Skocz do zawartości
IGNORED

AVR-X1100W: Jak przełączać Surrond -> Stereo oraz pytanie do ustawień Wharfedale Obsydianów

Marcin_Q

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Może ktoś z doświadczonych kolegów mi podpowie co i jak to zrobić bo kminię kminię i nie bardzo mogę uzyskać to co chcę:

1. Chodzi mi o to aby w jakiś szybki sposób - jeśli jest taki możliwy - podczas słuchania muzyki z CD lub radia faktycznie było to Stereo.

Konkretnie o "odcięcie" głośników za głową czyli tak aby grały tylko te główne przednie.

Czyli - włączam DVD mam 5.0 (5.1) - włączam muzykę mam Stereo (bez surround za głową)

2. Chodzi o obsydiany 600.

Te duże kolumny maja dość solidne głośniki basowe.

Jednak moje subiektywne odczucie jest takie ze ten bas jest lichy szczególnie na niskim poziomie glosnosci .

Sprawdziłem jak to brzmi z małym subem komputerowym i wtedy jest bardziej przyjemny bas.

Może ktoś zna dobrze ten amplituner AX1100 i może poradzić jak wysterować żeby było dobrze bez dodatkowego suba?

Dziękuję

Dzień dobry.

Może ktoś z doświadczonych kolegów mi podpowie co i jak to zrobić bo kminię kminię i nie bardzo mogę uzyskać to co chcę:

1. Chodzi mi o to aby w jakiś szybki sposób - jeśli jest taki możliwy - podczas słuchania muzyki z CD lub radia faktycznie było to Stereo.

Konkretnie o "odcięcie" głośników za głową czyli tak aby grały tylko te główne przednie.

Czyli - włączam DVD mam 5.0 (5.1) - włączam muzykę mam Stereo (bez surround za głową)

2. Chodzi o obsydiany 600.

Te duże kolumny maja dość solidne głośniki basowe.

Jednak moje subiektywne odczucie jest takie ze ten bas jest lichy szczególnie na niskim poziomie glosnosci .

Sprawdziłem jak to brzmi z małym subem komputerowym i wtedy jest bardziej przyjemny bas.

Może ktoś zna dobrze ten amplituner AX1100 i może poradzić jak wysterować żeby było dobrze bez dodatkowego suba?

Dziękuję

Pytanie jakie wrażenia ze sprzętu bo mam zamiar kupić prawie to samo

Denon 1100 plus obsydiany albo jamo 626

albo

yamaha 577 plus te same głośniki

Pytanie jakie wrażenia ze sprzętu bo mam zamiar kupić prawie to samo

Denon 1100 plus obsydiany albo jamo 626

albo

yamaha 577 plus te same głośniki

Jestem zadowolony.

Tylko jeszcze pracuję nad różnymi ustawieniami.

Muzyczka ok (troche malo mi tego basu z tych duzych glosnikow)

Filmy - efekty jak w kinie

Koledzy, chodzi o to , że to duże kolumny i żeby grały dynamicznie z wykopem skoro mają taki głośnik basowy potrzebują mocnego impulsu z amplitunera a ten i amplituner i impuls jest za słaby, żeby je porządnie wysterować dlatego też przy cichym słuchaniu basu jest jak na lekarstwo. Dupa.

Żadna kolumna w tym przedziale cenowym i większym nie da wam wrażeń kinowych jeśli chodzi o najniższe dźwięki-bas. Ten kto tak twierdzi nie słuchał/oglądał filmu z dobrym subem. I nie "mówię" tu o cenie ładnych kilku tysięcy za suba podchodzących pod dychę ale o granicach 3-4 tys zł . Znajdą się też klocki z nieco niższej półki, które też dadzą radę. Ale na samych kolumnach nawet z takim dużym basowcem nigdy w życiu.

Takie kolumny ( z głośnikiem basowym na boku) potrzebują dużo miejsca między sobą i wokoło siebie właśnie z uwagi na ten głośnik promieniujący w bok nie do przodu.

Chodzi mi o to aby w jakiś szybki sposób - jeśli jest taki możliwy - podczas słuchania muzyki z CD lub radia faktycznie było to Stereo.

No co Ty, nie ma w menu amplitunera ustawień żeby słuchać muzy w stereo.

Cześć Adek45!

Też myślałem w sposób który piszesz. Dlatego nawet malutki sub poprawia jakość.

Ale jest jeszcze jedna sprawa. Znalazłem jeszcze jedno ustawienie. Barwa dźwięku i tam solidnie można dodać niskich tonów i jest dużo lepiej.

Jeśli chodzi u ustawienia stereo to owszem jest ale wtedy jak przejdę do ogladania filmu i mimo ze wybiore przycisk Movie i ustawienia przestrzeni

to nadal mi gra w stereo do póki nie zamieszam w ustawieniach glośników i ustawię Ustawienia ręczne - przypisanie wzmacniacza - biamp. Wtedy zaczyna grać dookoła.

Po włożeniu płyty muzycznej i wcisnieciu przycisku Music gra stereo ... lacznie z glosnikami tylnymi.

Jakieś pomieszanie z poplataniem!

nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Mierzyłeś (kalibrowałeś) system z włączonym subwooferem i gdy słuchasz muzyki to przełączasz na stereo i wyłączasz subwoofer? Jeżeli tak to nie może być dobrego basu. Spróbuj skalibrować bez subwoofera. Jeżeli to pomoże to błąd jest znaleziony. Jeżeli mierzysz z podłączonym subwooferem to amplituner dzieli bas na kolumny i subwoofer no i wtedy oczywiste jest że basu brakuje gdy subwoofer wyłączysz. Dodatkowo jak mierzysz z subwooferem to Audyssey odcina najniższy bas na kolumnach i przekierowuje na subwoofer. Jak subwoofer wyłączysz to po prostu nie masz najniższego basu.

Przy kalibracji ważne jest gdzie ustawiasz mikrofon. Ustawieniem mikrofonu dużo można spieprzyć. Ponieważ w Audysseyu nie ma wiele możliwości poprawienia dlatego bardzo ważne jest wcześniejsze przemyślenie gdzie mierzysz. To w zasadzie połowa sukcesu.

Musisz się przede wszystkim zdecydować czy słuchasz z subwooferem czy bez jedno i drugie raczej się nie uda no chyba że zrezygnujesz z kalibracji i zawsze będziesz przełączał przekierowane basu z subwoofera na kolumny i z powrotem gdy włączasz i wyłączasz subwoofer.

A jeszcze jedno jeżeli brakuje ci basu przy niskich głośnościach to musisz włączyć Dynamic Eqaliser w Audysseyu.

Cześć Krzysiek A.

Dzięki za odpowiedź.

Wyjaśniam.

Suba (podlaczalem tylko testowo i ustawiajac go na Yes)

Normalnie nie stosuje suba. Poziom basow juz jest wyjaśniony - udało się go dodać poprzez ustawienai Barw dźwięku.

Wg mnie teraz jest dostatecznie mocny nawet przy małych poziomach. Jak dla mnie temat basu wyczerpany.

Nie uzywalem kalibracji - wszystko ustawiam ręcznie.

Został tylko ten drugi problem:

Chodzi o zmianę odsłuchu Stereo dla źródeł typu radio/CD vs 5.1/Film.

Niestety przyciski skrótów Movie - Music mają na siebie wpływ w trakcie słuchania konkretnego źródła.

Chodzi o to, że słuchając Stereo i przyciskając ustawienia dźwięku przyciskiem Movie można "popsuć" aktualne ustawienia.

Chodzi mi konkretnie o to, że nie bardzo rozumiem jak wymusić Stereo bez głośników Surround Tył.

Owszem! udało mi się to zrobić przez przypisanie w ustawieniach:

Ustawienia ręczne -> Przypisanie wzmacniacza -> <wybrane cokolwiek inne niż Biamp).

Wtedy gra faktycznie Stereo i po wybraniu przycisku Info wyświetla się kanały wejściowe i wyjściowe - tylko dwa głośniki (stereo).

Wtedy jednak ... po przełączeniu z radia na DVD i włozeniu plyty DVD z filmem mogę wybierać cokolwiek w ustawieniach dźwięku tym razem po wybraniu przycisku Movie a nigdy nie grają głosniki tylne surround mimo ze na wyświetleniu przyciskiem Info widac dzwiek z kanałow wejściowego i wyjsciowego jest z 5 na 5.

Co w takim razie jest nie tak?

Rozumiem, ze po wybraniu dźwięku pod Music Stereo oraz źródła dźwięku np Radio powinno być stereo.

Po włożeniu filmu, wybraniu źródła jako DVD/Blurej powinno być przestrzennie zgodnie z ustawieniami filmu (5.1).

A tak niestety nie jest. - no chyba że któreś ustawienia są nie tak.

P

Chodzi mi konkretnie o to, że nie bardzo rozumiem jak wymusić Stereo bez głośników Surround Tył.

weź podłącz odtwarzacz czy co tam masz dvd czy blu-ray (piszesz dvd) kablami stereo i w momencie słuchania muzy przełączasz sobie po prostu na wejście stereo i po problemach. Będziesz miał stereo a przy filmie,koncercie wracasz na to drugie wejście. A tak w ogóe jak masz połączony odtwarzacz z amplitunerem. Jakimi kablami.

Nie uzywalem kalibracji - wszystko ustawiam ręcznie.

To duży błąd. Szczególnie w kinie. Audyssey to jeden z najlepszych systemów jeżeli nie najlepszy. Sklei ci wszystkie głośniki tak że będzie grało jak jeden. Spróbuj wyłączyć subwoofer i puścić kalibrację tak dla próby. Wykonaj pomiary przynajmniej czterech punktów odsłuchowych wość okolicach głównego miejsca do odsłuchu. Kalibracje możesz zawsze wyłączyć w ustawieniach Audysseya na off.

Dopóki nie skalibrujesz nie działa ci większość funkcji DSP.

Jeżeli mierzysz z podłączonym subwooferem to amplituner dzieli bas na kolumny i subwoofer no i wtedy oczywiste jest że basu brakuje gdy subwoofer wyłączysz. Dodatkowo jak mierzysz z subwooferem to Audyssey odcina najniższy bas na kolumnach i przekierowuje na subwoofer. Jak subwoofer wyłączysz to po prostu nie masz najniższego basu.

Tak, prawda , ale nie masz basu wtedy gdy kolumny masz ustawione na Small(małe) , gdy są na Large(duże) odcina tylko ten najniższy, który i tak kolumny , przynajmniej te z tego zakresu i nawet z takimi dużymi basowcami) nie przeniosą a jak już to z bardzo małą skutecznością, taką, że ich nie będzie słychać. Nie będzie odpowiedniej dynamiki, wykopu.

Ja zakładałem to że kalibracja została przeprowadzona. Jeżeli nie to niewykluczone że kolumny ustawione są na small. Co do samej mocy wzmacniacza to nie ma się ona ni jak do ilości basu. Tu występuje problem konfiguracji amplitunera.

Zresztą słyszałem wzmacniacz 20W które miały lepszy bas niż 200Watowe.

Miałem Denona AVRi 1912 i nie miał on najmniejszych problemów z basem. Trzeba przeprowadzić kalibrację żeby można było włączyć dynamic equaliser.

Koledzy.

Dziękuję Wam za wszystkie rady.

Oczywiscie w wolnej chwili pobawie sie rowniez kalibracją.

Na chwilę obecną bas nie jest juz dla mnie problemem.

Bardziej mnie martwi ten drugi problem - stereo vs surround

Na pilocie masz na pewno przycisk film i muzyka. Jak naciskasz kolejno to ci się przełączają tryby. Naciskasz przycisk muzyka aż napisze stereo. Wtedy dźwięk będzie ci wychodzić tylko na dwa przednie kanały. Dla filmu przyciskasz przycisk film aż pojawi ci się Dolby Digital albo DTS albo inny trym który masz na płycie. Tak przynajmniej było w AVR 1912. Oczywiście nie rozwiąże ci to problemu gry z subwooferem albo bez bo w tym wypadku trzeba wejść w konfigurację i poprzestawiać ustawienia kolumn i subwoofera.

Oczywiście opis na pilocie jest po angielsku czyli movie i music.

Po wypuszczeniu do amplitunera sygnału muzycznego w stereo amplituner sam pownien rozpoznać Ci go i przestawić się w Tryb Direct/ stereo. tyły wówczas by nie grały.

Czasem zdaża się że wskakuje tryb DPL Music. Możesz to zmienić ustawiając domyślny tryb na wejsciu do maplitunera (np. HDMI BD)

Dynamic Equalizer to konieczne upgrade do tych kolumn. Przy chichy graniu powinien zwiększyć natężenie niskich tonów.

Poza tym zapamiętuje ostatani tryb dla danego sygnału. Jak ustawisz stereo dla sygnału stereo to jak na tym wejściu pojawi się stereo to automatycznie przełączy ci się na stereo. Jeżeli dla filmu ustawisz Dolby Digital to jak taki sygnał się pojawi to tuner automatycznie przestawi na ten tryb. Podobnie z DTS.

Dynamic Equalizer to konieczne upgrade do tych kolumn. Przy chichy graniu powinien zwiększyć natężenie niskich tonów.

Trzeba spróbować. Po włączeniu Dynamic Equaliser może być problem z nadmiarem basu. Ważne jest w tym wszystkim gdzie ustawiło się mikrofon do pomiaru i ile pomiarów się zrobiło. Teoretycznie nie powinno być problemu z rodzajem kolumn bo Audyssej wyrównuje wszystkie charakterystyki do krzywej Audyssej czyli teoretycznie z kilku różnych kolumn robi wszystkie takie same. Na tyle teoria bo w praktyce bywa różnie.

Audyssey ma bardzo dużo różnych ustawień i bardzo kiepski opis z czym to się je. Jeżeli rozumie się te wszystkie ustawienia to można uzyskać bardzo dobre efekty. Jeżeli się ich nie rozumie to końcowy efekt to kwestia szczęścia.

Dziękuję wszystkim za dużo informacji. Próbuję to wszystko zebrać do kupy.

Spróbuję trochę wyjaśnić uprościć, żeby w końcu udało się rozwiązać zagadnienie.

Bass - sprawa póki co nieaktywna - poprawa po ustawieniach pod ustawieniami barwy dziwięku

Co do drugiego pytania. Upraszczam.

Wlaczam zrodlo 5.1 (film)

Gra wszystkie 5 glosnikow (Suba nie mam, OFF)

Wyswietlane info na telewizorze: (Grubym drukiem będzie to co podswietlone)

(SOURCE) DVD/Blu-ray

(SOUND) Dolby Digital

(SIGNAL) Dolby Digital

(INPUT SIGNAL) | (ACTIVE SPEAKERS)

FHL EXT FHR |

FWL FL C FR FWR | FL C FR

SL LFE SR | SL SR

SBL SB SBR |

Status: OK

Przełączam sie na radio(radio internetowe, dysk CD)

Dla pewności wciskam przycisk w pilocie Music - Upewniam się ze jest Stereo.

Info:

(SOURCE)i.Radio

(SOUND) Auto

(SIGNAL) MP3

FHL EXT FHR |

SL LFE SR | SL SR

SBL SB SBR |

a grają FL FR SL i SR !!!!

Status: Not OK.

I to jest zagwozdka - Dlaczego?!

PS. poniewaz schemat sie troche rozjechal input active speakers oddzielilem |

reszta mam nadzieje czytelna

Bardzo dziwny problem, przecież amplituner domyślnie wszystkie ścieżki muzyczne "2.0" puszcza w stereo...

Obsidiany z basem raczej nie mają problemu... ale bez kalibracji też trudno oczekiwać żeby było poprawnie.. to podstawa wręcz, instrukcja w ogóle była w użyciu ? ;>

W tym zestawieniu na pewno warto podłączyć fronty w trybie bi-amp, skoro jest taka możliwość.

Zrób pełny reset amplitunera, przeprowadź porządnie kalibracje i wszystko będzię jak należy...

a grają FL FR SL i SR !!!!

Status: Not OK.

I to jest zagwozdka - Dlaczego?!

A jak naciskasz przycisk Music to ci przełącza tryby? Teoretycznie powinieneś naciskać tak długo aż pojawi ci się napis stereo i powinny grać tylko przednie. Teraz gra ci pewnie stereo wszystkie kanały.

ale bez kalibracji też trudno oczekiwać żeby było poprawnie.. to podstawa wręcz, instrukcja w ogóle była w użyciu ?

Właśnie. Najpierw bym postudiował co ten amplituner w ogóle potrafi. I przeprowadził kalibrację chociażby po to żeby amplituner poustawiał odległości głośników. Audysseya zawsze można wyłączyć jak ci nie odpowiada. A można oczywiście wyłączyć dynamic equaliser i recznie ustawić bas. O ile dobrze pamietam to jest nawet korektor graficzny tylko nie pamiętam ile punktów. Chyba dziesięć. Możliwości jest bardzo dużo ale trzeba najpierw przeprowadzić kalibrację.

Te tryby się przełącza tak że trzeba przytrzymać przycisk i wtedy się wyświetla lista dostępnych opcji...

Właśnie znalazłem że ten amplituner ma 9 punktowy korektor graficzny a więc można naprawdę dużo ustawić. Denon-AVR-X1100W_eq_1.jpg

Dzien dobry.

Bardzo doceniam Wasze zaangażowanie!

Odpisuje na wszystko:

Krzysiek - tak dokladnie skorzystalem z korektora + barwy dziwieku i teraz jest naprawde fajny bas.

Krzaku666 - tak dokladnie! Wlasnie tak robie - przyciskam przyciskiem Music dotąd żeby było tylko Stereo - i za przeproszeniem dupa - graja tez glosniki tylne.

Zauważ że przy wyswietleniu info pokazuje ze jednak one są nieaktywne więc nie wiem o co kurna chodzi głuchy nie jestem ;-)

FHL EXT FHR |

SL LFE SR | SL SR

SBL SB SBR |

Jak się wkurze to przepuszcze przez switche fizyczne i bede wylaczal z hebla no bo juz trace wiare w rozwiazanie.

Właśnie znalazłem że ten amplituner ma 9 punktowy korektor graficzny a więc można naprawdę dużo ustawić.

Jesteś pewien że to skrin od X1000? Wczesniej amplitunery Denona podstawowe wogole nie miały korektorów.

Jesteś pewien że to skrin od X1000? Wczesniej amplitunery Denona podstawowe wogole nie miały korektorów.

Znalazłem to w teście tego amplitunera.

Tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Krzaku666 - tak dokladnie! Wlasnie tak robie - przyciskam przyciskiem Music dotąd żeby było tylko Stereo - i za przeproszeniem dupa - graja tez glosniki tylne.

A może masz skonfigurowane jako bi amping i do wejścia przedniego podłączony tył?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Koledzy jeszcze raz dziękuje za pomoc i przepraszam za chwile przerwy (brak czasu).

Otóż jest tak.

Musiałem przejść do setupu i dodać wszystkie 7 głośników. To znaczy inaczej się nie dało.

Dodałem wszystkie i oszukałem go ze jest lewy i prawy surround - wtedy rozpoznał poprawnie tez tylne.

I teraz w momencie włączenia muzyki stereo gra tylko przód movie gra dookolnie.

Ustawiam video

Dolby Digital Ex

Na wyswietlaczu info wyjscia pokazuje ze aktywne niby wszystkie 7 głośników

ale na wejściu - co ciekawe pokazuje ze SBL i SBR nie są aktywne tylko SL i SR.

i mam taki utwór - specjalnie go pamiętam ze zapala sie kolejno 5 zapałek w 5 głośnikach (Aero Jarra 5.1)

i niestety słyszę 3 z przodu ekstra + słabo tylko chyba jedna z tylu.

Coś jeszcze jest na rzeczy :|

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.