Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt do mieszkania

Chase

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Udało mi się kupić mieszkanie i jestem na etapie jego wyposażania. Mam zamiar kupić jakiś przyzwoity sprzęt grający. Nie jestem audiofilem i prawdę mówiąc jakieś seryjne kino domowe sony mojego brata, gra jak dla mnie ładnie. Ale skoro mam już kupić coś dla siebie to chciałbym dobrać coś optymalnego. Może ja nie wykorzystam pełni możliwości, ale nie chcę by bardziej wyczulonym gościom uszy więdły.

Myślę o czymś 2.1 ponieważ pokój jest malutki około 20m2. Pokój jest prostokątny raczej dłuższy niż szerszy. Sprzęt ma być podłączony pod telewizor, ale chciałbym by można go wykorzystać wyłącznie do słuchania muzyki. Sam słucham głównie rocka, ale chciałbym coś bardziej uniwersalnego tak by nadawało się do innych gatunków. Nie mam zbyt wielkiego budżetu - chciałbym zmieścić się w 2500zł ewentualnie +500zł. Sprzęt może być używany. Chciałbym również by nie straszył wyglądem. Czyli typowy nie szczególnie wyrafinowany sprzęt, który nie będzie ranił wrażliwych uszu i oczu :)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/115371-sprz%C4%99t-do-mieszkania/

Coś mi się zdaje, że lekko przesadzasz :) Myślę, że nawet te gotowe zestawy od Sony, Samsunga czy Yamachy do 3tys spełnią moje wymagania, ale po prostu chcę wiedzieć, który z nich był by najlepszy dla moich celów?

20mkw to już nie jest taki malutki pokój. Ja mam kino 5.1 i stereo w 15mkw. Z kolumn zobacz sobie np. BOSTON ACOUSTICS CS II 260/23/225C, Jamo s506/526, Jamo s606/626, Wharfedale Obsidian. Pamiętaj, że w każdym salonie czy sklepie można utargować rabat. Do tego możesz rozważyć np. Denon X2000, Onkyo 525, Yamaha 675, jak i również starsze ale dobre amplitunery z drugiej ręki. Tu masz ofertę Onkyo 608 z Jamo s718, może warto przemysleć? Jeszcze by starczyło na subwoofer np. Jamo sub 260/360.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Z czasem i tak będziesz musiał dokupic subwoofer, bo to calkiem inne doznania w kinie. Co do odtwarzacza BD, to już za parę stówek mozna kupic, więc nie ma co się przejmować. Te Jamo s606 i Wharfedale Obsidian posiadają boczny głośnik niskotonowy, więc musisz pamiętać żeby zapewnić im trochę miejsca.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

5,1 mogło by być fajne, ale nie przy kształcie mojego dużego pokoju niestety. Jest znacznie dłuższy niż szerszy, a TV zawiśnie na dłuższej ścianie, co nie pozwoli mi rozstawić ani niskotonowca, ani głośników tylnych za sobą, a raczej w jakiś dziwnych miejscach po bokach. Poza tym zostaje kwestia metrów kabli. Sądzę, że 2.1 jak dla mnie w zupełności wystarczy.

Kolejne pytanie, czy telewizor ma jakieś znaczenie przy wyborze sprzętu audio? Mam zamiar kupić coś około 6000/6500zł 55/60 cali.

Obsidiany 600 to ciekawe kolumny natomiast, potrzebują mocnej elektroniki, ponieważ ich duży basowy głosnik nie będzie dobrze pracował, słyszałem te kolumny z denonem, yamahą i harmanem do 1,5 zł za avr . Najsłabiej wypadł denon najlepiej harman 161 jest po prostu najmocniejszy.

Jeśli tanio to warto. Ludzie często je odsprzedają gdyż góra w tych głośnikach jest męcząca. Wychodzi to dopiero po kilku godzinnym graniu. Jesli będziesz korzystać z nich krótko w ciągu dnia i lubisz ostra góre to dobry wybór. Swoją drogą maja na prawdę bardzo dobry bass.

Mam przy komputerze logitech z906 podłączone do xonar u7 i może do gier to to się nadaje, ale nawet przy moich mało wyczulonych uszach muzyka brzmi beznadziejnie. Tak że chyba zdecyduję się na Harmana 161 + Wharfedale Obsidian 600 + sobwoofer Wharfedale i do tego jakieś blue ray, ale jeszcze nie wiem jakie i myślę, że będę zachwycony.

Korzystając z tematu może mi ktoś doradzić jakieś dość dobre blue ray i TV?

TV tak do 5000zł 55 cali. Mi w oko wpadły LG - mają wyraźnie lepsze parametry od reszty, a jak byłem w Saturnie jakość obrazu była satysfakcjonująca.

BD bierz Panasa albo Philipsa sam mam panasa bdp 45 i philipsa 7700/12 i oba mają referencyjne procesory wizyjne obraz mają super nie kupuj LG mają słabe napędy szybko padają

tydzień temu w Saturnie w promocji był Philips 9700 za 999zł tańszy o 600zł normalnie

Zamiast Obsidian podrzuciłem Ci fajny namiar na zestaw Roth Oli 30 / C20 / 20 (obecnie pod nazwą Melodika BL30 - o ile to faktycznie w 100% to samo co oryginalne Roth) - kolumny bez porównania do Wharfedale Diamond, mimo że teoretycznie w zbliżonej cenie, o Obsidian już nawet nie wspominam ;)

Odnośnie telewizora - moja dobra rada to wstrzymaj się chwilę lub kup coś taniego na przetrzymanie, bo jest obecnie zamieszanie na rynku - wchodzą modele 4k i OLED, za moment drogie LCD (LED) będą wyprzedawane za bezcen jeśli ich jakość nie pójdzie ostro w górę (tak przypuszczam) ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.