Skocz do zawartości
IGNORED

audio do ok 5 tys

YouAreNext

Rekomendowane odpowiedzi

YouAreNext na początek możesz kupić Sobie amplituner z pre-out. Jeśli stereo Cię nie zadowoli dokupisz sobie wzmacniacz. Zerknij na Marantz-a 5008. Można go kupić za około 2200zł. Do tego kolumny np. Melodika BL40 5.0. Potem jak dozbierasz kasy dokupisz subwoofer. Oczywiście jak już koledzy wcześniej pisali w stereo lepszy jakościowo będzie wzmacniacz, ale z drugiej strony pisałeś, że 50% filmy, a wzmacniacz stereo nie da Ci takich elektów jak zestaw 5.1. Blu kup sobie nie za drogie za 300-400zł. Spełni swoje zadanie.

Problem w tym ze tv i sprzęt będzie na środku pomieszczenia tzw wysepka(kuchnia i salon są odgrodzone ściana ) i nie mam podciagnietych kabli, wiec jedyna opcja to 2 kolumny + subwoofer. No ewentualnie głośniki bezprzewodowe ale to chyba lipa?

Co doradzicie w takiej sytuacji?

witam

Jakieś 6 lat temu miałem podobny problem, i trochę większy budżet. Też zakładałem 50/50 muzyka i film. Trochę poczytałem i wyszło, że do muzyki lepszy jest amp Marantza, do filmów Yamahy, a najlepszym kompromisem będzie Onkyo. Kupiłem Onkyo TX-SR606, pojechałem z ulubioną muzyką do kilku salonów żeby podłączyli mi kolumny nad którymi się zastanawiam do tego amp., Najbardziej odpowiadały mi Mission m66i, które kupiłem jako główne, na tył i centralny też kupiłem Missiony M32i iM3C2i. Jakiś czas później dokupiłem SUBWOOFER JBL ES250 i mino upływu ponad 6 lat ze sprzętu jestem zadowolony. Do filmów super, do muzyki średnio, jak przyjdą znajomi, żeby coś grało w tle wystarczy, ale rewelacji nie ma. Dlatego po jakimś czasie skompletowałem drugi sprzęt tylko do muzyki.

pozdrawiam

czyli mówicie, że 2 kolumny, wzmacniacz stereo+odtwarzacz BR (zamiast amplitunera) powinno być ok?

co myslicie o kolumnach Pylon Audio, Monitor Audio?

Generalnie kierunek dobry.

Pylon Audio i MA to dwie z możliwych opcji. Do mnie za bardzo nie trafiają, ale wszystko zależy od Twojego gustu. Od siebie doleję oliwy do ognia: powinieneś ich wcześniej posłuchać. Nie piszę już nic więcej, bo od tego mojego nakłaniania do odsłuchów już tutaj wszyscy rzyg.... . ;)

YouAreNext jeśli będziesz się decydował na 2 kolumny (+ ewentualnie sub) to w tym przypadku nie ma sensu pchać się w amplituner KD. Wtedy więcej zyskasz kupując wzmacniacz stereo (dobrze by też p było kupić DAC). Nigdy nie testowałem kolumn bezprzewodowych więc nie wiem jak to się sprawdza. Może ktoś inny z forum podpowie w tym temacie.

dobrze więc pójdę w stereo 2.1 - możecie zaproponować jakieś zestawy tak do 6k PLN zebym mógł utargować na 5k ?:) (tak wiem pójdę sprawdzić to w kilku salonach, ale potrzebuję rozsądnych, popularnych propozycji aby nie wpaść na minę)

potrzebne jak rozumiem:

kolumna podłogowa x2

subwoofer

wzmacniacz stereo

odtwarzacz BR

no i chciałbym aby ten sprzęt poza puszczaniem muzyki z cd i filmów dvd blu ray, mógł grac multimedia z komputera, iphona (spotify, muzyka)

edit. wrzucam jeszcze prosty szkic salonu i miejsca sprzętu

salon_zpsdd71ecdc.jpg

salon2_zpsc1911a0e.jpg

dobrze więc pójdę w stereo 2.1 - możecie zaproponować jakieś zestawy tak do 6k PLN zebym mógł utargować na 5k

Masz jakieś doświadczenie ze sprzętem audio aby móc wybrać i przede wszystkim porównać? Bo jeżeli nie to masz prostą sprawę. Jak widzę co do sprzętu jest ci wszystko jedno, ważne aby tylko utargować. A my bez powodu zaczynamy tłuc się po głowach. Dostałeś parę propozycji i to powinno ci wystarczyć Dlatego kolego proponuję iść do sklepu i kupić cokolwiek za 4999zł. Dowolny asystent sprzedaży na pewno coś ci odpowiedniego doradzi.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Tak jak zaznaczyłem nie znam się na tym sprzęcie, więc przyszedłem się poradzić pasjonatów, a nie handlowca w sklepie który wciśnie mi byle "gówno". Koncepcja w miare rozwoju tematu zmienia się, więc tych propozycji tak dużo nie padło. Bardzo chętnie wydam mniej - podałem górną granicę której nie chciałbym przekraczać. Jeśli doradzicie że sprzęt za 3k też spokojnie się nada do moich potrzeb to będę bardziej niż szczęśliwy. Chciałbym po prostu zakupić porządny sprzęt do takiej maksymalnej kwoty i nie być wpuszczonym w maliny. Im więcej propozycji, opcji do wyboru tym dla mnie lepiej - nikogo nie zmuszam przecież do propozycji

Przykro mi, ale za 5000 złotych kompletu porządnego sprzętu nie kupisz.

Jeżeli nie masz możliwości odsłuchu to rzuć kostką. Pamiętaj o jednym, to co nam się podoba, tobie już nie musi. Nie istnieje cos takiego jak uniwersalny dobry sprzęt. Dostałeś wystarczająco propozycji, teraz twój ruch. Masz jeszcze jeden argument, kupując przez internet ze sklepu zawsze możesz go zwrócić, więc bez obaw.

Tak jak zaznaczyłem nie znam się na tym sprzęcie, więc przyszedłem się poradzić pasjonatów, a nie handlowca w sklepie który wciśnie mi byle "gówno". Koncepcja w miare rozwoju tematu zmienia się, więc tych propozycji tak dużo nie padło. Bardzo chętnie wydam mniej - podałem górną granicę której nie chciałbym przekraczać. Jeśli doradzicie że sprzęt za 3k też spokojnie się nada do moich potrzeb to będę bardziej niż szczęśliwy. Chciałbym po prostu zakupić porządny sprzęt do takiej maksymalnej kwoty i nie być wpuszczonym w maliny. Im więcej propozycji, opcji do wyboru tym dla mnie lepiej - nikogo nie zmuszam przecież do propozycji

Jak chcesz wydać jak najmniej to dobry i sprawdzony zestaw to Nad 352 ( ok 1100 zł ) do tego kef IQ 7 lub iQ70 lub jeszcze lepiej a do twojego salonu więc wskzane Pylon Sapphire .

O odsłuchy w sklepach chodzi o posłuchanie co CI się podoba spzedawca nic Ci nie wciśnie jeśli Ci się nie będzie podobać .

Tak jak pisałem, mam zamiar iść do salonu i posłuchać, ale sam chce powiedzieć im co chcę sprawdzić :) dziękuję tym, którzy już coś zaproponowali i nie krępujcie się z innymi propozycjami.

Pozdrawiam

W salonie lepiej Ci doradzą niż my na forum bo bespośrednio zapytają po 1 odsłuchu co Ci się podoba a co nie i w którą stronę iść my tylko podpowiadamy w ciemno co jest w miarę uniwersalne i sprawdzone. Chyba że trafisz do salonu gdzie nie chce im się pracować niestety też się zdarzają .

Jak zaczynałem to też zrobiłem listę poszedłem posłuchać całej serii i całe szczęście , bo nie kupiłem z tego niczego . To nie był mój dźwięk ale znalazłem to co mi się podoba własnie dzięki rozmowie i naprowadzeniu gościa z salonu .

pytanie: czy Marantz PM 5005 (wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) bedzie lepszy niż Marantz SR 5008 (amplituner

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )? do tego BR Pioneer

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ktory obsłuży mi odtwarzanie sieciowe, streamowanie, iphona i filmy. Do tego dobrałbym kolumny w sklepie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak wzmacniacz stereo będzie lepszy od tego ampli do muzyki a ampli lepszy do kina . Tylko czy się Tobie spodoba dzwięk ? Ja Marantza nawet za darmo bym nie wziął bo to nie moja szkoła dźwięku ale są ludzie którym się ten dźwięk podoba pytanie w której jesteś grupie .

@YouAreNext poszukaj jakiś starszy amplituner AV z lat 80'tych XX wieku, na przykład Yamahę (RX-V-795a). Dasz kilka stów i będziesz miał i KD i niezłe stereo.

YouAreNext

Budżet nieduży.Kolega sittek dobrze radzi.Ampli za kilka stówek a reszte na stereo.Np.AA Phoebe III z Audiolabem 8200CD V12E-cały nowy zestaw po rabatach kosztuje 5 tyś.Audiolab na pokładzie ma niezłego Daca.Ręcze Ci,że sub nie będzie potrzebny o ile akustyka na to pozwoli.Widzę ze szkicu,że sprzęt planujesz ustawić na dłuższej ścianie,więc powierzchnia odsłuchu jest mniejsza i Phoebe dadzą radę.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Panowie, bardzo dziękuję za informacje i poświęcony czas. Udam się na dniach do 1-2 salonów na odsłuch różnych odtwarzaczy i kolumn, dobiore co bardziej mi się podoba i podejmę decyzję. sprzęty vintage raczej nie wchodzą w grę - pomieszczenie jest nowoczesne więc i sprzęt musi trochę pasować (żona juz mi zapowiedziała ze kolumny mają być małe i musi je zobaczyć przed kupnem...:))

He He powiedź żonie że też będziesz jej wybierał buty , jak chce może w zimę w sandałach chodzić ;)

A poważnie gratuluję rozsądku wybrania się na odsłuchy . Pamiętaj w audio jest trochę tak jak w życiu nie wszystko złoto co się świeci dlatego posłuchaj nawet dla porównania tego Audiolaba .

Cały czas wiedziałem, że najpierw musze to zobaczyc/posłuchać zanim kupię lecz chodziło o wcześniejsze przygotowanie teoretyczne :)

obecnie pomyslalem m. in jeszcze nad Onkyo TX-8050 + Onkyo BD-SP309 + Melodika BL40 -

@sitek chodzilo mi o kupno optymalnego sprzętu do 5k. Wiem, że za taką kwotę nie kupię super audiofilskiego sprzetu

Jedna rada 'systemowa': jeśli chcesz teraz kupić integrę stereo (co jest b. rozsądnym wyborem) to preferowanym rozwiązaniem przyszłościowym będzie zakup takiego sprzętu, który ma wejście bezpośrednio na końcówkę mocy (main-in) co pozwoli Ci w przyszłosci połączyć tego wzmaka stereo z procesorem AV (jeśli takiego sobie kiedyś kupisz do KD). Pozwoli Ci to wykorzystać duże kolumny frontowe w stereo jak i w KD. Jeśli nie kupisz integry z main-in to da się też to wszystko spiąć potem w całość, ale będzie to wymagało zrobienia/kupienia przełącznika trójpozycyjnego (jeśli będziesz chciał korzystać ze wspólnych kolumn front dla systemu stereo i KD).

Powrót po dłuższej przerwie...

(żona juz mi zapowiedziała ze kolumny mają być małe i musi je zobaczyć przed kupnem...:))

Czarno to widzę. Czynnik WAF. Trudno jest dostać sprzęt w kolorze torebki, firanek, pledzika lub smyczy ulubionego pupilka. Musisz być twardy, jak John McClane.

Ja oglądam filmy teraz i wcześniej na monitorach w stereo tylko i nigdy nie czułem potrzeby suba. może lepiej kasę w lepsze kolumny włożyć ???

ponad to efekty lepsze niż z niejednego średniego kina domowego. jasne, pistolet nie strzela za plecami, ale i tak jest świetnie.

zobacz sobie np na giełdzie hifi.pl

można coś ciekawego wzmak+kolumny zakupić.

BR kupiłbym najtańsze i jednak odtwarzacz cd do muzyki

Z tym ze ja płyt CD raczej nie będę słuchał, głownie radio internetowe, spotify, muzyka z kompa/telefonu, tv. Dziś byłem w salonie i pan zaproponował yamahe RN500 (amp stereo) + elac fs 68.2. Za tydzień idę na odsłuch. Niestety nie mieli nic z denona,Onkyo ani kolumn które rozważałem. Do tego bym dokupił odtwarzacz br. Co myślicie o tym zestawieniu? O tych kolumnach zbyt wiele w necie nie piszą ale jak rozumiem 4k za pare to musza być nienajgorsze.

Dziś posłuchałem denon Avr-x1100w + dali zensor 7. Mega kolumny:) Na początku myślałem o x2100w ale w sumie on nie jest dużo lepszy, a różnicę lepiej włożyć w kolumny. Co do odtwarzacza blu ray myślicie żeby kupić cokolwiek czy jest jakaś różnica? Myślałem o najtańszym panasonicu, sprzedawca podpowiedział ze lepiej kupić tej samej firmy co telewizor (samsung) żeby sie nie gryzło.

Rozumiem ze do tego x1100w będę mógł podpiąć jednocześnie tv, dekoder, odtwarzacz br i w przyszłości ps4?

BR najlepiej brać tej marki co TV, wtedy nie trzeba wachlować dwoma pilotami no i jedna marka ma systemy współgrające ze sobą. Jakość w tej cenie jest zbliżona, jak nie taka sama.

Wydaje mi się że ten X2100 to minimum, bo nawet jeśli podłączy się lepsze kolumny to słabszy ich nie napędzi. Niestety moc musi być.

znalazlem dobra oferte i zamowilem juz x2100w z Dali Zensor 7, a odtwarzacz rzeczywiscie wezme ten co telewizor czyli samsung.

Dobra to jak powinienem teraz połączyć TV, dekoder Vectry, Amplituner i odtwarzacz? są jakieś sposoby połączenia, żeby to lepiej grało?:)

Gdyby nie była konieczna opcja Iphone'a i blu-ray to zapropowałbym: CD Onkyo DX 7711 + Creek pre P43 + Creek końcówka A43 + Dali 450. Niestety I-phone i blu-ray to nie moje podwórko, więc w tym zakresie się nie wypowiadam. Ale stereo za piątkę właśnie takie bym sobie sklecił.

Dobra decyzja.

Jak to jak podłączyć? Kablami zgodnie z instrukcją :-)

Rozwalasz mnie, chyba zejdę do hotelowego baru, coby dobrać browarku na to konto:)

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Ile za zensory 7 w dobrej ofercie zawolali?

Dekoder Vectry można coaxialem do ampli, telewizora już wówczas nie ma po co podłączać. Dźwięk z dekodera pójdzie do ampli.

Tak samo odtwarzacz podłącz do ampli. Czyli jak chcesz doprowadzać dźwięk do ampli, to tak, żeby nie przechodził przez inne urządzenia typu telewizor, skoro wychodzi już z innego urządzenia wcześniej np. dekoder vectry.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.