Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel USB - jakość ma znaczenie?

Bartek101

Rekomendowane odpowiedzi

Bo miałem słaby transport ...

A przy słabym transporcie DAC ma znaczenie. Konstruktorzy DAC robią wszystko żeby ze słabego sygnału uzyskać dobre brzmienie. Da się to zrobić ale to kosztuje ....

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

To ja jestem branża która jest jakby antybranżą bo mówię - zainwestujecie w transport a nie w DAC !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Niedawno inna branża twierdziła że nie transport , nie DAC a kabel jest najważniejszy ...

Taki jaki ma w ofercie ...

zainwestujecie w transport a nie w DAC !

Nie rób sobie jaj z ludzi .

Nie robię.

Zachęcam do przetestowania koncepcji.

I nie mam na myśli swojego produktu.

Zwracam uwagę, że transport powinien być dobry. Niestety mało który sprzęt, który ludzie użytkują jako transport spełnia to kryteria.

Zachęcam do przetestowania koncepcji.

Jak ?

Pisałem że chętnie posłucham , a wiesz że bym prawdę napisał .

Zero reakcji z Twojej strony . Miałem kilka dni wolnego , mogłem trochę na to czasu poświęcić .

Jest potencjalny klient a Ty go zlewasz .

Jakieś obawy ?

Mniejsza z tym .

Zwracam uwagę, że transport powinien być dobry

Jasne , ale nie przesadzaj z

zainwestujecie w transport a nie w DAC !

Uważam że pchanie się w Twój komputer mając DACa za 500 , 1000 czy 2000zł jest bez sensu ( ceny nowych ) . Tu bym wolał kupić dobre CD jako napęd z kablem coax za kilka stów a resztę dodać do lepszego DACa a po USB grać z obecnego PCta .

Znowu mając na DACa 2500-5tyś też pozostaje pytanie czy warto iść w PPAudio czy kupić przy okazji lepszego laptopa i dalej jechać na CD napędzie za kilka stów ?

Co innego jak mamy DACa z wyższego przedziału cenowego , tu faktycznie dobry transport może dać więcej niż wymiana DACa .

Ceny przykładowe - zaokrąglone

Chodzi o zachowanie pewnych rozsądnych proporcji .

Każdy (no prawie) CD jako transport zagra gorzej niż mój transport. Znacząco gorzej.

Oczywiście do DAC za 500-1000 nie ma sensu kupować mojego transportu. Bo wiadomo, że system jest budżetowy.

Mój transport jest przeznaczony do systemu ze średniej półki a nawet to tańszego high-endu. Bez względu na cenę DAC. Z każdym nowoczesnym zagra wyśmienicie.

Lepszy laptop nic nie da - każdy gra tak samo.

Jak chcesz wypożyczyć transport to przecież nie ma problemu. A jak nie masz kasy na kaucję to nie jesteś potencjalnym klientem.

Zresztą nie mam teraz wolnego transportu. Dopiero za jakieś 2 tygodnie.

Choć kto wie, może się skuszę, żeby pożyczyć bez kaucji. Masz dwa DAC ?

dogadajcie sie na jakiś zastaw sprzętowy i będzie wilk syty i owca cała a wszyscy dowiemy sie prawdy - tak dla dobra ogółu :)

zrobiłbym to sam ale brak mi doświadczenia i osłuchania

Chciałbym się podpytać

Serwer muzyczny jako źródło dźwięku wyższej jakości.

Dysk SSD to rozumiem, ale co z dyskiem twardym (nie wprowadza zakłóceń ?)

a karta wifi - ?

w końcu DAC będzie stał tuż obok lub pod/nad i będzie to wszystko zbierał

Każdy (no prawie) CD jako transport zagra gorzej niż mój transport. Znacząco gorzej.

Nie wątpię .

Oczywiście do DAC za 500-1000 nie ma sensu kupować mojego transportu. Bo wiadomo, że system jest budżetowy.

Mój transport jest przeznaczony do systemu ze średniej półki a nawet to tańszego high-endu. Bez względu na cenę DAC. Z każdym nowoczesnym zagra wyśmienicie.

No właśnie , czyli do DACów od jakiej kwoty warto go brac pod uwagę ?

Lepszy laptop nic nie da - każdy gra tak samo.

A miałeś każdy ?

Nie to ze się czepiam ale piszesz każdy .

Mam zwykłego laptopa za 2000zł . Foobar 2000 + Asio + Jplay + DAC i gra to dobrze . Dobrze w stosunku do kilku innych źródeł za wielokrotnie większe kwoty i zdaję sobie sprawę że może być lepiej .

A jak nie masz kasy na kaucję to nie jesteś potencjalnym klientem.

Ciekawa zachęta :)

Pisałem Ci stronę wcześniej .

Jest też wiele osób co by się chciało przekonać i być może i by się przekonało ale żeby mieć tą kasę to by musieli sprzedać to co mają teraz .

I tu u nich rodzi się dalsze pytanie - a co będzie jak to co miałem okaże się że było lepsze dla mnie ?

Masz dwa DAC ?

Dwa przetworniki ?

Zresztą nie mam teraz wolnego transportu. Dopiero za jakieś 2 tygodnie.

Choć kto wie, może się skuszę, żeby pożyczyć bez kaucji

Klient który ma kasę nie lubi czekać , pójdzie gdzie indziej . Ale to nie moja sprawa .

Tyle czasu spędzasz na pisaniu tutaj a podejście do klienta masz jakie masz .

Nie mydl oczu muda44 - nigdy nie będziesz moim klientem ;-) Czy ze sklepu Q21 (lub innego) też wymagasz wypożyczenia sprzętu bez kaucji ?

Jak klient chce dobrze grający transport plików to nie ma za bardzo gdzie iść ... następny przystanek to Auralic Aries za kwotę 2x większą.

A czym różnią się laptopy jako źródło ? Wszystkie mają baterie i kiepski port USB ...

Jak pisałem wcześniej - nie chodzi o dopasowanie transportu do DAC ale do całego systemu. Jak ktoś ma system za 5.000 zł to nie ma sensu inwestować w transport.

Tak pytałem czy masz na stanie dwa DACi żeby je porównać podłączając do nich mój transport.

robkin

A kto każe używać dysk twardy i WiFi ?

A kto każe używać dysk twardy i WiFi ?

to po co tam jest w sprzęcie takiej jakości? i jak wyłączyć dysk twardy i wifi (dysk można zdemontować, a wifi?)

odpowiedz warta sprzętu

za dużo potencjalnych zakłóceń,

a po co jest zasilanie PC i USB ?

O tym ulotka już nie mówi

Jeśli martwi Cię wpływ zakłóceń jakie generuje dysk HDD lub karta WiFi to ich po prostu nie używasz ...

Piopio ale Ty nie jesteś sklepem tylko aspirujesz do tego. Sprzedajesz kota w worku i może warto pomyśleć najpierw o weryfikacji

I niby muda44 ma dokonać tej weryfikacji ? Owszem zgadzam się, że przydałaby się porządna recenzja ;-) Pracuję nad tym.

W zakładce "referncje" na mojej stronie są opinie testerów.

Nie mydl oczu muda44 - nigdy nie będziesz moim klientem ;-)

A jednak strach Cie obleciał że mogę coś nie tak napisać o tym Twoim ustrojstwie ?

Na ten wpis czekałem . Spoko , powiewa mi to ale kilka osób na PW prosiło mnie o moją , NIEZALEŻNĄ opinie .

Czy ze sklepu Q21 (lub innego) też wymagasz wypożyczenia sprzętu bez kaucji ?

A wyobraź sobie że znam ludzi , ludzie mnie znają i mi ufają i czasem pożyczają sprzęt za znacznie grubszą kasę .

Ja nie wymagam tego od Ciebie . Przedstawiłem Ci punkt widzenia wielu potencjalnych klientów .

Twój biznes i Twój na niego pomysł . Cienki pomysł bo zamiast skupić się na kliencie wszędzie gdzie się da wciskasz te swoje komputerki a to odstrasza a nie przyciąga .

Jak klient chce dobrze grający transport plików to nie ma za bardzo gdzie iść

Ma , może sobie kupić strumieniowca który za jakiś czas odsprzeda za jakieś pieniądze a NIETANI komputerek za kilka lat odda za paczkę fajek .

A czym różnią się laptopy jako źródło ? Wszystkie mają baterie

A ponoć bateria to takie bdb źródło zasilania .

M2TECH pomylił się dając Palmera do Younga ?

Jak pisałem wcześniej - nie chodzi o dopasowanie transportu do DAC ale do całego systemu. Jak ktoś ma system za 5.000 zł to nie ma sensu inwestować w transport.

Kręcisz . Najpierw piszesz że transport a nie DAC jest najważniejszy teraz dopasowanie i to że za 5000zł nie ma sensu.

OK , czyli jak ktoś ma bdb słuchawki i powiedzmy Marantza HD DAC1 to PPaudio nie ma sensu kupować ?

Mniejsza z tym .

I niby muda44 ma dokonać tej weryfikacji ?

Mógłby dać niezależną opinię .

Owszem zgadzam się, że przydałaby się porządna recenzja ;-) Pracuję nad tym.

No tak ...

Najważniejsze jest pracowanie nad recenzją ...

To może wrócimy jednak do tematu wątku i kabli USB ?

Nie boję się Twojej opinii muda44 ! Choć nie uważam, że jesteś tak do końca wiarygodny ...

Wybacz ale ja Ciebie nie znam. Choć rozważam wypożyczenie Ci sprzętu bez kaucji żebyś mógł się szczerze wypowiedzieć.

Pisząc o systemie za 5.000 miałem na myśli taki z kolumnami. Do systemu słuchawkowego za 5.000 jak najbardziej warto zainwestować w dobry transport.

Nikomu publicznie nie wciskam mojego serwerka. Rozmawiam o pewnych rozwiązaniach sprzętowych ale nie tylko ja je oferuję ! Na zachodzie komputerki do audio są bardziej popularne. Tam konkurencja jest duża. A nawet bez problemów można sobie samemu złożyć taki sprzęt.

A czymże jest ten mityczny "zachód"?

A Ty gdzie - za Uralem mieszkasz, Piopio?:-)

Przeczytałem wątek dokładnie i dwukrotnie.

Ja bym Ci kowadła nie pożyczył, bo byś zepsuł.

Tyle.

Zdrowia życzę - Jacek.

Zachód to na zachód od nas ... proste.

Znakomity merytoryczny tekst. Gratuluję !

A czym różnią się laptopy jako źródło ? Wszystkie mają baterie i kiepski port USB ...

A po czym można poznać że jakiś komputer ma "lepszy" port USB?

Rorumiem że TYLKO na ucho można to sprawdzić bo nic innego w XXI wieku nie jest tak wymagające od "jakości" portu USB jak odtwarzanie 30 letniego formatu audio?

Kable do dysku twardego też słyszysz?

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Choć nie uważam, że jesteś tak do końca wiarygodny ...

No , nad tym pracuje kilka osób którym albo nie leży że " obrażam " sprzęt który mieli / mają / mieć będą ( siła " znaczka " robi swoje ) a o którym mam swoje zdanie albo branża i jej ukryci naganiacze którym też nie pasują moje opinie ...

SM6 wychwalany pod niebiosa ... Gdybym go nie słyszał to bym może uwierzył...

Napisano dziś, 10:31

Słyszałeś go dokładnie w mojej konfiguracji i w moim pokoju ?

Za to po takim wpisie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

" Dobry sygnał z transportu sprawia, że wszystkie nowe DAC pracują podobnie. Niezależnie od sekcji analogowej, która nagle traci na znaczeniu. "

Twoja wiarygodność jest ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ponawiam pytanie, po czym mogę poznać że jakiś komputer ma "lepsze" czy "gorsze" USB?

No chyba że nie można i to trzeba brać na wiarę?

muda44, czuję się przez Ciebie oszukany! Chwaląc SM6 nic nie wspomniałeś, że inżynierowie z Cambridge Audio nie skonsultowali swojego projektu z Piopio!

Co prawda Cambridge gra bardzo dobrze również w moim systemie, ale teraz, z tą świadomością, jego dźwięk zrobił się jakiś taki szary. To chyba rzeczywiście - jak pisze Piopio - jest głównie kwestia transportu. U mnie był kurier DPD, ale gdybym wiedział, wybrałbym Pocztę Polską.

Poprawa humoru przy tej pogodzie jest wskazana :)

Dobre ;)

Piopio , daj spokój .

Skup się na klientach a nie na forum bo im więcej piszesz tym jakoś tak dziwnie wychodzi i chyba nie na Twoja korzyść .

Pomyśl jak trafić do większej klienteli . Jak wyrób jest tak dobry jak to opisujesz ( nie wątpię ) to z czasem ilość zainteresowanych zacznie rosnąć .

Wolę być audiofilem-pasjonatem niż sprzedawcą ;-)

Dziś z kumplem porównywaliśmy Audiobye Black Dragon (konwerter USB/SPDIF) vs Oppo BO-105D (USB) - zero różnicy w brzmieniu ... jako transport robił oczywiście mój PC.

Dlatego pytałem Cię muda44 czy masz dwa DAC żebyś zrobił podobne porównanie gdybym pożyczył ci serwer. A dopiero potem kwestionował moją wiarygodność.

SM6 zapewne jest dobry jako DAC, jako player nie jest najlepszy. Dokładnie tak jak Oppo.

SM6 zapewne jest dobry jako DAC, jako player nie jest najlepszy.

Cały czas o tym piszę . Dobry jest po coaxie i z PC . Po sieci i wprost z USB , gorszy . Z pendrajwa najgorzej.

Dlatego pytałem Cię muda44 czy masz dwa DAC

Mam ale jest lepszy sposób.

Ta sama zripowana płyta do flac puszczona przez Twój komputer wpięty pod USB SM6 i w tym samym czasie puszczona ta sama płyta z CD napędu 1:1 .

Kwestia tylko siedzenia w jednym miejscu i przełączaniu źródeł pilotem .

I nie ma mowy o pomyłce ;)

A pytałem o wersję z coax bo ta opcja też jest ważna jeżeli można mieć w nim 2 takie wyjścia jednocześnie .

Może zostawmy ten temat na USB kable a o PC Audio piszmy tam gdzie jego miejsce ?

Czy ja, statystyczny Kowalski mogę się od profesjonalistów z branży jak Piopio dowiedzieć po czym mogę poznać że jakiś komputer ma "lepsze" czy "gorsze" USB?

Lepsze USB to karta typu PPA/JCAT/SOtM. Każda z tych kart daje coś na kształt separacji galwanicznej. W każdym razie taki jest efekt. Jakbyśmy zastosowali separację galwaniczną USB.

muda44

To co proponujesz to porównanie grania z plików vs CD. Co oczywiście można przetestować. Od jakość CD zależeć będzie co lepiej wypadnie.

Mnie chodzi raczej o pokazanie, że dwa różne DAC grają tak samo z dobrym transportem.

Albo test PC vs CD jako transport podpięty do tego samego DAC. Wtedy można się przekonać jak słabym transportem jest klasyczny CD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.