Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz z charakterem

marcin1987

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Na drodze swoich doświadczeń ze sprzętem hi-fi natknąłem się na genialną konstrukcję.

Był to wzmacniacz Hegel H100, o którym już jakiś czas temu pisałem na tym forum (pewnie wielu się śmieje jak można tak wysoko cenić ten wzmacniacz, ale zaraz to wyjaśnię).

Dźwięk był NIESAMOWITY jednak zbyt duży problem z basem spowodował, że szybko się go pozbyłem zbyt późno doceniając jego czarujące brzmienie i to był mój największy błąd bo do pełni szczęścia wystarczyło trochę modyfikacji z akustyką i/lub położeniem mnie względem 4 ścian.

Jak mógłbym opisać jego brzmienie ?

Całe pasmo było niesamowicie rozdzielcze (ku mojemu zdziwieniu tak samo rozdzielcze jak w H200 !), wzmacniacz miał nieprawdopodobnie płynne brzmienie, niemal oleiste bez najmniejszych śladów "sklejania" dźwięków.

1) Niskie tony były piorunująco szybkie, pełne, niezwykle rozciągnięte, potężne, dość miękkie (takie lubię), mocno zróżnicowane, cechujące się spektakularnym atakiem (perkusja to było TO!) po prostu bardzo przyjemne i plastyczne.

2) Średnica to była bajka - dźwięk pełny i mocno nasycony, bardzo kolorowy i naturalny, radosny (jak wielu twierdzi, grał zbyt kolorowo "oszukując" ale to było TO!), średnica była mocno skupiona, uporządkowana, skrystalizowana, mocno wysunięta do przodu co było niezwykłe (np. gitary z drugiego planu, których prawie nigdy nie słyszałem bo udawały jakieś szumy i w sumie tylko przeszkadzały na innych wzmacniaczach, tutaj były podane głośno i wyraźnie nadając CHARAKTERU utworom), po prostu dalsze plany były tak samo wyraźne i wychodzące na przód co plan pierwszy nie tracąc przy tym perspektywy głębi i to było w Heglu ujmujące bo pierwszy raz w życiu dzięki temu usłyszałem co znaczy MUZYKA mogąc śledzić wybraną linię melodyczną z tego co wcześniej uznawałem za "tło".

Dzięki takiemu sposobowi prezentacji średnica przejawiała mnóstwo emocji, co więcej grała esencję, same EMOCJE.

Przestrzeń była szeroka i głęboka, z naturalnym zachowaniem gradacji planów, wszystko było mocno doświetlone, a każde źródło pozorne miało dookoła siebie naturalna aurę.

To było jasne granie, ale bardzo gładkie i ani ocieplone ani chłodne, po prostu w sam raz :)

3) Wysokie tony z blaskiem i szczegółowością.

W zasadzie cale pasmo było mocno rozdzielcze i szczegółowe.

W muzyce panowały odczucia nieskrępowanej mocy i niewymuszonego spokoju na tyle, że mogłem słuchać nocą po cichu słysząc każdy detal na każdym planie, a robiąc głośno nie było hałasu mogąc kręcić gałką do samego końca :)

Pewnie to zasługa czarnego tła, z którego wynurzały się wszystkie dźwięki i to było TO ! ! ! :D

Wzmacniacz był bardzo spójny i każdą muzykę prezentował w atrakcyjny i muzykalny sposób bez śladu kompresji i to bez względu na jakość nagrania.

Nigdy nie spotkałem się z czymś równie muzykalnym i romantycznym w swoim przekazie bo wzmacniacz czarował na każdym kroku.

Wszystko co opisałem powyżej to prezentacja muzyki płynącej z laptopa do wbudowanego DACa !

Już widzę śmiechy :) i wiem nawet skąd się biorą.

Po pierwsze pewnie z racji, że są tu osoby, które nigdy nie słyszały tej amplifikacji i/lub słyszały i zastanawiają się jak u licha TO mogło tak zagrać :)

Tym pierwszym dziwie się i takich osób nie proszę tutaj o poradę...

Tym drugim się nie dziwie bo sam słyszałem kilka modeli H100 i ręce mi opadały...

Tak samo opadały mi ręce przy każdym kolejnym wzmacniaczu jaki słyszałem po pozbyciu się tej setki...

Problem w tym, że drugiego tak samo brzmiącego H100 nigdzie nie ma :O

Nowy nabywca tej konstrukcji stwierdził, że za nic w świecie go nie sprzeda i tym sposobem kończy poszukiwania wzmacniacza :)

Tak więc odkupienie go raczej nie wchodzi w grę czemu się wcale nie dziwię.

Co więcej nie słyszałem niczego co by się chociaż do niego brzmieniowo zbliżyło...

Najgorsze jest to, że teraz żaden wzmacniacz mi NIE GRA bo chowa te dalsze plany zamieniając je w to co nazywamy "przeszkadzajkami" oczywiście poza całą resztą :P

Zdaję sobie sprawę, że pytam o zbyt wiele, ale liczę na to, że są tutaj ludzie z ogromnym doświadczeniem i zdołają mi pomóc odnaleźć taki właśnie wzmacniacz.

Z góry dodam, że mam awersję (uzasadnioną) przed lampami, tym bardziej dlatego, że skoro tranzystor raz tak mi ZAGRAŁ to po co mam pakować się w lampy i dodatkowe koszta na przyszłość...

Lampę kiedyś słyszałem i tam też ręce mi opadły :P

Tak więc GORĄCO PROSZĘ O POMOC, jestem już rok bez muzyki... dodam, że był to dłuuuugi rok :D

https://www.audiostereo.pl/topic/115737-wzmacniacz-z-charakterem/

Może trafiłeś na model pobłogosławiony przez Papieża? :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Spodziewałem się takich odpowiedzi więc przyjmę, że tego nie było :P

Wiem, że wielu tu będzie do śmiechu z tego powodu, ale ja sobie żartów nie robię, co więcej jestem w tej sprawie śmiertelnie poważny :))

Postaram się zachować zdrowy rozsądek jednak nie sądziłem, że firma Hegel do takiego stopnia mogłaby zrobić w konia swoich klientów.

Gdybym wiedział o tym wcześniej to za nic w świecie nie pozbyłbym się tamtego wzmacniacza.

Po tym co słyszałem uważam, że kontrola jakości tam w ogóle nie istnieje.

Coś sklepią na wzór jednej udanej przesłuchanej konstrukcji i lecą z tym zamysłem na taśmę produkcyjną.

Trudno mi inaczej wytłumaczyć tak ogromne różnice w dźwięku pomiędzy tymi samymi modelami wzmacniacza.

Oczywiście nie mówię, że wasze Hegle grają źle bo ich nie słyszałem ;)

Wierze, że skoro mnie na początku trafił się tak udany model to firma musiała troszkę takich setek na rynek wypuścić.

Oby...

il Dottore - a może coś w tym jest xD

Wierze, że skoro mnie na początku trafił się tak udany model to firma musiała troszkę takich setek na rynek wypuścić.

Może nie tyle udany, co właśnie popsuty :)

Trudno mi sobie wyobrazić, że robią więcej bubli niż dobrych. A skoro wszystkie inne których słuchałeś brzmią dla Ciebie inaczej niż Twój, to statystyka nieubłaganie wskazuje, że to właśnie Twój egzemplarz był jakoś popsuty względem wzorca.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Nie bez powodu na rynku wtórnym H1 mk4 (Made in Norway) kosztuje tyle co H80 (Made in ChRL) :-)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Na miłość boską :) wiem, że kiedyś coś podobnego poruszałem, ale mija rok, a ja nadal nie mogę trafić na tak świetne brzmienie w żadnym wzmacniaczu.

Dlatego napisałem raz jeszcze z prośbą o poradę.

Czy nikt nie zna wzmaka, który chociażby nie robi szumu cichymi dalszymi planami, a pokazuje każdy mocno i wyraziście ??

Naprawdę nikt nic podobnego nie słyszał ??

A tak na marginesie to nie był żaden popsuty model, w takie rzeczy nikt by nie uwierzył i reszta hegli nie tyle grała inaczej co dosłownie o 3 klasy gorzej.

To tak jakby porównać najtańszy tranzystor z 10krotnie droższą lampą i wcale w tym miejscu nie przesadzam bo nie tylko ja słyszałem tą ogromną różnicę...

To było naprawdę brzmienie z klasą, a dotarło to do mnie dopiero jak zacząłem odsłuchiwać innych konstrukcji niestety dopiero po pozbyciu się tamtego modelu.

No i po raz setny nikogo i niczego tu nie reklamuje, nawet nie mam nic wspólnego z handlem sprzętem hifi... no proszę was tylko bez takich stwierdzeń :/

Baltlaba żadnego jeszcze nie słyszałem, ale czytałem, że nie jest tak mocno barwny co H100 i że wieje sterylnością, a tego nie przełknę.

W zasadzie wiem, że pójście na jakikolwiek kompromis zakończy się wymianą sprzętu na inny...

Kwota... no taka bym chociaż do 7-8kzł za używkę się zmieścił chodź nawet i tą kwotę ciężko będzie mi przełknąć.

Swoją drogą na stereoikolorowo opis H100 wykonany przez kolegę Violet'a jest łudząco podobny do tego co właśnie sam usłyszałem !

ŁEB w ŁEB ...

Swoją drogą nie bez powodu Violet trzyma go tyle czasu u siebie jako wzmacniacz odniesienia do innych konstrukcji.

Czytając niektóre wypowiedzi wydaje się, że mało ludzi słyszało prawdziwie dobrze brzmiącą H100 :(

"Rasową" jak to określił kolega z bloga ...

Proszę Państwa, nareszcie odnaleziono najlepszy wzmacniacz świata. Proponuję umieścić go w Sevre pod Paryżem jako wzorzec. Żaden inny wzmacniacz nie gra tak dobrze. Hurra ...

P.S. Akurat będę miał do sprzedania 2 sztuki więc radzę się pospieszyć ... :-)

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Proszę Państwa, nareszcie odnaleziono najlepszy wzmacniacz świata.

:-)

Najlepszy ale tylko do chwili gdy nie posłucha się innego. Problem w tym, że autor chyba nie bardzo ma na to ochotę. Przecież najlepszy może być tylko jeden ;)

Na miłość boską :) wiem, że kiedyś coś podobnego poruszałem, ale mija rok, a ja nadal nie mogę trafić na tak świetne brzmienie w żadnym wzmacniaczu.

Dlatego napisałem raz jeszcze z prośbą o poradę.

Czy nikt nie zna wzmaka, który chociażby nie robi szumu cichymi dalszymi planami, a pokazuje każdy mocno i wyraziście ??

Naprawdę nikt nic podobnego nie słyszał ??

No właśnie, w poprzednim wątku polecano Ci między innymi:

Denon PMA2020AE

Vincent SV-237

Primare I32

Hegel H200

Gryphon Callisto 2200

ATC

AudioGD Master-10

YBA A 100 Heritage

Sugden A21 SE

Cayin A88T

XINDAK A600

Atoll IN200

Copland CSA 14 lub 28

Myryad MXI2150

NAD 326

Napisz, co z powyższych propozycji udało Ci się przesłuchać i dlaczego było źle. Z góry założyłem, że musiało być źle, bo jak czytamy, jak dotąd nic nie znalazłeś, co zagrałoby jak super Hegel H 100.

Może trafiłeś na model pobłogosławiony przez Papieża? :)

il Dottore... jak przez Ciebie kiedyś umrę. Zobaczysz. ;)))

Problem w tym, że drugiego tak samo brzmiącego H100 nigdzie nie ma :O

Rozumiem Twój ból, ale coś w tym wszystkim jest nie teges. Przed laty przerabiając mój audioczubizm, zdarzało mi się mieć np. dwa egzemplarze dokładnie tego samego MF-a na przestrzeni 2 lat, ale o ile nie było poprawek to *zawsze* grało to tak samo. Jeśli w tych Heglach nie wprowadzono modyfikacji, to może to sprawa Twoich emocji? Na Twoim miejscu napisałbym do producenta i opisałbym całą sprawę dokładnie. Jeśli coś zmieniali to pewno Ci o tym napiszą. Jeśli jesteś do tego stopnia najarany możesz przy okazji ich zapytać czy nie mają gdzieś w magazynie tego Hegla-dziewicy. Mówię całkiem serio.

Proszę Państwa, nareszcie odnaleziono najlepszy wzmacniacz świata. Proponuję umieścić go w Sevre pod Paryżem jako wzorzec. Żaden inny wzmacniacz nie gra tak dobrze. Hurra ...

P.S. Akurat będę miał do sprzedania 2 sztuki więc radzę się pospieszyć ... :-)

No to Forum AS można już zamknąć - Św. Graal odnaleziony! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

wiem, że kiedyś coś podobnego poruszałem, ale mija rok, a ja nadal nie mogę trafić na tak świetne brzmienie w żadnym wzmacniaczu.

Czyżby Hegel się słabiej sprzedawał i potrzebny jest tekst reklamowy przed świętami?

Można zamknąć ten wątek niesponsorowany?

Gość rochu

(Konto usunięte)

Jadąc do pracy minąłem sporą kolejkę pod sklepem sprzedającym elektronikę Hegla.

Goście mieli krzesełka turystyczne, śpiwory i butle na propan-butan.

Domyślam się zatem, że spędzili tam noc.

Jadąc do pracy minąłem sporą kolejkę pod sklepem sprzedającym elektronikę Hegla.

Goście mieli krzesełka turystyczne, śpiwory i butle na propan-butan.

Domyślam się zatem, że spędzili tam noc.

A ja poczekam aż Hegla rzucą do Biedronki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.