Skocz do zawartości
IGNORED

pokój 12m2,kolumny podłogowe czy podst.

kolomar

Rekomendowane odpowiedzi

tak jak w temacie. Do pokoju 12m2 kolumny podłogowe czy podstawkowe. Od małego obiecywałem sobie, że kiedyś sobie kupię dobre kolumny podł. ale czy do pokoju 12m jest sens? Mam na "tapecie" Mission m33 oraz B&W 602. Muzyka głównie rockowa. Dobrze jakby kolumny się sprawdzały w systemie kina domowego.

Proszę o rady i opinie. Z gory dzięki.

Do 12 m2 zdecydowanie podstawkowe.

Co do konkretnych propozycji to dobrze byłoby, żebyś jeszcze określił:

- limit kwotowy,

- z jakim zestawem mają grać,

- czy bierzesz pod uwagę tylko nowe kolumny, czy również używane.

Ja biorąc pod uwagę Twoje ogusta muzyczne polemizowałbym z kolegami. Jeśli zależy Ci na najwierniejszym oddaniu przestrzeni, akustyki pomieszczeń, lokalizacji źródeł etc. to fakt podstawkowe. Ale jeśli lubisz roka słuchać w warunkach jak najbardziej zbliżonych do naturalnych - mam tu na mysli dynamikę (głównie makro), tkz.wykop i ogólnie pojetą skalę dźwięku, to ja skłaniałbym się ku kolumnom podłogowym. Sam mam pokój 10,5m2, mocny piecyk i podłogowe Ostinato2000. Pomieszczenie jest nieco zaadoptowane akustycznie i osiągnięty przeze mnie poziom stereofonii, rozrysowania planów itp. jest wielce satysfakcjonujący:)

-->holik, mistrzu, pomóż! Ja w 12m2 ( z powodu pewnej meblościanki około 10.5m2 :) ) z Q1 Kef-a nie mogę za dużo przestrzeni wyciągnąć, a przy części płyt gąbkami muszę BR zapychać...

Opisz jak u siebie to rozstawiłeś etc.

602 troche pompuja, fakt. Mi wciagnely kiedys skarpetke bass-reflexem :-) 12m2 to absolutnie za malo - u mnie stoja 130 cm od tylnej sciany i 60 cm od bocznych (pokoj 6 x 3.5 m, baza na krotkiej scianie). Duszenie ich w pokoju przy scianach to grzech. Poza tym do rocka to sie one IMHO nie nadaja. Wykorzystujac okazje, wrzucam innym posiadaczom tych znienawidzonych przez Lukarowcow przez duze L kolumn moje nowe referencyjne nagranie na te kolumny: Taby Church Chamber Choir, The Angels Are Singing, niestety nie w wersji SACD.

Jak wyżej :)) do 12 metrów podłogowce wstawiają tylko basowi zboczeńcy i dresiarze :) Pomijam już kwestię jak w ogóle upchnąć takie kolosy w małym pomieszczeniu. Stanowczo doradzam podstawkowce.

• Redaktorzy

Cóż, przypuszczam że w każdym razie sprawia to spory kłopot. Sądzę że trzeba wytłumić pokój na martwo, żeby rezonanse niskotonowe (a w tych warunkach pewnie już i średniotonowe) nie zabiły. Ale wtedy z kolei przyjemność słuchania jest taka sobie - nikt nie słucha muzyki w komorze bezechowej i jeden kolega opowiedział mi dlaczego. Otóż czuł się jakby nagle ogłuchł. Coś a la deprywacja słuchowa. A to bardzo nieciekawe uczucie.

holik chyba mylisz muzyke "rockowa" z metalowa sieka...

od kiedy sluchajac kC PV wishbone doorsow czy jethro potrzeba

miec wykop? z pieca i 2 kolumn w pokoju 10m^2?

Chyba jestes niezlym masochosta i lubisz pomruk mocnego basu

przez caly utwor... zero kontroli....

co do zalozyciela to napisz blizej jakiej muzyki sluchasz...

>mciej

Nie wiem w jakim towarzystwie Ty się obracasz... Ja ostatni raz dres założony miałem w podstawówce. I z bliżej określonym "ruchem" się nie utożsamiam. Prawdą jest, że lubię mocny i głęboki bas. Prawdą jest również, iż jego niższe rejony są średnio kontrolowane:( Odpowiednia adaptacja pokoju i nie mam żadnych dudnień ani rezonansów. Poza tym o basie i wszystkim co z nim związane nie decyduje wyłącznie dobór kolumn do danego pomieszczenia ale również reszta systemu.

>Vengeance

Masochistą również nie jestem i nie wiem jak Ty kolego skoro tak szybko masz takie skojażenia. Na muzyce rokowej, fakt można powiedzieć że się nie znam ale oprócz wymienionych przez Ciebie zespołów jest z pewnością wiele innych o mocniejszym brzmieniu. Acz nie metalową sieką. Poza tym Altusy ani żadne inne gwiazdy tonsilu, do których Ty zapewne pałasz gorącym sentymentem nigdy nie gościły u mnie w domu. Dalej, tak jak u góry.

Dość szybko wydajecie Panowie nieprzemyślane i nazbyt stereotypowe opinie:(

Zdrówka i zastanowienia życzę:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja porponuje swoje brozny do 12m2 nadadza sie idealnie:) Cena jest dosc atrakcyja, a kolumny sa wiecej niz dobre:) kto sluchal to wie:)

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Hi

Swojego czasu miałe możliwość posłuchania poprzedników JBL STUDIO SERIES – S36AWII

(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) . Dawniej były w normalnych skrzynkach i grało toto z prawdziwym rockowym wykopem.

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Nie kupilbym ani pradigma 3 ani tych phonarow c 2. Uwazam ze moje o wiele lepiej potrafia zagrac. Ale to tylko moje zdanie. Wiec nie mam zamiaru sie klucic. Jesli ktos sie chce przekonac to zapraszam do konca nastepnego tygodnia.

darkul

A skad wiesz ze nie sluchalem. Jakby mi sie podobal dziwiek z nich, albo nie daj boze kierowal bym tylko opiniami innych to moze bym je kupil. A tak kupilem Bronzy ktore z bolem serca musze teraz sprzedac, uwazam ze lepiej nie moglem wybrac, a moja satysfakcja jest chyba najwazniejsza?!

Powiem tylko, że Phonarów słuchałem raz w Berlinie i... prawie je kupiłem. Grają jak na swoją cenę wyśmienicie, natomiast o Bronze się nie wypowiem, bo nie słyszałem. Jak ktoś lubi dynamiczne brzmienie z niezłą kontrolą, to polecam Phonary.

To ja sie teraz troche wygłupię.Mój"salon" ma 11m2.Stoją w nim Mission 702e,czyli podłogowce.Nie jestem ani zboczeńcem basowym,ani tym bardziej dresiarzem.Regulatorów bass i treble nie używam,mimo iż Nad takowe posiada,bo nie czuję takiej potrzeby.Nadmiaru basu nie słyszę choć słuch mam ok.Owszem,myślałem o podstawkowcach ale nie kupiłem ich z kilku powodów.Np.ja najzwyczajniej nie trawię widoku tych rur,czyli podstawek.Na mebelkach monitorów nie będę stawiał jak niektórzy moi inteligenti inaczej sasiedzi,ponieważ gra to okropnie.A ja jestem zadowolony z mojego ultra budżetowego zestawu.

Piętro niżej mam durnego sąsiada,ktory swoją mini wieżę wraz z glośniczkami ustawił na meblach,bo jak twierdzi ,wszyscy tak robią.O"cudownym"łomocie,charkocie i co tam jeszcze kto pomyśli,chyba tutaj nie muszę pisać...

Oj, widze że mój chwyt retoryczny o dresiarzach był jednak za gruby :) gieneralnie chciałem tą wypowiedzią wypowiedziedź myśl, że podłogowce na tak małej powierzchni będą wyjątkowo kłopotliwe, a kto wie czy nie niemożliwe do ustawienia , a nawet normalnego użytkowania (miejsce, miejsce!). Niepotrzebnie bierzecie to do siebie.

P.S. Zboczki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.