Skocz do zawartości
IGNORED

Upadek systemu finansowego. Co nam zgotuja rządy.

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

>arku: masz lepsza pamiec niz ja. Tak czy inaczej - temu panu (L.B.) juz dziekujemy. Obronca wolnego rynku, w ktorym panstwo gwarantuje zyski na poziomie 10% wplywow funduszom emerytalnym za pomoca ustawy. Ciekawe ze wtedy siedzial cicho obronca liberalizmu.... Tak jak pisales te 24 mld "gierkowych" kredytow szlo glownie na inwestycje, ktore mialy splacac kredyty produktami. Czy byly trafione czy nie to juz inna sprawa. Obecne zadluzanie to "kredyt konsumpcyjny" - tak zeby bylo na rachunki I jedzenie do "pierwszego", kazdego pierwszego. Poczekamy zobaczymy - zobaczymy jak przy najmniejszy wachnieciu wiekszosc bankow wycofuje srodki do "bankow matek" (jak Amerykanie zrobili europejczykom w 2008 r) I wtedy okaze sie ze panstwowe gwarancje bankowe wkladow do 50 000 EUR, sa tyle warte co moje wplaty do ZUS.* (*Nigdy nie placilem skladek ;) ).

• Redaktorzy

Pożyczki gierkowskie w 60% były kierowane w rozwój przemysłu i kupowanie licencji na produkcje która była eksportowana w celu spłacania pożyczek. Była to transakcja wiązana - licencja za odbiór produkcji w ramach spłaty kredytów na licencję. Po ruchwce solidarnościowej w 1980 roku i nałożeniu embarga w 1981 roku nie było dokąd sprzedawać produkcji i nie można było spłacać nią kredytów

Panie kolego, są ludzie, którzy pamietają jeszcze te czasy. Pamiętam podsumowanie "akcji licencyjnej" prowadzonej przez rząd Gierka. O ile pamiętam tylko dwie licencje jednoznacznie przyniosły zysk: na papierosy Marlboro (bardzo duży) oraz na żurawie budowlane Potain, chociaż to ostatnie już nie bardzo. Autobust Berliet - wycieczka komisji do Francji, dramatyczny niewypał, przy czym podkreślano, ze licencję kupiono mimo że w ministerstwie znano rewelacyjne wyniki testów drogowych Ikarusów. Które zreszta zaczęto kupować, żeby zastąpić niesprawdzajace się Berliety. Licencja na traktory: wycieczka komisji do Kanady, zakup licencji zamordował nowe Ursusy z serii U, przygotowane już do produkcji. Defektów co niemiara, imperialny system miar (każdy traktor musiał mieć dwa komplety kluczy), słaby mocowo silnik. Polski fiat: 125p był nowoczesny kiedy go kupowano w latach 60. Tłukli go do lat 80., chyba do muzeum. Fiat 126p - pomyłka polskiej komisji, bo Włosi przygotowali dokumentację modelu 127 jako ofertę małolitrażówki. Ale skoro komisji spodobało się nagle to małe gówno, to dlaczego nie sprzedać? Polonez: ewenement, samochód przestarzały juz w momencie projektowania, dziwny beczkowaty kształt wynikał z zastosowania płyty podłogowej od wyraźnie mniejszego fiata 125p, żeby było taniej. Zastosowano stary silnik od 125-ki, pochodzący z połowy lat 60. Klęska na kółkach. Oprócz tego masowe zakupy sprzętu i aparatury, której nawet nie wiedziano, jak instalować. Wyścig wojewódzkich sekretarzy partyjnych, który będzie miał u siebie bardziej bajerancką fabrykę. Fabryki domów na licencji enerdowskiej, ale mimo zabudowania połowy Polski paskudnymi blokowiskami ludzie dalej nie mieli gdzie mieszkać. I tak dalej. Więc może bez nadmiernej rzewności w tym zakresie.

Świetny wywiad z senatorem Pękiem m. innymi o finansach i międzynarodowej banksterce :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tu inny punkt widzenia: red. Stanisław Michalkiewicz odsądza Obamę od czci i wiary za (chwalony przez Pęka) pomysł dodatkowego opodatkowania najbogatszych obywateli USA:

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Nie wszystkie pozyczki brane za Gierka byly decyzjami polskich kacykow. Czesc zostala zadecydowana odgornie przez kacykow moskiewskich (np Fiat bo dofinanosowywano wloska partie komunistyczna). Polskie kacyki nie byly rozliczane (a dzis to juz wogole) przez narod wiec kupowaly od tego kto najlepsza oferte im zaoferowal. Wiekszosc pozyczek jednak nie szla na zakup licencji tylko na zakup surowcow i plodow rolnych oraz sprzetu (np elektroniczne wyposazenie statkow), ktorego na ogol w Polsce nie produkowano.

Tym nie mniej za Gierka zbudowano wiekszy przemysl niz za Gomulki i Bieruta aby po 1989 bylo co prywatyzowac i likwidowac.

pozdrawiam,

<br />bronca wolnego rynku, w ktorym panstwo gwarantuje zyski na poziomie 10% wplywow funduszom emerytalnym za pomoca ustawy<br />

To był jeden z lepszych przekrętów fundusze dostawały nasze pieniądze którymi miały obracać i zarabiać . A zanim podjęły jakiekolwiek działanie już od naszej wpłaty pobierały dla siebie 10 % . Tym sposobem od wpłaty 100 zł kwotę 10 zł zabierały a zysk wypracowywały od 90 zł .

Odnośnie kredytów mieszkaniowych trzeba mieć na uwadze że każdy kto szedł do banku jako klient szedł po kredyt na mieszkanie a nie po zakład spekulacyjny . To banki wymyśliły produkt i wciągały w to klientów pod przykrywką to będzie tańsze oraz sterując zdolnością .

<br /> Stanisław Michalkiewicz odsądza Obamę od czci i wiary za (chwalony przez Pęka)  pomysł dodatkowego opodatkowania najbogatszych obywateli USA:<br />

Podatek liniowy dla ten sam % dla wszystkich i znośna ( relacja zarobku do kwoty potrzebnej na życie ) kwota wolna od podatku na jedną osobę .

Podatek kastracyjny ( zabór majątku i prace społeczne oczywiście płatne zgodnie z wynagrodzeniem w gospodarce:) dla spekulantów .

Nikt nie rodzi się niczyim niewolnikiem ani niczyim panem także nie widzę powodu dla którego fakt że ktoś na coś wpadł i dzięki pracy innych czerpie zyski nie miałby być opodatkowany od tych zysków na który to pracuje wiele osób .

Podatek liniowy dla ten sam % dla wszystkich

Też jestem za podatkiem liniowym.

W innym przypadku droga prowadzi prosto do Szwecji, gdzie kiedyś sławnej i poczytnej pisarce Astrid Lingren wyliczono 111%(!!!) podatku - a wszystko w najlepszej zgodzie ze szwedzkim prawem. :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 Maja już niedługo. Pobierzcie szturmówki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panie kolego, są ludzie, którzy pamietają ......

i tede i tepe, blebleble - gazetowe banały dla konsumentów papki. Ale nie na temat, bo chodziło o spłacanie licencji produkcją, a nie o przynoszenie zysku.

Rozważania na temat zysku w czasach PRLu są jak bajki dla dzieci. Nie było kapitalisty wiec nikt się zyskiem nie przejmował.

Korzyści z czasów PRLu rozważać można najwyżej w kategoriach wartości dodanej, czyli takich, których obecnie wymaga UE dla projektów dofinansowanych. Wartość z gierkowskich pożyczek była niewątpliwa i policzalna, w przeciwieństwie do zadłużenia obecnego, które jest tylko efektem zapychania dziury budżetowej z kurczącej się gospodarki.

Te pięć razy większe zadłużenie powstałe od 1991 roku poszło na finansowanie praw nabytych, na które nie wystarczyło budżetu z powodu deindustrializacji Polski - zlikwidowania przemysłu i kilkukunastokrotnego zmniejszenia ilość miejsc pracy w sektorach produkcyjnych.

Tego nie przesłonią żadne lemingowate opowieści, dlatego Gierkowi chcą stawiać pomniki, właśnie ci ludzie, którzy pamiętają

.

A tu inny punkt widzenia: red. Stanisław Michalkiewicz odsądza Obamę od czci i wiary za (chwalony przez Pęka) pomysł dodatkowego opodatkowania najbogatszych obywateli USA:

Michalkiewicz jest jak widać bardzo zatroskany losami bogactwa, najbogatszych obywateli USA.

Ma nadzieje że mu dolara wrzuca do kapelusza?

Michalkiewicz jest jak widać bardzo zatroskany losami bogactwa, najbogatszych obywateli USA.

Ma nadzieje że mu dolara wrzuca do kapelusza?

Mam nadzieję, że wysłuchałeś jego argumentów?

Ja też uważam, że krzywda banksterom się nie stanie, z głodu nie umrą, ale sprzeciwiam się temu pomysłowi, bo to prosta droga do socjalizmu! A socjalizmu w USA chyba nikt sobie nie życzy?

Czyżby teoria konwergencji Zbigniewa Brzezińskiego po latach była jeszcze bardziej aktualna niż w dniu ogłoszenia? :)

Nie pojmuję również jakie obowiązki ma bankster wobec dziesięcioosobowej murzyńskiej typowej rodziny - bezrobotni,na zasiłkach,w przerwach pomiędzy kolejnymi odcinkami ulubionej soap opery albo napadają na sklepy albo dilują dragi...

Co to w ogóle za pomysł: zabierać jednym, żeby dać drugim?

A do pracy uczciwej to nie łaska???

Obowiązkiem bankstera jest wpieprzać kawior a nie zajmować się tymi Murzynami.

temu panu (L.B.) juz dziekujemy. Obronca wolnego rynku, w ktorym panstwo gwarantuje zyski na poziomie 10% wplywow funduszom emerytalnym za pomoca ustawy. Ciekawe ze wtedy siedzial cicho obronca liberalizmu....

Taki on liberał jak z koziej kichy trąba. Co najwyżej można go nazwać etatystą, ale szkodliwym, bo działającym na korzyść obcych korporacji, a nie obywateli, ale robi u lemingów w roli sztandaru liberalizmu.

Po wejściu do NBP powołał wydział propagandy zatrudniający ponad sto osób, który zajmował się tylko reklamowaniem osoby pana prezesa, ale za pieniądze państwowe.

Betoniarz Skrzypek wywalił wszystkich młodzieżowców z koneksjami u poprzedniego prezesa, więc nasz sztandar liberalizmu otworzył fundację i za pieniądze OFE - którym sam wczesniej w ustawie zapewnił dochody za bycie pięknymi - próbował robić kampanię polityczną przeciwko pomysłowi Rostowskiego odbierającemu OFE tę wygodną pozycję.

Roznica między sztandarem liberalizmu, a wszystkimi pozostałymi nielubianymi ministrami finansów - w tym Rostowskim, jest taka że pozostali jednak podejmowali jeszcze działania mające uchronić budżet przed zmniejszaniem źródeł dochodów.

Sztandar liberalizmu natomiast robił tylko pod siebie i kumpli, którzy go trzymali za ... drzewce.

Mam nadzieję, że wysłuchałeś jego argumentów?

Kiedyś słuchałem co bredził a nawet z nim dyskutowałem. Ale okazało się że facet co innego pisze, a co innego myśli na tematy o których pisze. W skrócie - po dłuższej dyskusji kiedy nie był w stanie obronić swoich chwytliwych tez okazało się że to co napisał było barwnym uproszczeniem, atrakcyjnym dla czytelnika.

Czyli papką dla głupich za pieniądze i nie było nad czym dyskutować.

pozostali jednak podejmowali jeszcze działania mające uchronić budżet przed zmniejszaniem źródeł dochodów.

Przede wszystkim należy zmniejszać wydatki budżetowe.

A socjalizmu w USA chyba nikt sobie nie życzy?

Zapytaj tych co zyja w USA. Możesz zacząć od rodziny tej kobiety która zmarła w poczekalni szpitalnej po wielogodzinnym oczekiwaniu, bo nie miała pieniędzy na poradę

murzyńskiej typowej rodziny - bezrobotni,na zasiłkach,w przerwach pomiędzy kolejnymi odcinkami ulubionej soap opery albo napadają na sklepy albo dilują dragi...

Dziwnie dużo wiesz o typowych rodzinach w USA. Na tej zasadzie możemy rozważać przykłady typowej rodziny polskich emigrantów zarobkowych z Irlandii.

Przede wszystkim należy zmniejszać wydatki budżetowe.

Prościej zmniejszyć ilość idiotów w Internecie. To równie realne.

• Moderatorzy

Mam frankowy kredyt, martwi mnie to, że ktoś będzie chciał zrobić mi dobrze, tj na siłę uwolnić mnie od franka.

Uwolnić to znaczy przewalutować dziś na PLN , albo jesze dalej przeliczyć na PLN i przewalutować na Euro bo przecież obecnie rządzący pchają nas w objęcia tej waluty.

Przewalutować na siłę więc ocenić wartość kredytu na dziś, sprzedać franka(wziąć prowizję od zakupu) , to co wyjdzie przeliczyć na np Euro(jakaś drobna kwota od operacji np 2%) i kupić Euro(wziąć prowizję od sprzedaży).

Wolałbym by rząd zajął się jakims innym tematem.............

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

<br />W innym przypadku droga prowadzi prosto do Szwecji, gdzie kiedyś sławnej i poczytnej pisarce Astrid Lingren wyliczono 111%(!!!) podatku - a wszystko w najlepszej zgodzie ze szwedzkim prawem. :) <br />

Zgodnie z prawem Banki Francji przyznały się że swego czasu spekulowały na osłabienie złotego i czerpały z tego potężne zyski jak same przyznały mogły by robić to częściej i na większą skalę ale nie wytrzymała by tego gospodarka więc wysysają kasę przez słomkę .

Jest takie powiedzenie określające kur.... prawników które sami powtarzają i uczą się na studiach będąc z tego dumni : Prawo jest jak płot: Żmija zawsze się prześlizgnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno .

Obecny system finansowy się nie sprawdził. Jedno jest pewne kończy on swoje istnienie. Z tego co wiem w jego miejsce są planowane dwa nowe systemy z których jeden jest kontynuacją władzy tych samych ludzi NWO z jedną światową walutą. Drugi uczciwy i sprawiedliwy oddający bogactwa w ręce ludzi, uwalniającej patenty, zamykający drogę do wojen i dyktatur. Każdy otrzymałby stały dywidendę z funduszu światowego opartego na złocie za samo urodzenie się człowiekiem. Na Ziemi wprowadzono by nz szeroką skalę działania ekologiczne. Sporo można znaleźć pod hasłem NESARA. No i jest trzecia możliwość - wojna światowa. Ja jednak jestem dobrej nadziei.

Polecam ciekawą stronę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam frankowy kredyt, martwi mnie to, że ktoś będzie chciał zrobić mi dobrze, tj na siłę uwolnić mnie od franka.

Uwolnić to znaczy przewalutować dziś na PLN , albo jesze dalej przeliczyć na PLN i przewalutować na Euro bo przecież obecnie rządzący pchają nas w objęcia tej waluty.

Przewalutować na siłę więc ocenić wartość kredytu na dziś, sprzedać franka(wziąć prowizję od zakupu) , to co wyjdzie przeliczyć na np Euro(jakaś drobna kwota od operacji np 2%) i kupić Euro(wziąć prowizję od sprzedaży).

Jak przewalutuje na siłe to bez prowizji. Ale pewnie to nie będzie na siłę. Banki były cwane, bo przecież kto obserwując stopniowo rosnący kurs CHF i zmniejszające się oprocentowanie kredytów złotowych nie skorzystałby z przewalutowania.

Wiec wpisywały w umowy zakaz przewalutowania przez pierwsze kilka lat i ograniczały go bardzo wysoką prowizją żeby był nieopłacalny.

Efektem tego był mały popyt na kredyty złotowe. W dodatku cena kredytów bankowych spadała wolniej niż oprocentowanie refinansowe i wibor. Banki broniły się przed tym rękami i nogami.

Możesz zacząć od rodziny tej kobiety która zmarła w poczekalni szpitalnej po wielogodzinnym oczekiwaniu, bo nie miała pieniędzy na poradę

Ale o co chodzi?

To, że przepieprzyła swoją kasę na wódę, dragi albo inne życiowe przyjemności ma oznaczać że ktoś ma obowiązek fundować jej leczenie???

Zdrowie to jest TAKI SAM TOWAR czy usługa, jak marchew, czy naprawa lodówki.

Masz kasę - to sobie kup.

Nie masz - to sorry.

Propozycje rozsądne są inne .

Twój frank to tylko zapis i mechanizm w umowie , miałeś zawsze tylko kredyt w złotówkach . Twój deweloper otrzymał zł i ty płacisz zł reszta to zapisy do łojenia ciebie bank w tych kredytach zarabia na spreadzie oraz oprocentowaniu kluczem jest spread ( dlatego Ci go wciskano jako tańszy dla Ciebie i zyskowniejszy dla Banku ) .

Przeliczenie może się odbyć na zasadzie :

dobrowolnej sam zdecydujesz kiedy i czy chcesz czy nie .

Po kursie takim że część strat poniesie BANK , Ty , Państwo .

Każdy otrzymałby stały dywidendę z funduszu światowego opartego na złocie

:) :) :)

To ja poproszę wtedy o dywidendę z udziałów w kopalni tego złota :) :) :)

ps. nawet bzdura ma jakieś granice śmieszności.

<br />Masz kasę - to sobie kup.<br />Nie masz - to sorry. <br />

Sorry nawet zwierze potrafi wykarmić w imię solidarności obce a człowiek nie ?

Podaj powód dlaczego skoro może .

To, że przepieprzyła swoją kasę na wódę, dragi albo inne życiowe przyjemności

Znaczy mówisz teraz na podstawie typowej rodziny polskich emigrantów z Irlandii?? No bo skąd wiedziałbyś, że brak pieniędzy wynika z "przepieprzenia", a nie zwyczajnie i logicznie z braku pieniędzy.

Napisano dziś, 10:35

>>Wyświetl post Użytkownik il Dottore dnia 21.01.2015 - 10:31 napisał

Masz kasę - to sobie kup.

Nie masz - to sorry.<<

Bo jest lekarzem??? :) :) :)

W Polsce jest niestety gorzej bo ludzie płacili składki ale nie dostają się na badania i też umierają choć mogli by żyć bo ich pieniądze już zostały wydane w dużej mierze na firmy farmaceutyczne i na place .

A niech sobie karmi kogo tam chce w imię solidarności czy czego tam jeszcze...

Niech sobie karmi, powtarzam - co mi do tego kto i kogo karmi???

Ale niechaj karmi DOBROWOLNIE z własnej i nieprzymuszonej woli!

Bo jeśli karmi pod przymusem państwa to się nazywa KOMUNIZM.

I bardzo brzydko pachnie!

<br />Bo jest lekarzem???  :) :) :) <br />

W czasach przedwojennych lekarz leczył po domach i brał opłatę od bogatego brał i 20 zł a od biednego 1 zł za sam lek lub nic .

Był wówczas zawodem poważanym mimo że też zarabiał krocie ciekawe dlaczego :)

Bo oprócz zarabiania kasy też służył potrzebującym swoją pracą ludziom bez kasy ?

Dottore co powiesz a to ........ Komunista jak nic ;)

Dziś ktoś by powiedział że psuje też rynek bo zaniżał ceny usług wśród dużej części społeczeństwa .

Ale niechaj karmi DOBROWOLNIE z własnej i nieprzymuszonej woli!

Gdyby każdy karmił z własnej woli tylko to gospodarka wyglądałaby tak, że Ciebie by w pudnuk kopnęli z tej Irlandii.

Bo jeśli karmi pod przymusem państwa to się nazywa KOMUNIZM.

I bardzo brzydko pachnie!

Nie nazywa się tak.

I otwórz okno żeby przewietrzyć.

<br />Bo jeśli karmi pod przymusem państwa to się nazywa KOMUNIZM.<br />