Skocz do zawartości
IGNORED

UWAGA! Oszustwo na allegro

-Pawel-

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś ukradł opis i zdjęcia z mojej byłej aukcji. Słuchawki są już sprzedane i aktualnie znajdują się w Wielkiej Brytanii, ta aukcja jest oszustwem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/117733-uwaga-oszustwo-na-allegro/

Ktoś ukradł opis i zdjęcia z mojej byłej aukcji. Słuchawki są już sprzedane i aktualnie znajdują się w Wielkiej Brytanii, ta aukcja jest oszustwem:

Ukryta Zawartość

Zgłoś aukcję do allegro i podaj numer swojej to ją zamkną, zamiast tu na forum ;-) ubij temat u źródła.

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

-Pawel- odbierze PW, tej aukcji o której piszesz, już nie widać. A znajomy kupił inne słuchawki na innej aukcji i też wygląda jakby zdjęcia były zajumane. Na priva podałem Ci namiary, jeśli możesz to porównaj sprzedających. A nie chcę póki co publicznie na nikogo kalumni rzucać. Ale wygląda mi to niestety na podobny numer...

Aukcja usunięta.

Mi kiedyś opis zajumał gostek (zresztą chyba niezły, bo już pod paroma aukcjami go widziałem,różnych użytkowników)..

Jak napisałem do gostka groźny mail, to opis usunął i napisał iż opisu nie ma, bo użytkownik taki, a taki nie pozwolił mu skopiować, taki bzydal.

Spadłem z krzesła ze śmiechu....

W takich wypadkach warto wysunąć wobec złodziejaszka żądania finansowe - działa......

Jesteście wszyscy tacy pewni genialności swoich opisów aukcji, że tak pilnujecie swoich "copyright" :-))))) ?

Mój opis ktoś kiedyś też skopiował i wielkie mi rzeczy......nie spinajcie tak posladów, raczej cieszcie się, że ktoś uznał Wasz opis za fajny.

Co ? Straty finansowe ponieśliście ? Czy moralne :-) ?

Smuga cienia spowija..;-)

Jesteście wszyscy tacy pewni genialności swoich opisów aukcji, że tak pilnujecie swoich "copyright" :-))))) ?

Mój opis ktoś kiedyś też skopiował i wielkie mi rzeczy......nie spinajcie tak posladów, raczej cieszcie się, że ktoś uznał Wasz opis za fajny.

Strat finansowych - chyba nie.

Ale, gdy sobie przypomnę ( kiedyś coś tam z - Niusią ) - sprzedawałem...

Nie zapomnę.

Ona - zapierd...a z aparatem. Zdjęcia - zewsząd, z każdej strony płyty i okładki...

Ja, w innym pokoju - słucham usilnie, aby kupującego nie oszukać ani na mgnienie...

Potem - pakowanie, rejs na Pocztę, niepokój, czy doszło.......

To już wolę ofiarować - gratis.

Tutaj nie chodzi o opis i zdjęcia, a o fakt, że fizycznie tych słuchawek sprzedający nie posiada. Dwie osoby już straciły kasę w ten sam sposób (Stax i Grado RS1), przynajmniej o tych przypadkach czytałem. Aukcje były przeprowadzane z różnych kont. Oczywiście można uznać, że "zdarza się" i pozwalać złodziejom działać dalej nie nagłaśniając tego w żaden sposób, aby nie płoszyć "klientów".

Co do samych zdjęć. Załóżmy, że kupowałbyś np samochód. Wstępnie oglądasz na aukcji fotki, następnie wybierasz się 200km na oględziny, a tu okazuje się, że bryka zupełnie inna: lakier podrapany, dziura w szybie, tapicerka do wymiany, a sprzedający tłumaczyłby się, że wykorzystał zdjęcia, które znalazł na innej aukcji. Byłoby to uczciwe?

Dziś zdjęcia, opis, jutro..... no właśnie, co jutro ????

A później larum, że ludzie takie, a nie inne..........

Tak się po prostu nie robi i już, a chowanie głowy w piasek to przyzwolenie na rożne wałki....

Bym zapomniał, aukcja jest usunięta, a konto użytkownika zablokowane więc gdyby ktoś nie orientował się w temacie to nie chodziło tutaj o słuchawki warte 100-200zł. Staxy poszły za prawie 2k (kasa przelana wczoraj), RS1 podobnie (pieniądze przepadły również), PS1000 z tego tematu stały ok 1300zł w momencie zgłoszenia, a jeszcze 12 dni pozostało do końca. Zostali oszukani nasi koledzy z sąsiednich for, możliwe, ze natną się kolejni. Zastanawiam się czy to nie jakaś nowa wersja "nigeryjczyka". Konta allegro wydają się być do tego celu przejmowane/skradzione.

Tutaj nie chodzi o opis i zdjęcia, a o fakt, że fizycznie tych słuchawek sprzedający nie posiada. Dwie osoby już straciły kasę w ten sam sposób (Stax i Grado RS1), przynajmniej o tych przypadkach czytałem. Aukcje były przeprowadzane z różnych kont. Oczywiście można uznać, że "zdarza się" i pozwalać złodziejom działać dalej nie nagłaśniając tego w żaden sposób, aby nie płoszyć "klientów".

Co do samych zdjęć. Załóżmy, że kupowałbyś np samochód. Wstępnie oglądasz na aukcji fotki, następnie wybierasz się 200km na oględziny, a tu okazuje się, że bryka zupełnie inna: lakier podrapany, dziura w szybie, tapicerka do wymiany, a sprzedający tłumaczyłby się, że wykorzystał zdjęcia, które znalazł na innej aukcji. Byłoby to uczciwe?

Zdjęcia ok, uważam to za ściemę, ja miałem na myśli opis w treści aukcji :-)

Smuga cienia spowija..;-)

Konta allegro wydają się być do tego celu przejmowane/skradzione.

A jak anonimowo odebrać taki przelew??? Tak pytam bo może też bym sobie wreszcie dorobił w tym kraju oszustów a nie jak cienki leszczu.

no dobra, ale słup przecież musi tę kasę przekazać dalej? Więc skąd takiego słupa weźmie? Pieniądz idzie przez konto bankowe. Bez sfałszowanego DO nie założy konta w banku. Założy konto on-line ale jeśli na skradziony DO to tez wykryją przy wyrabianiu karty bankomatowej. Musiałby podebrać dane z dowodu osobistego bez wiedzy posiadacza.

Mało to jest żulików co za pół basa własną matkę by sprzedało a co dopiero dane osobowe?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Facet kiedyś skopiowal mój wpis i moje zdjęcia.Nie miałem znaku wodnego na zdjeciui i ztego powodu pracownik allegro unieważnił moją reklamację.

Rozmawiajac o tym z moim kumplem który jest fotografem powiedział mi ze kazde zdjecie podlega ochronie bez względu na to czy jest ten znak wodny czy nie.Wspomoinal cos jeszcze o danych które sa zawarte w pliku tego zdjęcia ,chodzilo chyba o to np. kiedy to zdjecie zostało wykonane jakim aparatem i z jakimi ustawieniami.

Facet kiedyś skopiowal mój wpis i moje zdjęcia.Nie miałem znaku wodnego na zdjeciui i ztego powodu pracownik allegro unieważnił moją reklamację.

Rozmawiajac o tym z moim kumplem który jest fotografem powiedział mi ze kazde zdjecie podlega ochronie bez względu na to czy jest ten znak wodny czy nie.Wspomoinal cos jeszcze o danych które sa zawarte w pliku tego zdjęcia ,chodzilo chyba o to np. kiedy to zdjecie zostało wykonane jakim aparatem i z jakimi ustawieniami.

Dokładnie, dane są zapisane w pliku exif, co prawda i to można oszukać.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Najprosciej jest powiedziec obsludze allegro, ze jest sie w stanie podeslac zdjecia w oryginalnej rozdzielczosci, czego ew. zlodziej zdjec nie jest w stanie zrobic. Innym sposobem jest dorobienie zdjec samego otoczenia, w ktorym sie dany obiekt fotografowalo - zlodziej aukcyjny w Twoim domu takich zdjec nie dorobi.

EXIFy to zaden dowod (mozna te dane edytowac, mozna plik przepisac bez EXIF), lepszy juz to kto pierwszy aukcje z danym zdjeciem wystawil.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Dokładnie, dane są zapisane w pliku exif, co prawda i to można oszukać.

W 10 sekund:

Wystarczy zrobić "print-screena" wkleić do "painta" i zapisać jako nowy Jpeg.

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Gość chml

(Konto usunięte)

No proszę. A wpisy doradzające jak postawić słupa i jak odebrać kasę anonimowo z konta , to znikły gdzieś?

Znikły. W sumie chyba dobrze, że znikły. Ja nie mam pretensji. Jak ktoś łebski to sobie sposób wytropi w the onion router.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.