Skocz do zawartości
IGNORED

harmonix - zasilajace

mateuszek

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem ciekaw najnowszego Pre Accuphase A-3850. Niebawem będę mógł powiedzieć o nim więcej. I w kwestii barwy, soczystości i ogólnej prezentacji muzyki to A-200

A-3850 to moim zdaniem! odhumanizowane sztuczne brzmienie podbarwione techniką; Ciekaw jestem jak Ty go odbierzesz?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nie ma czegoś takiego jak szarość, matowość czy słodkość w dzwięku. Jest tylko właściwe oddanie barw instrymentów akustycznych. Zarówno Accuphase jak i Pass w klasie A (nie wiem czy wszystkie) właściwie oddają barwę instrumentów. Amplifon i Burmester nie dają sobie rady np. z barwą skrzypiec. Skrzypce na żywo nie skrzypią. Chyba, że gra dziecko.

A dlaczego tak sądzisz Rafaelu? W Polsce jest 1 sztuka od tygodnia. Grała ledwie kilka dni gdzieś tak u was w Krakowie, a od dziś jest u mnie. Nie jest wygrzana nawet na 30%.

A dlaczego tak sądzisz Rafaelu? W Polsce jest 1 sztuka od tygodnia.

Polska nie jest aż tak mała :)

Skrzypce na żywo nie skrzypią. Chyba, że gra dziecko.

Zarówno nie skrzypią jak i skrzypią, to zależy od klasy instrumentu i tu jest problem bo nie wiemy które nagrano :)

Jest. Ale to jest dźwięk skrzypiec a nie wzmacniacza. Wzmacniacz ten dźwięk tylko przenosi. Skrzypią nie skrzypce tylko np. wzmacniacz a może pre. czy CD. Skrzypiących skrzypiec nikt nie nagrywa. No chyba, że audiofilskie wytwórnie płytowe, nagrywając skrzypce na "twarz".

A-3850 to moim zdaniem! odhumanizowane sztuczne brzmienie podbarwione techniką; Ciekaw jestem jak Ty go odbierzesz?

Odhumanizowane to sa twoje kable.

Sztuczne też. Podbarwione technika juz nie, bo składanie w kuchni to zaprzeczenie techniki. Biedni ci, którzy dają sie na nie nabrać.

Jest. Ale to jest dźwięk skrzypiec a nie wzmacniacza. Wzmacniacz ten dźwięk tylko przenosi. Skrzypią nie skrzypce tylko np. wzmacniacz a może pre. czy CD. Skrzypiących skrzypiec nikt nie nagrywa. No chyba, że audiofilskie wytwórnie płytowe, nagrywając skrzypce na "twarz".

To co piszesz jest nieprawdopodobne. Jeśli na jakimś sprzęcie coś skrzypi a na innym nie to co? Sprzęt wycina pewne dźwięki czy może dokłada nowe od siebie? Równie dobrze moźna napisać że ta sama płyta na jednym sprzęcie jest z wokalem, a na innym już nie. Facet po prostu nie chce śpiewać... :-)

Czy wiesz co to jest barwa instrumentu? Jest to parametr technicznie niemierzalny ale w realu występujący. Jedne wzmacniacze potrafią oddać barwę skrzypiec z realu a inne nie. To jest jedyny ważny poza dynamiką czynnik oceny wzmacniacza. Inne to dodatek. Albo wzmacniacz potrafi oddać barwę instrumentow albo nie. Albo skrzypce grają albo skrzypią. Albo wiolonczela gra albo dudni.

Może ty masz lepszy system i słuch. Dla mnie barwa jest zawsze ale jednak zawsze nieco różna. I nie ma tak, że coś skrzypi albo dudni. Wszystkie dźwięki zawsze są odtwarzane, ale sposób prezentacji może się różnić i najczęściej się różni.

Skrzypce na żywo nie skrzypią. Chyba, że gra dziecko.

każde skrzypce graja inaczej, jedne "skrzypią", inne grają jaśniej, inne płynniej, a stadivarius (słyszałem jeden) gra jeszcze inaczej, generalnie super instrument do testowania systemu, wymaga przede wszystkim potężnej dynamiki od systemu aby skrzypce grały jak skrzypce.

Dobre skrzypce grają podobnie. Odpowiednie uzyskanie barwy to w 90 proc. zasługa skrzypka. Genialni skrzypkowie uzyskują różne barwy z tych samych skrzypiec. Ale żaden nie gra tak, że skrzypce skrzypią.

Ja też. Zwłaszcza jak sie używa różnych strun i smyczków.

E tam. Każde skrzypce grają tak samo, jeśli są technicznie poprawnie skonstruowane.

Jak wzmacniacze, CD playery, preampy i ... wszystko! :)

Śmiem tylko zauważyć że tranzystory pracują na prądzie stałym ;)

Na pewno robisz kable ???

Śmiem zauważyć że sekcja prostownicza to nie tak zupełnie do końca prąd stały i dla tego mamy sprzęt i sprzęt z czego jeden gra a drugi udaje ze gra.

To była szydera z Buma i jego teorii... :-)

I nie tylko.

Tak sobie hajendowo zajarzyłem :)

Śmiem tylko zauważyć że tranzystory pracują na prądzie stałym ;)

Tak jest jedynie w przypadku słuchania ciszy.

Nie ma to jak hi-endowe pogaduszki ;) Od razu weselej!

Śmiem zauważyć że sekcja prostownicza to nie tak zupełnie do końca prąd stały i dla tego mamy sprzęt i sprzęt z czego jeden gra a drugi udaje ze gra.

A co na to Fourier?

OK to teraz wytłumacz mi różnice brzmieniowe o których pisałeś pomiędzy

230V/50Hz a 115V/60Hz prądu zmiennego :)))

Twoje zdanie :

"I dalej w USA i EU są różnice w brzmieniu bo częstotliwość jest różna."

OK to teraz wytłumacz mi różnice brzmieniowe o których pisałeś pomiędzy

230V/50Hz a 115V/60Hz prądu zmiennego :)))

Twoje zdanie :

"I dalej w USA i EU są różnice w brzmieniu bo częstotliwość jest różna."

Nawet w dobrej sekcji zasilania są tętnienia ale zależnie od częstotliwości 50 lub 60Hz różne! To jest własnie Ta Modulacja napięcia teoretycznie prądu stałego za sekcją zailania która ma wpływ na pracę pozostałej elektroniki w torze. Tyle zasygnalizowałem a dalej polecam sobie poszukać i poczytać.

Pozdrawiam

Rafael

Nawet w dobrej sekcji zasilania są tętnienia ale zależnie od częstotliwości 50 lub 60Hz różne! To jest własnie Ta Modulacja napięcia teoretycznie prądu stałego za sekcją zailania która ma wpływ na pracę pozostałej elektroniki w torze. Tyle zasygnalizowałem a dalej polecam sobie poszukać i poczytać.

Pozdrawiam

Rafael

Mam się śmiać czy płakać ??? Zakładając że zasilacz jest prawidłowo zaprojektowany.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.