Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie głośników i wzmacniacza do komputera, proszę o pomoc.

Wojciech Machoń

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pracuje jako wychowawca na świetlicy środowiskowej. Całkiem niedawno odnalazłem tam podobno działające kolumny i wzmacniacz, chciałbym je połączyć ze świetlicowym komputerem. Owy wzmacniacz jest dość wypasiony jak na moje laickie oko, wiec szczerze powiem- nie wiem gdzie podłączyć we wzmacniaczu te kolumny. I pytanie osobne, jaki potrzebuję kabel do podłączenia wzmacniacza do PC? Wiem ,ze z jednej strony mini-jack, a z drugiej? I gdzie go podpiąć we wzmacniaczu? W załączniku wszystkie potrzebne zdjęcia żeby zorientować się 'co i jak'. Z gory dziękuje za pomoc. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-58004-0-45662000-1423224571_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aby szkody nie narobić napisz jeszcze dokładnie jakie kolumny tam masz ( model , zdjęcie ).

Jaki to komputer ?

Masz jakiś budżet aby to zaadaptować ?

Do jakich celów ma to służyć ?

Kolumny Stereo podłącz do gniazd w części Speakers -> Front A -> R prawe L lewe. kropka

Kabel do podłączenia komputera ze wzmakiem powinien mieć mini jacka stereo z jednej strony i dwa wtyki RCA typu Male z drugiej strony. Podłączyłbym to we wzmacniaczu do gniazd CD, AUX, LINE lub każdych innych oprócz PHONO !!! . Przy zakupie tego kabla gorąco polecam kable lepsze niż najtańsze (mam akurat niedrogie ale porządne Procab) gdyż licha jakość ekranowania zagwarantuje nam bogactwo szumów i innych zakłóceń.

Na wstępie, serdecznie dziękuje za informacje odnośnie tego gdzie się podpiąć i jaki kabel kupić.:)

A odpowiadając na pytania.

W załączniku zdjęcie ze specyfikacją "kolumn".

Sprzęt będzie podpięty do zwykłego komputera na Core2duo, zintegrowanej karcie dźwiękowej i Ubuntu.

Służyć ma do odtwarzania filmów na DVD i muzyki w formacie nie lepszym niż mp3.

Czy mamy hajs na zainwestowane? Szczerze to wyżej wspomniany kabel będzie juz wystarczającą inwestycją, nie cierpimy na nadmiar gotówki na "sprzęt elektroniczny". ;) Wzmacniacza i kolumn nie możemy niestety sprzedać, wiec aby tyle dobrze, że stanie się jakkolwiek użyteczny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolega jaca_re wszystko dokladnie opisal, tylko nalezy pamietac ze przy podlaczaniu kolumn do wzmacniecza nalezy podlaczyc czerwone wejscia w kolumnach z czerwonymi we wzmacniaczu, a czarne z czarnymi. Bedziesz do tego potrzebowal kabla glosnikowego.

Powodzenia.

Jeśli nie masz kabla głośnikowego to idź do sklepu elektroniczego to ci taki sprzedadzą. Powinien kosztować gdzieś 3zł/m.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Jaca słusznie prawi, jeśli idzie o typ kabla.

Choć niesłusznie się podnieca, mówiąc o modelu i firmie;), bo to nie temat o drutach.

Kup - najtańszy.

Zadziała na pewno!

Ps - szacunek, Wojtku.

No pewnie, że zadziała - nie przeczę. Ja jednak uważam, że najtańszy czyli taki 3-7 zł w tym zastosowaniu jest złym wyborem. Dokładnie taki kabel 'dzięki' kiepskiemu ekranowi, słabym wtyczkom i generalnie niskiej jakości spowodował u mnie konieczność zakupu kabla lepszego, z technicznego punktu widzenia, dzięki czemu dźwięk jest teraz czysty i nie zdegradowany przez zakłócenia. Poleciłem firmę której produkty akurat mam właśnie dlatego, że nie lubię przepłacać za proste rzeczy. Zdecydowana większość kabli za 15-30 będzie lepsza od tych najtańszych. Jeśli Wojtek będzie potrzebował kabla dłuższego niż 2,0 m to taki taniusi przysporzy tylko kłopotów szczególnie wtedy gdy będzie często wypinany.

Jestem ostatnią osobą, która by się podniecała kablami i pierwszą, która by zalecała wstrzemięźliwość w wydawaniu kasy na ten element toru. Sam sobie robię interkonekty.

Kolumny Stereo podłącz do gniazd w części Speakers -> Front A -> R prawe L lewe. kropka

Kabel do podłączenia komputera ze wzmakiem powinien mieć mini jacka stereo z jednej strony i dwa wtyki RCA typu Male z drugiej strony. Podłączyłbym to we wzmacniaczu do gniazd CD, AUX, LINE lub każdych innych oprócz PHONO !!! . Przy zakupie tego kabla gorąco polecam kable lepsze niż najtańsze (mam akurat niedrogie ale porządne Procab) gdyż licha jakość ekranowania zagwarantuje nam bogactwo szumów i innych zakłóceń.

Tutaj piszesz, ze masz kable Procab

No pewnie, że zadziała - nie przeczę. Ja jednak uważam, że najtańszy czyli taki 3-7 zł w tym zastosowaniu jest złym wyborem. Dokładnie taki kabel 'dzięki' kiepskiemu ekranowi, słabym wtyczkom i generalnie niskiej jakości spowodował u mnie konieczność zakupu kabla lepszego, z technicznego punktu widzenia, dzięki czemu dźwięk jest teraz czysty i nie zdegradowany przez zakłócenia. Poleciłem firmę której produkty akurat mam właśnie dlatego, że nie lubię przepłacać za proste rzeczy. Zdecydowana większość kabli za 15-30 będzie lepsza od tych najtańszych. Jeśli Wojtek będzie potrzebował kabla dłuższego niż 2,0 m to taki taniusi przysporzy tylko kłopotów szczególnie wtedy gdy będzie często wypinany.

Jestem ostatnią osobą, która by się podniecała kablami i pierwszą, która by zalecała wstrzemięźliwość w wydawaniu kasy na ten element toru. Sam sobie robię interkonekty.

A tutaj, ze sam je robisz.

To o co chodzi?

Tutaj piszesz, ze masz kable Procab

A tutaj, ze sam je robisz.

To o co chodzi?

Proste. DIY nie wyklucza tego, że czasami coś kupujemy, prawda :) ? Mam zarówno kupione interconecty tej firmy po czym, zadowolony z ich jakości w popularnych zastosowaniach, kupiłem z metra różnych przewodów sygnałowych ( przeważnie mikrofonowych) tej firmy i innych, garść przyzwoitych metalowych wtyczek RCA i zacząłem robić sobie i kolegom kabelki kierunkowe ( nie 'w sensie audiofilskim' tylko elektrycznym czyli z ekranem podpiętym tylko z jednej strony).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.