Skocz do zawartości
IGNORED

Informacja wstępna dla średnio-zaawansowanych pytających o kable

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

on ma inne zdanie

i niech ma - zazdroscisz czy co?

kable nie mieszcza sie w tej czy w innej lidze bo sa zawodnicy ktorzy do niezlych komponentow maja zupelnie przecietne kable (jak na klocki nimi spiete). to czasem zrzadzenie przypadku a czasem lata prob gdzie, co i czym sie spina. racz zauwazyc ze to najczesciej neofici maja wszedzie napchane jak najdrozsze druty. sa tez ludzie z grubymi tematami ktorzy maja malo hajendowe druty i im gra bardzo dobrze. tylko zeby zlozyc taki system to trzeba miec albo niezle pojecie o temacie albo duuuzo szczescia

a bajere moge krecic gdzie mi sie podoba

<br />racz zauwazyc ze to najczesciej neofici maja wszedzie napchane jak najdrozsze druty<br />

racz rowniez zauwazyc, ze starszyzna Hi End-owa rowniez ma gdzies akustyke i upycha super kolumny po katach i rozdziela super stoliczkiem niczym szafa, dziwiac sie przy tym ze wszystko wibruje....

Tak naprawde nikt nie odrabia alfabetu Audio.....

Kable nie są w żadnej lidze, bo nie mają żadnych parametrów technicznych opisujących jakość. Nie ma zasad projektowania kabli aduio. Nie ma uczelni technicznych przygotowujących do zawodu projektanta kabli audio :)

Jedyny realny parametr kabli to ich cena.

Te kabelki z puszkami i ustrojami pewnie grają może nawet coś przez swoją nie doskonałość wnoszą ( tak jak wzmacniacze lampowe ) mnie ciekawi cena takich kabli ? Po za tym kable to pikuś dla mnie hitem są podstawki antywibracyjne te to dopiero zmieniają brzmienie :) .......... na statku pewnie tak:>

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

I dlugosc.

A rozmiar wbrew poprawnym opinią się liczy ;)

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

a bajere moge krecic gdzie mi sie podoba

Mateuszek-na tym forum jest wszystko dozwolone-jak już będziesz Mateusz to zadzwoń do mnie i posłuchamy "przewodów" -na twoich klamotach oczywiście,bo podobno 'tak musi być"-;)

serdecznie pozdrawiam

zazdroscisz czy co?

No proszę cię-nie z takimi tekstami. :)

bo sa zawodnicy ktorzy do niezlych komponentow maja zupelnie przecietne kable

A ja myślałem że "melomani" :)...no ale nie istotne,poda Mateuszek przykład...?

Byc moze tak jest, ze cena i chęć szybkiego zarobku determinuje działanie szczegolnie małych i domorosłych firm. Jakis czas temu wymieniałem i szukałem dobrych standow do pomieszxzenia do KD. Trafiłem na nasza firmę i opis dwóch rodzaju dostępnych standow do hifi i tzw. Hi End-wych. Z opisu i dostępnych rysunków technicznych, użytych materiałów nie mogłem doszukać sie różnic, a tylko cenowej...

racz rowniez zauwazyc, ze starszyzna Hi End-owa rowniez ma gdzies akustyke i upycha super kolumny po katach i rozdziela super stoliczkiem niczym szafa,

Powaga,;) pytam poważnie,masz foto ?

zadzwoń do mnie

do mnie mozna zawsze wpasc

bedziesz w okolicy - zapraszam

poda Mateuszek przykład...?

a prosze cie bardzo:

obecnie persona non grata na forum czyli stary audiofil ma daczka zapietego przewodem od lampki nocnej

obecnie persona non grata na forum czyli stary audiofil ma daczka zapietego przewodem od lampki nocnej

No i tak trzymać- mateuszek. :)

pozdrawiam serdecznie-do dalszej rozmowy "ewent" zapraszam na PW

e starszyzna Hi End-owa rowniez ma gdzies akustyke

to taki lokalny folklor w kraju nad wisla

no coz - mi sie to kojarzy z wiesniakiem w merolu w ktorym nie dziala klima ale w najwiekszym upale nie otwierajacym okien

w polsce sporo takich i z tego tytulu nikt nie placze

jak jest jeden z drugim pozerem i mitomanem to nikt i nic tego nie zmieni. to sa w koncu dorolsi ludzie ktorzy zmieniaja sie zazwyczaj na gorsze.

to taki lokalny folklor w kraju nad wisla

no coz - mi sie to kojarzy z wiesniakiem w merolu w ktorym nie dziala klima ale w najwiekszym upale nie otwierajacym okien

w polsce sporo takich i z tego tytulu nikt nie placze

jak jest jeden z drugim pozerem i mitomanem to nikt i nic tego nie zmieni. to sa w koncu dorolsi ludzie ktorzy zmieniaja sie zazwyczaj na gorsze.

Tez i o to mi chodzi:))

Toczone sa wojny o kable, biżuterie, a zupełnie nie wiedzę zaciętej dyskusji o ustawieniu sprzętu i akustyce.

Wytykane sa przez userow drobnostki w sumie, a jednocześnie nie zwraca sie uwagi gdzie stoją kolumny. Ech temat woda.

Zdrowy rozsądek i przestrzeganie paru zasad wg mnie prowadzi do zadowolenia. Skrajnosci w żadnym przypadku nie sa dobre.

Zdrowy rozsądek

widziales gdzies tu zdrowy rozsadek w okolicy?

dobre sobie

z pozytywnie zakreconych i aktywnie piszacych zostalo na forum niewielu.

reszta to naganiacze albo trolle

a prosze cie bardzo:

Czyli nie gra, bo kable do 1000zł to tani nic niewarty chłam za kilka dolców :)

bo kable do 1000zł to tani nic niewarty chłam za kilka dolców :)

I kurde nie wiem czy mi grają?,ta cena to nie wiem,czy po rabacie czy przed, .? .;)

Czyli nie gra, bo kable do 1000zł to tani nic niewarty chłam za kilka dolców :)

dodaj że ze szpuli :)

Dla audio tak, ponieważ są to bardzo małe zmiany i dla człowieka nie mają znaczenia,

To w zasadzie ta informacja powinna trafić do tych producentów wzmacniaczy, którzy mają problem ze stosowaniem Zobla (rezystor 10Ohm z szeregowo wpiętym kondensatorem 10nF, a to wpięte równolegle na wyjście wzmacniacza). Dosyć zgodnie twierdzą, że pomimo iż ten filtr działa w paśmie ponadakustycznym to jednak go słychać. Cóż, trzeba stosować aby chronić wzmacniacz przed oscylacjami potrafiącymi uszkodzić głośniki wysotonowe lub doprowadzić do uszkodzenia samego wzmacniacza.

2 ft (ok 60cm) kabla Goertz MI1 ma 10nF. Kimber to 10% wartości tego kondensatora.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Gość

(Konto usunięte)

I dlugosc

...to chyba nie to forum ;-)

...chociaż czytając większość postów można odnieść wrażenie, że próbujecie udowodnić kto ma dłuższego...a czy kabla ? :-)))

Kable nie są w żadnej lidze, bo nie mają żadnych parametrów technicznych opisujących jakość. Nie ma zasad projektowania kabli aduio. Nie ma uczelni technicznych przygotowujących do zawodu projektanta kabli audio :)

Nie wiem w jaki sposób ma mnie to przekonać. Do tej pory wydało mi się, że szkoli się fachowców w zawodach, które mają gospodarce przynieść pieniądze. Widać tutaj nikt tych pieniędzy nie widzi. I ja też za bardzo nie widzę tych pieniędzy, bo ilu w tej chwili jest audiofili na świecie? Słucha się muzyki skompresowanej z Wimpa, Spotify itp. Korzystając ze wszelkiej maści korektorów dźwięku. Wydaje mi się, że nawet Ty w innym wątku polecałeś komuś nowoczesny amplituner z dobrą korekcją dźwięku stawiając to urządzenie jako jedno z ważniejszych rzeczy w amplitunerze. Ale mogę się mylić.

Audioquest ma laboratorium. Furutech ma Laboratorium. Siltech prowadzi badania.

Dobra kończę tą dyskusję. Opierałem się na realnych parametrach i jakieś wiedzy. Wstawiłem nawet link do artykułu (świadomie mówię artykułu, ponieważ nie jest to badanie naukowców, ale pomiary przeprowadzone zostały prawidłowo) z widmami uzyskanymi na różnych kablach. Nie wiele to daje.

Za niedługo zacząłbym dyskusję na zasadzie ja słyszę, uwierzcie, że ja słyszę:-). Jakieś 30 lat temu wyrosłem z takich dyskusji.

Pozdrawiam

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

<br /> upycha super kolumny po katach i rozdziela super stoliczkiem niczym szafa<br />

jeszcze gorsze akustycznie są stoliczki "na piloty", przed kanapą

<br />no coz - mi sie to kojarzy z wiesniakiem w merolu w ktorym nie dziala klima ale w najwiekszym upale nie otwierajacym okien<br />w polsce sporo takich i z tego tytulu nikt nie placze<br />jak jest jeden z drugim pozerem i mitomanem to nikt i nic tego nie zmieni. to sa w koncu dorolsi ludzie ktorzy zmieniaja sie zazwyczaj na gorsze.<br /> <br /> <br />

no niestety, ale to nie znaczy, że nie można mówić początkującym i "średnio-zaawansowanym" jak jest

<br />Toczone sa wojny o kable, biżuterie, a zupełnie nie wiedzę zaciętej dyskusji o ustawieniu sprzętu i akustyce. <br />Wytykane sa przez userow drobnostki w sumie, a jednocześnie nie zwraca sie uwagi gdzie stoją kolumny. Ech temat woda. <br />Zdrowy rozsądek i przestrzeganie paru zasad wg mnie prowadzi do zadowolenia. Skrajnosci w żadnym przypadku nie sa dobre.<br /> <br /> <br />

wniosek prawidłowy, dokładnie taki, jaki chciałem, żeby wynieść z tego wątku, kiedy go założyłem

...to chyba nie to forum ;-)

...chociaż czytając większość postów można odnieść wrażenie, że próbujecie udowodnić kto ma dłuższego ...

to nie ten wątek - to w wątku "wasze ustroje" ;-)

jeszcze gorsze akustycznie są stoliczki "na piloty", przed kanapą

wniosek prawidłowy, dokładnie taki, jaki chciałem, żeby wynieść z tego wątku, kiedy go założyłem

Oglądając i czytając poniższe z sąsiedniej zakładce tylko potwierdza, ze b. czesto chodzi po prostu o hi end shopping...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Audioquest ma laboratorium. Furutech ma Laboratorium. Siltech prowadzi badania.

Szkoda tylko ze nigdzie nie ma zadnych wynikow zadnych badan

Szkoda tylko ze nigdzie nie ma zadnych wynikow zadnych badan

szkoda gadać, naprawdę

nie ma sensu nawracać kogokolwiek

i nie taki jest cel tego wątku (to jeśli chodzi o wyjaśnienie moich intencji)

A co oni tam badają? Wpływ pogody na granie kabli? Przecież jasno padło tu stwierdzenie, że im drożej tym gorzej z kablami uniwersalnymi, pytanie skąd producent kabla ma wiedzieć, jak ten kabel zagra u kogoś? No muszą mieć chyba najlepszy z najlepszych systemów i słuchają, bo jasno padło również stwierdzenie, że są to rzeczy, których nie można zmierzyć! Zatem jak ten biedny producent kręci te kable?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.