Skocz do zawartości
IGNORED

Pułapki PC audio

Przemysław_51508

Rekomendowane odpowiedzi

Lepszy dzwięk.

Ale ja poważnie pytałem. Przecież chyba karta dźwiękowa nie bierze sygnału zegarowego z kontrolera USB, zasilanie też ma swoje. Mówię o takich kartach z prawdziwego zdarzenia.

Mogę się też z Tobą założyć o każdą kwotę, że nie rozpoznasz czy dźwięk leci przez konwerter (SPDIF) czy przez kartę PPA (USB). Do tego będą to dwa różne DAC.

Podejmujesz się wyzwania ?

Nie do mnie, ale to chyba nikogo specjalnie nie zdziwi, bo i czemu miałaby być jakaś różnica :-)))

Efekt zastosowania konwertera JarkaC i karty PPA zasilanej liniowo jest taki sam.

Z fotek wynika że na 100% z zasilacza liniowego może być zasilany doklejony do karty zegar.

Obawiam się że karta PPA zasilana jest z szyny PCI. Żeby rozwiac tę wątpliwość odkręć zegar i wrzuć fotki karty.

Mam szczerą nadzieje że ten wątek nie umrze bo wielu ludzi kompletując swój system kieruje się opiniami wyrażanymi na tym forum. Może to głupie dla niektórych ale czasem jest szkoda gdy ktoś kto nie do końca orientuje się w branży pc kupuje niepotrzebne gadżety zamiast skupić się na elementach istotnych dla uzyskania dobrego dźwięku. Dla tego jeszcze raz proszę o czujność i przesyłanie do tego wątku wszystkich przykładów jawnej kpiny ze zdrowego rozsądku.

Piopio

Jak chcesz być pewnym jak zasilana jest karta PPA i masz multimetr to zrób tak.

Pdłącz karte tylko do zewnętrznego zasilacza, bez wkładania jej do slotu PCI.

Multimetrem zmierz napięcia na regulatorze, który zaznaczyłem czerwonym kwadratem.

Jeśli karta może być zasilana z zewnątrz / zrobiono moda/ to powinieneś na nóżkach tej kostki dostać napięcia 3.3 , 1.05V oraz napięcie zasilacza, którym zasilasz.

Jeśli na kostce nie będzie napięć to zasilanie idzie z szyny PCI.

Masę do pomiarów możesz brać z białego gniazda zasilacza komputerowego, tego z którego zasilany jest zegar.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Koledze PioPio dziękuje z udział w dyskusji. Nie będę banował proszę tylko o to by nie wypowiadał się tu gdy dyskusja nie dotyczyła bezpośrednio jego osoby.

Wolę pozytywne podejście do życia niż hejtowanie osób czy produktów.

Ukryta Zawartość

post-11639-0-22621600-1421776002_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale jak ustaliliśmy do PC Audio nie potrzeba absolutnie żadnej wiedzy technicznej. Wystarczy wiara w teorię.. Każdy jest ekspertem bo każdy PC bez względu na konfigurację gra tak samo. Każdy gadżet do PC Audio to naciągnie naiwnego audiofila.

Chyba temat się skończył ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ten serwer ma przynajmniej prawo działać tylko szkoda że obudowa to dwie trzecie ceny reszta ogólnie dostępna

Dużo audiofilskiego powietrza - przestrzeń musi być świetna! :)

Najbardziej podobają mi się te boczki-radiatory, które nie są połączone z niczym i nie odprowadzają w konsekwencji żadnego ciepła! :)

To nie można było dać normalnej blachy i obniżyć ceny? :)

"po podłączeniu kabla SATA Key One, dźwięk ulubionej muzyki instrumentalnej rozbrzmiewało tak naturalnie i muzycznie. Trochę zaskoczony, siedziałem i słuchałem go w odpowiednim miejscu i to mnie tak szczęśliwy."

Jezu... nie wierzę! On to SŁYSZAŁ?

Bo jeśli to po prostu cynik oszukujący ludzi dla pieniędzy - to OK. Akceptuję to, bo w "ch*** cięcie - też zajęcie" i lepiej jak taki żyje z oszukiwania bogatych jeleni, niż z okradania staruszek.

Ale jeśli on to naprawdę słyszał... to już jest poważna sprawa i trzeba pod ten adres wysyłać natychmiast karetkę, dwóch silnych i kaftan bezpieczeństwa.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

@piopio

Ukryta Zawartość

Systemik zrobiłem dla siebie. Inspiracją był voyage i Bryston BDP

i-run,

BDP ma liniowy zasilacz :)

I nie jest napędem usb tylko transportem Spdif

Ukryta Zawartość

Ciekawe kiedy pojawią się jakieś amulety albo usługa odczarowywania pokoju odsłuchowego.

Odkrywasz nowe biznesowe nisze i przestrzenie! Jesteś prekursorem! :)

Ale piegi Harmonixa czymże są, jeśli nie takimi amuletami?

"Użyte w połączeniu z innymi urządzeniami Harmonix spowodują, że jakość odsłuchu wzbije się na niedostępny dotąd poziom czystości i siły."

rfa7800million.jpg

RFA80i.jpg

Myślę, że najlepszy efekt jest gdy przykleimy to sobie na czole podczas odsłuchu - zawsze to bliżej uszu! :)

Poważnie :) Piszą że 50% lepiej.

Przy pełni Księżyca nawet do 85% lepiej.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

i-run,

BDP ma liniowy zasilacz :)

I nie jest napędem usb tylko transportem Spdif

No przecież mi chodzi o soft. Bryston to tak naprawdę mpd.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Bawcie się dobrze w rozwalanie forum PC Audio.

Ależ wątek ma na celu PODNIESIENIE POZIOMU MERYTORYCZNEGO forum PC Audio.

Odkrywasz nowe biznesowe nisze i przestrzenie! Jesteś prekursorem! :)

Ale piegi Harmonixa czymże są, jeśli nie takimi amuletami?

"Użyte w połączeniu z innymi urządzeniami Harmonix spowodują, że jakość odsłuchu wzbije się na niedostępny dotąd poziom czystości i siły."

rfa7800million.jpg

RFA80i.jpg

Myślę, że najlepszy efekt jest gdy przykleimy to sobie na czole podczas odsłuchu - zawsze to bliżej uszu! :)

Przy pełni Księżyca nawet do 85% lepiej.

Nabywcom takich gadżetów to naprawde można sprzedać wszystko. Ciekawy jestem jaki odsetek audiodili wierzy w homeopatie.

Dobrze że chociaż niektórzy właściwie odbierają ten wątek.

Dobrze że chociaż niektórzy właściwie odbierają ten wątek.

A co się będę powtarzać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Kolejne przypadki małych nadużyć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) A tu opis jak by ktoś nie wiedział czego spodziewać się po kablu lan "Przetestowaliśmy ten Sarum Tuned Aray kabel transmisji strumieniowej w całej gamy systemów. W prostej połączenia między routerem, streamer i jako związku między napęd taśmowy i wstępnie zainstalowanego kabla transmisji strumieniowej oraz jako związku między streamer i sygnału przeniesione sieci. W każdym przypadku, poprawa jest zupełnie typowe, co Tuned Aray zrobić kable. Muzyka jest po prostu o wiele bardziej spójna i zaangażowanie. To może przekształcić dźwięk obu WAV i FLAC plików i wyników z wysokimi pobrania rozdzielczości są po prostu oszałamiające."

Zgadnijcie co to ?post-52100-0-07803200-1421827393_thumb.jpg

Na ile można wycenić to cudeńko?post-52100-0-33266700-1421827799.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Biala perla? Chyba wysoko, ale z tego co wiem to duzo kosztuje sama obudowa ;)

Naskrobane wirtualnie

Można kupić w alternatywnej jakieś 1000 mniej. Ale to ręczna robota;)

Dla zainteresowanych producent perełki ma też kable usb w przystępnej cenie jak na audio oczywiście. Są ładnie opisane więc nie ma wątpliwości jak działają:)

A to pewna modyfikacja zgadniecie kogo?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na pewno działała to znaczy była słyszalna poprawa.

Ukryta Zawartość

No tak słyszałem że obudowy poszły ostatnio w górę w hi end znowu ceny poszybują;)

StasioP ?

Na pewno jest to audiofil z dużym doświadczeniem w Pc również jak widać.

Ale czy ze slyszalnym doswiadczeniem..

Efekt tej modyfikacji był niewątpliwie słyszalny przy poruszaniu kabelkiem folia wydawała delikatny szelest a ferryt delikatnie obijał się odbijał się od obudowy.

A więc moderacja zadziałała niewygodny dla branży wątek usuwamy brawo!!!

Atak osobisty na kogo???

Wątek założony jako atak osobisty. Proszę przekopiować co tam komu potrzeba, wątek będzie usunięty dziś po południu.

Wątek założony jako atak osobisty. Proszę przekopiować co tam komu potrzeba, wątek będzie usunięty dziś po południu.

Czy był Pan łaskaw zapoznać się przebiegiem całego wątku i toczącej się w nim dyskusji. Jeśli tak to proszę o jasne wytłumaczenie dlaczego na tym forum nie można mieć innego zdania od branżowca.

Ze względu na zamknięcie wątku Pułapki PC audio pragnę zaprosić wszystkich do rozmowy na temat wynalazków związanych z Pc audio i nie tylko. Wątki które w ten lub inny sposób próbują promować racjonalne myślenie przy kompletowaniu swojego systemu audio lądują wcześniej czy później na bocznicy. Wiadomym jest że racjonalne podejście jest wrogiem branży i to nie tylko audio. Dlatego proszę w tym wątku o przykłady jawnej kpiny ze zdrowego rozsądku. Ze względu na sporą rolę opiniotwórczą tego forum ten wątek może oszczędzić wielu osobom niepotrzebnych rozczarowań.

Kpiny.. Proszę bardzo :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.