Skocz do zawartości
IGNORED

CA Azur651a + MA RX8

gurek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

posiadam zestaw: wzmacniacz CA Azur651a i kolumny MA RX8. Zestaw gra świetnie ale w niektórych kawałkach trochę góra jest za bardzo nachalna. Reszta super.

Chciałbym wymienić kable zasilające + listwa. Czy macie jakieś propozycje do takiego zestawu?

Dodam jeszcze, że obecnie używam interkonekt XLO HT i głośnikowe jakieś RealCable, które też mogę wymienić.

pozdrawiam

t

https://www.audiostereo.pl/topic/116073-ca-azur651a-ma-rx8/

Nie wiem z jakiego źródła grasz ale jak chcesz dobry zasilający to polecam Ci FURUTECH FP-314Ag II / FI-11G N1 / FI-E11G N1 najlepiej do źródła ale i do wzmacniacza będzie pasował i może Ci się spodobać jego dźwięk . Listwy bym odpuścił albo zostawił na sam koniec zabawy ;)

CA Azur651a to podobno też świetny budżetowy wzmak w którym jak znawcy mówią firma odrobiła lekcje z mało udanych i kontrowersyjnie przyjmowanchy wcześniejszych modeli z linii 6xx. Zamówiłem go sobie na odsłuch do domu celem weryfikacji internetowych legend :)

Co mogę koledze doradzić w tym błędzie popełnionym w pożenieniu tych urządzeń to zakup interkonektu Van Den Hul First z pierwszych wersji który ładnie utemperuje rozbrykaną górę i rozkrzyczaną trochę podkreśloną na ostro średnice jaką mają głośniki serii RX. Wzmak do nich powinien grać ciepło z zaokrągloną średnicą i delikatną bez ostrości górą. Tak czy siak na dłuższa metę albo zmienić wzmak albo kolumny na grzeczniejsze.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Kombinuję z ustawieniem i faktycznie jest inaczej. Ciężko powiedzieć czy lepiej ale inaczej. Muszę jeszcze posłuchać. Spróbuję jeszcze postawić jakąś matę za głośnikami.

A jaki wzmak byście polecili do tych głośników? Jako źródło używam obecnie Yamahy CD-N500.

VandenMuł wysuszy dźwięk doszczętnie.

Nie każdy ja mam Second ten stary na białych ceramicznych wtykach i mułem go nazwać nie mogę i nic nie wysusza gra doskonale pokonał już 3 razy droższe IC u mnie no ale wiadomo co system to kable grają inaczej więc trzeba sprawdzać u siebie zawsze i albo zagra albo nie na ma na to rady .

A teraz zbliżaj lub oddalaj te kolumny względem siebie. W pewnym punkcie poczujesz "krem", płynność, nasycenie. I to będzie optimum. Musisz pamiętać, że realizacja dźwięku często pozostawia wiele do życzenia. Czasami winny jest materiał dźwiękowy po prostu.

Taaaaa , krem z MA ;) raczej wazelina :) To głośniki grające żywą podkreślona średnicą, czasami w osobniczych przypadkach na granicy tolerancji ucha wyrobionego. To taki sunnnd i nic się z tym radykalnie nie zrobi albo się podoba, albo nie. Coś tm srośtam można kombinować z cieplej i łagodniej na górze grającym wzmakiem i interkonektem czy głośnikowymi, ale to skromne rezultaty idzie uzyskać. Oczywiście pod warunkiem najważniejszym, że kolumny rozczaimy w aspekcie ich ustawiania w swoim pomieszczeniu i to dobrego ustawienia. Miałem MA i po trzech rożnych pokojach je ciągałem w różnych ustawieniach. Zawsze grały jak MA czyli dobitnie i żywo na średnicy i czasem nawet ostro na górze.

-----------

Co do FIRSTA od VDH to fakt jest to kabel bardzo charakterystyczny, ale żaden z niego zamulacz czy coś takiego. Wpięty w niewłaściwy tor podobnie jak niewłaściwe dobrane głośniki czy inne elementy może powalić przekaz. To nie jest neutralny kabel, tylko konekt idealny do rozbrykanych na górze systemów.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Rzeczony First to chyba najbardziej kontrowersyjny kabelek ze stajni VdH i osobiście byłbym bardzo ostrożny przy polecaniu go komuś. Kosmiczna jak na kabel rezystancja ekranu często skutkuje przydźwiękiem w głośnikach podobnym do tego jaki daje pętla masy. Wspomniany wcześniej the Second jest pod tym względem zdecydowanie bezpieczniejszy.

Kontrowersyjny bo charakterystyczny. Niestety wpinany w systemy na przysłowiową PALĘ nie raz nie dwa subiektywnie ludziom pogarszał, a nie polepszał, bo i często nie wiedzieli co trzeba zrobić alby polepszyć a nie popieprzyć ;).

TAK czy SIAK to chętnie odkupię pierwszego FIRSTA metal Scren ze złoconymi wtykami. Miałem ale guuuuupi sprzedałem. W rozliczeniu może pójść jakimś sposobem bardziej neutralny WireWorld Equinox 6 ewentualnie FIRST ULTIMATE MKll, tylo, że ten droższy nominalnie jest, wiec ......

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.