisalem dla 5 mtr pierwszy rezonans masz na okolo 35hz, natomiast dla 3 mtr ok. 57hz wiec blisko i podbite. Z kolei patrzac na Twoj rysunek to potwierdza podbicia dla 1/4 i 3/4 dlugosci i cisze w srodku pokoju, ktore zarowno jest Twoim sweespotem.Stad byc moze ten brak basu,ktory odczuwasz. Ty wiesz to lepiej,bo sluchasz pokoju:))

Przy obecnym ustawieniu w/g mnie tak jak Ci juz napisalem: zadbaj o rogi, przednia sciana i szczegolnie tylnia- pobaw sie pomieszczeniem, pozycz duzy materac:)) jak nie masz i rzuc na tylnia sciane i posluchaj wtedy Creed'a. Mozesz sie tez wspomoc stojacymi ustrojami. Masz ograniczone mozliwosci: nie mozesz specjalnie nawet wyjechac z kolumanmi do przodu jak i zmienic miejsca odsluchu.

Wiem,ze moze byc to "mission immposible", ale ja osobiscie ustawialbym sie z baza na krotkiej scianie z oknami (moga Ci pomoc z basem), ustawiajac miejsce odsluchu jak Ci pozwoli zonka tworzac trojakt rownoboczny z kolumnami odjezdzaj z nimi w kierunku okna, regulujac tez szerokosc bazy do momentu uzyskania najlpeszego efektu szerokosci i glebi sceny (3D)....No i wtedy w zaleznosci od tego co slyszysz rogi, sciany, odbicia,itd. To tak na szybkiego i nie mowie,ze mam racje:))

Pozdrawiam

No panowie 120 postów strzeliło i pojawił się quasi pomiar.

Ba, powoli pojawia się sugestia, że winowajcą będzie mod osiowy i jego węzeł.

Czekam dalej na dalszy rozwój wydarzeń :).

archi87

Nie mozesz sam za siebie prawda? Na innych forach tez gryziesz nawet tych co Ci pomagają albo odpowiadają...... Jak tam Twoja akustyka w pokoju Arczi poskladales w końcu do kupy na podstawie tego co pozbierales po rożnych forach????

Jak wiesz bądź po ludzku koleżeński i pomóż koledze, a nie zachowuj sie jakbyś właśnie napisał Koniec w swojej skończonej książce.

Pozdrawiam

Spokojnie. :-)

Ale teraz zasadnicze pytanie. Co osiagne po adaptacji rogow pokoju i sciany przeciwleglej? Bo mam wrazenie ze utemperuje bas poza osia odsluchu, a ten w miejscu odsluchu nie zmieni sie.

Roznica przy 35-40hz jest ogromna jak na schemacie, ale wlaczajac muzyke gdzies ta granica wyraznie sie zaciera.

?👈

Teraz pokoj ma dokladnie 3 x 5m plus/minus kilka cm.

Przy takich wymiarach, to moim zdaniem wchodzi w grę tylko przejście bazy na krótszą ścianę, bo te 3m pomiędzy ścianą przednia, a tylną, które masz teraz nie dają Ci praktycznie żadnego pola manewru na to, żeby uciec z fotelem poza obszar osłabionego basu. I samą adaptacją niewiele chyba tutaj da się zdziałać, bo żaden ustój akustyczny nie doda ci fizycznie brakującego metra pokoju. Oczywiście krótka ściana to też nie jest idealne rozwiązanie, bo z kolei pojawi się problem z małymi odstępami kolumn od ścian bocznych, ale to akurat da się do pewnego stopnia opanować ustrojami pochłaniającymi, więc kompromis jest do zaakceptowania. A przynajmniej warto zrobić to na próbę, żeby dowiedzieć się, czy gra jest w ogóle warta świeczki.

Ale herezją jest pisanie, że niskiego basu w mniejszych pomieszczeniach nie da się uzyskać.

To nie tyle herezja, co raczej skrót myślowy. Bo bardziej niż o suchy metraż, chodzi o znajdującą się w ramach tego metrażu "zawartośc", czyli meble, zabudowę itd. Większe pomieszczenia dają lepsze możliwości żonglerki tą zawartością, niż mniejsze pokoje, które czasami są tak "upakowane" wszelakim dobrem, ze poprawne rozstawienie bazy i odsłuchu jest po prostu niemożliwe bez wyrzucenia połowy mebli z pokoju. Tak więc bliższe prawdzie byłoby stwierdzenie, że nie da się niskiego basu uzyskać w małych pomieszczeniach pełniących typowe funkcje mieszkalne, albo jak kto woli niededykowanych.

Przy takich wymiarach, to moim zdaniem wchodzi w grę tylko przejście bazy na krótszą ścianę

Zgadzam się w pełni. Spróbuj. Jesli będą podbicia basu czy innych częstotliwości od ścian bocznych wtedy można tłumić/rozpraszać by spłaszczać podbicia, ale węzłów (spadków) pasma jakie masz obecnie nei podbijesz.

To nie tyle herezja, co raczej skrót myślowy. Bo bardziej niż o suchy metraż, chodzi o znajdującą się w ramach tego metrażu "zawartośc", czyli meble, zabudowę itd. Większe pomieszczenia dają lepsze możliwości żonglerki tą zawartością, niż mniejsze pokoje, które czasami są tak "upakowane" wszelakim dobrem, ze poprawne rozstawienie bazy i odsłuchu jest po prostu niemożliwe bez wyrzucenia połowy mebli z pokoju. Tak więc bliższe prawdzie byłoby stwierdzenie, że nie da się niskiego basu uzyskać w małych pomieszczeniach pełniących typowe funkcje mieszkalne, albo jak kto woli niededykowanych.

Dobra, tutaj też zgoda, ale dopiero po doprecyzowaniu, że chodzi o małe pomieszczenia pełniące funkcje ogólno-życiowe/rodzinne ;) Wtedy owszem, jest to trudne. Ale zasadniczo, bez skrótów myślowych nawet w relatywnie małych pomieszczeniach można uzyskać pełne i płaskie pasmo (za cenę poświęceń oczywiście i kompromisów, jakie niesie ze sobą jakaś tam adaptacja czy przynajmniej uwzględnienie akustyki).

Powrót po dłuższej przerwie...

Co osiagne po adaptacji rogow pokoju i sciany przeciwleglej?

Poprawisz bo zminimalizujesz odbicia.Jezeli sciana tylnia jest glownym problem mozesz duzo zyskac i raczej sie nie pomylisz nie robiac pomiarow. Na 3 mtr nie masz specjalnie mozliwosci "jazdy" z miejscem odsluchu,ale czasami 20 cm moze uczynic roznice. Jak i inni sugeruja baza na krotkiej....

Tak na marginesie to betonowe sciany nie sprzyjaja niskim szczegolnie w mniejszym pomieszczeniach mocno je podbijajac. Sluchanie muzy w "miekkich" scianach jest zupelnie inne od muzy w betonach, bo chyba lepiej wibruja:)))

Pozdrawiam

archi87

Nie mozesz sam za siebie prawda? Na innych forach tez gryziesz nawet tych co Ci pomagają albo odpowiadają...... Jak tam Twoja akustyka w pokoju Arczi poskladales w końcu do kupy na podstawie tego co pozbierales po rożnych forach????

Chyba piszesz do kogoś innego. Jak masz jakiś problem z moją osobą to możesz dać ignoruj.

Zbieractwem i gryzieniem się nie zajmuję, tym bardziej składaniem czegoś do kupy.

Wygląda że z twoim nastawieniem, to możemy sobie odpuścić dalszą rozmowę.

Co konkretów, skoro się mnie czepiłeś:

Poprawisz bo zminimalizujesz odbicia.Jezeli sciana tylnia jest glownym problem mozesz duzo zyskac i raczej sie nie pomylisz nie robiac pomiarow.

Nie, problemem nie jest ściana tylna, tylko w obecnym ustawieniu ściany boczne. Czyli obecnie najbardziej od siebie oddalone.

Skoro siedzi w węźle modu osiowego, wynikającego z długości, to basu ewidentnie brakuje.

Jeśli chce cokolwiek robić, to w obecnym ustawieniu ściany krótsze.

Tam gdzie są strzałki to ustroje rezonansowe a tam gdzie masz węzeł to ustroje na bazie materiałów porowatych.

Resztę pewnie kolega will66 dopowie.

Problemy opisane przez Rafała zainspirowały mnie do eksperymentu, który przeprowadziłem wczoraj.

Mam audio w pokoju ok. 23 m2. Dłuższa ściana ok. 6,5m, a krótsza ok. 3,5 m. Sprzęt audio ze względu na układ pokoju muszę mieć ustawiony na dłuższej ścianie. Punkt odsłuchowy mam przy samej ścianie tzn. za kanapa na której siedzę od razu jest ściana. Gra to dobrze no może przyzwoicie bo jednak cały czas poszukuje czegoś co poprawi jakość dźwięku, a skupiam się przede wszystkim na wymianie sprzętu.

Wczoraj zrobiłem małą rewolucje i postawiłem audio na krótszej ścianie. Odsunąłem kolumny ok 1,5 od ściany, a punkt odsłuchowy ok 2,5 m od tylnej ściany.

To co usłyszałem przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Zagrało to tak jakbym wstawił całkiem inny sprzęt audio.

Zmiany które zauważyłem.

- bardziej precyzyjny dźwięk

- mniej basu, ale tego gorszego, jest bardziej precyzyjny

- musiałem słuchać na wyższych poziomach głośności

- zmiana sceny, węższa ale za to bardziej do przodu

- wysokie tony bardziej szczegółowe

Ogólnie lepszy dźwięk.

Teraz zastanawiam się jak przemeblować pokój, żeby pozostać w eksperymentalnym ustawieniu.

Teraz zastanawiam się jak przemeblować pokój, żeby pozostać w eksperymentalnym ustawieniu.

jak przemeblować? najlepiej szybko, bo życie jest za krótkie na nudne hifi ;)

powoli pojawia się sugestia, że winowajcą będzie mod osiowy i jego węzeł

Korzystałem z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co do modów. Ale problem jest taki, że mam pokój nieregularny - otwarty na kuchnię, przedpokój itp. Jak można wyznaczyć główne 3 mody własne w takim pomieszczeniu?

rafal735r, może założę swój wątek?

post-52564-0-86139300-1414143054_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przemeblować można, ale można też w efektowny i efektywny sposób wygłuszyć ścianę za miejsem odsłuchowym.

Mam tak u siebie, odległość kanapy do ściany do jakieś 40cm, ale za i nad miejscem odsłuchowym mam wygłuszenie - działa to b. dobrze.

Ja mam kanapę dosunięta do ściany i nie mam możliwości odsunięcia. Wygłuszenie owszem, ale nie wiem jakby to miało wyglądać, żeby było estetycznie i praktycznie.

Korzystałem z tego kalkulatora co do modów. Ale problem jest taki, że mam pokój nieregularny - otwarty na kuchnię, przedpokój itp. Jak można wyznaczyć główne 3 mody własne w takim pomieszczeniu?

Liczył bym dla kilku wariantów, ale bez robienia pomiarów to może być strzał w stopę. Oczywiście największe % powierzchnie będą dominować, co powinno być widoczne na pomiarze.

Ukryta Zawartość

Upraszczając mocno sprawę, to trzeba rozpatrywać równoległe powierzchnie, bo to one tworzą mody osiowe. Czyli te najbardziej uprzykrzające życie.

Jak widzisz u Ciebie w bardzo prostym rozumowaniu, takich modów uzyskujesz kilka dla np. długości pomieszczenia. Co i tak jest skrótem myślowym

Więc sytuacja naprawdę jest dość trudna do teoretycznego przewidzenia. Policzyć to możesz ale tylko weryfikacja z pomiarem da Ci odpowiedź, czy teoretyczne zjawisko ma fizycznie miejsce u Ciebie.

Prawda jest taka, że musisz ręcznie zrobić sobie mapę "ciśnień" i będziesz wiedział jak podejść do tematu. Znając ich rozkład znasz mody osiowe.

Ustroje rezonansowe musisz umieszczać w miejscu najwyższego ciśnienia zaś ustroje porowate tam gzie jest najwyższa prędkość (tj węzeł fali).

Ukryta Zawartość

Ja gratow na krotsza sciane raczej nie przestawie. Nie mam jak. Nie pomieszcze sie wtedy. I jak pomysle o tym ciaganiu, maskowaniu kabli. Wierceniu etc to calkiem mi sie nie chce. To nie jest tak ze tego basu nie ma. Owszem jest w stosunku do srednicy i wysokich tyle co trzeba, ale ja wolalem jak czasem troche sie polal. Ale trudno, plakal nie bede. Za to zyskalem inne walory. Jak zaadaptuje przeciwlegla sciane zobacze czy sie cos polepszy. Narazie multum wydatkow wiec obraz musi poczekac.

?👈

Ja mam kanapę dosunięta do ściany i nie mam możliwości odsunięcia. Wygłuszenie owszem, ale nie wiem jakby to miało wyglądać, żeby było estetycznie i praktycznie.

Można poszukać inspiracji w necie.

Tu masz to jak zrobiłem coś takiego u siebie. Nie musi się podobać, realizacja może być lepsza, lepsze materiały, wykonanie, etc. Całość jest podświetlona (fajny klimat daje i przestrzenność), detale dopracowane już teraz.

Ukryta Zawartość

Wszystko jest na profilach alu, do tego MDF, potem pianomat i wata, na to welur.

Ukryta Zawartość

Tu masz to jak zrobiłem coś takiego u siebie

Widziałem już twoje adaptacje. Ukłon, że Ci się tak wiele chciało robić z za efekt:)

Ja nie mam takiego zapału i chciałbym zrobić jak najprościej, a wystarczy tylko przestawić meble. Mam tylko problem z jedna kolumną. Musiałaby stać prawie w drzwiach do pokoju:(

Ja gratow na krotsza sciane raczej nie przestawie. Nie mam jak. Nie pomieszcze sie wtedy. I jak pomysle o tym ciaganiu, maskowaniu kabli. Wierceniu etc to calkiem mi sie nie chce. To nie jest tak ze tego basu nie ma. Owszem jest w stosunku do srednicy i wysokich tyle co trzeba, ale ja wolalem jak czasem troche sie polal. Ale trudno, plakal nie bede. Za to zyskalem inne walory. Jak zaadaptuje przeciwlegla sciane zobacze czy sie cos polepszy. Narazie multum wydatkow wiec obraz musi poczekac.

Rafał teraz masz basik taki jak jest realizowany...brak "upiększeń" ze strony bassreflexu...za jakiś czas powiesz, że ten poprzedni był nudny, monotonny...wsłuchaj się w jego zmiany w porównaniu do poprzedniego to dopiero docenisz jego zalety...

Nie, problemem nie jest ściana tylna, tylko w obecnym ustawieniu ściany boczne. Czyli obecnie najbardziej od siebie oddalone.

Skoro siedzi w węźle modu osiowego, wynikającego z długości, to basu ewidentnie brakuje.

och, gdybys chociaz raz dokladnie odczytal to co zostalo napisane przez innych i wsluchal sie w to co chce gospodarz tematu jak wchodzisz do pokoju, wowczas mialbys szanse zobaczyc wiecej. Jednak Ty zawsze sluszysz co sam chcesz. Poczytaj siebie czasami, pozwol sobie na luksus retrospekcji.

Ustroje rezonansowe musisz umieszczać w miejscu najwyższego ciśnienia zaś ustroje porowate tam gzie jest najwyższa prędkość (tj węzeł fali).

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ja gratow na krotsza sciane raczej nie przestawie. Nie mam jak. Nie pomieszcze sie wtedy. I jak pomysle o tym ciaganiu, maskowaniu kabli.

robisz jak mozesz... nie mozesz sie przestawic, ale przeciez bas w sumie Ci sie podoba:) Jak chcesz wydac kase to zajmij sie tylnia sciana, nie zapominajac o przedniej, pamietaj tez, ze mozesz sie wspomoc tez stojacymi ustrojami (lew/prawa strona). Ale tak jak pisalem i Ziko tez: daj sobie czas i osluchaj sie zanim zaczniesz dzialac.

Pozdrawiam

To nie jest tak ze tego basu nie ma. Owszem jest w stosunku do srednicy i wysokich tyle co trzeba, ale ja wolalem jak czasem troche sie polal.

Ale trudno, plakal nie bede. Za to zyskalem inne walory.

A nie mówiłem? Do wszystkiego idzie się przyzwyczaić, to tylko kwestia czasu :)

Ja mam to samo z samochodami. Co do którego się przesiądę, to przynajmniej miesiąc mi zajmuje ustawienie sobie fotela

aż w końcu dupa się przyzwyczai i przestanę zwracać na to uwagę.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Sciany sie wygrzały :)

[/size]

A nie mówiłem? Do wszystkiego idzie się przyzwyczaić, to tylko kwestia czasu :)

Ja mam to samo z samochodami. Co do którego się przesiądę, to przynajmniej miesiąc mi zajmuje ustawienie sobie fotela

aż w końcu dupa się przyzwyczai i przestanę zwracać na to uwagę.

Bo człowiek to takie bydle ze przyzwyczai sie do wszystkiego, ale czy na lepsze??

?👈

Ukryta Zawartość

tu niskiego basu nie brakuje ;)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.