Skocz do zawartości
IGNORED

Czego sluchamy : winyl, cd , pliki pcm , dsd i dlaczego?

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko zalezy co dla kogo stanowi marginalny, dla jednego ta marginalosc jest czyms wartym doplaty, dla drugiego juz nie, mialem kiedys do czynienia z brickasti design dack vs Nad51, brickasti byl oczywiscie lepszy, ale b. niewiele(bez wchodzenia w szczegoly) Mysle ze na pewnym poziome sa to preferencje, generalnie pliki graja jakos cieniej, mniej wypelnionym dzwiekiem, ale b szczegolowo, kto co lubi

Co moze byc wyraznie lepsze od 2 ww i dlaczego, w jakim aspekcie?

pyt. do k. slya

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Skad wiesz w takim razie, ze hires i dsd nie brzmia lepiej, skoro sluchasz tylko redbooka ?

Oprócz słuchania na wystawach,tak jak Ty,mam także możliwości słuchania wielu różnych zestawów z wysokiej półki,wśród swoich znajomych.

Są wśród nich zarówno CDeki jak i pliki.

Słyszę więc co w trawie piszczy,a raczej co nie piszczy :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Gość

(Konto usunięte)

Teraz ja:

CD nie są absolutnie gorsze niż pliki

Teraz Ty :)

Sprawdźmy na co oddałby swój głos,redaktor Pacuła,gdyby oczywiście mógł ;)

Cytuję:

"Jakość dźwięku z płyty CD jest – moim zdaniem – lepsza niż te sam materiał grany z odtwarzacza plików, niezależnie od rozdzielczości pliku."

Stefku...u mnie pliki, cd, vinyl rip, pliki hires są równe...nagrania dzielę na takie, które "u mnie" brzmią bardzo dobrze, dobrze lub źle...nie oceniam także realizacji, te dzielę na takie, które zgrywają się "z moim" systemem lub nie...u kogoś innego ta sama realizacja może brzmieć zupełnie inaczej...

Pozdrawiam

W tym wątku zapomina się o zasadniczej kwestii. Te rankingi nie są obiektywne. Nie uwzględniają preferencji ekonomicznych. Wiele osób przeszło na pliki nie dlatego, że jest lepiej czy wygodniej ale dlatego że jest taniej bo z plikami to wiadomo jak jest.

Ten ranking jest zabawa, ale lepiej odzwierciedla stan na AS niz potoczne wyobrazenia po lekturze watkow.

Oczywiscie , ze wybory wszystkich z nas zdeterminowane sa finansowo.

Sprzet z utlra hiendu maja w zwiazku z tym nieliczni i trudno ich opinie traktowac jako reprezentatywne.

Widac wyraznie, ze wsrod audiofili cd trzyma sie calkiem dobrze, okolo polowy uzytkownikow bioracych udzial w zabawie slucha glownie z cd, ale czesto na drugim miejscu sa pliki u nich. Ok 1/3 slucha glownie z plikow , ale czesto tez z winyla i cd.

Ok 15 % slucha glownie z winyla .Radio i tasma sa marginalne.

To chyba ciekawe konstatacje. Na tle rynku masowego cd trzyma sie duzo mocniej .

Ciekawe , jak to bedzie za pare lat.

Oprócz słuchania na wystawach,tak jak Ty,mam także możliwości słuchania wielu różnych zestawów z wysokiej półki,wśród swoich znajomych.

Są wśród nich zarówno CDeki jak i pliki.

Słyszę więc co w trawie piszczy,a raczej co nie piszczy :)

No wiec sposoby oceny sa podobne, tylko wnioski rozne :)

Konto w trakcie usuwania

Zaden z tych playerow nie zachecil mnie do odsluchu w domu

Żaden tor plikowy nie zmusił mnie do zmiany priorytetów.

A mogę kupić zestaw,który mnie powali brzmieniem,ale jak do tej pory takiego nie usłyszałem :)

Marslo, miałem LaFontaine i miałem ARC DAC Ref.8 i znam poziom ich gry. To dobry poziom ale można wyraźnie lepiej.

Tak , wiem , hires i dsd brzmia wyraznie lepiej, najlepsze winyle rowniez :)

Konto w trakcie usuwania

Ten ranking jest zabawa

Niestety jak widać,ta zabawa zaczyna się zmieniać w ostrzejszą dyskusję,więc lepiej pozostańmy przy rankingu,bez offtopów :)

A mogę kupić zestaw,który mnie powali brzmieniem,ale jak do tej pory takiego nie usłyszałem :)

No to Ci gratuluje zadowolenia. Ja ostatnio nie mam juz ochoty na mieszanie klockami, bo osiagnalem zadowolenie z dzwieku, ktory mam.

Liczy sie bowiem caly system, dla mnie rowniez jego wyglad i otoczenie.

Konto w trakcie usuwania

Stefku.

To była tylko gra słów,bez złośliwości,by pokazać,że argumenty można dowolnie obracać w obie strony :)

ostatnio nie mam juz ochoty na mieszanie klockami

Bo to jest cholernie męczące,wtedy człowiek nie słucha muzyki,tylko dźwięków.

Całe szczęście Reimyo wyleczyło mnie z tego ;)

i jeszcze do tego uzaleznia, a im masz wiecej kasy tym bardziej mozesz sie uzaleznic

przyklady jak na dloni:)

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

MarkN , koledzy biegli w jazzie - poleccie prosze muze w takich klimatach , jak Trouble in Mind.

Zadaj to pytanie,gdzieś indziej,bo takich klimatów,można podać dziesiątki,jeśli nie setki,dlatego nie ma co się tu rozpisywać :)

Gość

(Konto usunięte)

Liczy sie bowiem caly system

I to jest całe sedno...w tej zakładce nikt nie wierzy w tanie systemy...dlaczego?...bo nie słyszeli dobrze zestawionego...a w drugą stronę my " biedota" słyszeliśmy te drogie i bardzo drogie...

To była tylko gra słów,bez złośliwości,by pokazać,że argumenty można dowolnie obracać w obie strony  :)

No i tak tego nie odebrałem :-)

.w tej zakładce nikt nie wierzy w tanie systemy

Nie mogę się zgodzić.

Ręka w górę,kto tutaj nie zaczynał od niskiego pułapu,tylko od razu był w hi endzie :)

Ten ranking ma sens jak jeszcze dodatkowo określimy próg cenowy.

1. Zestaw do 20.000

2. Zestaw do 50.000

3. Zestaw do 100.000

4. Zestaw powyżej 100.000

Jak napisał Sly kasa jest bardzo istotna. Moim zdaniem odtwarzacze plików pokonają w ostateczności CD. I nie piszę tu o plikach DSD, Hi-res itd. Mają pokonać CD na poziome próbkowania CD. Bo na zdrowy rozum cóż takiego skrywa ten poliwęglanowy krążek oprócz zapisu cyfrowego. Teraz firmy fonograficzne łupią naiwniaków wciskają zwolennikom plików te swoje DSD zaś zwolennikom CD kolejne wersje SHM HQ -wie. Pragnę przypomnieć jeszcze nie tak dawno plazma kosztowała 60.000 zł i była totalnym badziewiem, ale chętnych na zakup nie brakowało. Dobrze zrealizowana płyta gra już bardzo dobrze na pierwszym wydaniu i nie jest to zależne od nośnika tylko od realizatora.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Moim zdaniem odtwarzacze plików pokonają w ostateczności CD

Być może,tylko kiedy?

Oczywiście mówimy,wśród naszej garstki "ludzi słuchających inaczej",czyli dla których istotna jest jakość brzmienia.

Czy jednak posiadanie fizycznego nośnika nie będzie silniejsze,można to porównać do czytania książek z papieru,ostatnio w TV był film z Denzelem Washingtonem "Księga Ocalenia",oczywiście to była biblia,ale czy kiedyś nie będziemy tęsknić ;)

Jeszcze jeden cytat w sprawie CD:

"Płyta CD miała 30 lat na to, żeby dotrzeć do miejsca, w którym jesteśmy, podczas kiedy pliki wysokiej rozdzielczości dostępne ogółowi to historia ostatnich paru lat. Wciąż mnóstwo pracy jest też przed konstruktorami odtwarzaczy plików, dotyczy to także oprogramowania komputerów. Zmiany w tej dziedzinie są błyskawiczne i to, co było dobre wczoraj, dzisiaj – niekoniecznie. Mimo to wciąż są jednak z tyłu. W płycie CD, byle dobrze przygotowanej, jest coś, co sprawia, że słucham muzyki całym sobą; przy plikach – szukam aspektów pozamuzycznych. Ważne jest także to, że kupując plik nie zostajemy jego właścicielami – mówi się wówczas o „czasowym posiadaniu” lub „wypożyczeniu”. Właścicielem zawartości muzycznej wciąż jest wytwórnia. Plików nie można sprzedawać, ani się nimi wymieniać. Z płytą CD możemy zrobić, co nam się podoba."

Wojciech Pacuła

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wężykiem Jasiu ,wężykiem ... ;)

Panowie,

Wszyscy na forum juz znaja Wasze preferencje od dawna, w tym watku kazdy glos ma byc rowno wazny , a Wy prowadzicie znowu swoja krucjate " tylko cd ".

Tak sie porobilo w naszej zakladce, ze jak tylko ktos odwazy sie cos dobrego napisac o plikach, wywoluje natychmiastowa reakcje niektorych uzytkownikow z pozycji " za malo pieniedzy wydales" albo " za male masz doswiadczenie ".

Napisac o swoich preferencjach - tak, przekonywac o slusznosci swoich wyborow prosze w innych watkach.

Konto w trakcie usuwania

Pliki przegrywają bo "starsi Panowie się ich boją"...nie są absolutnie gorsze od cd...tak jak napisał Dekoracja...wszystko zależy od mastering/realizacja

Starsi Panowie.... hmm to znaczy po 30-ce, 40-ce, 50-ce,60-ce, 70-ce........ :)

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

Pozwole sobie po tych kilku dniach na autorski komentarz pod adresem osob, ktore uwazaja, ze pliki odstaja jakosciowo od cd , ze jest to glownie kwestia jakosci zastososowanych elementow w torze .

No właśnie.

Możemy to odwrócić w druga stronę.

Wy prowadzicie znowu swoja krucjate " tylko cd ".

Tak sie porobilo w naszej zakladce, ze jak tylko ktos odwazy sie cos dobrego napisac o plikach, wywoluje natychmiastowa reakcje niektorych uzytkownikow z pozycji " za malo pieniedzy wydales" albo " za male masz doswiadczenie ".

Bo w nas polaczkach szaraczkach dominuje ocena , a nie akceptacja

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

To byl komentarz odautorski, mysle , ze nie naruszylem ta stonowana wypowiedzia zadnych standardow obiektywnosci.

Autorowi watku przysluguje jak sadze prawo do ukierunkowania dyskusji i wyrazenia swojego zdania, jednak bez natarczywosci.

Byla to jedna wypowiedz na 236 w tym watku, nie kryje swoich preferncji, ale nie zamierzam nikogo nawracac .

Proponuje Stefku, abys zalozyl watek o wyzszosci cd na plikami , tam nikt o Twoje wypowiedzi nie bedzie mial pretensji , a Jarek bedzie glownym rozgrywajacym.

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

ak sie porobilo w naszej zakladce, ze jak tylko ktos odwazy sie cos dobrego napisac o plikach, wywoluje natychmiastowa reakcje niektorych uzytkownikow z pozycji " za malo pieniedzy wydales" albo " za male masz doswiadczenie ".

Mariusz nie o to przecież chodzi.

Chodzi o to ,że nikt inny jak Ty twierdzi ,że zintegrowany odtwarzacz CD to szczyt możliwości dźwiękowych oferowanych na płycie 44.1/16.

Czy uważasz ,że osoby , które napisały Tobie ,że tak nie jest chcą coś Tobie udowodnić?

Przecież wszyscy oni słuchali najlepszych transportów plikowych i każdy z nich mógłby taki transport nabyć.

Skoro tego nie zrobili porównując te transporty do najlepszych transportów CD to chyba musi być coś na rzeczy?

Tym bardziej ,że Ty przecież nigdy takiego transportu CD "łeb w łeb" z transportem plikowym w domu nie porównywałeś.

Nie chodzi o to ,że pliki nie mogą dobrze grać . Mogą . Ale najlepsze transporty CD mogą jeszcze lepiej. I taka jest obecna sytuacja w audio , co nie znaczy ,że za kilka lat może być odwrotnie.

I nie ma co się dąsać ;)

pozdr.

Gość

(Konto usunięte)

Starsi Panowie.... hmm to znaczy po 30-ce, 40-ce, 50-ce,60-ce, 70-ce........ :)

Panowie, którym nie chce się eksperymentować z nowymi technologiami...próbując wciskać wszystkim dookoła, że dobry dźwięk=pieniądze...

Nie i jeszcze raz nie...

Czy uważasz ,że osoby , które napisały Tobie ,że tak nie jest chcą coś Tobie udowodnić?

Przecież wszyscy oni słuchali najlepszych transportów plikowych i każdy z nich mógłby taki transport nabyć.

Skoro tego nie zrobili porównując te transporty do najlepszych transportów CD to chyba musi być coś na rzeczy?

Tym bardziej ,że Ty przecież nigdy takiego transportu CD "łeb w łeb" z transportem plikowym w domu nigdy nie porównywałeś.

Nie chodzi o to ,że pliki nie mogą dobrze grać . Mogą . Ale najlepsze transporty CD mogą znacznie lepiej. I taka jest obecna sytuacja w audio , co nie znaczy ,że za kilka lat może być odwrotnie.

Wężykiem, wężykiem!

Jak to się mówi ludzie głosują nogami, gdzie jest najwyższa jakość tam lokują swoje pieniądze.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Pytanie jest nie "czy dzielone zrodla graja lepiej od zintegrowanych" ( bo zapewne tak jest ) tylko "czy dzielone zrodla cd/sacd graja lepiej od dzielonego zestawu transport plikow /dac w stopniu , ktory rekompesuje brak mozlwosci grania hires i dsd oraz slaba funkcjonalnosc ".

Moim zdaniem - nie. I nie potrzebuje do tego odsluchu w domu, mam ku temu wystarczjace doswiadczenia jak chocby ponad godzinny odsluch topowego dzielonego Accu z reszta zestawu jak u mnie , jaki mial miejsce w salonie Eter Audio. Liczy sie bowiem rowniez reszta toru, ktora u mnie jest wyjatkowo transparentna.

Dzielony zestaw do grania tylko plastikowych krazkow - nie, dziekuje i prosze mnie juz nie przykonywac ,ze za malo slyszalem.

Bardzo prosze ,aby zwolennicy cd dalej nie prowokowali tych bezplodnych dyskusji, ja ani nikt inny nie wskazuje kolegom , jakie sprzety macie kupic.

Konto w trakcie usuwania

Panowie, którym nie chce się eksperymentować z nowymi technologiami...próbując wciskać wszystkim dookoła, że dobry dźwięk=pieniądze...

Nie i jeszcze raz nie...

Każdy z nas zaczynał od niskiego poziomu i przez lata miał wiele systemów, lepszych, gorszych, coraz lepszych. Wiemy doskonale jak grają budżetowe systemy i jak grają dobre systemy. Twoje twierdzenie, że nie znamy tanich a dobrych systemów to bzdura. Natomiast ciekawi mnie gdzie ty słuchałeś tych wybitych systemów? Bo na Audio Show to się nie liczy.

A co do kasy, to niestety jesteś w błędzie. Prawdą jest, że nie trzeba zaraz wywalić milion za system, żeby mieć wybitny dźwięk ale tanio się nie da.

Przykład choćby z wczoraj. Wjechały do mnie nowe monobloki polskiego Amplifona. Faktycznie wybitna lampa. Ale nie jest już tania. Nie da się tego zrobić tanio. Nie tylko drogie podzespoły ale też czas wykonania jednej pary to 2 miesiące. Do tego kilka lat prac projektowych i tysiące godzin prób. I cena? ponad 40000...euro. Owszem, grają lepiej niż inne droższe, ale trudno też powiedzieć, że jest tanio.

To byl komentarz odautorski, mysle , ze nie naruszylem ta stonowana wypowiedzia zadnych standardow obiektywnosci.

Moim zdaniem zarzuciłeś "przeciwnikom" plików,że jeszcze nie słyszeli dobrego systemu opartego na plikach.

Ja natomiast odpowiedziałem,że można to samo powiedzieć w druga stronę.

Autorowi watku przysluguje jak sadze prawo do ukierunkowania dyskusji

To miał być ranking,a nie dyskusja.

Tylko zaskoczyło Cię to zestawienie,gdy okazało się,że nie jest tak źle z płytami CD,albo,że nie jest tak super z plikami,jak to się niektórym wydaje.

Proponuje Stefku, abys zalozyl watek o wyzszosci cd na plikami ,

Jak będę chciał to założę,tylko po co?

Ja nie potrzebuję nikomu nic udowadniać.

P.S.

Jako,że postaram się już w tym wątku więcej nie przeszkadzać,to tylko proszę dajcie znać jak już te pliki ostatecznie wyprą płyty CD,żebym po prostu czegoś nie przegapił :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.