Skocz do zawartości
IGNORED

Najtańszy sposób na przedsionek hi-endu :)

MacP

Rekomendowane odpowiedzi

Czy do sterowania monitorami aktywnymi można używać regulowanego wyjścia w cd, czy to nie degraduje jakości dźwięku?

Zależy od jakości regulatora CD w większości przypadków jak najbardziej zmienia/degraduje .

Kazda regulacja glosnosci degraduje dzwiek niezaleznie od tego gdzie sie znajduje. Degradacja nastepuje w roznym stopniu w zaleznosci od jakosci regulacji. Nalezy unikac rezystancji w torze sygnalu zarowno w regulacji glosnosci jak i w zwrotnicy. Takie sa moje doswiadczenia na sluch.

Czy do sterowania monitorami aktywnymi można używać regulowanego wyjścia w cd, czy to nie degraduje jakości dźwięku?

Można. Jakość zależy od solidności danego modelu. Mi nic nie degraduje.

Dla zainteresowanych tytułowym produktem - tutaj są za połowę ceny. Czyli w cenie najtańszych pasywnych pierdziawek z klasy budżetowej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A najwyższy model z serii to jedynie ok 1329 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla zainteresowanych tytułowym produktem - tutaj są za połowę ceny.

Bo to cena za sztukę.

Polska recenzja z tego roku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tutaj są za połowę ceny

Należy być czujnym jak czekista:))

Nie wiem dlaczego, ale to zły zwyczaj podawania ceny kolumny za sztukę.

Nie spotkałem sprzedawców butów, którzy tak robią...

Należy być czujnym jak czekista:))

Nie wiem dlaczego, ale to zły zwyczaj podawania ceny kolumny za sztukę.

Też się kiedyś nad tym zastanawiałem-po co podają cenę za sztukę.

Nawet gdy by ktoś chciał kupić jedną-to i tak nie kupi ,bo sprzedawane są parami. :)

Głupota Panie ? :)

Głupota Panie ? :)

W natłoku informacji walka, by zwrócić na siebie uwagę - jestem najlepszy ( pozorne, na niby )

Po stronie kosztów - wprowadzanie ludzi w błąd, zamęt i piętno sprytnego - nieuczciwego sprzedawcy.

wprowadzanie ludzi w błąd, zamęt i piętno sprytnego - nieuczciwego sprzedawcy.

Ale to jest wszędzie-zobacz CENEO-takie "exkuzywne" saluny jak q21,Planeta,Audio Świat,Nautilus....itd,wszyscy tak podają.;)-pytanie po co:)

Może to o jakiś podatek(prowizję) chodzi-od ceny wystawionej ? nie mam pojęcia

Pewnie po to by właśnie być na górze w tych porównywarkach. Ktoś poda cenę za parę to ląduje w ogonie. W ten sposób więszość zmuszona jest podawać cenę jednostkową, tak to widzę. Inna sprawa, że tutaj mowa jest o monitorach studyjnych, a te w odróżnieniu od kolumn konsumenckich, czy jak je tam zwał, sprzedawane są na sztuki.

więszość zmuszona jest podawać cenę jednostkową

To kwestia indywidualnego wyboru. Nikt nie zmusza:)

Ja w tym nie uczestniczę. Lepiej być niżej w wyszukiwarce, niż wprowadzać w błąd.

Przyznam,że te ceny sprzedawców podawane tylko za 1 sztukę,ale" sprzedawawane tylko parami" są irytujące.Na allegro już nie jeden sprzedawca zapomniał dopisać,że cena dotyczy jednej sztuki.Takie zabiegi marketingowe są niepotrzebne,bo mylące i denerwujące.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Szkoda że informacja o cenie za sztukę nie jest nigdzie widoczna. A swoją drogą ciekawe czy można u nich kupić tą jedną sztukę - bo raczej wątpię.

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Mam te głośniki (Focal Alpha 65) u siebie w domu od pięciu dni, na razie słucham na spokojnie.

Później podzielę się wrażeniami ;-)

Witam ponownie.

Chciałbym skrobnąć parę słów o głośnikach, tak wychwalanych przez autora tego wątku :-)

Mając kompletny, dobrze grający zestaw, ale nadal poszukujący dobrego (lepszego) brzmienia, zdecydowałem się wypożyczyć do domu te głośniki.

Tym bardziej, że wcześniej z głośnikami aktywnymi miałem mało do czynienia. Słuchałem jedynie KRK Rokit 6 drugiej. generacji i to w warunkach studyjnych,

a nie domowych.

Zacznę od góry..

Jest wyraźna, wszystko słychać, nic nie umyka uwadze, a mimo to nie jest sterylna, kliniczna.

Nigdy nie zdarzyło się, żeby sybilanty kłuły mnie w uszy, tu takie zjawisko nie występuje.

Nie jest zaokrąglona, ocieplona.

Jeśli chodzi o bas zgadzam się z autorem wątku, że bas ''nie daje w klatę'', co nie znaczy, że go brakuje.

Zdarza się, że bas się wzbudzi, ale naprawdę rzadko.

Wszystko zależy od realizacji nagrania. Im lepsza, tym przyjemniej brzmią te głośniki.

To nie jest też dźwięk zaokrąglony, misiowaty czy bułowaty, ciągnący się.

Dynamika jest na wysokim poziomie.

Bardzo podoba mi się jak brzmią wokale i tu również się zgodzę z autorem

brzmią jak na żywo. Są bardzo obecne, blisko słuchającego.

Najprościej jak można opisać te kolumny : naturalne, prawdziwe brzmienie.

Co ważne dla mnie..

Choćby nie wiadomo jak głośno grały po wyłączeniu jest cisza, nic nie dzwoni, krew z uszu nie idzie,

narządy wewnętrzne są na miejscu ;-)

Nie doznałem natomiast uczucia zdjęcia koca i trójwymiarowości, tak jak napisałem wcześniej

kolumny są bardzo naturalne i co mają pokazać, pokażą tak jak zostało to nagrane.

Może i jest trójwymiarowość, ale tylko przed linią głośników..

Uprzedzam, że nie są to głośniki do cichego słuchania w nocy, z uwagi na to, że przy cichym odsłuchu wyłączą się po 30 minutach.

Pokrętła, z tyłu głośników do regulacji tonów wysokich i niskich nie podobają mi się. Nie są skokowe, tylko kręcą się dość luźno,

a wartość ich regulacji jest wątpliwa. Być może w studio, przy odpowiednim wytłumieniu, akustyce itp. odczułbym to bardziej,

a tak zostawiłem je na ''0'' i nie odczuwam braku czegokolwiek.

Pragnę podkreślić i pochwalić te głośniki za minimalny wpływ na sposób w jaki grają, kabli oraz sprzętu towarzyszącego.

Grałem ze zwykłego DVD przez wyjście coax i dźwięk był również dobry.

Dobrze zrealizowane mp3 też da się słuchać, a ponieważ kolumny są tak naturalne po pewnym czasie zapomina się, że to mp3 :-)

Chciałbym też zwrócić uwagę na wysokość odsłuchu, zauważyłem, że jeśli bas-refleks jest na wysokości uszu bas jest wzmocniony.

Najprzyjemniej jest słuchać mając go poniżej uszu. Najlepszy odsłuch, gdy narząd słuchu znajduje się na wysokości połowy kolumny ;-)

Jeśli chodzi o odsłuch w bok już takich odstępstw nie ma, głośniki nagłaśniają całe pomieszczenie, ale scena nie jest zbyt szeroka.

Powiedziałbym, że zawiera się pomiędzy kolumnami.

Scena w głąb za głośnikami jest kiepska i dla mnie to jest największy ''mankament'' tych głośników.

Na koniec napiszę tylko, że głośniki zostały już u mnie na zawsze, mimo, że jak podkreślam miałem całkiem fajny sprzęt ;-)

Polecam gorąco przetestowanie tych lub innych aktywnych głośników, naprawdę można się raz na zawsze wyleczyć z audiofilskiej choroby,

za niewielkie przecież pieniądze ;-)

Sprzęt na którym testowałem :

przetwornik : DAC Magic Plus

kable : Proel Die Hard DH240LU3 (3 metry)

DVD : LG

Laptop : J River 17

FOOBAR

Kabel : Wireworld Ultraviolet 5 metrów

Chciałbym podkreślić, że nie jestem dystrybutorem i/lub sprzedawcą tych głośników, nie mam z branżą nic wspólnego,

a moja opinia jest podyktowana pozytywnym odbiorem monitorów aktywnych i chęcią podzielenia się wrażeniami z szerszym gronem odbiorców/słuchaczy.

Pozdrawiam.

Marcin

Cena co prawda dwa razy większa niż Focale Alpha 65 od których zaczął się ten ciekawy temat,

ale to prawdziwe aktywne monitory combo do domu z USB, SPDIF, optykiem, pilotem i przede wszystkim rewelacyjnie niskim zejściem i liniowym graniem, wychwalane za granicą

Ukryta Zawartość

Miał ktoś do czynienia z nuPro A-300?

Ukryta Zawartość

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

W hajendzie to są piloty np. drewniane, aluminiowe, złote - w "przedsionku" tylko taka bida. Miałem taki z Solo7C, po prostu spełniał swoje zadanie, czyli sterował bezprzewodowo systemem.

Żeś zaczął rozważania od pilota, popatrz na kolumny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomiary w "Audio" i "Sound&Recording" wyszły podobnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) więc może recenzje nie były kupione ;)

Jaki masz budżet, może nowość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Wygląda bardziej stonowanie. W instrukcji są jakieś pomiary:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny aktywne to stosunkowo tani sposób na osiągnięcie bardzo dobrego zestawu w danym budżecie.

Jest tylko jedna pułapka, muszą grać w kompletnym dobranym do nich systemie. Pokażą jak na dłoni gdy jakaś porzedzająca część toru ma braki. Wczoraj w jednym salonie miałem okazję posłuchać AEON-ów z Benchmarkiem 2 z napędem CD Proceed, i z napędem za który robił przerobiony wg Fikusa Pioneer Dv-300. I o ile z dvd niczego nie brakowało to Proceed dodawał temu tyle skrzydeł, że nie ma już powrotu do niego. I jak się wydawało, że trudniej aby było lepiej to po skonfigurowaniu Proceeda z Daciem CEC-a sprawiło, że super poprawny dzwięk wcześniej wzbogacił się o taka dawkę emocji i przyjemności ze słuchania że to już nie jest przedsionek HIEnd.

W domu z kolei w miejsce Benchmarka gra Cyrus XP + PSX-R, raz ze streamera zrobionego z Raspberry Pi + Hifi berry Digi a raz z M2tech Evo + Clock + zasilacz Chris Audio z serwera na Daphile i tu różnica była jeszcze większa. Wszystkiego więcej wszystko lepiej.

Także transport i Dac przy sprzęcie studyjnym jakim są tego typu monitory

Tylko że zestaw m2tech + dobry zasilacz to 5200 zł a mój streamer DIY to z obudową i zasilaczem liniowym 400 zł. I jak tak na to patrzę to dam rade z nim żyć do chwili wolnych 5kzł ;)

Sumując kolumny aktywne potrafią się odwdzięczyć z nawiązką traktowane dobrym sygnałem a "pogryźć" traktowane złym.

No i ich przezroczystość to idealna sprawa do zabawy z akcesoriami. Widać jak na dłoni ile dodaje mięcha i muzykalności należyte traktowanie zasilania poszczególnych sprzętów i chodzi bardziej w pierwszej kolejności o dobre zasilacze niż kable sieciowe.

.

<br />Przyjrzyj się Audiolabowi 8200DQ - jest DAC, jest zbalansowany pre analogowy, regulacja głośności odbywa się więc w domenie analogowej, czyli teoretycznie lepiej niż CA SM6, który ma regulację tylko cyfrową. Mozna podłączać także źródła analogowe, a jako bonus dostajesz jeszcze headamp.<br /> <br /> <br />

a czy Audiolab CDQ jest też tak samo dobry jako pream jak wersja DQ?

<br />Matrix New Mini <br />

czy to posiada dobrą regulację głośności?

<br />Dynaudio BM5 MKIII połączone z dobrym źródłem grają tak, że wiele podłogówek może schować się do kąta. Chodzi mi o dynamikę, reprodukcje basu i wielkość instrumentów. Granie przejrzyste i nasycone jednocześnie, scena proporcjonalna.<br />

a jaki Polecisz dobry przedwzmacniacz z pilotem do 3 tyś?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.