Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny stereo jakie ?

ric0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , posiadam zmacniacz denona pma-710ae , pomozcie mi dobrac jakies kolumny ( monitory podstawkowe) z naprawde dobrym brzmieniem , naprawde dobrym glebokim bassem , slycham muzyki techno , electro , house , kupilem monitory Wharfedale Diamond 9.2 i powiem wam ze to wogole nie gra do muzyki sie nie nadaja , moj pokoj to 12m2.

https://www.audiostereo.pl/topic/116366-kolumny-stereo-jakie/
Gość numik

(Konto usunięte)

Witam , posiadam zmacniacz denona pma-710ae , pomozcie mi dobrac jakies kolumny ( monitory podstawkowe) z naprawde dobrym brzmieniem , naprawde dobrym glebokim bassem , slycham muzyki techno , electro , house , kupilem monitory Wharfedale Diamond 9.2 i powiem wam ze to wogole nie gra do muzyki sie nie nadaja , moj pokoj to 12m2.

Paradigmy kup i będziesz zadowolony

witam, mój problem jest następujący. Posiadam Yamaha rxv661 i Klipsch RB61 oraz słuchawy Superlux hd681. Na słuchawkach dźwięk jest swietny, jest bas, sopran, miękko a zarazem gitary tna uszy az milo. Natomiast na kolumnach padaka, prawie nie ma wysokich tonów, bas taki sobie, dużo średnicy. Wszystkie głośniki w klipschach sprawne, nie przepalone. Czy z gniazda słuchawkowego idzie inna jakość sygnału niż na kolumny? Słuchawki to monitory, bardzo detaliczne i jasne brzmienie, więc może zmienić kolumny na inne? Tylko jakie? Które zagrałyby jak te słuchawki, czyli miękki bas, wyraźna góra, ostre gitary. Słucham w 90% metalu, reszta to spokojne granie jak Pink Floyd i polski stary rock. Dzięki za podpowiedź!

myslicie o czyms takim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , cena troche wysoka , myslalem o czyms do 1000zl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bierz te do muzy jakiej słuchasz idealne i mieścisz się w tysiaku, basu pod dostatkiem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam, mój problem jest następujący. Posiadam Yamaha rxv661 i Klipsch RB61 oraz słuchawy Superlux hd681. Na słuchawkach dźwięk jest swietny, jest bas, sopran, miękko a zarazem gitary tna uszy az milo. Natomiast na kolumnach padaka, prawie nie ma wysokich tonów, bas taki sobie, dużo średnicy. Wszystkie głośniki w klipschach sprawne, nie przepalone. Czy z gniazda słuchawkowego idzie inna jakość sygnału niż na kolumny? Słuchawki to monitory, bardzo detaliczne i jasne brzmienie, więc może zmienić kolumny na inne? Tylko jakie? Które zagrałyby jak te słuchawki, czyli miękki bas, wyraźna góra, ostre gitary. Słucham w 90% metalu, reszta to spokojne granie jak Pink Floyd i polski stary rock. Dzięki za podpowiedź!

Niedobór wysokich z tubowego tweetera to brzmi dość nieprawdopodobnie. Sprawdź czy przewody pomiędzy kolumnami a wzmacniaczem są prawidłowo podłączone. Winę za słabe brzmienie z kolumn może ponosić też niekorzystna akustyka pomieszczenia albo nieprawidłowe umiejscowienie głośników i miejsca odsłuchu. Na jakiej wysokości względem słuchacza znajdują się kolumny?

kolumny są na wysokości uszu ok 3m ode mnie. Wy audiofile słuchacie w pure direct lub basy i soprany na 0. Dla mnie bas musi być z kopem a wysokie słyszalne, talerze muszą brzmieć ostro bo tak jest w naturze. Na koncertach stopa miazdzy klatę, gitary tną mózg a soprany z talerzy kluja uszy, to uwielbiam. wiecie w czym rzecz? W tej chwili dokładam do zacisków klipscha tweetery boss tw35, daje to prawie zadowalający efekt, ale chciałbym to osiągnąć bez nich

Obawiam się, że kolega pomylił fora. Proponuje możne podpytać na portalach car-audio. Oni lubia takie klimaty jak kolega tutaj opisuje...

Swoją drogą, jak soprany na pozycji 0 są dla kolegi "niesłyszalne", to może zamiast nowych kolumn lepiej wizyta u laryngologa? To może być objaw zaczopowanych kanałów słuchowych, albo początek jakiegoś poważniejszego schorzenia.

masz rację, pomyliłem się co do ludzi tu piszących jako znawcy, eksperci. Co 3 lata przechodzę badania na broń, między innymi laryngologa, nie mam ubytków w słuchu mimo 46 lat. Po prostu preferuję inne brzmienie niż Ty, ale czy to powód do pogardy i wysylania mnie do lekarza? Zadałem rzeczowe pytanie, nie otrzymałem odpowiedzi. CZY Z GNIAZDA SLUCHAWKOWEGO WYCHODZI INNY SYGNAŁ NIŻ NA KOLUMNY? Bo na słuchawkach jest ok a na Klipschach nie jest ok, rozumiesz mądralo? Pytanie-odpowiedz, nie szukaj mi lekarza, tylko doradz, albo się nie odzywaj.

Wy audiofile słuchacie w pure direct lub basy i soprany na 0

Uważaj z tym korektorem bo przy dużym natężeniu łatwo przeciążyć głośniki wysokotonowe.

edit: Piszesz, że słuchasz metalu i brzmi on inaczej niż na koncertach. Może winna jest wysoka kompresja płyt i niska dynamika, przez którą dźwięki brzmią płasko.

Czy z gniazda słuchawkowego idzie inna jakość sygnału niż na kolumny?

Inny. Ważna jest więc jakość wzmacniacza słuchawkowego, stąd różnice in plus i minus każdego urządzenia.

Na słuchawki wychodzi ten sam sygnał ale o nieco innych parametrach.

Radzę raczej poczytać tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

6Ohm jest wartością uniwersalną uśredniona do większości zestawów głośnikowych ( taka łatwizna w doborze kolumn, aby nie kombinować z 4 lub 8 ohm). Zależy jeszcze jakie są to kolumny i jaki mają minimalny spadek impedancji. W przypadku włączenia w system dwóch par kolumn minimalna impedancja zazwyczaj wynosi 8 omów.

Jak się nic nie dzieje to tylko się cieszyć.

Może się dziać jeżeli dasz czadu ze wzmocnieniem.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• 4 tygodnie później...

odpiąłem tweetery. Wszystko zależy od realizacji nagrania. Asphyx Deathhammer brzmi idealnie na samych Klipschach, ale stare plyty nie remasterowane to lipa, zresztą nowe też nie powalają. Wszyscy teraz kastrują soprany. Zakupiłem korektor do starych wydań, zobaczę co to da.

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.