Skocz do zawartości
IGNORED

Informacja wstępna dla średnio-zaawansowanych pytających o kable

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

Gracja....nie moja wina, ze mieszkasz w Polsce I kupujesz badziew na Allegro :) Ja mieszkam w UK I akurat kable chord kupowalem nowe w Sevenoaks sound and vision :)

Kolego-mieszkam trochę w PL-(przede wszystkim) a trochę(bardzo często na Boudds Green-a blisko Wood Green-jak się orientujesz jest Richer Sounds, ma jeden ze sklepów,drugi który ma jest przy Ministry Of Sound-na Wood Grinie większość kabli mój małolat kupował dla mnie -bo tam mieszka na stałe,a Allegro sobie odpuść-są salonu w PL,tylko i tam "wałki " są robione.

Kiedyś przykład opisałem-ze sprzedażą jednego klamota,co sklep zakupił ode mnie ,i sprzedał klientowi jako nowy...;)

Tak to moze jest w Polsce u Ciebie w przychodni. Do tego dostajesz wykres, ktorego nie rozumiesz

Synku-mam więcej wiedzy na temat badaniu słuchu-niż ci się wydaje.

Trzeba mieć kurs skończony na robienie takich badań-kwit itd,no i mam taką przyjemność-że matkę mam "pigułę" z 30 letnim stażem-w Poliklinice.

I uwierz mi że słuch na poziomie 40-latka mam w normie-żeby nie powiedzieć bardzo dobry.(no ale co z tego jak mam klamoty za 20 parę tyś,z drutami:) które nie mają prawa poprawić nic,w/g waszego kolegi Sławka)z akustyką takiej tragedi nie mam-warunki 100% lepsze jak u biniek 84

skoro jasno deklaruję że kable grają nawet na tanim sprzęcie

W ogóle przy tanich sprzętach nie ma sensu bawić się w kable bo większość tanich kabli to zwykłe chińskie druty ze szpulki w ładnej koszulce i fajnym opakowaniu.

Czułość ludzkiego ucha to circa 1 decybel. Jeśli ktoś twierdzi, że słyszy różnice poniżej tego poziomu, to zwyczajne mniej lub bardziej świadomie zmyśla.

W ślepych testach ABX wyłapuje się różnice rzędu 0.3dB, ale to jest dla sygnału szumowego. Dla muzyki pewnie trzeba trochę więcej.

Kabel, który podbija/obcina jakąś część sygnału o więcej niż 1 decybel to nie kabel, tylko filtr.

Zwykle zaleca się kable o rezystancji około 3-5% minimalnej impedancji kolumny. To daje maksymalne zafalowanie charakterystyki rzędu 0.3 - 0.4dB.

Napiszę jeszcze raz:

Czułość ludzkiego ucha to circa 1 decybel. Jeśli ktoś twierdzi, że słyszy różnice poniżej tego poziomu, to zwyczajne mniej lub bardziej świadomie zmyśla.

Kabel, który podbija/obcina jakąś część sygnału o więcej niż 1 decybel to nie kabel, tylko filtr. Co zresztą widać na zdjęciach otwartych puszek na niektórych kablach, które to zdjęcia są zamieszczone wcześniej w wątku.

Powinni byc pogrubione i cytowane w kazdym kablarskim watku

dzwiek to owszem fizyka i mozna przyjac pewne normy ale slyszy sie uszami (a interpretuje dzwięki mózg) a nie odbiornikami i oscylatorami (które później rysują wykresy)

Ale zdajesz sobie sprawe ze sprzet pomiarowy jest wielokrotnie czulszy niz ludzkie ucho? jak wiec chcesz uslyszec cos co jest ledwo widzialne na wykresie

to bodźce i subiektywne odczucia - wiele zjawisk jest niemierzalnych ;)

Czyli wydaje ci sie ze slyszysz

<br />Synku-mam więcej wiedzy na temat badaniu słuchu-niż ci się wydaje.<br />Trzeba mieć kurs skończony na robienie takich badań-kwit itd,no i mam taką przyjemność-że matkę mam "pigułę" z 30 letnim stażem-w Poliklinice.<br />I uwierz mi że słuch na poziomie 40-latka mam w normie-żeby nie powiedzieć bardzo dobry<br />

To super, ze masz mame pigule...tylko co to oznacza? Ja moze mam tate rajdowca, co nie oznacza, ze umiem prowadzic samochod..."Synku".

Trzeba miec kwit...LOL...I pewnie sluchawki...gratuluje wiedzy...jeszcze kabel I aparature...wchodzimy do gabinetu, siadamy na krzesle, zakladamy sluchawki I jazda...proste co???

Dodam, ze pracuje jako H&S Manager...ale pewnie nie wiesz co to oznacza I o co mi chodzi...I nie masz zielonego pojecia jak to polaczyc z testem sluchu, bo w UK prawo jest inne niz w PL.

Wieza STEREO Technics :)

opinia podobnie jak słuch jest jak "dziura w dupie" każdy ma swój

Jesteś trochę nie miły(a dziura w d..e) -no cóż,- jest nieunikniona.

W W-awie będę koniec maja,jak mnie zaprosi kolega,to po przepinamy te druciki,i kolega potwierdzi swoją znajomość słuchu.(będę z kolegą-i czy kamerkę można będzie włączyć? )-do zarejestrowania tzw "testu"

Żadne pieniądze,żadne obiady,żadna wódka-tylko niech kolega mnie zaprosi-chętnie tych twoich paczek posłucham.(podobają mi się)

Trzeba miec kwit...LOL...I pewnie sluchawki...gratuluje wiedzy...jeszcze kabel I aparature...wchodzimy do gabinetu, siadamy na krzesle, zakladamy sluchawki I jazda...proste co???

Pisząc "kwit" miałem na myśli to-że osoba robiąca badanie (legalnie) pod którym może się podpisać (jest przeszkolona) i ma na to dokument.

Coś jak w stylu(uprawnienia na wózki widłowe)-tylko na wózku prawie każdy kierowca pojedzie-a na aparacie do sprawdzania słuchu-pierwszy lepszy laik testu ci nie zrobi-bo nie ma pojęcia o co chodzi-kumasz ?

PS -gdzie mieszkasz w UK-na PW kliknij:)

pewnie odezwij sie na priv to sie umowimy

O.K-serdeczne dzięki-poklikamy na PW

pozdrawiam

Trzeba miec kwit...LOL...I pewnie sluchawki...gratuluje wiedzy...jeszcze kabel I aparature.

Słuchawki są dołączane w komplecie do aparatu-AUDIOMETRU-nie "ałdiofilskie" -tylko takie co przenoszą częstotliwości słyszące dla człowieka.

A o granicach "percepcji" proszę tu poczytać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy ktoś z łaskawych słyszących pożyczyłby kabelki na potrzeby testu? im wiecej tym lepiej sie mozna przygotować - znajdę sobie te najbardziej skrajne i na nich sie przygotuję żeby nie dać plamy

opłacę koszty wysyłki i oczywiście oddam w stanie nienaruszonym :)

opinia podobnie jak słuch jest jak "dziura w dupie" każdy ma swój

Myślę że Sławek nie będzie zadowolony-(bo ubliżasz) :) a jaki ty masz słuch-to się "okaże"

Po co mieszać miejsce do wypróżniania(du..e) z kablami.? :)

A co do tego-że "każdy słyszy inaczej" -(każdy ma swój słuch) -to oczywiście racja,dlatego moim zdaniem są "wojny" na temat różnych kabli.:)

Ja rano słyszę wyraznie wszystkie "niuanse" ,a po południu (po kilku piwach) słyszę tylko to co na płycie (albo pliku),bez "niuansów" -:)

Jak chcecie robić testy, to najpierw uzgodnijcie cel i sposób testowania. Bez tego to może wyjść kolejna anegdota o żonie.

<br />Ja rano słyszę wyraznie wszystkie "niuanse" ,a po południu (po kilku piwach) słyszę tylko to co na płycie (albo pliku),bez "niuansów" -:) <br />

To nie od piwa zalezy tylko od tego, ze sluch sie przyzwyczaja do dzwieku/czestotliwosci/glosnosci...sluch mozna nawet stracic tymczasowo, albo obnizyc jego efektywnosc na jaks czas...stad np. testy sluchu, kiedy wchodzisz do gabinetu I po 5min zaczynaja Ci test nie sa miarodajne. Rownie dobrze, mozesz byc lekko przeziebiony, miec problem z zatokami albo bog wie co innego...to tez ma wplyw na sluch a malo osob o tym wie.

..jeszcze kabel

"Ałdiofilski"-najlepiej. :) ha ha

Rownie dobrze, mozesz byc lekko przeziebiony, miec problem z zatokami albo bog wie co innego...to tez ma wplyw na sluch a malo osob o tym wie.

Napisz to "ałdiofilowi".-nie uwierzy :)

A ja dodam-że i pogoda ma wpływ na twoje samopoczucie-związane z twoim słuchem.Mam racją? (no w sumie branża jesteś w tym temacie)

To nie od piwa zalezy tylko od tego, ze sluch sie przyzwyczaja do dzwieku/czestotliwosci/glosnosci

Jak bym czytał o "wygrzewaniu" ;)

Też napisz tym co wygrzewają-(co to nie wiem) może obudowy ;)

Myślę że Sławek nie będzie zadowolony-(bo ubliżasz) :) a jaki ty masz słuch-to się "okaże"

Po co mieszać miejsce do wypróżniania(du..e) z kablami.? :)

kogoś uraziłem cytując powiedzenie? nie pisałem personalnie tylko jako imperatyw

malikali kłamie i najwyraźniej nie wie o czym pisze. Ułożył sobie swoją wersję w głowie i na siłę dobiera argumenty tak by bronić swojej tezy. Akurat ja nigdy nie polecałem nikomu by kupował drogie kable

A przepraszam bardzo gdzie ja napisałem, że polecasz drogie kable? Napisałem tylko iż twierdzisz, że tylko te drogie grają to wszystko, więc przestań manipulować, bo to ci nie wychodzi :)

opłacę koszty wysyłki i oczywiście oddam w stanie nienaruszonym :)

A wiesz o tym, że kable mają pamięć i wpięcie ich do byle czego po prostu je zepsuje? Tylko mi nie mów, że o tym nie wiedziałeś :))

Nigdzie nie napisałem, że tylko te drogie. Wśród średnich cenowo kabli też jest wiele godnych uwagi.

Niestety wbrew temu co sądzisz np IC 1m za 1000zł to tania budżetówka w której poza ładnym

pudełkiem i oplotem z napisami jest tylko zwykły, tani, chiński drut!!

Zabawa w kable ale w te które wnoszą zmiany zaczyna się od znacznie wyższych pułapów cenowych.

Nie wiem czy wiesz, ale spora grupa słyszących posiada kable, które warte są mniej niż 1000zł i słyszą zmiany o jakich Ci się nie śniło, mają omamy?

Nie wiem co mają i co słyszą. Nie znam ich systemów. Mogą mieć kable z dawnych lat gdy sprzęty audio były tańsze i do tego mogą mieć używki. Za 1000zł można dziś kupić używany kabel sprzed 10 lat, którego nowy odpowiednik kosztuje teraz ponad 6000zł.

Gracjan, nie obraz sie,(..............)...podobno czlowiek uczy sie cale zycie...idz na studia, moze jeszcze nie jest za pozno...co do pogody to nie wiem czy ma znaczenie, nie slyszalem o tym. Duze zmiany cisnienia natomiast maja znaczenie. Tak samo jak przeziebienie i inne rzeczy, ktore wymienilem...rozumiem, ze Cie to bawi, bo nie rozumiesz o czym pisze...

O tym kablu itd...to byla przenosnia, ze to takie proste...bo tak nie jest...Pracownik siedzacy 6 godzin na hali, gdzie poziom halasu jest na poziomie powiedzmy 85dB idacy bezposrednio na test bedzie mial prawdopodobnie gorsze "tymczasowe" wyniki niz osoba siedzaca caly dzien w pomieszczeniu gdzie jest tylko 65dB...nie znaczy to jednak, ze pracownik z hali ma gorszy sluch...oczywiscie moglbym tak pisac i pisac przez miesiac a Ty nadal bys cos bredzil, bo tego nie rozumiesz... tak samo masz kilka rodzajow testow...mozna osobny temat zalozyc o tym tylko po co skoro do dyskusji beda sie wlaczac osoby, ktore nie maja pojecia o czym mowia a informacje czerpia z netu albo od mamy pielegniarki, ktora przeciez widziala jak to sie robi na wlasne oczy...

Na PW tez jakies glupoty wypisujesz...zaraportuj mnie do HSE w UK...widac dzialam niezgodnie z prawem a pracuje dla duzej firmy znanej na calym swiecie i na dodatek jestm glownym Managerem od H&S...oswiec mnie prosze co robie zle po tych wszustkich kursach, studiach...nadzoruja moja prace ludzie z CARITAS i specjalisci...oni widac tez nie wiedza co robia...Ty jestes wyrocznia jedna jedyna... :)

Nie wiem co mają i co słyszą. Nie znam ich systemów. Mogą mieć kable z dawnych lat gdy sprzęty audio były tańsze i do tego mogą mieć używki. Za 1000zł można dziś kupić używany kabel sprzed 10 lat, którego nowy odpowiednik kosztuje teraz ponad 6000zł.

Nie nie:) Tak łatwo nie będzie :D Nie chodzi o kable z dawnych lat np. kolega biniek ma kable QED Ruby 34zł za metr ze szpuli! Sporo osób rozpływa się nad kablami solid core, przeważnie Jantzen Audio 16zł za metr, DNM Reson 50zł za metr, a ty twierdzisz, że to chłam i nie gra, bo tylko sporo powyżej 1000zł kable grają! Ponawiam pytanie mają omamy?

Gracjan, nie obraz sie, ale Ty jednak glupi jestes...podobno czlowiek uczy sie cale zycie...idz na studia, moze jeszcze nie jest za pozno...co do pogody to nie wiem czy ma znaczenie, nie slyszalem o tym. Duze zmiany cisnienia natomiast maja znaczenie. Tak samo jak przeziebienie i inne rzeczy, ktore wymienilem...rozumiem, ze Cie to bawi, bo nie rozumiesz o czym pisze...

O tym kablu itd...to byla przenosnia, ze to takie proste...bo tak nie jest...Pracownik siedzacy 6 godzin na hali, gdzie poziom halasu jest na poziomie powiedzmy 85dB idacy bezposrednio na test bedzie mial prawdopodobnie gorsze "tymczasowe" wyniki niz osoba siedzaca caly dzien w pomieszczeniu gdzie jest tylko 65dB...nie znaczy to jednak, ze pracownik z hali ma gorszy sluch...oczywiscie moglbym tak pisac i pisac przez miesiac a Ty nadal bys cos bredzil, bo tego nie rozumiesz... tak samo masz kilka rodzajow testow...mozna osobny temat zalozyc o tym tylko po co skoro do dyskusji beda sie wlaczac osoby, ktore nie maja pojecia o czym mowia a informacje czerpia z netu albo od mamy pielegniarki, ktora przeciez widziala jak to sie robi na wlasne oczy...

Na PW tez jakies glupoty wypisujesz...zaraportuj mnie do HSE w UK...widac dzialam niezgodnie z prawem a pracuje dla duzej firmy znanej na calym swiecie i na dodatek jestm glownym Managerem od H&S...oswiec mnie prosze co robie zle po tych wszustkich kursach, studiach...nadzoruja moja prace ludzie z CARITAS i specjalisci...oni widac tez nie wiedza co robia...Ty jestes wyrocznia jedna jedyna... :)

Zaczyna się "ubliżanie"-a czy jestem mądry czy głupi-nie ty jesteś od tego żeby to komentować.(brak kwalifikacji)

Po następne-przenośnia(panie manager)-wpływ pogody(czyli ciśnienie) jak sam opisałeś ma wpływ-to jak to w końcu Panie "manager" jest.(zmiana ciśnienie to nie czynnik pogody) ? :)

A tak apropo,przeczytaj co piszesz i jak piszesz,Panie "manager" Z U.K . HA HA

Nie nie:) Tak łatwo nie będzie :D Nie chodzi o kable z dawnych lat np. kolega biniek ma kable QED Ruby 34zł za metr ze szpuli! Sporo osób rozpływa się nad kablami solid core, przeważnie Jantzen Audio 16zł za metr, DNM Reson 50zł za metr, a ty twierdzisz, że to chłam i nie gra, bo tylko sporo powyżej 1000zł kable grają! Ponawiam pytanie mają omamy?

Ze strony Pana Sławka zawsze jest właśnie takie nie logiczne prostowanie-i klepanie bzdur,- że kabel z przed pół wiecza za 500 pln który kiedyś kosztował "majątek"- jest "full wypas"

Jak mu się pisze(P.Sławkowi ) konkrety to jakoś do tego się odnieść nie potrafi.;) Taki jest właśnie P.SŁAWEK. :)

Nie wiem co mają i co słyszą. Nie znam ich systemów.

Co słyszą-oczywiście że nie będziesz wiedział,ale o klamotach napisałem(o kolumnach,wzmacniaczach,CD i DAC) i napisałeś że w takich klamotach różnic nie będzie.

Kolumny od 8-do 15 tyś (ceny dystrybucji) wzmacniacze i końcówki mocy od 3 do 10 tyś(ceny dystrybucji) CD 0d 3 tyś do 6tyś(cena dystrybucji) i piszesz że w takich klamotach w kombinowanie kablami byś nie wchodził,bo różnic nie będzie.

Pamiętasz jak komentarz zrobiłeś Marcinowi(Denon to kino domowe) a nie sprzęt do grania,i szukania "niuansów"-a Marcin i jego małżonka po "nocy" zmiany słyszą-:) czyli coś jest w tych drutach. ;)albo tak "wasze" żony wpływają,moja jakoś dzwięku mi nie poprawia,ale jak "buzie" drze to tonację ma wysoką. :)

.oswiec mnie prosze co robie zle po tych wszustkich kursach, studiach...n

Przeczytaj to jeszcze raz a zrozumiesz-;) i nie klikaj że klawiatura nie taka,albo że szybko pisałeś,po studiach w końcu jesteś. ;)

Ze strony Pana Sławka zawsze jest właśnie takie nie logiczne prostowanie-i klepanie bzdur,- że kabel z przed pół wiecza za 500 pln który kiedyś kosztował "majątek"- jest "full wypas"

Jak mu się pisze(P.Sławkowi ) konkrety to jakoś do tego się odnieść nie potrafi.;) Taki jest właśnie P.SŁAWEK. :)

Wiesz, ja jestem konkretny człowiek i lubię kawę na ławę a nie pitolenie, że jest przystojny :D Liczę jednak na konstruktywną wypowiedź, a nie jak to zwykle bywa podkulanie ogona:)

Nie wiem czy wiesz, ale spora grupa słyszących posiada kable, które warte są mniej niż 1000zł i słyszą zmiany o jakich Ci się nie śniło, mają omamy?

Slysza tez bezpieczniki za 100zl, jeden nawet spadl z krzesla takiego szoku doznal jak dzwiek zaczal wychodzic z kolumn :)

Wiec jak to jest, kabel za 1000zl nie zagra a bezpiecznik za 100 zagra?

zdania sa podzielone, jedni pisza ze slychac na kazdym i na tanim wiecej a inni ze tylko na drogim

moje doświadczenia to kable za kilka stowek w sprzecie w cenie do 1500zl za 20paro letni klocek czyli taki ktory kiedys sporo kosztowal

obecnie w systemie mam wpiete kable z przedzialu 50-200zl tylko dlatego, ze sa solidnie wykonane.

zdania sa podzielone, jedni pisza ze slychac na kazdym i na tanim wiecej a inni ze tylko na drogim

moje doświadczenia to kable za kilka stowek w sprzecie w cenie do 1500zl za 20paro letni klocek czyli taki ktory kiedys sporo kosztowal

obecnie w systemie mam wpiete kable z przedzialu 50-200zl tylko dlatego, ze sa solidnie wykonane.

To by było nielogiczne, jeśli na tańszych systemach byłoby słychać kable bardzo drogie.

To tak, jakbyś miał słyszeć różnice między wzmacniaczami na głośnikach plastikowych, komputerowych za 20zł z biedronki.

Nie twierdze, że kable grają, bo tego jeszcze nie wiem. Szukam odpowiedzi ale póki co to przez kilka stron czytałem, że Polska jest zapiździała, że na zmywaku się zarabia 1000 funtów, że ktoś jest tak wybitnie uzdolniony, że aż go importowali z Polandu do roboty itd.

A czy zmiany cisnienia musza byc spowodowane albo zwiazane z pogoda? :) parodia...Proponuje zdjac klapki z oczu, bo tylko w jedna strone patrzysz...

Jesli Ci chodzi o kwalifikacje do tego by wiedziec jak poprawnie przeprowadzic test sluchu to je mam, ba nawet sam procedury pisze uzgadniajac je z ludzmi, ktorzy ten test dla mnie przeprowadzaja. Boli Cie, ze sie na czyms znam a Ty na niczym oprocz pisania glupot? Glupi ten, kto glupio robi...nazwalem, wiec rzecz po imieniu...czy prawda to ublizanie? Jak nazwac kogos kto nie ma kwalifikacji, doswiadczenia, wiedzy, predyspozycji I nie jest kompetentna osoba do dawania rad czy udzielania sie w dyskusji a to robi I uparcie twierdzi, ze ma racje I sie na tym zna? Dawno juz nie mieszkam w Polsce I moze slownictwo juz nie tak wyszukane jak kiedys, ale jesli umiesz mi pomoc w wyrazeniu tego co chce to "podsun" mi odpowiednie slowo prosze, bo jak widac w tym ekspertem nie jestem.

Zaraz dojdziemy do momentu takiego jak z Bumpalump, ktory to kolumny ma odstawione od kazdej sciany po 1.5m a stoja na krotszej scianie w pokoju 15m2...do tej pory sie nie dowiedzialem jak to u niego jest poustawiane. Wyszlo na to, ze sa odstawione od siebie max 30cm w najlepszym wypadku. Ale co tam...grunt to pisac bzdure za bzdura...ktos na pewno uwierzy...

Slysza tez bezpieczniki za 100zl, jeden nawet spadl z krzesla takiego szoku doznal jak dzwiek zaczal wychodzic z kolumn :)

Wiec jak to jest, kabel za 1000zl nie zagra a bezpiecznik za 100 zagra?

to już jest Twoje sianie zamętu z tym bezpiecznikiem, poza tym, dźwięk z kolumn wychodzi przy kolumnach i wzmacniaczu ze średniej albo nawet niskiej (pm6005 i dali zensor 1) półki i zwykłych kablach.

To by było nielogiczne, jeśli na tańszych systemach byłoby słychać kable bardzo drogie.

Jedna z teorii dotyczacych kabli zasilajacych gloszona przez jednego forumowicza brzmiala mniej wiecej tak, ze kable sieciowe maja najwiekszy wplyw w budetowych systemach dlatego ze te maja ubogie zasilacze i taki kabel po spieciu ze wzmacniaczem ze slabym zasilaczem pokaze co potrafi, na lepszych systemach zmiany mialy nie byc tak spektakularne bo te systemy maja bardzo dobre i dopracowane uklady zasilania i tam juz za wiele kabel nie ma do filtrowania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.