Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki player do słuchania muzyki FLAC?

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

ja nie twierdzę iz napęd z CD playera jest lepszy tylko lepszy jest CD player jako całość co oznacza że gdzieś jest błąd przy spasowaniu poszczególnych elementów PC audio.

Bardziej sie skłaniam w stronę wypowiedzi Piopio odnośnie ważności transportu do PC audio ale jako hardware. Software chyba ma dużo mniejsze znaczenie.

Ciezko tez porownac DAC w CD playerze z zewnętrznym jesli straty moga byc po stronie interface-ów. Jednym słowem liczy się kompletny system jako całość a nie jego poszczególne elementy.

RadeX

Oppo jako player do flac jest kiepski.

Za to jako DAC napędzany dobrym transportem gra świetnie. Jak każdy inny DAC na Sabre.

Transport w tym przypadku jest kluczowy.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A jaki to masz dobry transport tadeo ... że gra kiespko ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

il Dottore

Znów bzdury pociskasz. A miałem Cię, za rozsądnego audiofila ...

Piopio - daruj sobie.

Nie oferujesz jak na razie nic poza ogólnikami i niedomówieniami.

ANI GRAMA konkretnych informacji i rzetelnej wiedzy.

Więc daruj sobie.

Nie będę z Tobą dyskutować,póki nie odpowiesz RZECZOWO I KONKRETNIE na pytania które Ci postawiłem powyżej w tym wątku. W innych zresztą też...

Ale rzeczowo i konkretnie!

Tu nie ma miejsca na voodoo - to są tylko zera i jedynki.

W dziale Kino Domowe nikt nie jest tak głupi by uwierzyć, że lepszy - czytaj: droższy - kabel HDMI da "gładszy obraz i mocniej nasycone barwy"(!!!) .

A w Stereo ludzie łykają każdą bzdurę voodoo jak małpa kit.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

to jaki player do flac jest dobry, chodzi mi o całosciowe rozwiązanie do kupienia jako całośc w sklepie? najlepiej gdyby odtwarzał pliki z dysku USB.

dla ulatwienia porownujemy z CD player do 20kPLN.

Jak Cię swędzą pieniądze, to kup sobie np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tego Windows Server.

Albo najbardziej wypasiony iMac

I będzie high-end :D

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Ukryta Zawartość

Do tego Windows Server.

pytanie jest poważne jakbym chciał pożartowac to wybrałbym inne forum.

Ukryta Zawartość

Nad m50 sobie kup, będziesz miał bardzo dobry transport cd, dodatkowo zapuścisz flaki i inne pliki, ale głownie będziesz słuchał Wimpa:), jest tez radio no i możesz sobie za pomocą Nada zgrać swoją kolekcję cd na twardziela.

RadeX

Lumin T1

il Dottore

Mógłbyś łaskawie przypomnieć jakie to były pytania ?

Ja daję gotową receptą na dobry dźwięk. O jakich niedomówieniach mówisz ?

Interesuje Cię teoria czy praktyka ?

to jaki player do flac jest dobry, chodzi mi o całosciowe rozwiązanie do kupienia jako całośc w sklepie? najlepiej gdyby odtwarzał pliki z dysku USB.

dla ulatwienia porownujemy z CD player do 20kPLN.

J.Feng HDM-03 lub UDS-3

kupiony z wiarygodnego żródła.

Nad m50 sobie kup, będziesz miał bardzo dobry transport cd, dodatkowo zapuścisz flaki i inne pliki, ale głownie będziesz słuchał Wimpa:), jest tez radio no i możesz sobie za pomocą Nada zgrać swoją kolekcję cd na twardziela.

porownywałem tego NAD-a bezpośrednio z OPPO 105D, wybrałem jednak OPPO 105D ktory zagrał lepiej i zagosci u mnie na dlużej niezaleznie od poszukiwań dobrego playera do flac-ów ze wzgledu na dobrą sekcję video.

Nie uwierzę póki nie posłucham.

Może to dobrze grać ale chyba nie na poziomie CD za 20k zł ...

Gość

(Konto usunięte)

Piopio...wytłumacz mi proszę co jest w dźwięku za 20k takiego wow!

Słuchałem ostatnio systemu, w którym napęd, itd. kosztował około 150k i jakoś szału nie było...

A testował ktoś odtwarzanie w blurayu na akm dac plików transkodowanych z flac do lpcm w laptopowym serwerze...? Ja takiego używam i jest bomba...słyszę każdy szmer...a dynamika to zawał serca...

ziko369

trudno na podstawie jednego systemu wydawać opinię

jak posłuchasz kilkanaście drogich systemów to zrozumiesz w czym rzecz

Gość

(Konto usunięte)

ziko369

trudno na podstawie jednego systemu wydawać opinię

jak posłuchasz kilkanaście drogich systemów to zrozumiesz w czym rzecz

...to tylko przykład...znam kilka...i było to samo...chyba głuchy jestem...?

widocznie trafiłeś na źle zestawione

albo po prostu chcesz nie słyszeć różnic ... ;-)

Gość

(Konto usunięte)

Uwierz mi, że słyszę bardzo dużo...Słucham teraz Decapitated i słyszę nawet najdrobniejszy szmer...jak ktoś zna ten rodzaj muzyki...wie o co chodzi...a mam system za grosze...

Piopio co do zasilania w 100 procentach masz rację...bez dobrego zasilania nie ma grania...!!!

...no chyba, że dobry dźwięk w dzisiejszych czasach to gumofilcowaty spowolniony bas...docieplone całe pasmo...bo musi być przyjemnie jak w mocherowych kapciach...to nie moja bajka...

Ukryta Zawartość

Do tego Windows Server.

Jezu - co to ma być???

Walizkowy ładunek jądrowy? :)

I po co w kompie do audio taka wypasiona grafa Asusa?

ja słuchałem całego zestawu tego NAD-a, M50 to tylko transport ale mnie nie zachwycił ale to może też moje preferencje gdyz NADy nigdy mi nie leżały.

Ja też jakoś nigdy nie umiałem się zachwycić NAD-em.

Mimo całego mojego szacunku dla tej firmy bo dla idei dostępnego cenowo HiFi NAD zrobił bardzo wiele.

Piopio co do zasilania w 100 procentach masz rację...bez dobrego zasilania nie ma grania...!!!

Tutaj KAŻDY się zgadza,bo zasilanie to podstawa. Tylko... zasilanie CZEGO?

Usiłuję od Piopio wydębić odpowiedź od której udzielenia on się uchyla.

A pytanie brzmi: mam kompa zasilanego ciulową wtyczką impulsową.

Ten komp wysyła sygnał USB do asynchronicznego przetwornika w trybie slave. To przetwornik rządzi kompem w takim układzie, mówiąc w skrócie.

Master clock przetwornika odpowiada za taktowanie przesyłu danych po szynie USB.

Żeby było koszernie to odcinam zasilanie za USB za pomocą zasilacza typu AQVox czy ULPS USB Tomanek. Konwerter zatem dostaje idealnie stabilizowany prąd. Z kompa wychodzą więc tylko gołe dane.

Tysiąc razy mniej skomplikowane i tysiąc razy lżejsze, niż np dane cyfrowego obrazu BluRay wychodzące po HDMI z odtwarzacza...

I dlaczego odtwarzacz MOŻE mieć ciulowe zasilanie impulsowe a komp niby nie może? Przecież oglądając film na projektorze widzimy idealny piękny film, nic więcej, nic mniej! :) Plus cyfrowy zapis dźwięku W SIEDMIU KANAŁACH! :)

Czy gdybym TEN SAM film przesłał do projektora z komputera to zobaczę na ekranie COŚ INNEGO a z głośników popłynie też inny dźwięk? :)

Mówię o filmie, gdyż to stopień komplikacji danych i natężenia ich przesyłu o rzędy wielkości wyższy od muzyki...

Dobra, pora na konkrety. Pytanie brzmi: W JAKI SPOSÓB "ZŁE" ZASILANIE KOMPUTERA WPŁYWA NA "JAKOŚĆ" DANYCH WYSYŁANYCH PRZEZ USB?

I dlaczego odtwarzaczowi BluRay takowe zasilanie NIE PRZESZKADZA prawidłowo wykonywać swej pracy a komputerowi - i owszem? :)

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Radex jeżeli słuchałeś Oppo 105 i bardziej Ci się podobał od kompletu M50+M51 to musisz się ruszyć do zakładki high-end i tam zapytać. Musi Ci wybitnie nie leżeć dźwięk Nad-a skoro Oppo zagrało lepiej:)

Pewnie rankingi mało dla Ciebie znaczą, ale jakiś tam obraz M50 można sobie na ich podstawie wyrobić,

Ukryta Zawartość

na forum Linna tez były porównania i opinie są podobne. Linn trochę odstaje funkcjonalnie od Nada, delikatnie mówiąc:)

Ukryta Zawartość

Jezu - co to ma być???

Walizkowy ładunek jądrowy? :)

I po co w kompie do audio taka wypasiona grafa Asusa?

Oj tam oj tam, to taki dowcip miał być :)

Sarkazm no.. ;)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Dźwięk z gołego PC jest ostry i odchudzony. Brak wypełnienia. Wokale nie są naturalne. Słychać dużo sybilantów.

Dodajemy teraz kartę USB zasilaną zewnętrznie oraz dobre zasilanie liniowe do PC.

Co zyskujemy:

Wypełniony dźwięk, lepszy bas, naturalne wokale pozbawione zniekształceń, które powoduje cyfra, lepszą separację, naturalność dźwięku.

Opinie niezależnych testerów:

"Głosy są gładsze, całość delikatnie uspokojona i mniej natarczywa. Wybrzmienia delikatnie dłuższe są, przez co wrażenie dźwięku przestrzennego jest odrobinę bardziej podkreślone. Przy utworach gdzie dużo się dzieje, pozycjonowanie instrumentów jest bardziej precyzyjne i poukładane."

"Powiem szczerze, że przed próbą byłem wręcz pewny, że PC serwer

nie zagra lepiej. Po pierwszym podłączeniu / po USB/ miałem już inne

zdanie. Dźwięk stał się wygładzony jakby bardziej analogowy. Nie

czułem już tak szorstkości i jasności jak jest przy graniu z CAPS V2"

"Nie sądziłem że w dac'u (marix x-sabre) drzemie jeszcze tyle ukrytej muzykalności i że jest to kwestia cyfrowego źródła. W krótkich słowach: to co lubię najbardziej - więcej muzyki w muzyce i wybrzmień."

Radex jeżeli słuchałeś Oppo 105 i bardziej Ci się podobał od kompletu M50+M51 to musisz się ruszyć do zakładki high-end i tam zapytać. Musi Ci wybitnie nie leżeć dźwięk Nad-a skoro Oppo zagrało lepiej:)

Pewnie rankingi mało dla Ciebie znaczą, ale jakiś tam obraz M50 można sobie na ich podstawie wyrobić,

Ukryta Zawartość

na forum Linna tez były porównania i opinie są podobne. Linn trochę odstaje funkcjonalnie od Nada, delikatnie mówiąc:)

rankingów nie czytam bo nie maja sensu. kiedys jak sie nimi sugerowalem to zagoscil u mnie NAD 372 który totalnie sie nie sprawdzil piszac bardzo delikatnie aby nie urazic posiadaczy 372.

Nie podważam rowniez tego rankingu, napisalem tylko ze prezentacja NAD-a nie przypadła mi do gustu. Wolę po prostu inną szkołę grania, nic więcej.

Jak na razie jedyne urządzenie na którym mogłem zawiesić ucho to był LINN Klimax, jednak nie posiada USB a moze nie posiada bo nie da sie dobrze grac przez USB.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.