Skocz do zawartości
IGNORED

Pułapki PC audio

Przemysław_51508

Rekomendowane odpowiedzi

Wystarczy, że grałem tą samą muzykę z dysku lokalnego i NAS czy Wimpa

Próbowałeś przesłać ten sam materiał muzyczny np mailem 10 razy i sprawdzić czy ma to wpływ na brzmienie?

Może wreszcie rozróżnimy przesyłanie strumienia danych multimedialnych od przesyłania danych ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale tym poziomem na pewno nie jest goły PC.

Na pewno JEST.

Goły, golutki! :)

Wysyła TE SAME ZERA i JEDYNKI W TEJ SAMEJ KOLEJNOŚCI co PC "ubrany".

I zaklinania rzeczywistości przez internetowych handlarzy guzik tu zmienią.

Sorry, Winnetou! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Już ustaliliśmy, że niekoniecznie to są te same zera i jedynki ... a Ty dalej swoje.

Gdybyś miał rację już dawno audiofile z całego świata okrzyknęliby PC najlepszym high-endowym transportem na świecie.

Czy uważasz, że ludzie piszący na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to skończeni idioci ?

Czy recenzent Marek Dyba, który sam sobie złożył komputer z zasilaniem liniowym i kartą USB to też słyszący debil (nie handluje komputerami do audio) ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ukryta Zawartość

11 stron o grających riserach PCIe i sterownikach USB :)

Świadkowie jehowy i mormoni mogli by się uczyć marketingu od twórców tych zabawek

Ukryta Zawartość

Ja mówię o zasilaniu liniowym i karcie USB. To działa. Na temat reszty się nie wypowiadam.

Ukryta Zawartość

11 stron o grających riserach PCIe i sterownikach USB :)

Świadkowie jehowy i mormoni mogli by się uczyć marketingu od twórców tych zabawek

No właśnie o tym mówię - jesli podłączam do tego samego konwertera 9 komputerów po kolei. I z zasilaczem wewnętrznym i z zewnętrznym i bateryjnym i mam TAKI SAM DŹWIĘK na piekielnie wybrednym systemie, gdzie naprawdę zmiana głupiego kabelka jest wyraźnie słyszalna, to ja się pytam: kto i komu robi wodę z mózgu?

I po co?

No cóż - jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o PIENIĄDZE!

Ukryta Zawartość

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gdybyś miał rację już dawno audiofile z całego świata okrzyknęliby PC najlepszym high-endowym transportem na świecie.

Raczej nie, bo wtedy ich sprzęt niczym nie różniłby się od pospolitego, przecież se w stopę nie strzelą.

Raczej nie, bo wtedy ich sprzęt niczym nie różniłby się od pospolitego, przecież se w stopę nie strzelą.

Dokładnie! Biznes musi się kręcić!

Kto inaczej by kupował magiczne kable USB po 1000€?

Głupich nie sieją, sami się rodzą, ale pohodować sobie bezmyślnej klienteli też nie zaszkodzi...

Jak już jesteśmy w PC audio, to chyba posiadacze najtańszej płyty, procesora itd. sprzeciwiają się, tym co sądzą, że ich 10 000 punktowe proce na X99 dają lepsze dane na USB, bo ich płyty mają lepsze przetwornice napięcia, bo w sumie mają lepsze.

system jak w "o mnie".

Prawie dwa lata słuchałem z laptopa na i5, ekranowany kabel USB Hama do daca.

Kupiłem za grosze pasywnie chłodzonego mini kompa na płycie Intel D945GSEJT z zewnętrznym zasilaczem.

Jednocześnie nabyłem powiedzmy sobie ogólnie "markowy" kabel USB. Popełniłem błąd, bo nie mogłem już wytrzymać i podłączyłem nowego kompa wraz z nowym kablem. Dlatego nie wiem, co spowodowało zmiany, kabel, komp, czy wszystko razem, ale znając swoje ulubione nagrania i system, po kilku dniach słuchania jestem pewien, że gra inaczej, i wolę to nowe granie. Nie są to duże różnice, ale są, słyszalne ewidentnie na dobrze znanym materiale. Za wydaną kaskę efekt jest więcej niż zadowalający, a i funkcjonalność się poprawiła.

Wake on lan chodzi, może tylko ktoś mi powie jak z tableta wyłączyć kompa z daphile :)

Prawie dwa lata słuchałem z laptopa na i5, ekranowany kabel USB Hama do daca.

Kupiłem za grosze pasywnie chłodzonego mini kompa na płycie Intel D945GSEJT z zewnętrznym zasilaczem.

Jednocześnie nabyłem powiedzmy sobie ogólnie "markowy" kabel USB. Popełniłem błąd, bo nie mogłem już wytrzymać i podłączyłem nowego kompa wraz z nowym kablem. Dlatego nie wiem, co spowodowało zmiany, kabel, komp, czy wszystko razem, ale znając swoje ulubione nagrania i system, po kilku dniach słuchania jestem pewien, że gra inaczej, i wolę to nowe granie. Nie są to duże różnice, ale są, słyszalne ewidentnie na dobrze znanym materiale. Za wydaną kaskę efekt jest więcej niż zadowalający, a i funkcjonalność się poprawiła.

Nie słyszysz najprawdopodobniej nic innego jak brak szumu wiatraków w tle. Tyle wystarczy by poprawić komfort słuchania.

Najgłośniej swój protest przeciwko "audio pc voodoo" wyrażają posiadacze najtańszego sprzętu ... wcale im się nie dziwię, u nich naprawdę nie słychać różnic ... łudzenie się, że za 150 zł ma się high-end jest przecież takie przyjemne ...

Piopio czy mógł byś wysłać zdjęcia trzewi swojego Pure Power PC?

Nie słyszysz najprawdopodobniej nic innego jak brak szumu wiatraków w tle. Tyle wystarczy by poprawić komfort słuchania.

pudło kolego, na daphile w laptopie praca wiatraka jest niesłyszalna. Chyba wiesz jak ten player obciąża kompa ?

Słabiutki pasywnie chłodzony Atom na płycie Intela ma 44stopnie C.

Powtórzę się, jeśli znasz swój system, zauważysz każdą zmianę w brzmieniu. Poza tym po ponad 20 latach zabawy w te klocki nie dam się omamić audiovoodoo.

pudło kolego, na daphile w laptopie praca wiatraka jest niesłyszalna. Chyba wiesz jak ten player obciąża kompa ?

Słabiutki pasywnie chłodzony Atom na płycie Intela ma 44stopnie C.

Powtórzę się, jeśli znasz swój system, zauważysz każdą zmianę w brzmieniu. Poza tym po ponad 20 latach zabawy w te klocki nie dam się omamić audiovoodoo.

To co wg Ciebie wywołało zmianę dźwięku? Jeśli nie masz separacji galwanicznej miedzy komputerem a resztą toru to w grę wchodzą tylko zakłócenia generowane w większym lub mniejszym stopniu i tylko tyle.

To co wg Ciebie wywołało zmianę dźwięku? Jeśli nie masz separacji galwanicznej miedzy komputerem a resztą toru to w grę wchodzą tylko zakłócenia generowane w większym lub mniejszym stopniu i tylko tyle.

Ja też mam do muzyki nettop z chłodzeniem pasywnym - i NIE MA ŻADNEJ RÓŻNICY w stosunku do pozostałych 8 kompów, które podłączyłem z ciekawości. A tamte były i z wiatrakami i z chłodzeniem wodnym.

I to wszystko jeszcze na V-Linku bez separacji galwanicznej, tylko linia zasilająca USB odcięta i zastąpiona USB ULPS Tomanek.

Zastąpienie pierwszego V-Linka modelem 192 przyniosło niewielką poprawę ale IMO niekoniecznie dzięki separacji galwanicznej lecz raczej dzięki lepszym zegarom.

To może być spowodowane tylko tym że za słabo starasz się by usłyszeć tę różnice albo twój zdrowy rozsądek nie pozwala Ci jej usłyszeć ;)

Jeśli nie masz separacji galwanicznej miedzy komputerem a resztą toru to w grę wchodzą tylko zakłócenia generowane w większym lub mniejszym stopniu i tylko tyle.

separację mam w dacu. Nie dzielę włosa na czworo i za bardzo nie wnikam, szkoda na to czasu, lepiej posłuchać muzyki.

Ważne, że słyszę poprawę i to się dla mnie liczy. Tym bardziej w odniesieniu do wydanej kaski efekt mnie satysfakcjonuje.

Pure Power PC różni się od zwykłego PC zasilaniem liniowym i kartą PPA USB V2. Proste. Te dwie rzeczy wpływają na jakość grania.

Najlepszy dowód to sesja odsłuchowa we własnym systemie. Oczywiście system musi być na poziome żeby testowanie miało sens. Budżetowy system może nie pokazać różnic bo sam z siebie gubi cześć informacji. Wszystko gra tak samo. I to jest prawda.

"Ponadto w porównaniu z zasilaczami impulsowymi, zasilacze transformatorowe są w mniejszym stopniu źródłem zakłóceń elektromagnetycznych, zwłaszcza w obszarze wysokich częstotliwości. Ma to znaczenie w przypadku specjalistycznych zastosowań laboratoryjnych."

Audio podciągnąłbym pod te zastosowania laboratoryjne ...

To już nawet rochu - wielki przeciwnik grania z plików uważa, że zasilacze impulsowe i WiFi to samo zło jeśli chodzi o audio ...

Jesteś genialny Przemysławie ! Po co komu wzrok do oglądania filmów ! ;-)))))))))))))))))))

To pozwól niech prawda obroni się sama i po raz kolejny proszę o dowody na to czym różni się twój Pure Power PC od zwykłego nie dedykowanego do audio pc? Tylko bez tego ja i wielu innych słyszę. Proszę o namacalne dowody (mogą być teorie).

W takim razie pomogę ładniejsza obudowa pasująca do klocków audio zasilacz liniowy w też nie brzydki wprawdzie nic nie wnosi ale swoją wagę ma i jakby coś było nie tak z separacją galwaniczną na karcie PPA USB to nie będzie siał zakłóceniami. Cena skalkulowana na poziomie dostępne dla Kowalskiego wiec złodziejstwa nie ma. Co zyskujemy dwa ładne klocki równie funkcjonale co inne pc ale w ładniejszej obudowie i co najważniejsze namaszczone przez wielu słyszących.

"Po co siedzieć samemu w pokoju

Przyjdź posłuchać muzyki

Życie to kabaret, stary pryku

Przyjdź do Kabaretu (Pułapki PC audio)"

Jesteś genialny Przemysławie ! Po co komu wzrok do oglądania filmów ! ;-)))))))))))))))))))

Piopio wiesz że film to tak naprawdę zbiór kolejno wyświetlanych zdjęć?

Jeśli powiesz że widzisz je każde z osobna to ja wymiękam;)

Czy musze sluchac polki z mdfu, zeby wiedziec, ze moze ona miec wplyw na dzwiek dokladnie taki, jak ayran w lodowce. Sorry ayran ;)

Naskrobane wirtualnie

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Mam pytanie do kolegi.Czy słuchałeś Transport od Piopio? Jeżeli tak to napisz jakie masz ewentualne zastrzeżenia,jeżeli nie to skończ z tym atakiem .Zrób coś lepszego i pochwal się tym na forum lub przestań p...ć

Nie nie słuchałem mam sprzęt z media expert więc nie ma szans by mi zagrał.

A na poważnie nie ma najmniejszych szans by zagrał lepiej transport Piopio bo nie on w całym torze odpowiada za brzmienie systemu. Powtarzam nie mam nic do tego co sprzedaje Piopio chodzi tylko o otoczkę jaką przy tym robi.

Ja słuchałem,miałem przez tydzień.Posiadam serwer CAPS V2

Ukryta Zawartość

Mój serwer jest na Windowsie ,program to Jriver 20.Niestety dla mnie serwer od Piopio zagrał lepiej.Jak czytam,że zwykły tani komputer za 100-200 zł zagra tak samo jak dedykowany transport to nie mogę z tym się zgodzić.Oczywiście to jest moje zdanie.Można odtwarzać CD na playerze za 50 zł ale można także za 10-20 tys zł.Jeżeli ktoś nie słyszy różnicy ,to po co przepłacać?

Pzdr

Porównanie pc z cd ma sens jak weźmiemy pod uwagę pc z konwerterem i dac jako całość i w takim wypadku ta całość może zagrać w różny sposób. Ale jeśli zapewnimy separację galwaniczną i asynchroniczny przesył danych to wpływ pc przestaje istnieć.

Niestety dla mnie serwer od Piopio zagrał lepiej

Wg mnie to rzeczywiście powód do zmartwień bo z jednym albo drugim jest coś nie tak;)

Ukryta Zawartość

Ale jeśli zapewnimy separację galwaniczną i asynchroniczny przesył danych to wpływ pc przestaje istnieć.

Nie przestaje istnieć z bardzo prostego powodu: sepracja galwaniczna też częściowo przenosi zakłócenia lub jest źródłem nowych, a układ asynchronicznego odbioru również jest źródłem zakłóceń. Co gorsza, te zakłócenia mogą być skorelowane z sygnałem muzycznym.

W ogóle to tylko ktoś bez pojęcia o elektronice może uważać, że separacja galwaniczna to takie magiczne słowo rozwiązujące wszystkie problemy. A zastanawiał się ktoś, że to jest skomplikowany układ, który ma jakieś lepsze lub gorsze parametry?

Mnie to doprowadza do rozpaczy, że ludzie bez pojęcia jak widzą schemat blokowy urządzenia elektronicznego, to wydaje im się że każdy taki bloczek idealnie działa i jest połączony z innymi tylko tą cieniutką narysowaną linią. Takie rozumowanie to jest ignorancja w najczystszej postaci.

Może jeszcze przez analogię: czy jeśli samochód ma dobre resorowanie, to już żadnych nierówności się nie czuje?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Nie przestaje istnieć z bardzo prostego powodu: sepracja galwaniczna też częściowo przenosi zakłócenia lub jest źródłem nowych, a układ asynchronicznego odbioru również jest źródłem zakłóceń. Co gorsza, te zakłócenia mogą być skorelowane z sygnałem muzycznym.

W ogóle to tylko ktoś bez pojęcia o elektronice może uważać, że separacja galwaniczna to takie magiczne słowo rozwiązujące wszystkie problemy. A zastanawiał się ktoś, że to jest skomplikowany układ, który ma jakieś lepsze lub gorsze parametry?

Mnie to doprowadza do rozpaczy, że ludzie bez pojęcia jak widzą schemat blokowy urządzenia elektronicznego, to wydaje im się że każdy taki bloczek idealnie działa i jest połączony z innymi tylko tą cieniutką narysowaną linią. Takie rozumowanie to jest ignorancja w najczystszej postaci.

Może jeszcze przez analogię: czy jeśli samochód ma dobre resorowanie, to już żadnych nierówności się nie czuje?

A jaka jest skala problemów, które z tego wynikają?

Faktycznie jest coś nie tak :).Mój serwer nie posiada karty SOTM oraz zew. zasilacza .Właśnie to jest ta różnica na -

Pzdr

Na jakim sprzęcie słyszysz tę różnice?

CAPS V2 nie ma karty SOTM usb?

Tak z ciekawości kupiłeś ten serwer dla ładnej obudowy bo jeśli tak to rozumiem?

Tak naprawdę ten Twój serwer to nic innego jak komputerek na atomie.

Skala jest taka jaką ktoś słyszy.

Chodziło mi o to jak będą się objawić w dźwięku te problemy. Skoro jest jakiś problem to jak on się objawia bo tego że nie ma idealnych urządzeni nie musisz nikomu udowadniać.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.