Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość zasilania - kable, gniazda etc.

partner

Rekomendowane odpowiedzi

100ML i jaka radość ;))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Czyli ja z zabawy bezpiecznikami jestem zwolniony? ;)

Stefek sprawdź co masz w środku. Jeśli to co napisałem to podejrzewam że nie znajdziesz nic lepszego. A z ciekawości zrób eksperyment, wyjmij je i włóż zwykłe za parę groszy. A potem napisz co usłyszałeś:-)

z ciekawości zrób eksperyment

Eee,jeszcze mnie prąd popieści ;).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Jakość zasilania jest NAJważniejsza...ale zasilania DC układów sygnałowych w audio, czyli tego, które wychodzi z zasilacza urządzenia.

To układy zasilacza są odpowiedzialne za jakość sterowania (DC) kolejnych segmentów toru sygnałowego audio.

Trafo - jego moc i jakość.

Diody prostownicze - szybkość przełączania mostka, dlaczego tak rzadko w HajE występują diody Shottky'ego - co za drogie są? :))) Czy brak wiedzy i rozeznania "konstruktorów"?

Stabilizacja - porządna ma gdzieś wahania sieci w granicach +/-10% (207V - 253V) jak są większe (nie wieżę, że są) należy sprawę reklamować u dostawcy!

Filtracja i bateria energii - 100k mikroF to już rzadko spotykany "wypas".

Tak to jest wlasnie kwintesencja dobrego zasilania. Byc moze kabelkami mozna cos korygowac, ale sa to zmiany kilka rzedow mniejszej wartosci.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Wracając do kwestii zasilania to robię eksperymenty z różnymi kablami w roli bezpieczników (nie polecam, naśladowanie na własną odpowiedzialność!!!). Niewiarygodne jest to, jakie zmiany następują po zastąpieniu zwykłego bezpiecznika kawałkiem kabla i w zależności od tego jaki to kabel taka jest sygnatura dźwiękowa urządzenia... Bezpiecznik ma albo 2 albo 3cm i taką też długość ma zrobiony z kabla bezpiecznik. A słychać zmiany jakby ten właśnie kabel został podłączony jako XLR albo głośnikowiec. Podłączony srebrny Kimber dał brzmienie niesamowicie rozdzielcze i ofensywne. Z kolei Furukawa wymontowana z listwy znacznie cieplejsze i nasycone... Szok.

Wracając do kwestii zasilania to robię eksperymenty z różnymi kablami w roli bezpieczników (nie polecam, naśladowanie na własną odpowiedzialność!!!). Niewiarygodne jest to, jakie zmiany następują po zastąpieniu zwykłego bezpiecznika kawałkiem kabla i w zależności od tego jaki to kabel taka jest sygnatura dźwiękowa urządzenia... Bezpiecznik ma albo 2 albo 3cm i taką też długość ma zrobiony z kabla bezpiecznik. A słychać zmiany jakby ten właśnie kabel został podłączony jako XLR albo głośnikowiec. Podłączony srebrny Kimber dał brzmienie niesamowicie rozdzielcze i ofensywne. Z kolei Furukawa wymontowana z listwy znacznie cieplejsze i nasycone... Szok.

Byłbym zobowiązany, gdybyś opisał pokrótce, z jakimi bezpiecznikami miałeś do czynienia i jak wpływają na dźwięk, bom żywo zainteresowany (planuję zakupy)

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Byłbym zobowiązany, gdybyś opisał pokrótce, z jakimi bezpiecznikami miałeś do czynienia i jak wpływają na dźwięk, bom żywo zainteresowany (planuję zakupy)

Zaraz przyjedzie do mnie zamówiony Hi Fi Tuning Supreme. To jest mój docelowy wybór do całości toru, który wymaga docieplenia. Supreme daje niesamowite ciepło, pogłębia bas oraz zwiększa dynamikę. Synergistic Research idzie w kierunku dynamiki i rozdzielczości co u mnie niekoniecznie się sprawdza. Furutechy to są przemalowane Padisy, można kupić taniej na e-bay.de.

Absinth, w skrócie HiFi Tuning pokonał wszystkie pozostałe i to przede wszystkim w aspekcie muzykalności.

OKI dzięki wielkie. Skąd sprowadzasz i o jakiej charakterystyce? Fast, slow nie wiem co tam jeszcze bo żyję w błogiej ignorancji technicznej :)

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Wczoraj cały dzień bawiłem się w optymalizację lamp oraz bezpieczników;-) Świetne wrażenie sprawiają Hi Fi Tuning Supreme, czyli te które są seryjnie montowane w Reimyo. Przyrost dynamiki ale i nasycenia barwy jest w ich przypadku imponujący. A odnośnie wcześniejszej dyskusji to zawsze znajdą się osoby, które chcą wtrącić swoje trzy grosze i popsuć humor innym. Dlatego z definicji szkoda reagować na zaczepki. Tym bardziej mające ewidentnie prowokacyjny charakter, z konta wyglądającego na klona...

Nie jestem żadnym Klonem. A tak swoją drogą pozdrów Krzyśka Owczarka.

Sorrki wielkie ale watowanie bezpieczników w urządzeniach .... to nie lada "odwaga" -powodzenia. Tylko pół dzieilnicy nie wywal przy okazji ehhhh - bez komentarza. Niech każdy sobie odpowie co o tym myśli.

Zaraz przyjedzie do mnie zamówiony Hi Fi Tuning Supreme. To jest mój docelowy wybór do całości toru, który wymaga docieplenia. Supreme daje niesamowite ciepło, pogłębia bas oraz zwiększa dynamikę. Synergistic Research idzie w kierunku dynamiki i rozdzielczości co u mnie niekoniecznie się sprawdza. Furutechy to są przemalowane Padisy, można kupić taniej na e-bay.de.

Absinth, w skrócie HiFi Tuning pokonał wszystkie pozostałe i to przede wszystkim w aspekcie muzykalności.

Czy w swoich testach zahaczyłeś może o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Sorrki wielkie ale watowanie bezpieczników w urządzeniach .... to nie lada "odwaga" -powodzenia. Tylko pół dzieilnicy nie wywal przy okazji ehhhh - bez komentarza. Niech każdy sobie odpowie co o tym myśli.

Oczywiście że to ryzyko... Pisałem o tym, że naśladownictwo jedynie na własną odpowiedzialność. Nie za bardzo rozumiem, co powoduje w Tobie taką niechęć;-) Kiedyś w dawnych latach, kiedy brakowało wszystkiego, nawet bezpieczników SEP wydał taką broszurę, w której zamieszczono konkretne wyliczenia jaki ma być przekrój drutu który ma zastąpić bezpiecznik. A dyskutując merytorycznie to założę komplet bezpieczników Supreme, tylko muszę je najpierw dopaść na e-bay.

OKI dzięki wielkie. Skąd sprowadzasz i o jakiej charakterystyce? Fast, slow nie wiem co tam jeszcze bo żyję w błogiej ignorancji technicznej :)

Niestety nie ma Polsce dystrybucji. Należy je kupić na e-bay, w Europie jest kilku sprzedawców, głównie w GB. Dokładne specyfikacje musisz odczytać ze swojego urządzenia. Mogę podać ze swoich:

1. ARC CD 8:

a) T2A 22mm (lub 33mm) w zależności od wersji

b) T200mA - j. wyżej

2. ARC Ref. 3 - T3,15A 22mm

3. ARC Ref. 150 - T4A 22mm

Czy w swoich testach zahaczyłeś może o http://www.audioengineering.pl/product/telos-qbt-18-2/

Niestety tych nie miałem.

Oczywiście że to ryzyko... Pisałem o tym, że naśladownictwo jedynie na własną odpowiedzialność. Nie za bardzo rozumiem, co powoduje w Tobie taką niechęć;-) Kiedyś w dawnych latach, kiedy brakowało wszystkiego, nawet bezpieczników SEP wydał taką broszurę, w której zamieszczono konkretne wyliczenia jaki ma być przekrój drutu który ma zastąpić bezpiecznik. A dyskutując merytorycznie to założę komplet bezpieczników Supreme, tylko muszę je najpierw dopaść na e-bay.

Niestety nie ma Polsce dystrybucji. Należy je kupić na e-bay, w Europie jest kilku sprzedawców, głównie w GB. Dokładne specyfikacje musisz odczytać ze swojego urządzenia. Mogę podać ze swoich:

1. ARC CD 8:

a) T2A 22mm (lub 33mm) w zależności od wersji

b) T200mA - j. wyżej

2. ARC Ref. 3 - T3,15A 22mm

3. ARC Ref. 150 - T4A 22mm

Niestety tych nie miałem.

Które miałeś Synergistic Research -RED?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Które miałeś Synergistic Research -RED?

Obydwa, zarówno RED jak i SR20. Opisywałem to już kiedyś.

Sory żem upierdliwy: slow czy fast?

Zwłoczny czyli slow.

Jak sprawdzić czy obecne w sprzedaży to Supreme 3

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Czy przy okazji tuningu bezpieczników wymieniłeś także ich mocowanie na lepsze ( chyba, że w standardzie posiadasz wysokiej jakości ) np: takie z posrebrzanej miedzi berylowej ?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Na razie wymiana bezpieczników oraz jedynie przeczyszczenie styków. Docelowo, jak skończę próby rozważam również inne zmiany, w tym pozbycie się bezpieczników w ogóle. Na razie wyeliminowałem z roli bezpiecznika druty Kimber Black Pearl. Będę jeszcze testował Furukawę, Acrolinka oraz Sun Wire.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Kontynuując wątek związany z bezpiecznikami to jeśli będę zamawiał Supreme to w wersji Kupper. U mnie w systemie jest bardzo dużo srebra i potrzebuję czegoś brzmiącego w sposób ciemniejszy. Topowy Supreme w wersji srebro + złoto jest bezpiecznikiem wybitnym, ale u mnie brzmienie staje się odczuwalnie jaśniejsze, a tego chcę uniknąć.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tak. Wersja którą mam kosztuje 35 Euro, a Kupper 29 Euro. Tę topową mogę założyć jedynie do CD, bo on jest ciepły. Z kolei do jasnego pre na 100% Kupper i do końcówki raczej też.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.