Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel USB - jakość ma znaczenie?

Bartek101

Rekomendowane odpowiedzi

Nie dopisałem.

CD będzie jako napęd do tego samego DACa SM6 .

Tak więc porównanie PC jako źródło vs CD jako napęd po coaxie .

Porównanie 2 napędów na tej samej klasy wejściach :)

Chyba lepiej się nie da porównać .

Beda lepsze niz na wejsciu?

Naskrobane wirtualnie

Z powodu podłączenia do gniazdka elektrycznego estetycznie wykonanych i drogich zabawek lepsze będzie jedynie samopoczucie oraz ekscytacja słuchających. Dodanie kilku dodatkowych metrów wypasionego przewodnika na końcu instalacji jest obojętne dla wzmacniacza.

No, ale to temat o przesyle cyfrowym.

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

Dodanie kilku dodatkowych metrów wypasionego przewodnika na końcu instalacji jest obojętne dla wzmacniacza.

Dla wzmacniacza może i tak, ale nie dla dźwięku jaki ten wzmacniacz zagra.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Proszę o rozwinięcie tej myśli, co może zmienić się na lepsze w napięciu sieciowym, jak wpływa to na właściwości soniczne wzmacniacza, odtwarzacza itp.?

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

Nie wiem, co się zmienia. A wpływ jest taki, że po zmianie z kabla komputerowego (który daje producent do wzmacniacza) na taki dobry audiofilski, robi się lepsza przestrzeń w dźwięku, staje się on czystszy, instrumenty są lepiej zaznaczone. Ogólnie przyjemniej się słucha.

a ja się kiedyś podpaliłem tematem i kupiłem kabel Audio Quest Cinnamon i różnicy między takim za 20 zł nie słyszę, nic a nic:)

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Proszę o rozwinięcie tej myśli, co może zmienić się na lepsze w napięciu sieciowym, jak wpływa to na właściwości soniczne wzmacniacza, odtwarzacza itp.?

Kolejny teoretyk z Creative Audigy 2 ZS oraz głośniki: 2.0 Microlab Solo 7C .

Sorry , na tym różnić nie usłyszysz .

Masz nick elektrykk więc chyba coś wiesz o elektryce ?

Jak wiesz to powinieneś wiedzieć że w sieć w którą wpinasz sprzęt Audio są wpięte setki lodówek , pralek , przetwornic zasilaczy itd które sieja przeróżnymi zakłóceniami .

Taki kabel / listwa z filtrem na końcu działa jak filtr odfiltrowując część tych zakłóceń . Mało tego taki nasz DAC czy napęd CD też sieje zakłócenia po stronie zasilania i chodzi o to żeby te zakłócenia z naszego urządzenia nie zakłócały innego naszego urządzenia .

A jak to wpływa sonicznie - było o tym setki razy na tym forum . Poszukaj .

Nie wiem, co się zmienia. A wpływ jest taki, że po zmianie z kabla komputerowego (który daje producent do wzmacniacza) na taki dobry audiofilski, robi się lepsza przestrzeń w dźwięku, staje się on czystszy, instrumenty są lepiej zaznaczone. Ogólnie przyjemniej się słucha.

To ciekawe dlaczego od razu producent nie sprzedaje wzmacniacza z takim kablem

to tak jakby sprzedawac auto z przeznaczeniem do rajdów bez sportowych foteli i pasów 5 punktowych

Taki kabel / listwa z filtrem na końcu działa jak filtr odfiltrowując część tych zakłóceń

To jest teoria, a w praktyce taki kabel nic nie filtruje

Ciekawe, że niektórzy producenci sprzętu komputerowego, video czy foto, stosują pierścienie ferrytowe na przewodach zasilających lub sygnałowych (mam takie w telewizorze Panasa), a w sprzęcie audio czegoś takiego nie spotkałem. Czy nie wystarczy założyć taki pierścień zamiast kupować drugi /drogi kabel?

Bo rynek audio i jego akcesoriów to jest ogromny biznes.

Wezmy taki zasilacz komputerowy za 400zl, w tej cenie mamy segment sredni, zobaczmy ile jest filtrów na wejsciu oraz wyjsciu takiego zasilacza.

Nikt nie wymaga ani tez prawie nikt nie stosuje stabilizacji zasilania koncówki mocy, ale stabilizacja niskich napiec dla torów cyfrowych i analogowych wystepuje, ale jest ona bardzo biedna w porownaniu do stabilizacji napiec w zasilaczu komputerowym, ktory przy poborze do powiedzmy 3-4A jest w stanie stabilizowac to napiecie do 0,01V.

Caly czas to powtarzam, wystarczy zastosowanie filtra sieciowego stosowanego w automatyce i do wzmacniacza nie przedostanie sie zadne zaklocenie.

No ale mala srebrna puszka z napisem "DESIGNED FOR ELECTRIC INVERTERS" na dodatek firmy "Schaffner" "Schneider" czy LG o zgrozo, zaden ałdiofil nie podlaczy urzadzenia LG do systemu

Tak wiec mozeciez sobie ciagnac dedykowane linie nawet przewodami 10mm2, mozecie sobie kupowac sieciowki za kilkanascie tysiecy, mozecie sobie tylko wmawiac ze poprawa nastapila.

Osobna sprawa to kondycjoner, o ile kondycjoner jest faktycznie tym za co sie podaje to spelnia swoja role, tylko ze na jego wejsciu/wyjsciu wystarczy zwykly ekranowany przewod sieciowy za 30zl

To ciekawe dlaczego od razu producent nie sprzedaje wzmacniacza z takim kablem

Pewnie dlatego że koszt części w takim wzmacniaczu kosztuje tyle co taki kabel ...

to tak jakby sprzedawac auto z przeznaczeniem do rajdów bez sportowych foteli i pasów 5 punktowych

To tak jak SUVy się sprzedają a w wiekszości nie nadają sie do jazdy w terenie ...

To jest teoria, a w praktyce taki kabel nic nie filtruje

Sorry , zmień w końcu te Sony , pożycz sobie kilka kabli , spróbuj i wróć bogatszy o nowe doświadczenia .

Bez urazy ;)

, a w sprzęcie audio czegoś takiego nie spotkałem

Słabo szukasz .

Sorry , zmień w końcu te Sony , pożycz sobie kilka kabli , spróbuj i wróć bogatszy o nowe doświadczenia .

Bez urazy ;)

Dlaczego z gory zakladasz ze ja jestem zamkniety na inne systemy audio? i zakladasz ze nigdy nie slyszalem niczego drozszego wlacznie z kablami

Pewnie dlatego że koszt części w takim wzmacniaczu kosztuje tyle co taki kabel ...

A material na zrobienie tego kabla kosztuje tyle co butelka dobrej wódki

Caly czas to powtarzam, wystarczy zastosowanie filtra sieciowego stosowanego w automatyce i do wzmacniacza nie przedostanie sie zadne zaklocenie.

To sobie załóż taki filt tani filtr przeciwzakłóceniowy i porównaj brzmienie , dlatego nikt tego nie stosuje bo taki gówniany filtr więcej psuje niż poprawia.

Poza tym sie zdecydujcie czy w koncu lepiej slychac na tanim sprzecie czy na drozszym

To sobie załóż taki filt tani filtr przeciwzakłóceniowy i porównaj brzmienie , dlatego nikt tego nie stosuje bo taki gówniany filtr więcej psuje niż poprawia.

Pewnie dlatego ze jest tani prawda?

To jest wlasnie to o czym pisalem, nikt nie stosuje bo jest tani, nie ma w nazwie hi-end, audio, cobra, python, anaconda i w/e co jeszcze

Dlaczego z gory zakladasz ze ja jestem zamkniety na inne systemy audio? i zakladasz ze nigdy nie slyszalem niczego drozszego wlacznie z kablami

Proste . Bo nadal słuchasz na tym co masz w podpisie .

A material na zrobienie tego kabla kosztuje tyle co butelka dobrej wódki

A myślisz jaki jest koszt całej elektroniki kupionej w dziesiątkach tysięcy sztuk w takim wzmacniaczu ?

:)

To jest wlasnie to o czym pisalem, nikt nie stosuje bo jest tani, nie ma w nazwie hi-end, audio, cobra, python, anaconda i w/e co jeszcze

Kablarzom i nie tylko wydaje się , że producenci sprzętu podają parametry swoich klocków stosując audiofilskie voodoo czyli wszelkiej maści karty usb, izolatory, zasilacze liniowe i diabli wiedza co jeszcze . To są bzdury. Paramety te uzyskiwane są przy standardowych połaczeniach zwykłymi kablami. Aby się o tym przekonac wystarczy samemu cokolwiek zmierzyć a nie pitolić o słyszeniu tego czy tamtego. Ja to zrobiłem dla swojego dac'a i mam nawet nieco lepiej niż podał producent. A wszystko połaczone ordynarnymi kablami komputerowymi tylko kabel od laptopa do dac'a usb musiałem zrobić ze skrętki bo potrzebowałem połączenia o długości 7m.

Ludziom trzeba jednak kit wciskac i doić ich ile wlezie.

Kablarzom i nie tylko wydaje się

Kolejny nawiedzony :)

Tak pomyśl . Troszeczkę .Skup się ...

Dziesiątki osób na tym forum pisze o swoich DOŚWIADCZENIACH z takimi kablami i pisze o ich wpływie pozytywnym to wszyscy się mylą ?

Zbiorowa halucynacja ?

A może jednak sprzęt masz do du..y albo Twoja wrażliwość słuchu jest taka a nie inna ?

Zastanów się, dlaczego Ty tego nie słyszysz , pod warunkiem że miałeś jakikolwiek taki droższy kabel a nie znasz je tylko z obrazka .

I jak każdy temat o kablach , przebieg jest ten sam :)

Dobrej zabawy Panowie . Ja odpadam ...

;)

Proste . Bo nadal słuchasz na tym co masz w podpisie .

Bo sprzet nie jest w zyciu najwazniejszy i nie jest moja jedyna pasja w ktora inwestuje

A myślisz jaki jest koszt całej elektroniki kupionej w dziesiątkach tysięcy sztuk w takim wzmacniaczu ?

:)

Dlatego DIY>fabryka :)

Taaaa, slysza podstawki pod kable, kolce, polki, bezpieczniki, glosy.... i najciekawsze jest to, ze zawsze jest poprawa, zawsze. Muda, to ze ktos cos slyszy, to jeszcze naprawde nic nie oznacza.

Bajek na tym forum co niemiara. Nawet ktos niedawno pisal, ze tak wycwiczyl sobie uszy, ze teraz slyszy do 24kHz.

A niektorzy to nawet twierdza, ze Slowianie maja o 3 tys lat dluzsza historie niz podaja oficjalne zrodla, tylko Watykan nie pozwala odczarowac rzeczywistosci.

Naskrobane wirtualnie

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

to ze ktos cos slyszy, to jeszcze naprawde nic nie oznacza

I to, że ktoś nie słyszał, tym bardziej nic nie oznacza.

A tak na chłopski rozum. Gdyby słyszał jeden, czy dwóch, to mógłbym uwierzyć, że im się zdawało. A jak słyszą całe rzesze, to już nie jest chyba przypadek.

No wlasnie, na chlopski rozum....

Jeden slyszy, drugi slyszy, trzeci nie chce byc gorszy, zwlaszcza jak ma tanszy sprzet. Czasem zony z kuchni tez slysza.

Naskrobane wirtualnie

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Poza tym sie zdecydujcie czy w koncu lepiej slychac na tanim sprzecie czy na drozszym

Próbowałem filtry Schafnera taki trochę lepszy za 100zł też ale szybko go podłączyłem a jeszcze szybciej odpiąłem bo było gorzej. Gdyby dźwięk był taki sam i dało się z nim słuchac to bym zostawił jednak stosowanie filtrów to nie zawsze jest dobra droga do poprawy jakości systemu audio. Takich drogich kondycjonerów z lepszymi elementami nie próbowałem więc nie wypowiadam się na ten temat. Bezpieczników też nigdy nie wymieniałem na audiofilskie ale nie twierdzę że nic nie dają bo nie wiem. Może byc tak że w wysokiej klasy systemie dają poprawę i to trzeba samemu przetestować i potem mozna ewentualnie zabrać głos na forach.A ty pozjadałeś wszystkie rozumy bo coś ci się wydaje

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.