Jump to content
IGNORED

pokój 12m2,kolumny podłogowe czy podst.

kolomar

Recommended Posts

tak jak w temacie. Do pokoju 12m2 kolumny podłogowe czy podstawkowe. Od małego obiecywałem sobie, że kiedyś sobie kupię dobre kolumny podł. ale czy do pokoju 12m jest sens? Mam na "tapecie" Mission m33 oraz B&W 602. Muzyka głównie rockowa. Dobrze jakby kolumny się sprawdzały w systemie kina domowego.

Proszę o rady i opinie. Z gory dzięki.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do 12 m2 zdecydowanie podstawkowe.

Co do konkretnych propozycji to dobrze byłoby, żebyś jeszcze określił:

- limit kwotowy,

- z jakim zestawem mają grać,

- czy bierzesz pod uwagę tylko nowe kolumny, czy również używane.

Hidden Content

OK. W takim razie planuje ampli Yamaha 450 lub 550 a na kolumny planuje wydac do 2200 biorac pod uwage ceny nowych kolumn na Allegro. Kolumny chcialbym kupic nowe.

Hidden Content

Ja biorąc pod uwagę Twoje ogusta muzyczne polemizowałbym z kolegami. Jeśli zależy Ci na najwierniejszym oddaniu przestrzeni, akustyki pomieszczeń, lokalizacji źródeł etc. to fakt podstawkowe. Ale jeśli lubisz roka słuchać w warunkach jak najbardziej zbliżonych do naturalnych - mam tu na mysli dynamikę (głównie makro), tkz.wykop i ogólnie pojetą skalę dźwięku, to ja skłaniałbym się ku kolumnom podłogowym. Sam mam pokój 10,5m2, mocny piecyk i podłogowe Ostinato2000. Pomieszczenie jest nieco zaadoptowane akustycznie i osiągnięty przeze mnie poziom stereofonii, rozrysowania planów itp. jest wielce satysfakcjonujący:)

Hidden Content

-->holik, mistrzu, pomóż! Ja w 12m2 ( z powodu pewnej meblościanki około 10.5m2 :) ) z Q1 Kef-a nie mogę za dużo przestrzeni wyciągnąć, a przy części płyt gąbkami muszę BR zapychać...

Opisz jak u siebie to rozstawiłeś etc.

Hidden Content

602 troche pompuja, fakt. Mi wciagnely kiedys skarpetke bass-reflexem :-) 12m2 to absolutnie za malo - u mnie stoja 130 cm od tylnej sciany i 60 cm od bocznych (pokoj 6 x 3.5 m, baza na krotkiej scianie). Duszenie ich w pokoju przy scianach to grzech. Poza tym do rocka to sie one IMHO nie nadaja. Wykorzystujac okazje, wrzucam innym posiadaczom tych znienawidzonych przez Lukarowcow przez duze L kolumn moje nowe referencyjne nagranie na te kolumny: Taby Church Chamber Choir, The Angels Are Singing, niestety nie w wersji SACD.

Hidden Content

Jak wyżej :)) do 12 metrów podłogowce wstawiają tylko basowi zboczeńcy i dresiarze :) Pomijam już kwestię jak w ogóle upchnąć takie kolosy w małym pomieszczeniu. Stanowczo doradzam podstawkowce.

Hidden Content

• Redaktorzy

Cóż, przypuszczam że w każdym razie sprawia to spory kłopot. Sądzę że trzeba wytłumić pokój na martwo, żeby rezonanse niskotonowe (a w tych warunkach pewnie już i średniotonowe) nie zabiły. Ale wtedy z kolei przyjemność słuchania jest taka sobie - nikt nie słucha muzyki w komorze bezechowej i jeden kolega opowiedział mi dlaczego. Otóż czuł się jakby nagle ogłuchł. Coś a la deprywacja słuchowa. A to bardzo nieciekawe uczucie.

Hidden Content

holik chyba mylisz muzyke "rockowa" z metalowa sieka...

od kiedy sluchajac kC PV wishbone doorsow czy jethro potrzeba

miec wykop? z pieca i 2 kolumn w pokoju 10m^2?

Chyba jestes niezlym masochosta i lubisz pomruk mocnego basu

przez caly utwor... zero kontroli....

co do zalozyciela to napisz blizej jakiej muzyki sluchasz...

Hidden Content

>mciej

Nie wiem w jakim towarzystwie Ty się obracasz... Ja ostatni raz dres założony miałem w podstawówce. I z bliżej określonym "ruchem" się nie utożsamiam. Prawdą jest, że lubię mocny i głęboki bas. Prawdą jest również, iż jego niższe rejony są średnio kontrolowane:( Odpowiednia adaptacja pokoju i nie mam żadnych dudnień ani rezonansów. Poza tym o basie i wszystkim co z nim związane nie decyduje wyłącznie dobór kolumn do danego pomieszczenia ale również reszta systemu.

>Vengeance

Masochistą również nie jestem i nie wiem jak Ty kolego skoro tak szybko masz takie skojażenia. Na muzyce rokowej, fakt można powiedzieć że się nie znam ale oprócz wymienionych przez Ciebie zespołów jest z pewnością wiele innych o mocniejszym brzmieniu. Acz nie metalową sieką. Poza tym Altusy ani żadne inne gwiazdy tonsilu, do których Ty zapewne pałasz gorącym sentymentem nigdy nie gościły u mnie w domu. Dalej, tak jak u góry.

Dość szybko wydajecie Panowie nieprzemyślane i nazbyt stereotypowe opinie:(

Zdrówka i zastanowienia życzę:)

Hidden Content

Hidden Content

Ja porponuje swoje brozny do 12m2 nadadza sie idealnie:) Cena jest dosc atrakcyja, a kolumny sa wiecej niz dobre:) kto sluchal to wie:)

Hidden Content

Hidden Content

• Redaktorzy

Hi

Swojego czasu miałe możliwość posłuchania poprzedników JBL STUDIO SERIES – S36AWII

(

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) . Dawniej były w normalnych skrzynkach i grało toto z prawdziwym rockowym wykopem.

Hidden Content

Hidden Content

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Nie kupilbym ani pradigma 3 ani tych phonarow c 2. Uwazam ze moje o wiele lepiej potrafia zagrac. Ale to tylko moje zdanie. Wiec nie mam zamiaru sie klucic. Jesli ktos sie chce przekonac to zapraszam do konca nastepnego tygodnia.

Hidden Content

darkul

A skad wiesz ze nie sluchalem. Jakby mi sie podobal dziwiek z nich, albo nie daj boze kierowal bym tylko opiniami innych to moze bym je kupil. A tak kupilem Bronzy ktore z bolem serca musze teraz sprzedac, uwazam ze lepiej nie moglem wybrac, a moja satysfakcja jest chyba najwazniejsza?!

Hidden Content

Powiem tylko, że Phonarów słuchałem raz w Berlinie i... prawie je kupiłem. Grają jak na swoją cenę wyśmienicie, natomiast o Bronze się nie wypowiem, bo nie słyszałem. Jak ktoś lubi dynamiczne brzmienie z niezłą kontrolą, to polecam Phonary.

Hidden Content

To ja sie teraz troche wygłupię.Mój"salon" ma 11m2.Stoją w nim Mission 702e,czyli podłogowce.Nie jestem ani zboczeńcem basowym,ani tym bardziej dresiarzem.Regulatorów bass i treble nie używam,mimo iż Nad takowe posiada,bo nie czuję takiej potrzeby.Nadmiaru basu nie słyszę choć słuch mam ok.Owszem,myślałem o podstawkowcach ale nie kupiłem ich z kilku powodów.Np.ja najzwyczajniej nie trawię widoku tych rur,czyli podstawek.Na mebelkach monitorów nie będę stawiał jak niektórzy moi inteligenti inaczej sasiedzi,ponieważ gra to okropnie.A ja jestem zadowolony z mojego ultra budżetowego zestawu.

Piętro niżej mam durnego sąsiada,ktory swoją mini wieżę wraz z glośniczkami ustawił na meblach,bo jak twierdzi ,wszyscy tak robią.O"cudownym"łomocie,charkocie i co tam jeszcze kto pomyśli,chyba tutaj nie muszę pisać...

Hidden Content

Oj, widze że mój chwyt retoryczny o dresiarzach był jednak za gruby :) gieneralnie chciałem tą wypowiedzią wypowiedziedź myśl, że podłogowce na tak małej powierzchni będą wyjątkowo kłopotliwe, a kto wie czy nie niemożliwe do ustawienia , a nawet normalnego użytkowania (miejsce, miejsce!). Niepotrzebnie bierzecie to do siebie.

P.S. Zboczki :)

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.