Skocz do zawartości
IGNORED

Informacja wstępna dla średnio-zaawansowanych pytających o kable

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

@Mrok masz chyba sporo racji z tą kasą . Bo jak ktoś nie słyszy to po co zakłada po raz enty ten sam temat . Chyba że dla sportu bo w tych tematach zawsze się kłócimy i coś się dzieje .

Również wesołych świąt .Po kielichu wszystko zagra tak samo :>

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Witam,

nieźle rozciągnięty wątek ;) A nadal brakuje mi to informacji.

Po pierwsze brakuje prostego uzgodnienia: ludzie słyszą brzmienie kabli. W tym wątku są deklaracje, jeszcze więcej osób po prostu głosuje portfelem. Czyli mamy do czynienia z empirycznym faktem.

Po drugie brakuje wyjaśnienia zjawiska, odpowiedzi na podstawowe pytania: dlaczego to słychać, od czego to zależy, jakie są istotne czynniki. Znajomość przyczyn daje możliwość przewidywania wyników czy projektowania sprzętu. Brak wyjaśnienia powoduje dreptanie w koło i jałowe przepychanki.

Żeby przybliżyć wyjaśnienia, proponuję prosty test odsłuchowy. Tu jest krótki filmik, na którym człowiek wypowiada kolejno dwie głoski. Proszę obejrzeć filmik, określić co się słyszy i zastanowić, "dlaczego to słychać".

A nie mozna zadac pytania od tylu? Dlaczego ci co nie slysza nie slysza? Moze to jest glowny czynnik i temat sporu?

Traktuje sie slyszacych jak dziwakow a powinno byc odwrotnie. Forum audio powinno skupiac ludzi z dobrym sluchem a przypadki nieslyszenia powinny byc marginalne

Czy kulawi zabieraja glos na forach joggingowych?

A nie mozna zadac pytania od tylu? Dlaczego ci co nie slysza nie slysza? Moze to jest glowny czynnik i temat sporu?

Traktuje sie slyszacych jak dziwakow a powinno byc odwrotnie. Forum audio powinno skupiac ludzi z dobrym sluchem a przypadki nieslyszenia powinny byc marginalne

Czy kulawi zabieraja glos na forach joggingowych?

Ja to już sam nie wiem raz nie słyszę a raz słyszę . Faktem jest też że są byli słyszący którzy mieli topowy sprzęt i po testach przestali słyszeć . Pewnie jest i na odwrót . Kabelki nie są tanie stąd bierze się spór . Racjonalizacja jest u obu stron . Ci co wydali masę kasy muszą słyszeć Ci co nie mają kasy nie słyszą brakuje w tym wszystkim wyważenia .

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ci co wydali masę kasy muszą słyszeć Ci co nie mają kasy nie słyszą brakuje w tym wszystkim wyważenia .

Moje dawniej pisane posty w temacie kabli wyjaśniały wiele , o ile ktoś potrafił je zrozumieć , tych tematów już nie ma , są w " kosmosie "

Czasy widać takie że sensu w pisaniu dobrej rady nie ma , wielu musi władować dużo kasy / stracić czas i nerwy , nim zorientuję się iż dostał potężnego przysłowiowego kopa w d..ę przez swoją nieporadność .

.

Radosnych spokojnych Świąt Wielkanocnych wszystkim życzę .

Kable - interkonekty i głośnikowe - mają wpływ na brzmienie. Kropka.

Zapomniałeś o bezpieczniku! Tam też znajdziemy drucik :))

Czyli na Audiostereo udało się zdemaskować ogólnoświatowy spisek producentów, recenzentów, użytkowników wszelkiej maści kabli, kabelków, drucików itp. Brawo!!!

Jak świat szeroki od Japonii po USA, od Szwecji po Argentynę i Australię (nie wiem jak z Afryką) w prasie niezależnej czy zależnej, na portalach internetowych, klubach recenzenci słyszą i opisują zmiany wprowadzone przez kable. Mało tego, te opisy jeżeli nie pokrywają się w pełni, to przynajmniej mają wiele cech wspólnych. Można wnioskować, że zmiany wprowadzone przez te same kable były podobne w wielu miejscach świata.

Mam rozumieć, że ci wszyscy ludzie zostali poddani zbiorowej hipnozie albo są opłacani przez producentów? Kurde strasznie intratny biznes te kable, skoro producenci (nawet ci malutcy) są w stanie opłacić taką szerzę ludzi.

Bardziej prawdopodobnym dla mnie jest to, że te zmiany to jednak niuanse. Jeden usłyszy, drugi nie zwróci na to uwagi, trzeci nie będzie miał takiego sprzętu który takie niuanse pokaże, a czwarty i tak słucha muzyki na wszelkich maściach korektorach z odtwarzaczy mp3 i co mu po kablach. I też super. Bo chodzi o to, żeby czerpać z tego przyjemność. Każdy z nas dociera do niej innymi drogami. Kłótnie raczej w tym nie pomagają.

Dla mnie temat się wyczerpał.

Pozdrawiam

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Większość ludzie reagują mniej więcej tak samo. Nie wszyscy wiedzą dlaczego. Obejrzałeś filmik z mojego wcześniejszego postu? To jest przykład, gdzie większość ludzi słyszy coś, czego nie ma w faktycznym dźwięku. Jak z kablami.

Gość

(Konto usunięte)

Bardziej prawdopodobnym dla mnie jest to, że te zmiany to jednak niuanse. Jeden usłyszy, drugi nie zwróci na to uwagi, trzeci nie będzie miał takiego sprzętu który takie niuanse pokaże,

Bywają niuanse, bywają zmiany oczywiste. Jedne ktoś usłyszy, drugich inny nie usłyszy. Do tego, nie jest potrzebny taki sprzęt, do tego potrzebny jest sprzęt, którego działanie pozwoli to usłyszeć. To nie musi być drogi sprzęt. Ale nie może to być boombox.

To jest przykład, gdzie większość ludzi słyszy coś, czego nie ma w faktycznym dźwięku. Jak z kablami.

To jest zły przykład.

Na filmiku nie ma kabli. Jest za to facet mówiący w swoim języku :)

Z kablami jest inaczej niż myślisz, tu potrzeba jest czegoś więcej niż tylko myślenie.

Mimo to, autor tematu jest zadowolony.

Przykład jest właściwy, bo obrazuje działanie słuchu. No chyba, że nie korzstasz z tego zmysłu przy wystawianiu opinii :)

Dobre kable są w stanie znacząco podnieść jakość dźwięku w średnio-budżetowym zestawie. Czasami może się nawet okazać, że dzięki bardzo dobrym kablom sprzęt średnio-budżetowy jest Hi-Endowy.

Dobre kable są w stanie znacząco podnieść jakość dźwięku w średnio-budżetowym zestawie. Czasami może się nawet okazać, że dzięki bardzo dobrym kablom sprzęt średnio-budżetowy jest Hi-Endowy.

Bardzo nowatorskie podejście do Hi-Endu . Burzysz kolejne mity . Proponuję napisać to w zakładce Hi - End

To jest przykład umiaru kable jako najważniejsza część systemu

To jest fakt ale do tego trzeba dorosnąć , zwłaszcza finansowo .

To jest Twoje zdanie a nie żaden fakt .

Gość

(Konto usunięte)

Niby chwalisz zalety "dobrych" kabli, lecz nie wyjaśniasz co to jest dobry kabel. Drugiem zdaniem ukazałeś odmęty tajemnej wiedzy. Podaj więc jeden przykład średnio-budźetowego sprzętu oraz bdb kabla którym dokonałeś cudu :)

Brednie.

Brednie.

nie

wcale nie brednie.ponadto do tego co napisal arek dodam ze cena jest slabym wykladnikiem wpasowania sie kabla w system.

Gość rydz

(Konto usunięte)

wcale nie brednie.ponadto do tego co napisal arek dodam ze cena jest slabym wykladnikiem wpasowania sie kabla w system.

Bredzisz w powyższym popierając ten post !

popierając ten post !

generalnie przepychanki na temat kabli mnie nie interesuja wiec jesli komus to robi roznice to moge sie nawet zgodzic ze kable nie graja

mi to jest bez roznicy

<br />Czasami może się nawet okazać, że dzięki bardzo dobrym kablom sprzęt średnio-budżetowy jest Hi-Endowy<br />

jakie to kable? sprzedaje wszystko i jade do MM albo Saturna po sredni budzet i w koncu uslysze HI End :)

Chyba komus sie jajka z zajacem odbijaja...

jakie to kable? sprzedaje wszystko i jade do MM albo Saturna po sredni budzet i w koncu uslysze HI End :)

Chyba komus sie jajka z zajacem odbijaja...

Jak już przetestujesz i osiągniesz efekt podziel się na forum :>

Gość rydz

(Konto usunięte)

generalnie przepychanki na temat kabli mnie nie interesuja wiec jesli komus to robi roznice to moge sie nawet zgodzic ze kable nie graja

mi to jest bez roznicy

To po co piszesz i popierasz takie bzdury ?!

Gość rydz

(Konto usunięte)

Jak dzieci :)

Masz rację , wygląda na to że wielu piszących to dzieci , ale są tacy z 11 letnim stażem , chyba celowo takie bzdury wypisują by nabijać licznik forum / robić zamęt i wielu userom wodę z muzgu, może im ktoś za to płaci .?

Ktoś te kable musi przecież kupować / ktoś chce sprzedawać , najlepiej zaczynać składanie systemu od d..y strony , znaczy się kabli .

jak ktos ma nasrane i zaczyna kompletowac zestaw od kupna kabli to powinien zmienic leki

jak ktos ma krzywo pod sufitem i po paru tysiacach postow nie zauwazyl ze dyskusje na temat kabli sa bez sensu to gratuluje

i popierasz takie bzdury ?!

dla kogo bzdury dla tego bzdury

jak ci kable nie graa to twoja broszka

Gość rydz

(Konto usunięte)

dla kogo bzdury dla tego bzdury

No , jeżeli tak , to poniżej jest wyjaśnienie .

chyba celowo takie bzdury wypisują by nabijać licznik forum / robić zamęt i wielu userom wodę z muzgu, może im ktoś za to płaci .?

A może za dużo promili we krwi , dało by się wytłumaczyć .

Powtórzyłeś to pięć razy, wystarczy! Każdy ma prawo mieć swoje zdanie.

Tylko dlaczego tak nachalnie domagasz się zwrócenia na siebie uwagi. Zacznij jeszcze na końcu każdego zdania pisać TAK.

Żałosne.

Pozdrawiam, Paweł

Nie ma zadnej roznicy i nikt nie jest w stanie i koniec. TAK

Przykład jest właściwy, bo obrazuje działanie słuchu. No chyba, że nie korzstasz z tego zmysłu przy wystawianiu opinii :)

Tak to jest jak ktoś czerpie wiedzę z Youtube. Jak pojawiłby się temat o nieważkości to udowodniłbyś, że ona występuję na też Ziemi wstawiając np. filmik z Copperfield-em?

Starałem się tak pisać, żeby pobudzić myślenie a nie kłócić się i obrażać. Ale tutaj już nie mogłem.

Człowiek odbiera otaczającą go rzeczywistość wszystkimi zmysłami. I tak jest i tego nikt nie zmieni. Był eksperyment (może też go znajdziesz na Youtube) odnośnie zmysłu smaku. Ludzie z zawiązanymi oczami i zatkanym nosem nie byli w stanie odróżnić smaków potraw, które na co dzień jedzą. Czyli w zasadzie można jeść g..wno, byle z zawiązanymi oczami i zatkanym nosem?

Tutaj masz link do opisu niesłyszącej perkusistki. Kobieta zdobyła Grammy. Może znajdziesz coś więcej w sieci. Może dojdzie do Ciebie dlaczego wstawienie tego filmiku w tym temacie było bezsensowne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przepraszam za tak duży offtop, ale nie mogłem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.