Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Hi-End z drugiej ręki do 4000 zł

wojtas75

Rekomendowane odpowiedzi

Witam przyszła pora na wymianę leciwego Coplanda CSA 8 na coś wyraznie lepszego.Na razie myślę o

Lyngdorf SDAI 2175

Krell KAV 300i

CAV A-10

Wzmacniacz będzie zasilał prądożerne dwudrożne Dynaudio w obudowie zamkniętej i dla tego też musi byc mocny !

Zatem proszę kolegów o jakies sugestię .Mieszkam daleko od centrum polski więc muszę dokonac zakupu prawie ,,w ciemno''

• Użytkownicy+

Zmień kolumny, a nie wzmacniacz. Znam dynie od wielu lat, słyszałem kilka modeli z wieloma wzmacniaczami, źródłami i kablami. To bardzo trudne kolumny, szansa znalezienia odpowiedniej reszty systemu, to dziesiątki konfiguracji. Masz na to czas i chęci? Jest wiele łatwiejszych kolumn, po co się męczyć?

Mocny wzmacniacz, wcale nie gwarantuje dobrego brzmienia. To tylko podstawowy warunek, jeden z wielu.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Zmień kolumny, a nie wzmacniacz. Znam dynie od wielu lat, słyszałem kilka modeli z wieloma wzmacniaczami, źródłami i kablami. To bardzo trudne kolumny, szansa znalezienia odpowiedniej reszty systemu, to dziesiątki konfiguracji. Masz na to czas i chęci? Jest wiele łatwiejszych kolumn, po co się męczyć?

Mocny wzmacniacz, wcale nie gwarantuje dobrego brzmienia. To tylko podstawowy warunek, jeden z wielu.

Palton,

Błądzisz ...

Ja słyszałem wiele Dynaudio w dobrym zestawieniu i wierz to dobre głośniki.

C4 z mocnym piecem to świetne granie .

Za 4000 zł do Dynoaudio to tylko będzie hifi .....

Niestety dużo w tym racji.

Przeszukałem w głowie z czym zestawiałem u siebie z sukcesem dynaudio i niestety, nie kojarzę żadnego wzmaka poniżej parunastu k PLN.

Najtansze z czym na moja logike (ale testów nie przeprowadzalem) mogloby to zagrac to chyba integra Hegla...albo Baltlab....i jeszcze ATC SIA-150..ale to i tak prawie 2 razy tyle za używkę.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Skreśl z listy CAV-A10. Pomimo bardzo słusznego wyglądu to nie jest wzmacniacz, który na początku skali głośności pompuje kilowaty prądu w kabel głośnikowy. To raczej zamiennik dla lampy - w dużym uproszczeniu.

• Użytkownicy+

Palton,

Błądzisz ...

Ja słyszałem wiele Dynaudio w dobrym zestawieniu i wierz to dobre głośniki.

C4 z mocnym piecem to świetne granie .

Nigdy nie słyszałem dynek które nie mulą. Niemal na co dzień słucham C3 szwagra, C2 miałem ponad miesiąc, Specjale one ma kolega, audience 50 słuchałem często przez jakieś 7 lat. Słyszałem też inne(któreś focusy, C1, special 25, jakieś studyjne itd.). Można źle, lub poprawnie. W pewnych aspektach nieźle, ale całościowo nigdy wybitnie. Dla mnie to szkoda czasu i pieniędzy. Po to, żeby było w miarę nieźle, trzeba mocnego, a więc drogiego pieca. Mimo to, pierwsze z brzegu inne kolumny, będą szybsze i detaliczniejsze (poza górą). Esotar jest niezły, ale reszta spowalnia dźwięk. Dla mnie jest to nieakceptowalne. Patrz też na ograniczenia do 4 tysi, tutaj tak jak inni, nie widzę szans. Może audionet AMP1, za czwórkę może dałoby się go kupić, ale jeszcze trzeba pre, lub regulacji w źródle. To jedyne, co mi przychodzi do głowy. Znam ten wzmacniacz doskonale i łączyłem go z C3 kilka razy. Jest całkiem nieźle, choć nadal nie moje granie. Niedawno słuchaliśmy w "kujawskich" C3 z Krellemi Evo 400. Cenowo trzeba dołożyć jedno zero do tych czterech tysi, a nadal to nie to. Pytam się, jak nie Krell, to co? Może wzmacniacz Vittoria, tyle, że to jednostkowe produkty (o ile tak można mówić) i też Witek tego tanio nie odda.

Jeśli autor się upiera przy dyniach, to jedynie Audioneta AMP1 mogę polecić do sprawdzenia.

Jeśli autor się upiera przy dyniach, to jedynie Audioneta AMP1

To chyba wychodzi więcej niż 4kzł, bo gdzież jeszcze pre.

Powstaje w tym momencie pytanie...jakie?

To pytanie na pewno nie urodzi drugie tyle pieniędzy ;))

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Użytkownicy+

To chyba wychodzi więcej niż 4kzł, bo gdzież jeszcze pre.

Powstaje w tym momencie pytanie...jakie?

To pytanie na pewno nie urodzi drugie tyle pieniędzy ;))

:)

Może audionet AMP1, za czwórkę może dałoby się go kupić, ale jeszcze trzeba pre, lub regulacji w źródle.

Naprawdę, nic sensownego mi więcej nie przychodzi do głowy. Są mocne piece, ale to kosztuje. Z lamp sprawdziłbym Octavę na KT120, lub Ayona KT 150, ale to nie za tą kasę. Można ćwiczyć ML-e (szwagier gra z umiarkowanym efektem na 23.5), albo jakieś wzmacniacze cyfrowe. No może jeszcze coś z Rotela by się w miarę nadało, ten ma szybki i krótki bas w większości modeli, więc kto wie? AMP 1 jest sprawdzony, pozostaje kwestia sterowania głośnością.

Witam przyszła pora na wymianę leciwego Coplanda CSA 8 na coś wyraznie lepszego.Na razie myślę o

Lyngdorf SDAI 2175

Krell KAV 300i

CAV A-10

Wzmacniacz będzie zasilał prądożerne dwudrożne Dynaudio w obudowie zamkniętej i dla tego też musi byc mocny !

Zatem proszę kolegów o jakies sugestię .Mieszkam daleko od centrum polski więc muszę dokonac zakupu prawie ,,w ciemno''

ja bym dolozyl do listy odsluchu Anthema 225, ktory w uzywce miesci sie w przrdziale cenowym. To bardzo mocny wzmak w klasie AB, ponad 300 watt na kanal przy obciazeniu 4ohm. Na pewno da da rade. sonicznie: rewelacyjny bas i przestrzen. Gora bardzo rozdzielcza i lekko wycofana. polecam posluchac.

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Kolumny to konstrukcja ,,Aries'' sprzedawana w formie ,,kitu'' jaki i gotowej.Esotec D 260 na górze i Esotec 20W 75 na dole. Zwrotnica pierwszy rząd ,ale bardzo rozbudowana(16 elementów).Obudowa zamknięta ,pokoj 18 m2 zaadoptowany akustycznie ;).Z Coplandem grało to niezle ,ale odczywalny był brak kontroli na dole.Kolumny raczej zostawię i dla tego szukam mocnego wzmacniacza.

dobrze że napisałes co chciałbys poprawić - odpowiedz jedna - KAV-300i / w dodatku jest odsprzedawalny :) /

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Z lamp sprawdziłbym Octavę na KT120, lub Ayona KT 150

Do Dynaudio nie pasują żadne lampy, nawet tak mocarne... Przećwiczyłem temat na ARC Ref. 150, nawet on nie daje rady dobrze rady napędzić dowolnego ich modelu. Tylko tranzystor.

Masz na liście KAV-300i, GWARANTUJĘ kontroli, kopa, basu i mocy Ci nie zabraknie.

TAK, TAK, TAK.

Do Dynków zdecydowanie Krell KAV-300i a z droższych rzeczy produkty Marka Levinsona. Co ciekawe KAV-300i jest chyba jedynym Krellem który gra bardziej jak ML niż jak Krell;-)

Mam jeszcze na oku

KRELL KAV-400xi za 4500 zł .Czy nie łatwiej jego będzie odsprzedać ,To chyba młodszy model .

Jeśli nie grzebany i nie od handlarza to jest to optymalny wybór. Czasami lepiej dołożyć kilkaset złotych i kupić coś sprawdzonego. Z Dynaudio 400xi tworzy w 99% przypadków świetne połączenie.

Jak ich Copland dobrze nie napędził to nic lepszego od niego też ich dobrze nie napędzi. Moim zdaniem umoczysz kasę ...

Sory że głupio zapytam ale Ty wiesz o czym w ogóle piszesz? :)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Kolumny to konstrukcja ,,Aries'' sprzedawana w formie ,,kitu'' jaki i gotowej.Esotec D 260 na górze i Esotec 20W 75 na dole. Zwrotnica pierwszy rząd ,ale bardzo rozbudowana(16 elementów).Obudowa zamknięta ,pokoj 18 m2 zaadoptowany akustycznie ;).Z Coplandem grało to niezle ,ale odczywalny był brak kontroli na dole.Kolumny raczej zostawię i dla tego szukam mocnego wzmacniacza.

Pewnie, że kolumny zostaw. A to, że są wymagające to taki ich urok. Na Dynaudio duże problemy miały testowane przeze mnie tańsze integry McIntosha, Electrocompaniety...dopiero 400xi pokazał że można te przetworniki chwycić za buzię jak trzeba;-) 20W 75 na dole to duże wyzwanie i nie dziwię się, że większość wzmaków w cenie do 4000 PLN nie daje rady. Dopłać i kup 400xi. W razie czego odsprzedasz bez większego problemu...ale jak to nie zagra z 400xi to wtedy faktycznie wymień kolumny lub zbieraj na wzmaka za dwa razy większe pieniądze;-)

Sory że głupio zapytam ale Ty wiesz o czym w ogóle piszesz? :)

Wiem. Bo nigdy nie wiadomo jak takie DIY jest zrobione i jak naprawdę gra. To w nich może tkwić problem i próba rozwiązania go wzmacniaczem nie musi się udać. Rozumiem że najpierw odsłuchuję / pożyczam wzmacniacz i wtedy wiem czy winić poprzedni wzmacniacz czy może kolumny. Ale kupowanie wzmacniacza w ciemno do kolumn DIY to moim zdaniem za duże ryzyko. Nie jest tak że lepszy wzmacniacz z gorszym sprzętem zawsze zagra lepiej niż tańszy. A ten Copland to nie jest jakiś kozi wypierdek żeby słabo grał. Dlatego myślę że coś nie tak może by z kolumnami. Że o akustyce nie wspomnę ...

• Użytkownicy+

Do Dynaudio nie pasują żadne lampy, nawet tak mocarne... Przećwiczyłem temat na ARC Ref. 150, nawet on nie daje rady dobrze rady napędzić dowolnego ich modelu. Tylko tranzystor.

Być może (tego nie wiem) ARC 150 ma inną sygnaturę n iż te. które ja znam. Sprawdzałem Octave i Ayona, zdecydowanie lepiej kontrolowały dźwięk, niż nie jeden tran.

TAK, TAK, TAK.

Do Dynków zdecydowanie Krell KAV-300i a z droższych rzeczy produkty Marka Levinsona. Co ciekawe KAV-300i jest chyba jedynym Krellem który gra bardziej jak ML niż jak Krell;-)

300i były różne wersje, starsza typowa dla Krella, nowsza, szybsza i jaśniejsza.

Panowie, co by nie podłączyć, to nadal będzie to targanie "ciężkiej przyczepy, autem osobowym". Choćby z dużym motorem, to nigdy w aspekcie zwinności, nie dorówna przeciętnemu kombi. Napatrzyłem się przez lata, na zmagania szwagra z dynkami. Nigdy bym na to nie poszedł.

Wiem. Bo nigdy nie wiadomo jak takie DIY jest zrobione i jak naprawdę gra. To w nich może tkwić problem i próba rozwiązania go wzmacniaczem nie musi się udać. Rozumiem że najpierw odsłuchuję / pożyczam wzmacniacz i wtedy wiem czy winić poprzedni wzmacniacz czy może kolumny. Ale kupowanie wzmacniacza w ciemno do kolumn DIY to moim zdaniem za duże ryzyko. Nie jest tak że lepszy wzmacniacz z gorszym sprzętem zawsze zagra lepiej niż tańszy. A ten Copland to nie jest jakiś kozi wypierdek żeby słabo grał. Dlatego myślę że coś nie tak może by z kolumnami. Że o akustyce nie wspomnę ...

Copland nie jest kozim wypierdkiem... to prawda, ale do dynek to on się naprawdę słabo nadaje, np. z 52se dźwięk nie mógł się oderwać od kolumn, płasko i bez życia, co ciekawe podłączenie najtańszego naima 5i dało nieporównywalnie lepsze rezultaty. Lata temu słuchałem zestawu 72se z krellem 400, było bardzo fajnie...ale to dawno temu było pamięć nie ta a i gust się w czasie zmienia ;)

300i były różne wersje, starsza typowa dla Krella, nowsza, szybsza i jaśniejsza.

Panowie, co by nie podłączyć, to nadal będzie to targanie "ciężkiej przyczepy, autem osobowym". Choćby z dużym motorem, to nigdy w aspekcie zwinności, nie dorówna przeciętnemu kombi. Napatrzyłem się przez lata, na zmagania szwagra z dynkami. Nigdy bym na to nie poszedł.

NIe znam 300i ale znam doskonale 400xi. Na 18m2 ten wzmacniacz doskonale się sprawdzi z monitorami Dynaudio, a taki metraż i takie kolumny chyba ma autor zapytania...

Polecam zastosować porządne miedziane kable głośnikowe i koniecznie podłączyć źródło dźwięku o zbalansowanej konstrukcji za pomocą XLR. Na RCA ten Krell traci wiele z jakości dźwięku...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.