Skocz do zawartości
IGNORED

LM4562 Zakłócenia.

SyrenaAudio

Rekomendowane odpowiedzi

Układ LM4562NA bardzo mi pasuje w tym przypadku pod kątem brzmienia lecz jest podatny na zakłócenia wszelkiej maści.

Do tego stopnia że słychać w nim telefon leżący 3metry od zamkniętego wzmacniacz.

Mam 4 kości i wszystkie są podobne. Wymieniam na inne np. 4558d,2134pa,2604ap,5532d i ten objaw nie występuje.

Ktoś miał podobny przypadek?

https://www.audiostereo.pl/topic/118321-lm4562-zak%C5%82%C3%B3cenia/

Możesz dać jakieś bezindukcyjne kondensatory wprost na nóżki zasilania i dodatkowo jeden pomiędzy +/-. Np takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

masz schemat układu?

Ukryta Zawartość

Stosuję LM4562 i nie mam takich objawów.

LM ma sporo szersze pasmo niż te którymi je zastępowałeś. Przypuszczam, że problem jest poza LM, czyli w układzie tak jak sugeruje adik.

Pioneer a6j. Dałem aluminiowy ekran jako radiator i na razie jest ok. Tylko czy te słyszalne zakłócenia są jedynymi jakie się pojawiają. Posłuchamy obaczymy.

Jak nie to dam JRC 4558D ten też się ładnie zgrał. Ma co prawda więcej dołu ale i więcej głębi, muzykalności choć nie wszędzie pasuje.

• 2 tygodnie później...

Możesz dać jakieś bezindukcyjne kondensatory wprost na nóżki zasilania i dodatkowo jeden pomiędzy +/-. Np takie:

Ukryta Zawartość

masz schemat układu?

Rozumiem że to kondensator ferroelektryczny ?? Zatem czy można jako zamiennik zastosować jakiś kond SMD ??

Ukryta Zawartość

Kacapia WON za Don !!!!

Rozumiem że to kondensator ferroelektryczny ?? Zatem czy można jako zamiennik zastosować jakiś kond SMD ??

Tak z ciekawości i życzliwie - czy Kolega nie myli pojęć?

W zasadzie wszystkie ceramiczne kondensatory blokujące są ferroelektryczne, a zwłaszcza SMD, ze względu na objętość.

Jestem Europejczykiem.

Co gorsze zakłócenia występują nawet po całkowitym wyciszeniu wzmacniacza.

Condy na zasilaniu nie pomagają. Układ 4558 też przejawia podobne zachowania.

Zarówno Pioneer A6J oraz A400X reagują podobnie na te kostki i nie ma tu znaczenia czy jest to dip8 czy so8.

musisz chyba miec cod nie tak z ukladem elektronicznym bo to dziwne zachowanie

Przypuszczam, że problem jest poza LM, czyli w układzie

Czy Panowie czytają watek czy wala z grubej rury oklepane, przeczytane na elektrodzie czy bog wwie gdzie banały?

Wyraznie autor pisał:

. Wymieniam na inne np. 4558d,2134pa,2604ap,5532d i ten objaw nie występuje.

Nalezy wymienic wadliwy OPAMP lub wsadzic oryginal zamiast chinczyka

Nalezy wymienic wadliwy OPAMP lub wsadzic oryginal zamiast chinczyka

Nie sądzę aby autor posiadał podróby, normalna cena to 3 EUR, wiec nie widzę sensu w kupowaniu od Chińczyków.

A uwagi odnośnie aplikacji są z własnych doświadczeń, więc daruj sobie głupie komentarze.

Nie sądzę aby autor posiadał podróby, normalna cena to 3 EUR, wiec nie widzę sensu w kupowaniu od Chińczy ów.

A uwagi odnośnie aplikacji są z własnych doświadczeń, więc daruj sobie głupie komentarze.

Tak wygląda oryginał. Słabo czytelne napisy i charakterystyczne wgłębienie. Sorry ale lepszego zdjęcia moim aparatem nie zrobię.

Ja nie miałem z nimi nigdy kłopotu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak wygląda oryginał. Słabo czytelne napisy i charakterystyczne wgłębienie. Sorry ale lepszego zdjęcia moim aparatem nie zrobię.

Ja nie miałem z nimi nigdy kłopotu.

Jak dotąd używałem jedynie w SOIG8 i też nie miałem problemów. Dlateo sądzę, że problem nie leży po stronie kostki, a jej aplikacji, otoczenia

Kostek mam kilka, nowe i wyluty. Wszystkie mają te same objawy a szkoda bo miałem ambitne plany co do tego układu. Specjalnie kupiłem też Pioneera pd10 by go trochę wypatroszyć a tu lipa. Układ JRC 4558D też tak ma choć juz dużo ciszej.

Ukryta Zawartość

masz schemat układu?

Można też wrzucić równolegle do rezystora sprzężenia między wyjściem i wejściem kondensator do kilkuset piko.

Ukryta Zawartość

A myślisz, że Twój texas jest robiony w Texasie?

Na pewno nie w Texasie. Mam np. trochę TL071 jeszcze z lat 80-tych i tam na obudowie pisze, że jest wyprodukowany w Portugalii. Co innego filia firmy TI a co innego bezczelna podróba z Chin.

A myślisz, że Twój texas jest robiony w Texasie?

Najprawdopodobniej na Filipinach, czyli Chiny nie Chiny.

Ale chodzi o to ze chinole podrabiaja chinoli...

a ich z kolei kolejni hindusi i inni afrykańcy

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.