Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór transportu CD

maxflo

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście "wszystko jest w nas".:)

Skoro tak Twierdzisz to wracając do tematu cały czas w głowie siedzi mi Nagra CDC, zarąbisty dżwięk a Nagra CDP z najnowszym ich Nagra HD DAC-em to musi być totalny opad szczęki.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Przecież każda kawa smakuje tak samo!!....woda ta sama, proces parzenia też, ziarna jak ziarna, takie same. Wszystko jeden pies... :-))

I tu dodam że nawet kable zasilające nie mają wpływu przy parzeniu w Bialettim na gazie ;0

To też mój transport(no na spółkę z żoną)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To też mój transport(no na spółkę z żoną)

Jak zwykle znajdą się fani co wolą wykonanie w wersji Black ;)

Jak widać miłość aż do śmierci ;)

Sorry,nie w temacie

Ale, moim zdaniem ten transport do kawy jest lepszy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Zależy co kto lubi. Mnie ciemne palenie, żeby nie powiedzieć spalone, nie odpowiada. Do tego brak zachowania czystości, kawa zmielona godzinę przed, użycie tampera to jakiś żart, bez ważenia, bez kontroli czasu i ekstrakcji. Efekt końcowy jest fatalny. Włosi doszli do perfekcji ze sprzętem. Ich maszyny espresso (la marzocco) są w światowej czołówce, ale jeżeli chodzi o kawę i jej przygotowanie to jest słabiutko. Nie widziałem żadnej kawiarni, która by serwowała kawę z segmentu speciality. We Wrocławiu są co najmniej trzy, ale nic to bo większość i tak idzie do sieciówki i płaci drożej za podłą robustę :)

Zależy co kto lubi. Mnie ciemne palenie, żeby nie powiedzieć spalone, nie odpowiada. Do tego brak zachowania czystości, kawa zmielona godzinę przed, użycie tampera to jakiś żart, bez ważenia, bez kontroli czasu i ekstrakcji. Efekt końcowy jest fatalny. Włosi doszli do perfekcji ze sprzętem. Ich maszyny espresso (la marzocco) są w światowej czołówce, ale jeżeli chodzi o kawę i jej przygotowanie to jest słabiutko. Nie widziałem żadnej kawiarni, która by serwowała kawę z segmentu speciality. We Wrocławiu są co najmniej trzy, ale nic to bo większość i tak idzie do sieciówki i płaci drożej za podłą robustę :)

No widzisz wszystko przed nami, jeszcze nie doszedłem do etapu palenia kawy w domu :)

Co do mielenia to w pracy robi to Jura Z9 (najlepsza z najgorzej parzonych przeze mnie kaw [stara Jura Z5 robiła to lepiej]) W domu to jest religia i obrządek ;) kawa jest mielona w ręcznym młynku żarnowym tuż przed parzeniem.Co do wagi to mam ją w ręce ;) a pewien rozrzut w przeciwieństwie do powtarzalnego wagowego mierzenia porcji umożliwia mi rozpoznanie kierunków w którą stronę mam iść. Kawa jest parzona dla mnie i osoby towarzyszącej tak ze ja najlepiej wiem co mi smakuje (to tak jak w audio z systemami, to nam ma się podobać a nie "Kowalskiemu") Oprócz Bialettiego preferuję metodę Santosa (zaparzacze np. firm Bodum) Oczywiście podobno rządzi kolba ale bym nie generalizował.

Kolbowe rozpasanie wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest jeszcze ekspres kolbowy z 3 PID-ami ale nie chcę wywoływać dodatkowej frustracji smakoszy kawy i linku nie podaję :)

Niezdecydowani fani kolby mogą wybierać w czymś tańszym nie do końca:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

W Polsce powoli wracamy do przedwojennej tradycji najlepiej palonej w Eropie kawy, warto sobie poszukać coś specjalnie dla siebie.

Sieciówki podaja robustę bo po niej kop jest ale wypij codziennie 4 duże kawy z robustą :)

Najważniejsze że dobra kawa wypita w dobrym towarzystwie podobnie jak audio łączy ludzi.

Lecę parzyć kawę bo mnie trzasną bez łeb ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tej kawy nic nie przebije :)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Skoro tak Twierdzisz to wracając do tematu cały czas w głowie siedzi mi Nagra CDC, zarąbisty dżwięk a Nagra CDP z najnowszym ich Nagra HD DAC-em to musi być totalny opad szczęki.

.................ciekawe po co i w takim miejscu jest jedna lampa?

Zwłaszcza jak zacznie tracić parametry i siać.

.................ciekawe po co i w takim miejscu jest jedna lampa?

Zwłaszcza jak zacznie tracić parametry i siać.

Siać to można w ogródku, w Nagrze ekranowanie jest doprowadzone do perfekcji, ich najważniejszy moduł,serce własnie dla tego też nie jest widoczny :)

Ta lampa sądzę że pracuje podobnie w aplikacji jak w mikrofonach z górnej pułki i spokojnie wytrzyma te 10'000 godzin no ale jak nas stać na wydatek 22K$ to te parę zapasowych lampek możemy sobie sprawić?

Chciałbym mieć tego typu problem w audio jak wymiana tej jednej lampy przy posiadanej pozostałej całej reszcie :)

Siać to można w ogródku, w Nagrze ekranowanie jest doprowadzone do perfekcji, ich najważniejszy moduł,serce własnie dla tego też nie jest widoczny :)

Ta lampa sądzę że pracuje podobnie w aplikacji jak w mikrofonach z górnej pułki i spokojnie wytrzyma te 10'000 godzin no ale jak nas stać na wydatek 22K$ to te parę zapasowych lampek możemy sobie sprawić?

Chciałbym mieć tego typu problem w audio jak wymiana tej jednej lampy przy posiadanej pozostałej całej reszcie :)

.......żywotność to jest pikuś-problem się zacznie jak ``żarówka`` zacznie tracić parametry-zwłaszcza rozjadą się połówki.bo jest to zapewne podwójna trioda.

wiesz co to jest emisja ciepła drgania?w takim miejscu-a zwykłego dampera nie dali.

nawet w ruskich lampach w specyfikacji DR nie udało się takich rzeczy wyeliminować.a są to specyfikacje lamp skonstruowanych do pracy w kosmosie.

.......żywotność to jest pikuś-problem się zacznie jak ``żarówka`` zacznie tracić parametry-zwłaszcza rozjadą się połówki.bo jest to zapewne podwójna trioda.

wiesz co to jest emisja ciepła drgania?w takim miejscu-a zwykłego dampera nie dali.

nawet w ruskich lampach w specyfikacji DR nie udało się takich rzeczy wyeliminować.a są to specyfikacje lamp skonstruowanych do pracy w kosmosie.

Wiesz to jest na prawdę firma z dużym doświadczeniem i tradycją (moze poczytaj historie) nie wypadli sroce z pod ogona i należy się spodziewać że wiedza co robią! Jak masz opory to Nagra CDC powinna Ci w spokoju wystarczyć :)

W High Endzie uzyskanie nikłej przewagi jest trudne a ona np. w stosunku topowego Accuphase daje +25% FUN-u :)

ja o faktach a ty o pobożnych życzeniach!hi-endowych

Fakty są tego typu że nie masz wglądu w to urządzenie i bazujesz na domysłach a za tym czym to się różni od pobożnych życzeń :)

Powód jest inny: w Polsce mało kto pije kawę w kawiarni. We Włoszech nawet klasa robotnicza zaczyna dzień od espresso.

Inna sprawa, że jakość kawy we włoskich kawiarniach jest bardzo niska

We Włoszech to bezdomni piją espresso. A klasa robotnicza je lunche w trattoriach...sorry, taki mają klimat...my za to mamy Porozumienie Zielonogórskie...

Jak będą oferować małą czarną po 4 PLN w centrum Warszawy to zwiększy się spożycie kawy i w naszym wesołym grajdołku...

Nie wiem gdzie piłeś kawę niskiej jakości w Italii...ja tam trochę mieszkałem i pijałem ją w dziesiątkach rożnych miejsc i zawsze trzymała porządny poziom.

Nie widziałem żadnej kawiarni, która by serwowała kawę z segmentu speciality.

Po prostu tam nikomu nie potrzeba czegoś takiego. Trochę inne rzeczy ich podniecają;-)

Nawet w domach zasobnych makaroniarzy do przygotowania espresso służy coś takiego...

moka.jpg

Głupi Ci Italiańcy...nikt tam nie chce takiego transportu za 7900 EURO!

6247291060_g.jpg

To super transport.

Nowa jego wersja jest wybitna...może dlatego TEN jest na sprzedaż w takiej niezłej cenie bo jego właściciel przeszedł na najnowszą edycję;-)?

Ale efekt świetny.

Sluchalem kilka razy, na wystawach i jest OK. Tylko ze ten naped ma jedna istotna wade pomiedzy soczewka a laserem jest otwor do ktorego dociera kurz, dym papierosowy itp...po kilku latach trzeba zmienic glowice bo nie mozna tego wyczyscic. Mialem takich napedow sporo, po roku dosc intensywnego grania spada moc swiatla laserowego, soczewka slepnie i wplywa to niekorzystnie na dzwiek, na glebie bas powietrze dzwieku, po wymianie na nowa glowice wszystko wracalo do normy zaczynalo znowu grac pieknie. No coz mechanika...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.