Skocz do zawartości
IGNORED

ciepłe szczegółowe kolumny

marta74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na forum, Szukam kolumn do zestawu stereo i jak na razie nikt mi nie pomógł w wyborze. Chodzi o sklepy więc szukam na forum.

Kolumny powinny mieć ciepłą barwę i powinny być szczegółowe, ponad to miękki i soczysty bas. Pomieszczenie trochę ponad 35m2. Rodzaj muzyki Reggae, PoP czasem klasyczna. Wzmacniacz jaki posiadam to Onkyo TX-8050, CD Pionner PD-30-K. Budżet jaki mam w tej chwili to max 4000zł.

W grę wchodzą tylko nowe kolumny.

Dziękuję za wszystkie sugestie.

Witam wszystkich na forum, Szukam kolumn do zestawu stereo i jak na razie nikt mi nie pomógł w wyborze. Chodzi o sklepy więc szukam na forum.

Kolumny powinny mieć ciepłą barwę i powinny być szczegółowe, ponad to miękki i soczysty bas. Pomieszczenie trochę ponad 35m2. Rodzaj muzyki Reggae, PoP czasem klasyczna. Wzmacniacz jaki posiadam to Onkyo TX-8050, CD Pionner PD-30-K. Budżet jaki mam w tej chwili to max 4000zł.

W grę wchodzą tylko nowe kolumny.

Dziękuję za wszystkie sugestie.

Miekki, soczysty bas, z definicji nie jest szczegółowy (miękkość, to w praktyce gorsza odpowiedź impulsowa, a soczysty = w pewnym stopniu podbity). Ciepła barwa, czyli "ciepłe" przedstawianie nagrań (coś jak obraz oglądany przez różowe okulary) = większa ilość zniekształceń = siłą rzeczy gorsza transparentność i trudniej usłyszeć w gąszczu zniekształceń szczegóły z nagrania.

Teraz cena ... 4000zł, za dokładne (?) kolumny, które wypełnią dźwiękiem 35m kw pomieszczenie (bo chyba nie chcesz słuchać w tym pokoju z w bliskim polu). ... no nie wiem ... ... aha ... doczytałem, że te kolumny mają być nowe ... wg. mnie, "Mission Impossible".

aha ... doczytałem, że te kolumny mają być nowe ... wg. mnie, "Mission Impossible".

Zwłaszcza jak pomyślę że w tej cenie można kupić używane Sonus Faber Toy Tower...

Masz fajny budżet, skuś się na używane kolumny, bywają też w salonach, można je odsłuchać. Dynaudio F160 Pięknie grają i bas mają zacny. Słuchałem ich z różnymi wzmacniaczami i zawsze ładnie grały. One grają dobrze nawet w większych pomieszczeniach.

Masz fajny budżet, skuś się na używane kolumny, bywają też w salonach, można je odsłuchać. Dynaudio F160 Pięknie grają i bas mają zacny. Słuchałem ich z różnymi wzmacniaczami i zawsze ładnie grały. One grają dobrze nawet w większych pomieszczeniach.

Ja tam lubię tych gabarytów monitory, do odsłuchu z małej odległości ... ale nagłośnienie 35m salonu i odsłuch z np. 3m od kolumn? ... chyba to za małe kolumny (będą mocno obciążone przy takim większym wymaganym SPL). Dodatkowo pasywne kolumny nie mają filtra subsonicznego, więc łatwiej je przeciążyć jak coś pojawi się w bardzo niskich rejestrach. Ciekawiej zapowiada się Dynaudio Focus XD ... a do takiego metrażu, to najlepiej wersja podłogowa.

Pytanie czy słuchałeś te monitory w dużym pomieszczeniu. Ja tak i zrobiły na mnie ogromne wrażenie. Małe paczki a bas jak z pdłogówek. Znam takich co nagłaśniają nimi 40m2 z Accuphase 250. Jeśli ktoś nie boi się monitorów to polecam, Na pewno trzeba posłuchać. A Focus XD .......cóż słuchałem, ale nie dla mnie takie granie, wolę tradycyjne F260.

Chętnie posłucham Audio Academy Hyperion IV i Dynaudio jeżeli mają w ofercie bo wstępnie rozglądając się w ich sklepie nie widziałam.

A co sądzicie o kolumnach Klipsch RF 52 II lub wyższy model? Podobno z Onkyo ładnie zagrają?

Zapraszam do nas serdecznie, większość propozycji, które padały powyżej jest dostępna w salonie, tak wiec można sobie spokojnie posłuchać i porównać.

Kolumny Klipsch serii Reference oraz najnowsze Reference Premiere także są w salonie, natomiast to nie jest brzmienie ciepłe, raczej szczegółowe, analityczne, dynamiczne.

Zapraszam serdecznie, zarezerwuj sobie tylko przed przyjazdem salę odsłuchową.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zapraszam do nas serdecznie, większość propozycji, które padały powyżej jest dostępna w salonie, tak wiec można sobie spokojnie posłuchać i porównać. Kolumny Klipsch serii Reference oraz najnowsze Reference Premiere także są w salonie, natomiast to nie jest brzmienie ciepłe, raczej szczegółowe, analityczne, dynamiczne. Zapraszam serdecznie, zarezerwuj sobie tylko przed przyjazdem salę odsłuchową.

A jaki zestaw byście proponowali?

Klipsch to ani ciepłe, ani szczegółowe. To jest czadowe granie.

Jak masz możliwość, spróbuj RLS Callisto. Monitorek ciepły, szczegółowy a i z basem.

A że pomieszczenia odsłuchowe są porównywalne z Twoimi warunkami, dużego błędu nie będzie.

W wolnej chwili polecam tę lekturę z HIFI i Muzyki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A w ogóle w jedzeniu miodu najlepsza jest ta chwila tuż przed...

Pełni sukcesu życzę. R.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Callisto nie będą ciepłym graniem, góra będzie zimno cykała. Natomiast proponuję coś z Ushera (akkus wypuścił kilka kolumn niedawno) albo coś z Xaviana.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

w przyszłym tygodniu odwiedzę chyba q21.

Widziałam w ich sklepie ładne kolumny Dynavoic DF8 w przyzwoitej cenie, co o tym sądzicie? Czy one zagrają przyzwoicie i ciepło, jak bas?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.