Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunkowość kabli - konkurs Audio

misiomor

Rekomendowane odpowiedzi

>jar1

Ja jak słucham to jestem niezwykle łagodny :-)

Misiomor, a nie przyszło Ci do głowy, że Michael Fremmer też znał wyniki pomiarów? Skoro więc zdecydował się opublikować jednoznacznie pozytywną opinię, to musiał być naprawdę pod wrażeniem. Aby Amerykanin wysoko ocenił wyrób bądź co bądź techniczny z Europy, to musi on być naprawdę dobry. Wyniki pomiarów SFAH są kolejnym z wielu przykładów na to, że wciąż mówią one bardzo niewiele o tym jak zagra dany sprzęt.

Podobnie bylo ze wzmakami lampowymi Graff z makaronarii...

Musza byc good skoro francuzi sie o nich rozpisywali w Revue de fidelite[zreszta jedyne pismo w naszym temacie w Europie na poziomie-moim zdaniem]

Naprawdę szkoda, że tego typu dyskusje przeradzaja się w udowadnianie sobie nawzajem 'ciemnoty'. Bo temat jest ciekawy, szkoda, że zawsze góre biorą emocje - i to na wszsytkich forach na świecie, nie jesteśmy tu żadnym 'polskim piekiełkiem'. A tak niewiele brakuje - wystarczy tylko dzielić się swoimi doświadczeniami i obserwacjami. Bo Ci, co konstruują naprawde dobre sprzety korzystaja z doswiadczeń obu grup.

A ja mam propozycję dla wyznawców pomiarów jako jedynego źródła wiedzy o jakości dźwięku. Posłuchajcie w ślepych testach paru nieznanych wam sprzętów i oceńcie jakich wyników oczekujecie a następnie porównajcie swoje typy z wynikami rzeczywistych pomiarów.

>jar

Oczywiście że masz rację. Niemniej jak ktoś się wypowiada o tym jak gra sprzęt, którego jak sam stwierdza nie słuchał, to mnie to nieco osłabia. A o tym jak trudno z wyników pomiarów czegokolwiek wysnuć właściwą i użyteczną interpretację to akutat trochę wiem.

No właśnie o to mi Zbig chodzi - taką zajawka spychasz od razu dyskutantów do okopania sie...Bo z tego co piszesz odczytuję założenie, że ktokolwiek wspomni o pomiarze ten nigdy niczego nie sluchał i nie porónywał. A jest to założenie zbyt ogólne i błedne. Tak skonstruwaną wypowiedzią Misimor poczuje się urazony i pewno będzie chciał sie odegrac i zaraz przywali:-)

>jar1

???

Ale ja zawsze z dużym zainteresowaniem studiuję wyniki pomiarów. Tylko że traktuję je jako środek a nie cel. A co do pomiarów FR basu Amati, to misiomor jako doświadczony pomiarowiec i praktyk powinien doooobrze wiedzieć, że pomiar niskich częstotliwości w polu bliskim lub w komorze bezechowej ma się nijak do efektu otrzymanego w pomieszczeniu odsłuchowym w miejscu odsłuchu. Swoim wpisem zrobił na nie wrażenie, że albo się nie zna albo celowo ściemnia.

>>Zbig

"ma się nijak do efektu otrzymanego w pomieszczeniu odsłuchowym w miejscu odsłuchu"

Jasne, tylko przy zakupie takiego sprzętu sprzedawca powinien powiedzieć, że trzeba jeszcze kupić właśnie dokładnie takie pomieszczenie odsłuchowe..:-)

Do Zbig:

Owszem, pomieszczenia wnoszą swoje mody, ale to nie znaczy że należy sprawę psuć jeszcze bardziej kolumnami. Chyba że lubisz "upiększające modulatory dźwięku". W takim przypadku dalsza dyskusja jest bezcelowa.

Pozdrawiam

PS. Dyskusje o gustach prowadzą donikąd, dlatego zresztą staram się nie zabierać głosu w zakładce Stereo, wolę DIY.

>misiomor wlasnie chcialem zapytac, czy sluchales amati, ale juz napisales , ze nie

wiec co tu do jasnej ciasnej wypisujesz o dupie maryni lol. troszke samokrytyki i zdrowego rozsadku

Wyjaśnię obrazowo o co mi chodzi - adekwatność metody pomiaru zastosowanej przez Stereophile do pomiaru niskich częstotliwości w stosunku do skomplikowania mierzonego układu 3 wooferów i 2 portów BR w Amati wydaje mi się równie właściwa jak próba opisu układu słonecznego przy użyciu tabliczki mnożenia.

Zbig - jak chcesz, to Ci w amatorskich warunkach zmierzę z 5% błędem 5 wooferów, 3 bass-reflexy i 2 membrany bierne. Potem całość połącze w jeden bardzo ładny wykres. W redakcjach mają o wiele lepszy sprzęt.

Odsłuch jest ważny, jednak jeśli w pomiarze są 6-7dB rezonanse no to sorry, mamy do czynienia z dziadostwem, mimo wysokiej ceny i ładnych ulotek reklamowych. Po za tym producenci sami sobie piszą recenzje w miesięcznikach... ale niektórze do tego jeszcze nie doszli. Przed tymi to dopiero jest długa droga :-)

To ze w redakcji maja sprzet wcale to niemusi oznaczac ze potrafia nim sie poslugiwac!

Gdybyscie tylko widzieli jak zjebane sprzety wychodzily z red.audio.. wiem bo sam naprawialem[chodzi mi o wzmaki!]

Co Ty Darkul, te wzmaki pewno były 'fachowo' stuningowane, by zapewnić przyjemne odczucia słuchajacego.

Łoj, daleka ta droga na Mount Everest....

Do Zbig - Charakterystyka wypadkowa (impulsowa, z któej można wyliczyć char. SPL) zwykle powstaje ze splotu odpowiedzi impulsowej kolumny (bezechowa, dobrze mierzy się w polu bliskim dla f poniżej 200-300Hz) z odpowiedzią impulsową pomieszczenia dla kolumn ustawionych w danym miejscu (można oczywiście rozbijać sprawę na każde źródło - głośniki, otwory - oddzielnie, nawet z uwzględnieniem kierunkowości ale poniżej 100Hz ma to niewielki sens). Bardzo rzadko zdarza się żeby dzwonienie na charakterystyce kolumny znosiło się z modami pokoju. W większości przypadków będziemy mieli mody kolumn + mody pomieszczenia. Jeżeli można wyeliminować jedno źródło kaszany, to należy to zrobić.

Oczywiście radykalnym rozwiązaniem problemów z impulsem kolumn i pomieszczenia jest TacT RCS, ale nawet on nie pomoże na gwizdy powietrza w rurkach BR 5cm średnicy pracujących z wooferami 21cm, 6.5mm Xmax jako że zakłada on liniowość systemu.

Skoro słuch jest najlepszym przyrządem pomiarowym, to czekam niecierpliwie na Twoje zgłoszenie do konkursu Audio.

igod: czyżby twoim systemem pomiarowym którego zdjęcie było kiedyś na forum, z mikrofonem komputerowym i otwartym oknem? :P

misiomor: Tact RCS zakłada liniowość systemu?

Zgodnie z zasadami aerodynamiki trzmiel nie ma prawa latać, ponieważ ma za małą powierzchnię skrzydełek w porównaniu do swego masywnego tułowia. Stawiam zatem tezę, że Franco Serblin, podobnie jak trzmiel, chyba nie umie czytać... ;-)

• Redaktorzy

"Bo z tego co piszesz odczytuję założenie, że ktokolwiek wspomni o pomiarze ten nigdy niczego nie sluchał i nie porónywał"

A ja odniosłem inne wrażenie. Bo mnie też ucieszył tekst, że "wprawdzie nie słuchałem, ale znam wyniki pomiarów". Czy takiego oświadczenia nie należy potraktować jako butnej deklaracji, że nieważne jak gra, dla mnie ważna jest płaskie pasmo? Flatliners, w Anglii to nie jest komplement, i nie chodzi w tym wypadku o osoby które przeszły śmierć kliniczną.

>Józwa

"Bo mnie też ucieszył tekst, że "wprawdzie nie słuchałem, ale znam wyniki pomiarów".

Tylko, że to nie ja napisałem, a teksty Zbiga odnosiły się do wszystkich z DIY - wię poczułem się również wywołany. I naprawdę nie rozumiem, dlaczego on mnie tak nie lubi :-(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.