Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie kolumn w 7.1

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie czy ktoś testował ustawienie tylnych kolumn w konfiguracji 7.1 ? Czy ustawienie ich w pozycji powyżej poziomu kolumn bocznych wzbogaci efekty ? Takie jest mniej wiecej ustawienie kolumn w kinie w moim mieście i efekty są niezłe, do tej pory wszystkie w mojej konfiguracji mam w jednym poziomie i zastanawiam sie nad zmianą. Do testowania nie mam możliwości, ponieważ kolumny mam osadzone w uchwytach

https://www.audiostereo.pl/topic/117444-ustawienie-kolumn-w-71/

U mnie tył jest - ze względów technicznych - kilkanaście cm powyżej kolumn bocznych, a te z kolei są około 50 cm powyżej kolumn frontowych... Jest ok, tak mi się zdaje.

Przy okazji, to czytałem gdzieś, że tylne powinny być blisko siebie, czyli wąsko. Ja mam średnio wąsko.

No u mnie po planowanej przeprowadzce niestety tylne ze względu na to, że za plecami będę miał balkon, będą musiały być na ścianach bocznych w uchwytach skierowanych pod katem na tył mojej głowy - ciekawe jaki będzie efekt

Kolumny tylne można spokojnie usytuować powyżej kolumn bocznych, zapewni to bardziej trójwymiarowy efekt przestrzenny, dobiegający z tylu. Tak w teorii, w praktyce natomiast spróbuj obydwa ustawienia, efekt zależy od akustyki pomieszczenia, koniecznie po każdym skalibruj system.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 1 miesiąc później...
  • 3 tygodnie później...

Panowie niedługo remont, mam wszystko popakowane, będę musial tyły dać na boczne ściany, dam je wyżej pod sufitem ok 40 cm ponad bocznymi skierowane na uchwytach na tył mojej głowy, niestety odległość między nimi ze wzgledu, że będą na bocznych ścianach to ok. 4,6 m, czy ktoś testowal taki efekt na tylnych kolumnach w takiej odleglości, specyfika ustawienia tylnych kolumn nakazuje dąć je bliżej do siebie, u mnie niestety ze względu, że na tylnej ścianie jest balkon, nie da rady.

Jeśli Twoja "baza" jest zaopatrzona w technologię Audyssey DSX polecam podłączyć kolumny zamiast na tył to jako przednie poszerzone. Efekt jest całkiem niezły i fajnie poszerza scenę dźwiękową. Oczywiście pod warunkiem, że w Twoim pokoju znajdzie się troszkę miejsca na taką opcję i, że Twój ampli zaopatrzony jest w Audyssey DSX. Pozdrawiam :)

Tak jak napisał twórca Audyssey: ludzkie ucho bardziej odbiera dźwięk z przodu niż z tyłu dlatego skupili się na przednim polu dźwiękowym. Jeśli nie masz możliwości zrobienia na tyłach kolumn (oczywiście mowa tutaj o tylnych kolumnach a nie bocznych) to może próbuj w takim razie ustawienia Audyssey:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tym linku masz rysunek na którym widać pod jakim kątem masz ustawić kolumny w trybie Audyssey.

Gdybyś mógł podać wymiary pomieszczenia i gdzie co stoi (co w jakiej odległości od czego, itp.) to mógłbym napisać coś więcej. Także podanie modelu ampli byłoby przydatne. Napisz też jaki masz plan odnośnie ustawienia i będziemy myśleć co da się zrobić a czego nie da i co jak pozmieniać.

Ukryta Zawartość

Pomieszczenie ma szerokość: 4,15 m, długość 7 m, amplituner to Marantz 6008, kolumny surrand to Usher S - 520, też będą takie jako dodatkowe przednie zawieszone w rogach przy ekranie, skierowane tak jak to jest na rysunku, zresztą ustawienie będę miał podobne tak jak na rysunku, tylko dodatkowo u mnie będą tylne tylko, że na ścianie bocznej ze względu, że na tylnej ścianie jest balkon. tylne kolumny będą ok 20 cm powyżej linni kolumn bocznych i ok 50 cm za nimi, skierowane pod takim kątem, żeby dźwięk szedł w tył mojej głowy, mam nadzieję, że takie ustawienie w miarę zda egzamin, tylne na suficie odpadają, ponieważ mam cięzkie kolumny - ok 10 kg, na suficie dodatkowo regips.

A może da radę tylne kolumny postawić na podstawkach? Co prawda lepsze wrażenia są gdy kolumny są zwieszone od 60cm w górę od poziomu ucha słuchacza, no ale jak wiadomo, czasem trzeba pójść na kompromis. A jeszcze pytanie, pod jakim kątem masz boczne głośniki, tak jak Audyssey zaleca? Jeśli tak to może spróbuj zignorować ustawienia Audyssey dla tyłu i daj je pod kątem 90 stopni a tylne tak jak piszesz i myślę, że wtedy mogłoby być dobrze. Bo tak to jakby na jednej linii będziesz miał z dwóch głośników - dźwięk z tylnych będzie nachodził na boczne i nie będzie takiego odseparowania. Nie wiem jak to jest z tym w praktyce bo nigdy nie miałem tyle miejsca żeby takie ustawienie zastosować ale może okazać się, że jednak wyjdzie bardzo dobrze. Najlepiej to najpierw może ustawić sobie na podstawkach jakichś czy stołkach, skalibrować i odsłuchać.

Podstawki odpadają, powyżej się pomyliłem odległość na ścianie pomiedzy bocznymi a tylnymi ok 2 m, tylne nie są w jednej linni, tylko ok 50 cm, nad nimi, boczne chcę dać nad uszami a tylne tak jak pisalem powyżej za głową skierowane w dół na tył głowy, ustawienie powinno być ok, tylko myślę, że odległość tylnych na przeciwko siebie jest za duża, czyli tak jak na rysunku boczne będą tak jak środkowa linnia i gdzie jest napis 5.1 surrand a moje tylne będą tak jak na rysunku boczne

Przypomniało mi się coś. Możesz maksymalnie podłączyć 7 kolumn a co za tym idzie? Masz wybór podłączenia przednich poszerzonych, przednich podwyższonych albo tylnych. Nie będziesz mógł z tylnych jak i przednich poszerzonych czy przednich podwyższonych korzystać w tym samym momencie. Możesz podłączyć więcej jeśli masz tyle wyjść, np. na 9 kolumn, ale będziesz i tak mógł korzystać z 7. Także przemyśl czy te tylne Ci są potrzebne, ja podłączyłem przednie poszerzone i ładnie poszerzają scenę.

Też tak myślałem ze swoim Onkyo. Odtworzyć to był odtworzył ale nie wszystkie na raz. Jeśli masz 7.2 to odtworzysz tylko 7 kanałów jednocześnie.

Ja w swoim Onkyo TX-SR608 mam jeszcze drugą strefę, czyli mogę podłączyć 9 kolumn - ale i tak amplituner jest 7.2. Tylko widzisz, kiedy podłączyłem jednocześnie poszerzone i tylne, w zależności od trybu ustawionego ampli grała mi tylko jedna para, albo ta, albo ta... W trybie Audyssey DSX pierwszeństwo mają poszerzone lub podwyższone (zależy jak podłączyłeś), w trybie zwykłym, czyli tak jak jest zakodowana ścieżka (DTS-HD, Dolby TrueHD, itp.) odtwarza mi na tylnych a na przednich poszerzonych nie. W trybie THX też mi tylne kanały działają. Ale nie na każdym filmie tak jest. Po odłączeniu tylnych kolumn od ampli i zostawieniu tylko przednich poszerzonych nawet ze zwykłym trybem - o którym pisałem wyżej - czasami załączał mi na przednie poszerzone, ale tylko w przypadku DTS-HD MA 7.1, Dolby True HD już nie działał, natomiast w Audyssey DSX zawsze przekazuje sygnał na kolumny przednie poszerzone. Tak więc możesz podłączyć kolumny tylne i kolumny przednie poszerzone lub podwyższone jednocześnie, ale przy Twoim apli 7.2 będzie działać tylko 7 kolumn, prawdopodobnie od trybu z którego skorzystasz, no chyba, że Marantz ma nieco inaczej niż Onkyo - ja nie mogę korzystać z 9 kolumn jednocześnie mając ampli 7.2.

Także może na razie podłącz tylko jakkolwiek i sprawdź czy działają Ci kanały, żeby nie wiercić dziur na darmo, itp.

Z instrukcji wynika, że obsługuje system 9.2, reszta wyjdzie w praniu ale dzięki za informacje, tak w ogóle mialem też kiedys Onkyo, zdaje się model 806 i powiem po przejściu na Marantza zmaiana zaskoczyła mnie bardzo poztywnie.

Co by nie tworzyć nowego tematu, bo już się co niektórzy obruszyli wielce, podepnę się tutaj i zapytam.

Czy wszystkie 4 kolumny surround w konfiguracji 7.1 mogą być typu dipolowego? (chyba dobrze określiłem) Czy one się nadają tylko do 5.1 jako tyły. Konkretnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) I czy lepiej będzie z tradycyjnymi monitorami na uchwytach? Stoję przed dylematem. Dipole czy monitory na tył i boki. Co sądzicie?

Ukryta Zawartość

Dzięki za info. No ja się zastanawiam jakie rozwiązanie zastosować u siebie. Najlepiej by było wypożyczyć 4 sztuki monitorów i 4 dipole, zaczepić we własnym pomieszczeniu i przetestować ale to ciut skomplikowana akcja. Zapytałem ponieważ do tej pory dipole widziałem tylko w konfiguracjach 5.1 i dumam czy w ogóle do 7.1 takie kolumny się nadają biorąc pod uwagę specyfikę ich pracy, czy jednak lepiej postawić na mniej estetyczne ale klasyczne monitory na uchwytach. Sprzęt będzie w salonie i nie ukrywam, że ogólna prezencja też ma znaczenie. A dipole ładnie się prezentują, zwłaszcza z maskownicami, praktycznie nie widać, że to kolumna ;) No ale jakość dźwięku stawiam na 1 miejscu mimo wszystko. Może ktoś jeszcze się wypowie.

Moje dipole też chodziły na 7.1 ale w porównaniu do monitorów powiem tak, wypadały kiepsko, do koncertów też moim zdaniem się nie nadawały, w dipolach duże znaczenie mają ściany, w monitorach już mniej, ja bym inwestował osobiście w monitory.

Wszystko sprowadza się do technologii THX. Oni proponują dipolowe kolumny - podobno wtedy masz większy problem z określeniem kierunku źródła dźwięku niż w przypadku kolumn nie dipolowych. Moim zdaniem taka opcja sprawdziłaby się niezależnie od tego jak daleko wiszą kolumny od Ciebie. Z drugiej strony to też raczej zależy od tego komu jak pasuje dźwięk. Kolejna sprawa to taka, że THX zaleca odcinanie wszystkich kolumn na 80HZ i resztę przekierować do SUBa, także coś musi być powiązane z tym, może wtedy by spełniały swoje przeznaczenie dipole.

W 7.1 też możesz użyć dipolowych kolumn - boczne wieszasz po bokach tak aby wychodziły pod kątem 0 stopni ze słuchaczem, a tylne na tylnej ścianie w równej odległości, tak aby odległość między ścianą a kolumną była taka sama i między kolumną 1 a kolumną 2 też. Oczywiście info przeze mnie nie sprawdzone, wyczytałem gdzieś na zagranicznym forum. Nic więcej niestety nie mogę doradzić bo nie miałem sam styczności z kolumnami dipolowymi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.