Skocz do zawartości
IGNORED

mit oracle Z cord III

mateuszek

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie, chlopaki cos lenia maja.

Jarek ciagle pije, wiec chba Sylwek do Gdanska bedzie musial jechac;) Ale niedlugo bedzie pogoda na Harleya

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Mimo ze ogarnia mnie smiech jak słyszę słowo lampa doceniam to co robi Amplifon. Ale opowieści jak to nic z integra i monoblokami Amplifona nie ma szans jest po prostu żałosne.

Zresztą to samo jest z gramofonami. U dwóch najbardziej doświadczonych dystrybutorów gramofonow chciałem kiedyś kupic wypasiony gramofon i w obu przypadkach gramiaki graly gorzej od CD!!!

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Z gramofonami to mam takie samo zdanie. Nie mogę pojąć zachwytu niektórych osób nad tą przestarzałą technologią z XIX wielu, odtwarzania muzyki przez drgający rylec w plastikowym rowku. Do tego te bezsensowne rytuały, mycie płyt, prostowanie, szukanie po komisach-śmietnikach trzeszczących używek w cuchnących grzybem zakurzonych okładkach, słuchanie ciagle tych samych staroci bo wybór nowości na vinylach jest prawie zerowy, udawanie że trzasków nie ma choć są i dorabianie do tego wszystkiego ideologii analogu i różnych dyrdymałów. Za cholerę tego nie pojmuję i dziwię się, że ludzie ładują się w coś takiego. Za darmo bym tego nie wziął mimo, że niektóre gramofony fajnie wyglądają i są wypasione tylko co z tego skoro same płyty to szajs. Mógłbym kupić w zasadzie dowolny gramofon ale nie chcę tego widzieć... :-)

Mimo ze ogarnia mnie smiech jak słyszę słowo lampa doceniam to co robi Amplifon. Ale opowieści jak to nic z integra i monoblokami Amplifona nie ma szans jest po prostu żałosne.

Zresztą to samo jest z gramofonami. U dwóch najbardziej doświadczonych dystrybutorów gramofonow chciałem kiedyś kupic wypasiony gramofon i w obu przypadkach gramiaki graly gorzej od CD!!!

Z lampowych sprzętów nic nie ma szans. A jakie ty znasz sprzęty lampowe, że kwestionujesz moją ocenę?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Z gramofonami to mam takie samo zdanie. Nie mogę pojąć zachwytu niektórych osób nad tą przestarzałą technologią z XIX wielu, odtwarzania muzyki przez drgający rylec w plastikowym rowku. Do tego te bezsensowne rytuały, mycie płyt, prostowanie, szukanie po komisach-śmietnikach trzeszczących używek w cuchnących grzybem zakurzonych okładkach, słuchanie ciagle tych samych staroci bo wybór nowości na vinylach jest prawie zerowy, udawanie że trzasków nie ma choć są i dorabianie do tego wszystkiego ideologii analogu i różnych dyrdymałów. Za cholerę tego nie pojmuję i dziwię się, że ludzie ładują się w coś takiego. Za darmo bym tego nie wziął mimo, że niektóre gramofony fajnie wyglądają i są wypasione tylko co z tego skoro same płyty to szajs. Mógłbym kupić w zasadzie dowolny gramofon ale nie chcę tego widzieć... :-)

Jakbym żył z handlu CD to pewnie podobnie bym pisał ;)

Sly co do gramofonow mam idetyczne zdanie - mógłbym kupic gramofon ale tylko jako element dekoracyjny - niektóre wygladaja przecudownie. To co napusales o gramofonach dla mnie dotyczy takze lamp. Przestarzala technolgia z XIX-XXw. Te bzdury o NOSach. To sa dopiero czary mary zabobony i stereotypy. Ja w ogóle nie mowie o porownaniu do lamp tylko do tranzystorów. Byc może wśród smiesznych lamp Amplifony to jest TOP. Ale na pewno nie w odniesieniu do tranzystorów.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Zresztą to samo dotyczy bzdur o wspaniale grających szerokopasmowych glosnikach z lat 50-80 ktore brzmia tragicznie i np obecnych szerokopasmowcach Lowhtera ktore grają koszmarnie.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

No wlasnie, chlopaki cos lenia maja.

Jarek ciagle pije, wiec chba Sylwek do Gdanska bedzie musial jechac;) Ale niedlugo bedzie pogoda na Harleya

Wojtek jeżeli zgłaszasz się na ochotnika do tachania na plecach moich końcówek ( 122 kg / 1 szt ) to możemy zrobić "starcie tytanów".

U mnie nie będzie problemu bo winda wjeżdża prosto do salonu ale u Sylwka z tego co wiem są schody jak do wieży Mordoru ...

Ja nosić takich klamotów nie mogę bo wątłego zdrowia jestem a w dodatku jak sam zauważyłeś ciągle piany chodzę ;)

Sylwek trudni się handlem CD ?

Nie wiedziałem.

A po ile za szt. i czemu tak drogo ?

Ale ja nie żyje z handlu CD, w przeciwieństwie do niektórych piewców vinyla na forum. Zajmuję się branżami zupełnie nie związanymi z audio. Poza tym jako lepszą alternatywę dla analogu uważam ogólnie cyfrę, nie tylko CD.

Zresztą to samo dotyczy bzdur o wspaniale grających szerokopasmowych glosnikach z lat 50-80 ktore brzmia tragicznie i np obecnych szerokopasmowcach Lowhtera ktore grają koszmarnie.

W wielu poglądach mamy identyczne zdanie. I lampy w większości przypadków to i dla mnie kicha jeśli nie słucha się oczami i wiarą w magiczne harmoniczne itd. Ale.....są jednak wyjątki. A powiedz mi taką rzecz. Jakie tranzystory są twoim zdaniem dobre? Co chciałbyś mieć u siebie?

Co do mnie i Jarka to na pewno posłuchamy swoich systemów ale nie zamierzamy tachać wzmacniaczy w obie strony. Jarek lubi whisky, ja nie, Jarek ma Tweetery na plus, ja na minus....ale znajdziemy wspólny język... :-)

Jarek ma Tweetery na plus, ja na minus....ale znajdziemy wspólny język... :-)

To moze chociaż same tweetery przytachajcie aż mi się nie chce wierzyć żeby na srebrnych kablach trzeba było jeszcze tweetery dawać na + a na miedzi na -

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek lubi whisky, ja nie, Jarek ma Tweetery na plus, ja na minus....ale znajdziemy wspólny język... :-)

Jasne ,że znajdziemy.

Wychylimy po szklaneczce Bebiko i posłuchamy disco polo ... ;)

W okablowaniu różni nas tylko srebro na AC u Jarka, a miedź u mnie. IC od źrodła mamy oboje Ag, a SP mamy Cu. Tylko zasilanie się różni. Ale faktem jest, że tweetery mam obie regulacje tzn poziom i narastanie na minus, a Jarek na plus.

Ale faktem jest, że tweetery mam obie regulacje tzn poziom i narastanie na minus, a Jarek na plus.

Wynika w takim razie z tego z tego ze są z innej serii produkcyjnej? ;)

Myślę, że tweetery mamy identyczne. Sekcję mid chyba też. Bas się różni. I każdy przetwornik w kolumnie ma u mnie większą pojemność komory oraz grubsze ścianki komór ale czy przy Hi i mid ma to jakiś wpływ na dźwięk to nie wiem.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wynika w takim razie z tego z tego ze są z innej serii produkcyjnej? ;)

Ja mam oba tweetery ustawione na "+" i na "0".

Ale moje kable ze srebra nie grają jak typowe kable ze srebra więc tutaj jest pies pogrzebany.

Poza tym ja mam na razie pre lampowe a Sylwek tranzystorowe i to również nie jest bez znaczenia.

Myślę, że tweetery mamy identyczne. Sekcję mid chyba też. Bas się różni.

Bas Jarek ma zamiast 15" 12" (mniejsze Focale)? Co do tweeterów każdy producent zachowuje sobie możliwośc do zmian konstrukcyjnych w trakcie produkcji i tego że są identyczne bym nie był pewien do końca! Nawet jak nr, fabryczne są bliskie.

U mnie bas jest 16+11 cali

To jest tak jak w uczciwych kolumnach powinno być! U mnie niestety 15" ciągnie do 1kHz a to totalna głupota.

co jest wg mnie dobre i co chcialbym miec ?

Top Gryphony, Vitusy, Passy, MBLe, Burmestery, d, Agostino, Tenor Audio,- wzmaki tych firm grają wybitnie. Owszem są różnice ale to wszystko najwyzsza jakosc brzmienia i wykonania. Solution tez jest genialna firma i robi świetne wzmaki ale chyba sa dla mnie zbyt neutralne.

Przesadzasz. Typowe stereotypowe podejście. Też tak myślałem.

Płyty winylowe kupuje się w stanie SS, M lub NM. Wtedy zazwyczaj nie mają żadnych wad, o których napisałeś. To bardzo kosztowne hobby.

Nt. dźwieku nie rozpoczynam dyskusji bo już miliony razy wytrzepano klawiatury na ten temat.

Winyla słucha się do końca lat 80-ych. Potem królowała już obróbka cyfrowa i tej muzy należy słuchać cyfry. Chyba, że cos pochodzi z wytwórni OBUH lub innych tego typu niszowych miejsc gdzie magrywa się z miłości do muzyki, a nie do kasy.

Winyl ma sens gdy żródłem dla niego jest taśma magnetofonowa i analogowy mastering.

Prawie wszystkie dzisiejsze winyle tłoczone są z cyfry. Mam nadzieję, że chociaż te audiofilskie wznowienia robione są z analogowej taśmy.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

To jest tak jak w uczciwych kolumnach powinno być! U mnie niestety 15" ciągnie do 1kHz a to totalna głupota.

Dlatego ja swój bas (15" papier) obciąłem na 224 Hz :). Tak, jak sie kończy umownie nazwany bas, choc niektórzy nie wiem dlaczego kończą go umownie na 300 Hz.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

W Tenorze masz lampy. To hybryda.

Gdyby je Tenor wywalil brzmienie byloby jeszcze lepsze - one w Tenorze nic nie daja w stopniu końcowym sa tranzystory. Zastosowanie lamp w Tenorze ma wyłącznie charakter marketingowy bo audiofile lubią takie bzdety jak hybryda.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Z lampowych sprzętów nic nie ma szans. A jakie ty znasz sprzęty lampowe, że kwestionujesz moją ocenę?

Ojojojoj warto było poczekać i przymknąć oko na wcześniejsze wywody żeby od Sylwestra takie pytanie usłyszeć :>)

Gdyby je Tenor wywalil brzmienie byloby jeszcze lepsze - one w Tenorze nic nie daja w stopniu końcowym sa tranzystory. Zastosowanie lamp w Tenorze ma wyłącznie charakter marketingowy bo audiofile lubią takie bzdety jak hybryda.

Czyżby kolega włożył rękę jako dziecko do radia dziadka który zapomniał założyć tylną ściankę w tym radiu ??? Lampy parzą ... :>)

Dlatego ja swój bas (15" papier) obciąłem na 224 Hz :). Tak, jak sie kończy umownie nazwany bas, choc niektórzy nie wiem dlaczego kończą go umownie na 300 Hz.

Pozdro

Umownie powinien się kończyć na 150Hz jak zaczyna się najniższy wokal męski i zapewnia to wtedy wyżej spójność wokali jak je jednym głośnikiem pociągniemy do 4kHz. Tylko kto takie dobre robi :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.