Skocz do zawartości
IGNORED

Dyktat korporacyjny chce likwidacji polskiego węgla.

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

...Faktycznie wyciągają tyle co kumpel w Tesco pod londynem i znajoma w irlandi przy taśmie patrosząca ryby ...

Zarobki twoich kumpli i znajomych nic mnie nie obchodzą, dopóki nie muszę ze swoich niższych do ich wyższych dokładać.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Prawdziwy świat konkurencji i wolnego handlu jest receptą na takie problemy.

A już myślałem, że tylko Korwim-Mikke. Jak dobrze wiedzieć, że jest jakaś alternatywa :-)

Prawdziwy świat konkurencji i wolnego handlu jest receptą na takie problemy. Ale górnicy go nie chcą: rząd ma brać wszystko, co wyfedrujemy, i zapłacić tyle, ile zażądamy.

Podobnie mówią lekarze, rolnicy, nauczyciele, stolarze, marynarze i pisarze.

nie ma czegoś takiego jak wolny handel, wolny rynek czy konkurencyjność. Zwłaszcza w europie.

Pewnie. Wybrał cwaniactwo nierobów zwane kapitalizmem. Ale to nie świat wybrał tylko Polacy dostali w prezencie po tym jak strajkowali żeby było więcej socjalizmu.

Tak z ciekawości: ilu tych wiecznych malkontentów przy każdych wyborach nie ruszy d*py z kanapy.

90% ? 100% ?

Nie piję do nikogo personalnie, ot tak na głos się zastanawiam - przed kolejnymi wyborami....

Wybrał cwaniactwo nierobów zwane kapitalizmem

W kapitaliźmie nie ma nierobów. Trudno zarobić dolara, trza zginać kark, albo wytężać mózgownice. Komitet Dzielnicowy nie pomoże.

Za 1 zł sam bym kupił te kopalnie. Następnego dnia wyrąbał bym z roboty wszystkich nierobów czyli 1/3 zatrudnionych, związkowcom zmniejszył bym wynagrodzenie do pensji minimalnej, obciął 14-ki, wynajął komuś biura, sprzedał niepotrzebne tereny - i gdzieś po pół roku kopalnie wyszły by na plus, bez miliardów na odprawy. Ale zaraz by strajk zrobili i mnie na taczkach wywieźli - więc jak mnie nie chcą to ... muszą upaść.

sam się bez pomocy musiałem wydźwignąć, tak da się, tylko trzeba zap.......

Mieszkasz w USA? :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Wszystkim obrońcom deficytowych kopalń zadaję pytanie czy chcą je nadal sponsorować ale z własnych dochodów.I czy będą nadal utrzymywać po 20 związków zawodowych?

Podoba mi się pomysł oddania tych kopalń związkom zawodowym na własność.Niech pokarzą co potrafią.

Słyszałem,że w kopalni należącej do Czechów nie ma związków( ale i nie ma długów).

Coś co dobrze pokazuje mentalność górnika.Kolega mi dzisiaj to przekazał co usłyszał od swego szwagra,emerytowanego górnika.Spółka węglowa miała zaplanowany deficyt na 1 mld. zł a osiągnęła wynik deficytu na 600 mln.To co robią górnicy?Żądają rozdzielenia tych 400 mln.( deficytu!) pomiędzy siebie!

To wszystko mszczą się zaniechania i niechęć do podejmowania trudnych decyzji z przeszłości.Górnictwo powinno być już dawno w całości sprywatyzowane i państwo nie powinno być obecnie stroną.

To wszystko mszczą się zaniechania i niechęć do podejmowania trudnych decyzji z przeszłości.Górnictwo powinno być już dawno w całości sprywatyzowane i państwo nie powinno być obecnie stroną.

Alez powinno, tak jak w Norwegii i kazdym cywilizowanym panstwie. Powinno pobierac podatek i odkladac dla zyjacych i przyszlych pokolen. W koncu te bogactwa nie sa niewyczerpywalne i powinny sluzyc calemu spoleczenstwu.

Naskrobane wirtualnie

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Co odkładać?Skoro polski węgiel jest droższy od rosyjskiego czy australijskiego!Odkładać to można jak jest zysk.Nie widzę powodu aby dalej topić pieniądze w deficytowych kopalniach aby utrzymywać zgraję związkowców.

Chodzilo mi o to, ze po prywatyzacji panstwo powinno jedynie troszczyc sie o pobieranie podatku, bedac jedynie w takiej formie strona.

Naskrobane wirtualnie

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

jakas alternatywa??miszczu.Bez prób i doswiadczen.

Dlatego napisałem przecież że Polacy dostali w prezencie, choć strajkowali za większym socjalizmem - sprawdź 21 postulatów gdańskich.

Alternatyw szukaj obok tej szafy w komitecie centralnym z której wyciągnęli Balcerowicza, otrzepali z kurzu i dorobili mu legendę żeby podpisał plan Sachsa przywieziony w teczce z MFW.

Co odkładać?Skoro polski węgiel jest droższy od rosyjskiego czy australijskiego!Odkładać to można jak jest zysk.Nie widzę powodu aby dalej topić pieniądze w deficytowych kopalniach aby utrzymywać zgraję związkowców.

Ktoś tą czape biurokratyczną na te kopalnie nałożył.To nie tylko związkowcy.

Mniej tych darmozjadów przy węglu a będzie tańszy.

Chodzilo mi o to, ze po prywatyzacji panstwo powinno jedynie troszczyc sie o pobieranie podatku, bedac jedynie w takiej formie strona.

Naskrobane wirtualnie

Czyli powinniśmy pozwolić się państwowo i gremialnie wydymać? Bo teraz może pobierać jeszcze dywidendę jako właściciel.

Cena węgla z Kanady i Australii za niska? Jutro może być wyższa - państwo wprowadzi cła albo podatek importowy i się ładnie wyrówna. Tylko że jak wprowadzi te cła po prywatyzacji to kaska ze sprzedaży polskiego węgla pójdzie do kieszeni kolegów obecnych prezesów kompanii węglowej zamiast do budżetu państwa.

Poza tym opowieści o nierentownym wydobyciu to jest zgrany szlagwort. Wydobycie jest rentowne. Nierentowne sa niektóre kopalnie do których budżet dopłaca za kompanie węglową. A teraz władze kompanii próbują wyrwać kolejny pieniądz budżetowy na likwidacje nierentownych kopalni. Bo co maja ze swoich brać jak wezmą z państwowych i jeszcze na tym zarobią.

To jest typowe tumanienie publiczności przez garstkę cwaniaczków chcących wyciągnąć kasę z budżetu. Gdyby budżet państwa płacił za zamykanie kopalń to kompania węglowa zamykałaby hurtowo wszystkie kopalnie bez względu na wyniki finansowe, bo pieniądz otrzymany za darmo jest lepszy od tego na który trzeba zapracować.Wtedy byśmy się co tydzień dowiadywali ze kolejna kopalnia okazała się nierentowna i trzeba ja zamknąć.

Zauważcie że do tej pory nie usłyszeliśmy słowa ze strony kompanii na temat struktury kosztów i sposobów zwiększenia rentowności i konkurencyjności cenowej węgla. Jedynie że to czy tamto trzeba zamknąć i to już wystarczy że będzie miodzio. Wiec zrobili aferę, bo nikt nie che ponieść kosztów tego zamykania, a kompania nie chce tez dopłacać ze swoich.

Ale jak się górników wyśle na Warszawę, to jakiś pieniądz z budżetu skapnie.

Wydobycie węgla jest rentowne tylko nierentowne są niektóre kopalnie.

I właśnie o to chodzi.Te nierentowne trzeba zamknąć.A branżę sprywatyzować.Ale etatowi związkowcy na to się nie zgodzą i będą walczyć do...ostatniego górnika.

A w jakim celu prywatyzować jesli będzie rentowna?? Po to żeby dywidenda płynęła do kieszeni kolesi tych polityków którzy sprywatyzują zamiast do budżetu państwa i pracowała na oligarchów zamiast na całe społeczeństwo??

Gdyby ktos nie zauważył zaśpiew balcerowicza skończył się dziesięć lat temu i każdy kto go podejmie wyda na siebie wyrok politycznej śmierci. Teraz za takie czerstwe teksty można zarobić najwyżej w głowę na ulicy.

Na moje oko..jeśli na 1 górnika przypada 2 biurokratów to ten system nie ma prawa działać i być rentownym.

Ponadto czemu przez półtora roku remontowano i odbudowywano spalone szyby a teraz gdy skończono zamyka się kopalnie ? Czesi ponoć już złożyli ofertę kupna.

Strajkuje 12 kopalni a inne spółki deklarują przyłączanie od czwartku, to nie jest byle co.

Dziś na TVN24 o 20:30 ma być program o Silesii (o ile czegoś nie przekręciłem).

przecz z agentami na etacie dziennikarzy szmaciarzy.

Prywatyzować aby była bardziej rentowna.Aby było mniej biurokracji i aby właśnie kolesie politycy byli od górnictwa jak najdalej.Te kopalnie,które wykupili Czesi są rentowne i nie ma tam związkowców wydzierających się przed kamerami jak zarzynane zwierzęta.Ponadto prywatyzacja byłaby dźwignią unowocześnienia tych kopalń.

Oczywiście chodzi o prywatyzację prawidłową a nie patologiczną.Ale własność państwowa kopalń też rodzi patologie.

fetek

Jeśli są chętni do kupna to proszę bardzo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.