Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel głośnikowy na licy srebrnej - opinie

Szogunwawa

Rekomendowane odpowiedzi

Poddam się, jak wyłożysz 50 tysięcy złotych.

Wyłożę tyle samo co ty. Myślałem że akurat to jest dla wszystkich oczywiste.

Po prostu SzuB ma rację, a na dodatek ma dużą cierpliwość w tłumaczeniu oczywistych spraw tumanom :)

Po prostu szykuj hajs i zapraszamy do wspólnej zabawy. Będziesz miał okazję udowodnić te oczywiste sprawy tumanom.

Jeszcze ktoś chętny? Bo nie chce mi się jeździć piętnaście razy do każdego z osobna, więc załatwmy to raz a dobrze.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Po prostu szykuj hajs i zapraszamy do wspólnej zabawy. Będziesz miał okazję udowodnić te oczywiste sprawy tumanom

Po prostu tumanom nie da się cokolwiek udowodnić. To istota tumanizmu.

To podobnie jak tłumaczyc karaluchom, ze naruszają czyjąś prywatność.

Po prostu SzuB ma rację, a na dodatek ma dużą cierpliwość w tłumaczeniu oczywistych spraw tumanom :)

Nagła erupcja dobrych manier ?

Przypomnę tylko jak można ustalić kto ma rację a kto nie w tym sporze. Jeszcze raz opis procedury dzięki której każdy sam (osobiście) może się przekonać jakie słyszalne różnice występują pomiędzy elementami toru audio (kablami z licy też) :

1. Należy najlepiej przy pomocy płyty testowej (lub generatora sygnałowego) z nagraną częstotliwością z okolic 1kHz ustalić równe poziomy napięć na wyjściu porównywanych elementów. Dokładność wyrównania <0,1dB (najlepiej miernikiem). Pomiar robić na wyjściu wzmacniacza mocy a w przypadku kolumn aktywnych na wyjściu przedwzmacniacza.

2. Należy zapewnić sobie możliwość szybkiego przełączania pomiędzy porównywanymi elementami A-B. To szybkie przełączanie to też nie jest przymus, ale ułatwia precyzyjną weryfikację ewentualnych różnic. Dlatego powinna być taka możliwość.

3. W trakcie porównania najlepiej nie zmieniać położenia głowy względem kolumn. Nawet drobne przesunięcia głowy mogą spowodować zmiany w odbiorze poszczególnych fragmentów pasma wynikające z akustyki pomieszczenia i nakładania się charakterystyk z dwóch źródeł dźwięku (stereo) .

4. Sprzęty (szczególnie wzmacniacze) należy porównywać w warunkach dopuszczalnych dla sprzętu słabszego (moc i wydajność prądowa). To że sprzęty różnią się między sobą tymi parametrami i za to trzeba zapłacić to wiadomo.

5. Wszelkie czynności związane z przełączaniem A-B powinien robić asystent (kolega) tak żeby słuchającego nic nie rozpraszało i mógł zachować stałą pozycję odsłuchową.

Jeżeli usłyszymy jakiekolwiek zmiany w brzmieniu to mogą to być zmiany jakościowe, których przyczyną często bywa nieliniowość w paśmie akustycznym jednego z elementów. Dokładniejsze pomiary wykażą, które z urządzeń ma odchyłki od prawidłowego działania.

Jak ktoś chce się w wiarygodny sposób przekonać jakie są różnice w graniu między różnymi elementami toru audio (kablami z licy też) przy pomocy własnych uszu, we własnym układzie akustycznym (pomieszczeniu), uwzględniając własne progi percepcji i eliminując do minimum czynniki mogące porównanie zakłócić, wolni od nachalnego marketingu i jego wzmacniania, przeprowadźcie odsłuchowy test porównawczy wg procedury opisanej wyżej. Tą procedurę każdy może stosować indywidualnie w domu. Wnioski z niej wynikające bezcenne bo własne.

Nie zapomnijcie o kijach baseballowych i kastetach. ;-)

Dlaczego te elementy wyposażenia "kibola" przyszły Ci do głowy ? Czyżbyś szukał dla nich audiofilskich zastosowań ? Trzeba się bać czy jeszcze nie ? ;-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Typowe podkulanie ogonka :)

Ciekawe, czy coś ostatnio testowali, bo jestem zainteresowany miernikami, które mierzą napięcie zmienne z dokładnością <0,1 dB przy 1 Khz...więc jakie to były konkretnie modele?

Gdyby tumanom się chciało chociaż jedną książkę przeczytać, to by wiedzieli,

że karaluchy żyły na tej planecie 200 milionów lat przed pierwszymi ludźmi

i będą żyły 200 milionów lat po ostatnich.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ciekawe, czy coś ostatnio testowali, bo jestem zainteresowany miernikami, które mierzą napięcie zmienne z dokładnością <0,1 dB przy 1 Khz...więc jakie to były konkretnie modele?

Np. V640. Chodzi oczywiście o dokładność porównawczą dwóch pomiarów a nie o dokładność miernika.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Napisano wczoraj, 18:10

Wyświetl postUżytkownik jar1 dnia 10.12.2014 - 16:07 napisał

Ale to oznacza, ze procedura jest do niczego, skoro nie uwzględniłeś w niej koniecznosci przełączania częściej niż raz na 0,5s.

Jarek znowu czegoś nie zrozumiałeś. Sam moment przełączenia z A na B może trwać poniżej 0,5 s. To nie oznacza przełączania z taką częstotliwością. ;-)

Jest możliwość w takim układzie żeby audiofilska wyobraźnia nie zdążyła zadziałać. Jak zdąży zadziałać (długi czas przełączenia) to po teście. Nic z niego obiektywnego nie wyniknie. Tylko wnioski zbudowane na wyobraźni. :-)

Wyświetl postUżytkownik jar1 dnia 10.12.2014 - 16:07 napisał

To juz kolejny powód, by tę twoją procedurę uznać za zwykły bubel

Cóż każdy wyciąga wnioski na jakie go stać w ramach posiadanego osobistego "komputera centralnego" :-).

I pomyśleć, że to ów raczył wyzwać od "tumanów" a był i jeszcze drugi (dzień dobry "sound-łapaczu"), który też coś o "tumanach" bąkał - obaj świetnie zrozumieli prosty przekaz o szybkości przełączania DOWOLNIE DŁUGICH próbek muzycznych.

Brawa dla obydwu Panów!!!

Nawet to, czego nie potraficie zrozumieć, umiecie przemielić na kontr-"argumenty".

Nie sadzę, żeby SzuB wyłożył kasę, oczekuj uniku:)

To parantulla chce czegoś ode mnie (żebym mu odróżnił kabelki), a nie ja od niego. Moja cena, żebym poddał się testowi w jego obecności, to 50 tysięcy. Albo je wykłada, albo niech spada. Na razie, jako mistrz uników, próbuje rozmydlić sprawę.

To parantulla chce czegoś ode mnie (żebym mu odróżnił kabelki), a nie ja od niego. Moja cena, żebym poddał się testowi w jego obecności, to 50 tysięcy. Albo je wykłada, albo niech spada. Na razie, jako mistrz uników, próbuje rozmydlić sprawę.

A czemuż tak cieniutko wyceniasz swoje NadPrzyrodzone zdolności?

Dlaczegóż to nie 100 bilionów american dollars na przykład?

Nie są tyle warte? :)))

PS. uprzedzę Twoja odpowiedź, więc nie musisz już ------> wcale nie, bo ty!

To parantulla chce czegoś ode mnie (żebym mu odróżnił kabelki), a nie ja od niego. Moja cena, żebym poddał się testowi w jego obecności, to 50 tysięcy. Albo je wykłada, albo niech spada. Na razie, jako mistrz uników, próbuje rozmydlić sprawę

Ty sobie chyba jaja robisz! Zakład to zakład dwie strony wykładają kasę na stół, to chyba oczywiste:) Skoro jesteś pewny, że słyszysz to buła z masłem, czyż nie?

No cóż, wydadzą tyle, co inni na hi-endowe kable i kupią sobie odpawiedni miernik, by dalej z przekonaniem móc słuchać na komputerowych pierdziawkach :)

A czemuż tak cieniutko wyceniasz swoje NadPrzyrodzone zdolności?

Dlaczegóż to nie 100 bilionów american dollars na przykład?

Nie są tyle warte? :)))

PS. uprzedzę Twoja odpowiedź, więc nie musisz już ------> wcale nie, bo ty!

Przebudzenie klonów.

A po jaka cholerę słuchać dłużej, jak po 0,5s i tak się nie pamięta tego, co było przedtem. Przecież bufor pamięci dotyczy aktualnych 0,5 s. :)

A nie mówiłem? :)

Głównie pisałeś. Możliwe że też mówiłeś.

A po jaka cholerę słuchać dłużej, jak po 0,5s i tak się nie pamięta tego, co było przedtem. Przecież bufor pamięci dotyczy aktualnych 0,5 s. :)

Długie słuchanie pobudza audiofilską wyobraźnię do kreowania tego czego się nie usłyszało. Długi czas potrzebny na przełączenie z A na B też pobudza tą wyobraźnię. Wnioski budowane na wyobraźni przeważnie nie są wiarygodne.

A wcale że nie bo ty.

Jaki mistrz uników? Przecież ja się zgodziłem, tak jak sobie tego życzyłeś. Kolega się do mnie zgłosi i ustalimy szczegóły.

To ty stosujesz uniki i stawiasz debilne warunki, żeby tylko się wyślizgać. Chcesz 50 tysięcy? Nie ma sprawy. Jak położysz tyle samo.

Tak się kończy cwaniakowanie internetowych napinaczy. W gębie każdy mocny, a jak przyjdzie co do czego, to śmiech na sali.

Długie słuchanie pobudza audiofilską wyobraźnię do kreowania tego czego się nie usłyszało

Ciekawa teza. Słuchając za długo Black Sabbath, wykreuje nam się wyobrażenie, że słuchamy Lady Gagi. ;-)

Tak się kończy cwaniakowanie internetowych napinaczy. W gębie każdy mocny, a jak przyjdzie co do czego, to śmiech na sali.

:)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Tak się kończy cwaniakowanie internetowych napinaczy

Mam dla Ciebie propozycję:

wpłacasz mi te obiecane 50 tysięcy PLN na konto (nr podam Ci na priv.).

Umawiamy się i robimy prawidłowo przeprowadzony test. Lech będzie czuwał nad jego prawidłowością, bo mu ufam, że zrobi to najlepiej i nie oszuka. ;-)

Zdam test pozytywnie - kasa zostaje przy mnie.

Nie zdam - wpłacam Ci na konto 50 tysięcy PLN.

To chyba uczciwa propozycja? Zgadzasz się? ;-)

Długie słuchanie pobudza audiofilską wyobraźnię do kreowania tego czego się nie usłyszało. Długi czas potrzebny na przełączenie z A na B też pobudza tą wyobraźnię. Wnioski budowane na wyobraźni przeważnie nie są wiarygodne.

Ależ Lechu, w twojej procedurze nie ma wymogu tak szybkiego przełączania. To znaczy, że to, co piszesz, jest nieprawdą.

Ależ Lechu, w twojej procedurze nie ma wymogu tak szybkiego przełączania. To znaczy, że to, co piszesz, jest nieprawdą.

To zależy od Twoich poglądów. Audiofile uwielbiają słuchanie długimi fragmentami. Pewnie po to żeby wyobraźnia zadziałała.

Jak byś uważnie czytał to już wcześniej napisałem, że możesz słuchać dłuższymi fragmentami (jak lubisz). Przełącznik A/B jest potrzebny do weryfikacji zauważonych różnic w celu wyeliminowania złudzenia wynikającego z ograniczonych możliwości zapamiętania brzmienia oraz z błędów wynikających z możliwości zmiany pozycji odsłuchowej. Zauważyłeś różnicę to wracasz do tego fragmentu nagrania i monitorem A/B (przełącznik) sprawdzasz czy Ci się wydawało czy różnica jest rzeczywista. Wtedy potrzebna jest możliwość szybkiego przełączania. Temat znany z analogowych torów studyjnych (magnetofony). Dziwne że ktoś próbuje w taki sposób o tym dyskutować.

Ciekawa teza. Słuchając za długo Black Sabbath, wykreuje nam się wyobrażenie, że słuchamy Lady Gagi. ;-)

Test dotyczy porównania sprzętu nie muzyki. Wasze wnioski są coraz bardziej zaskakujące.

Lech będzie czuwał nad jego prawidłowością, bo mu ufam, że zrobi to najlepiej i nie oszuka

Ja proponuję Pawła XYZ ze względu na doświadczenie.

To chyba uczciwa propozycja? Zgadzasz się? ;-)

Musicie tą kwotę zdeponować u notariusza żeby było uczciwie. Wypłacona zostanie suma w całości zwycięzcy na podstawie wyniku testu.

Test dotyczy porównania sprzętu nie muzyki. Wasze wnioski są coraz bardziej zaskakujące.

To podzczas testowania sprzętu nie puszczasz muzyki? Co wieć porównujesz? Tego też nie określa twoja procedura.

Mam dla Ciebie propozycję:

wpłacasz mi te obiecane 50 tysięcy PLN na konto (nr podam Ci na priv.).

Ja mam dla Ciebie lepszą propozycję. Weź te swoje 50 tysięcy PLN i wyrzuć przez okno...

Kasę obaj deponujemy w gotówce u notariusza po podpisaniu odpowiednich papierów albo w ogóle nie ma o czym gadać.

Czekam jeszcze na 50 tysięcy PLN od SzuBa i możemy działać, nie widzę żadnego problemu.

Jeśli tylko Lech się zgodzi, to tym bardziej. Jeszcze mu dolę z mojej działki odpalę.

Ach, zapomniałbym o koledze biniek84

Parantulla masz jaja podjac wyzwanie czy tylko na szczekanie Cie stac?

Przekonajmy się.

To podzczas testowania sprzętu nie puszczasz muzyki? Co wieć porównujesz? Tego też nie określa twoja procedura.

To proste. Porównujesz sprzęt słuchając muzyki. Nie sądziłem, że trzeba Tobie takie rzeczy tłumaczyć.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.