Skocz do zawartości
IGNORED

Pułapki PC audio

Przemysław_51508

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę iż największą pułapką audio jesteśmy my sami gdyż każdy słyszy inaczej, każdy oczekuje czegoś innego, wielu nudzi się tym samym dźwiękiem i szuka po prostu zmiany. Oznacza to iż niema i nigdy nie będzie żadnej jednoznacznej odpowiedzi i zgody co do audio. Nie ma pojęcia też iż coś brzmi naturalnie lub nie bo to tylko ułuda naszych zmysłów które dają się łatwo oszukać.

Każdy mózg może to inaczej odbierać i zwracać na inne aspekty uwagę aby finalnie mógł stwierdzić iż coś jest naturalne ale to nie oznacza naturalności tylko tyle że mózg przyjął to za naturalność.

Nie ma też zgody jaki system jest lepszy czy taki który nic nie wnosi lub taki który wnosi dużo od siebie bo to zależy od wielu czynników, od preferencji, od materiału jak również od naszego samopoczucia, hałasu otoczenia itd. Zbyt wiele czynników ma wpływ na odbiór co powoduje iż zawsze pominiemy jakiś czynnik i nie będziemy w stanie opisać, pomierzyć prawidłowo audio.

Myślę iż największą pułapką audio jesteśmy my sami gdyż każdy słyszy inaczej, każdy oczekuje czegoś innego, wielu nudzi się tym samym dźwiękiem i szuka po prostu zmiany. Oznacza to iż niema i nigdy nie będzie żadnej jednoznacznej odpowiedzi i zgody co do audio. Nie ma pojęcia też iż coś brzmi naturalnie lub nie bo to tylko ułuda naszych zmysłów które dają się łatwo oszukać.

Każdy mózg może to inaczej odbierać i zwracać na inne aspekty uwagę aby finalnie mógł stwierdzić iż coś jest naturalne ale to nie oznacza naturalności tylko tyle że mózg przyjął to za naturalność.

Nie ma też zgody jaki system jest lepszy czy taki który nic nie wnosi lub taki który wnosi dużo od siebie bo to zależy od wielu czynników, od preferencji, od materiału jak również od naszego samopoczucia, hałasu otoczenia itd. Zbyt wiele czynników ma wpływ na odbiór co powoduje iż zawsze pominiemy jakiś czynnik i nie będziemy w stanie opisać, pomierzyć prawidłowo audio.

Tak to wszystko prawda tylko wątek jest o tym co nie wływa na dźwięk.

Mi chodzi o to że popieranie tezy " wszystko ma wpływ na dźwięk " hipotezą niekoniecznie związana z audio a przy tym ignorowanie wiedzy z dziedziny biologi, fizyki, psychoakustyki, elektroniki, informatyki które w bardziej bezpośredni sposób związane są z "audio" jest po prostu nadużyciem celowym czy nie w to nie wnika. Poza tym podkreślam hipoteza bez dowodu jest tylko hipotezą i tak ją tylko można traktować a nie jak fakt.

Panie Przemysławie! ;) Wiesz co pisałem wcześniej i jakie mam nastawienie do księżycowych opowieści recenzentów i niektórych producentów. Poza tym w audio najbardziej interesujące jest dla mnie DIY więc technicznie, fizycznie a zwłaszcza elektronicznie nie jest u mnie najgorzej :) Chodzi mi o to że to są rzeczy którymi zajmuje się nauka, więc można je traktować poważnie i nie należy z góry wszystkiego wykluczać tak jak ty to robisz, bo gdyby wszystko z góry wykluczać to faktycznie postępu by nie było. Dowód jest potrzebny na potwierdzenie lub wykluczenie tezy. Jeśli takiego nie ma nie należy ani stosować hipotezy jako stwierdzenia ani nie mówić, że to bzdura.

<br />Dowód jest potrzebny na potwierdzenie lub wykluczenie tezy. Jeśli takiego nie ma nie należy ani stosować hipotezy jako stwierdzenia ani nie mówić, że to bzdura. <br />
Tu niestety wkradł się błąd logiczny tezę zawsze ma obowiązek udowodnić ten który ją stawia a nie oponent. Inaczej równie uprawnione jest twierdzenie że na uranie mieszkają niewidzialne krasnoludki.

Przemek, wysłałbym Ci linka - ale masz chyba zablokowane otrzymywanie PW z forum?

Nie wiedziałem o tym to widać cenzura działa.

Jak najlepszą pułapką PC jest linux, widać tu ile osób złapała

Co masz na myśli?

Jedyną skuteczną metodą oceny jest weryfikacja empiryczna czyli odsłuchy.

Osobistej mocno subiektywnej oceny i własnego zadowolenia.

Mnie już nie musi się podobać Twój dzwięk. Komuś innemu nie spodoba się ani Twój, ani mój.

Jak pamiętam, sam na własnej skórze doświadzyłeś tego w Krakowie.

Sprawdź ustawienia swojego konta, pewnie masz wyłączoną opcję otrzymywania wiadomości z forum :)

Teraz włączone nie pamiętam żebym ją wyłączał;)

Mam pytanie czy kolega Piopio mógłby się odnieść do test wielkopolskiego testu ABX bo wcześniejsze zapewnienia o słyszeniu w świetle wyników testu są co najmniej dyskusyjne.

<br />Co masz na myśli?<br />

Jeśli linux jest ze względu na cenę czy słabszy sprzęt, lub hobbystycznie, to OK,

ale jak ktoś instaluje specjalnie, mając już Windows czy OSX, i myśli że teraz będzie lepiej grało, to jest właśnie pułapka

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Tu niestety wkradł się błąd logiczny tezę zawsze ma obowiązek udowodnić ten który ją stawia a nie oponent. Inaczej równie uprawnione jest twierdzenie że na uranie mieszkają niewidzialne krasnoludki.

A jaką ja tezę postawiłem?

A jaką ja tezę postawiłem?

Nie mówie o konkretnej tezie tylko o tym na kim spoczywa obowiązek udowodnienia tezy. Ty twierdziłeś że aby obalić tezę też trzeba dowodów ja twierdzę że tak nie jest i tylko tyle.

Jeśli linux jest ze względu na cenę czy słabszy sprzęt, lub hobbystycznie, to OK,

ale jak ktoś instaluje specjalnie, mając już Windows czy OSX, i myśli że teraz będzie lepiej grało, to jest właśnie pułapka

Tu pełna zgoda bo każdy uczciwy palyer gra tak samo.

Dla ciekawych proszę wpisać w google Wielkopolski test ABX. Może to da myślenia wszystkim wierzącym w nieomylność własnego słuchu.

Ty twierdziłeś że aby obalić tezę też trzeba dowodów ja twierdzę że tak nie jest i tylko tyle.

Prawde powiedziawszy, to nie wiem w jaki inny sposób można obalić tezę? Teza to teza, nie jest ani prawdziwa ani fałszywa :)

A obowiązku udawadniania stawiający tezy nie ma dopóki nie twierdzi, że to prawda, a jedynie kwestia hipotetyczna.

Ale ja tu się nie chcę wdawać w żadne logiczne potyczki i na tym kończę ten wątek :)

Chciałem tylko zasygnalizować, że ten cały efekt rezonansu stohastycznego to bardzo ciekawa sprawa, bez względu jakie jest jej przełożenie na audio. Może jest może nie jest, nie wiemy i pewnie się nie dowiemy :)

<br />Prawde powiedziawszy, to nie wiem w jaki inny sposób można obalić tezę? Teza to teza, nie jest ani prawdziwa ani fałszywa :)<br />
Teza jest zdaniem bądź twierdzeniem, które zawsze jest prawdziwe. Teza może być wynikiem hipotezy, która została udowodniona jako prawdziwa i nie wymaga przeprowadzenia dowodu.
<br />Może jest może nie jest, nie wiemy i pewnie się nie dowiemy :)<br />
Dlatego to tylko hipoteza która, na razie zostaje tylko hipotezą.

Teza jest zdaniem bądź twierdzeniem, które zawsze jest prawdziwe. Teza może być wynikiem hipotezy, która została udowodniona jako prawdziwa i nie wymaga przeprowadzenia dowodu.

Widzę, że zajrzałeś do wikipedii, to zajrzyj jeszcze do SJP PWN :)

Dlatego to tylko hipoteza która, na razie zostaje tylko hipotezą.

Tak przecież napisałem. Ani prawda ani fałsz.

Widzę, że zajrzałeś do wikipedii, to zajrzyj jeszcze do SJP PWN :)

Tak przecież napisałem. Ani prawda ani fałsz.

To nie miejsce by o to się spierać. Problemem dużej części audiofilów jest szukanie wyjaśnienia zjawiska doświadczanego tylko i wyłącznie na podstawie ich "odsłuchów" w hipotezach które, nie są udowadniane. Z drugiej strony ignorują wyniki badań, które nie potwierdzają zachodzących tychże zjawisk.

Problemem dużej części audiofilów jest szukanie wyjaśnienia zjawiska doświadczanego tylko i wyłącznie na podstawie ich "odsłuchów" w hipotezach które, nie są udowadniane. Z drugiej strony ignorują wyniki badań, które nie potwierdzają zachodzących tychże zjawisk.

Jak to mówi obywatel "W" "jak nie jak tak!" :)

Jest jedno ale. Weźmy popularne DAC'i i podejdźmy technicznie. Wszyscy wiemy, że większość ma takie parametry, że nie jesteśmy w stanie usłyszeć sani szumu, ani zniekształceń a jednak nie grają one identycznie. Jeśli potrafisz odpowiedzieć na pytanie dlaczego, to chylę czoła, jeśli nie to nie możesz wykluczyć również wspomnianego zjawiska rezonansu stochastycznego.

Jak to mówi obywatel "W" "jak nie jak tak!" :)

Jest jedno ale. Weźmy popularne DAC'i i podejdźmy technicznie. Wszyscy wiemy, że większość ma takie parametry, że nie jesteśmy w stanie usłyszeć sani szumu, ani zniekształceń a jednak nie grają one identycznie. Jeśli potrafisz odpowiedzieć na pytanie dlaczego, to chylę czoła, jeśli nie to nie możesz wykluczyć również wspomnianego zjawiska rezonansu stochastycznego.

Nie wiem nie jestem elektronikiem pewnie duże znaczenie ma tu sekcja analogowa dac, pewnie w mniejszym stopniu ma na brzmienie wpływ zastosowana kość. Pewnie Ty masz więcej na ten temat do powiedzenia. Tylko powiedz mi jaki ma to związek z dorabianiem "teorii" do zjawisk o których mowa?

Tylko powiedz mi jaki ma to związek z dorabianiem "teorii" do zjawisk o których mowa?

Właśnie powiedziałem. Dwa grajki z technicznego punktu widzenia powinny grać tak samo, a nie grają. Oczywiście dokładny pomiar tych dwóch grajków wykaże jakieś różnice, ale właśnie wg naukowych teorii będą tak znikome, że nie powinny mieć znaczenia. Jeśli jeden I/V i LPF w DAC'u będzie wprowadzał np harmoniczne na poziomie 100dB a drugi 95dB to technicznie będą się różnić, ale wg powszechnie uznanych prawideł nie potrafimy usłyszeć czegoś co ma odstęp 95dB. Taka teoryjka natomiast mogłaby coś niecoś wyjaśnić jakby została dokładnie zbadana.

Ale z reguły różnią się poziomem napięcia na wyjściu analogowym. A różnice głośności nasze ucho słyszy dość dokładnie. A powiedz, kto dokładnie wyrównuje poziomy do porównania ?

A powiedz, kto dokładnie wyrównuje poziomy do porównania ?

A po co wyrównywać? Ustawiasz tak, jak ci pasuje, czyli startujesz z pewnego niskiego poziomu, a jak masz ochotę to dajesz głośniej. I wiesz wszystko, nic nie trzeba wyrównywać.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

czy ktoś znający się na technikaliach może zinterpretować różnice między kablami USB widoczne na wykresach ? czy takie metody pomiarów kabli są wiarygodne i ich wyniki mogą przekładać się na brzmienie ?

Żeby nie było offtopu, obowiązkowo proszę o wyśmianie najdroższych kabli.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

czy ktoś znający się na technikaliach może zinterpretować różnice między kablami USB widoczne na wykresach ? czy takie metody pomiarów kabli są wiarygodne i ich wyniki mogą przekładać się na brzmienie ?

Ukryta Zawartość

Nie wierzysz w wiarygodność tego testu?

A po co wyrównywać? Ustawiasz tak, jak ci pasuje, czyli startujesz z pewnego niskiego poziomu, a jak masz ochotę to dajesz głośniej. I wiesz wszystko, nic nie trzeba wyrównywać.

To w jaki sposób chcesz porównywać? Poziomy na słuch wszystko jasne:)

Ukryta Zawartość

Wyśmiewać? To trzeba podziwiać! Żeby wcisnąć komuś... kabel USB w cenie absolutnie wybitnych wzmacniaczy czy kolumn to trzeba prawdziwego magika! :)

Takie srebrne jajo na kablu... to dopiero musi grać! :)

Oczywiście budżet na produkcję i marketing takiego cudownego kabla musi uwzględniać entuzjastyczne recenzje w specjalistycznej NIEZALEŻNEJ prasie...

Zgroza.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Office to mocny argument m$, ale tak naprawdę to co daje największą przewagę Windows to oprogramowanie (w tym gry, pluginy wszelkiej maści - jak syntezatory VSTi, wtyczki do PS itp)

Po prostu na Windows jest wszystko.

Ktokolwiek kto ma zamiar sprzedawać oprogramowanie musi napisać wersję przede wszystkim na Windows

Reszta systemów to przy okazji, w zależności od statystyk popularności :)

Nic dodać nic ująć. To sobie powinni w końcu przyswoić nawiedzeni "patępiacze w czambuł" Windows.

Trochę się ludzie zastanówcie . Gdyby Windoza była tak ch....a to czy firmy komercyjne wypuszczałyby soft wiedżać , że się wyłoży na takim "beznadziejnym" systemie ? Byłaby to swoista antyreklama. Propuję zobaczyć np. ranking komercyjnego oprogramowania do studyjnego recordingu. Chyba jest jakiś spisek firm komercyjnych, że tyle tego na Windę jest a Linux pod tym względem to dno a i "cudowny" Mac jest nieco w tyle ( za

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Ukryta Zawartość

Najgorsze jest to jak ktos kupił to musi nieźle się na męczyć by uzasadnić jego wpływ na brzmienie ale recenzje i testy pomagają;)

no dobra, skoro już zgodnie z wytycznymi autora wątku popastwiliśmy się nad kablem dla audiofili zboczeńców, to co z tańszymi kablami, a przede wszystkim wykresami ? Mówią o czymś te wykresy, czy to też lipa ?

Ukryta Zawartość

BRAVO!

Ulubiony temat tego wątku.

Jeden się wyśmiewa z kabelków,drugi mu przyklaskuje .

Jest wesoło,nie ma co...

Ukryta Zawartość

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.