Skocz do zawartości
IGNORED

Perka w prezencie

Dominic2509

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Syn kolegi gra na garach, i to jak na swój wiek, bardzo dobrze.

Ma niespełna 16 lat.

Chciałbym mu podarować na Święta płytę, z nastawieniem na perkusję, oczywiście.

Chłopak trzyma rytm, nie boi się wyzwań, jak trzeba to potrafi dać czadu. Gra w garażowym zespole, który sam składa i rozkłada swój sprzęt, i dzieli się między sobą piwkiem.

Słucha przede wszystkim metalu, chciałbym mu podrzucić coś z innej bajki, nie koniecznie z tego wieku, aby się nie zamykał na jeden gatunek.

Wszystkie chwyty dozwolone.

Tu prośba o radę, mam dwie kategorię

1) Murzyn

2) Bonzo

Co możecie w tych kategoriach polecić ? Aktualnie chodzi mi coś takiego po głowie

1) „Grand Funk Railroad ‎– Grand Funk” – mocne granie, z rewelacyjną perką.

2) ????

Dzięki z góry.

Pozdrawiam

Dominik

https://www.audiostereo.pl/topic/116343-perka-w-prezencie/

Nie znam się na garach, ale płyty perkusistów mogę jak najbardziej polecić, bo perkusja to mój ulubiony instrument - ciężki do opanowania zresztom.

Dużo wątków poświęconych perkusistom jest na forum - trza szukać!

... przy okazji - inżynier, muzykolog, drummer i w ogóle wielce utalentowany, a właściwie obdarowany geniuszem Murzyn.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

https://www.audiostereo.pl/topic/116343-perka-w-prezencie/#findComment-3307283

To jest znakomita płyta, jednak wątpię, że się spodoba tak młodemu człowiekowi, który pewnie nawet o jazzie nie myśli. Jest cała masa wybitnych płyt jazzowych drummerów, ale raczej nie kupiłbym jazzowych ewolucji szesnastolatkowi, który zafascynowany jest zupełnie innym gatunkiem, chociaż nigdy nie wiesz co w trawie piszczy, a właściwie ja nie wiem co u niego piszczy. Spróbuj Jacka DeJohnetta - dużo wszelakich projektów i w tych wszelakich znajdziesz również i takie, które być może zainteresują tego młodego człowieka. Powiedziałbym też, że Bonzo i Zeppelini to dobry kierunek w wyborze prezentu.

51-aMa77FkL._AA160_.jpg41NRzJJRrrL._AA160_.jpg

41YPRBKHJ5L.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

https://www.audiostereo.pl/topic/116343-perka-w-prezencie/#findComment-3307318

Właśnie miałem o Drake'u wspomnieć, choć w jego wypadku trzeba uważać w wyborze. Hamid jest wielki, nie tak wielki jak Jack, jednak bez dyskusji wielki. Z lżejszych i sympatycznych projektów zaproponowałabym Reggaeology i Bindu, chociaż ta ostatnia to pewnie odpadnie, bo jest praktycznie niedostępna... ?

Parker's Mood

https://www.audiostereo.pl/topic/116343-perka-w-prezencie/#findComment-3307351

Tez myślę, że płyta to będzie pomyłka. Jak grałem na perkusji te dwadzieścia parę lat temu i też słuchałem metalu, to podejrzewam że gdybym dostał taką płytę jak chcesz kupić, to bym sobie ją puścił raz i o niej zapomniał, albo opylił komuś za dajmy na to stojak pod talerz. Teraz młodzież ma wszystko, czego chce oglądać i słuchać na jutubie. Ja bym się raczej dowiedział czego mu potrzeba ze sprzętu i kupił jakiś talerz, komplet naciągów czy coś w tym kierunku.

https://www.audiostereo.pl/topic/116343-perka-w-prezencie/#findComment-3307549
Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Ani płyty nie kupuj ani żadnych gadżetów. Nic tak nie cieszy jak prezent zrobiony własnoręcznie. Koniecznie kup łuk, kuszę, sztucer, cokolwiek co może posłużyć do zabijania. Potem wstań wcześnie, ubierz się ciepło, dyskretnie przemknij autostradą w stronę boru. Przyczaj się i wyceluj. Pociagnij za spust gdy zobaczysz cielaka. jakiego kolwiek. Strzel w łeb, niech zwierzę nie cierpi. Zapakuj do bagażnika. Wróć do domu, przygotuj łazienke. Kup ostry nóż. Zdejmij skórę z cielaka, dobrze ją oczyść. Poszukaj w necie poradnika mały garbarz (nie pomyl z mały grabarz bo mogą być kłopoty). Wykonaj wszystko to co tam jest napisane. Kup beczkę drewnianą, naciągnij przygotowaną skórkę na górę. Puknij w nią. Gra? Jeśli gra, sprezentuj synowi kolegi :)

https://www.audiostereo.pl/topic/116343-perka-w-prezencie/#findComment-3307616

:)

Tez myślę, że płyta to będzie pomyłka. Jak grałem na perkusji te dwadzieścia parę lat temu i też słuchałem metalu, to podejrzewam że gdybym dostał taką płytę jak chcesz kupić, to bym sobie ją puścił raz i o niej zapomniał, albo opylił komuś za dajmy na to stojak pod talerz.

ok, sprzęt, też myśl, ale wracając do Twojej wypowiedzi, to ja nie wiem, jeszcze jaką płytę chce kupić, więc... :)

Powiem tak, nie grałem na perkusji gdy miałem naście lat, ale słuchałem metallicy, ironów, p@nka, sepultury itp. (w ogóle to wtedy myślałem, że to jest najostrzejsze granie jakie tylko jest pod słońcem...), i tak, jazz pewnie bym olał, za młody, ale jako pałkarz może docenić zeppelinów, tylko to już zna, każdy lepiej bądź gorzej ale ich zna. Dlatego szedłbym w tym kierunku, blues hard psych rock z czarnym pałkarzem. Uważam, że tylko czarni mają to flow i czują rytm. Biali, nie gorzej, ale grają inaczej. A, że ten rodzaj muzyki nie jest moją domeną, w sumie to ciężko ją jednoznacznie określić, za mało jeszcze słyszałem aby mieć jakąś domenę. skierowałem pytanie otwarte do bardziej doświadczonych, osłuchanych kolegów.

Nawet myślałem o Derek and the Dominos ze względu na Gordona, dlatego, też moja propozycja Grand Funk.

W tym kierunku chciałbym iść.

Gratefull - bardzo mnie rozbawiłeś. Szczerze się uśmiałem.

https://www.audiostereo.pl/topic/116343-perka-w-prezencie/#findComment-3307733

słuchałem metallicy, ironów, p@nka, sepultury itp.

Ja między innymi też, i w wieku 16 lat żadna inna muzyka dla mnie nie istniała. Może najwyżej jakieś pojedyncze utwory od rodziców - Led Zeppelin, Beatles, Genesis. Ale grać to ja chciałem to, co słyszałem w mojej muzyce, i żadna płyta "od wujka", który by mnie chciał otworzyć na inne klimaty by tego raczej nie zmieniła, nie w tym wieku. Dlatego zaproponowałem prezent - pewniak, podobnie jak kolega sugerujący pałki. Jeśli koniecznie chcesz płytę - powodzenia, ale to po prostu dużo mniejsza szansa na trafiony prezent.

https://www.audiostereo.pl/topic/116343-perka-w-prezencie/#findComment-3307760

Dominic, kup chłopakowi zestaw perkusyjny - będzie miał drugi set. Jak chcesz, sprzedam Ci mały zestaw Gretscha z 1972. Set ten ma swoją historię - został zakupiony w 1998 roku od Dan'a Leali - drummera z Liquid Soul.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

https://www.audiostereo.pl/topic/116343-perka-w-prezencie/#findComment-3307879

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.