Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator big 7

Lukasz Stawowy

Rekomendowane odpowiedzi

>marslo

A jak nowe lampki się sprawują? Lepsze od poprzednich?

Na razie prosto z pudelka, poczekam z 20-30 godzin grania , zeby cokolwiek napisac. Te poprzednie 300b byly wygrzane.

To sa psvane 101d repliki WE nowki nie smigane.

Konto w trakcie usuwania

• 1 miesiąc później...

Na swieze ucho po urlopie slucham sobie na zmiane pcm z Fontanny i natywnego dsd z lampiego.

Od jakiegos czasu prostownicza cetrona zastqpilem zgodnie z sugestia Jozka lampa NOS rca 5u4gy Jan i musze mu publicznie podziekowac , chociaz postanowil sie z forum wypisac. Ogromna szkoda, moze jeszcze zmieni decyzje?

Osoba zyczliwa i jak malo kto znajaca sie na lampach.

Po dluzszym obcowaniu z lampim big 7 i fontanna dochodze do wniosku, ze dzwiek natywnego dsd z lampiego jest przynajmniej o klase lepszy niz pcm z fontanny.

Pcm broni sie jeszcze w muzyce pop i niektorych nagraniach RR, ale ogolnie namacalnosc dzwieku i zludzenie live sa w przypadku klasyki i jazzu w natywnym dsd duzo wieksze, niz w pcm.

Cos mi sie wydaje, ze pod koniec roku bede mial jeszcze innego lampiego w domu, ale musze zmienic zasilajacy do niego i kupic wiecej nagran natywnego dsd. Na nativedsd jest juz 600 takich plyt, glownie z klasyka i jazzem. Jak ktos tego nie slucha, to dsd nie dla niego, a szkoda, bo dzwiek z lampi big 7 na duelundach z prostownicza rca 5u4gy i psvane 101d WE replica jest po prostu magiczny.

Konto w trakcie usuwania

Marslo możesz napisać co wniosła lampa prostownicza NOS RCA 5u4gy. Kolega zachęca mnie abym kupił ją do mojego pre. Czy to ta wersja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy może ta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Lucky,

To jest trudno opisac slowami , bo jednoczesnie wieksza dynamika mikro i makro , namacalnosc dzwieku i jego naturalnosc, jednym slowem lepszy dzwiek.

Mam juz 3 szt na wszelki wypadek:)

Tak , to ta lampa na brazowej nozce, cena ok, za dwie dalem taniej, za jedna pomierzona duzo drozej, wszystkie z lat 50 tych.

Konto w trakcie usuwania

Od jakiegos czasu prostownicza cetrona zastqpilem zgodnie z sugestia Jozka lampa NOS rca 5u4gy Jan i musze mu publicznie podziekowac , chociaz postanowil sie z forum wypisac. Ogromna szkoda, moze jeszcze zmieni decyzje?

On sie teraz stał audiomaniakiem :).

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

jt211 - wracaj

pozdrawiam

Faktycznie Józek to świetny gość, mi również pomagał w zakupie lamp do Metronome C8+. A wcześniej jak miałem go na testy to Józek podesłał mi trzy komplety NOSów abym się pobawił.

Józek wracaj.

I slusznie - to o plikach :) , nie chcialem podnosic watku finansowego ale to faktycznie drogi sprzet.

Broni go tradycja firmy i jej stabilnosc rynkowa ,no i oczywiscie dzwiek:)

Koncepcja rozbudowanego zasilania jest z pewnoscia wielka sila tej konstrukcji.

Konto w trakcie usuwania

Faktycznie Józek to świetny gość, mi również pomagał w zakupie lamp do Metronome C8+. A wcześniej jak miałem go na testy to Józek podesłał mi trzy komplety NOSów abym się pobawił.

Józek wracaj.

Mozesz łaskawie napisać bardziej szczegółowo na ten temat ?

Ciekawy jestem jakich lamp próbowałeś do C8+ i co wniosły.

Jakimi kablami AC , listwa i IC masz podpięty ten dac?

Z góry dziękuję ...

Mozesz łaskawie napisać bardziej szczegółowo na ten temat ?

Ciekawy jestem jakich lamp próbowałeś do C8+ i co wniosły.

Józek wysłał mi trzy komplety NOSów: Brimar, RCA oraz Buggle Boy.

Wybrałem Brimary i kupiłem na ebay.de

Jak grały: RCA najsłabiej, nie było mięcha a przy okazji góra nie była tak zwiewna jak w Brimarach. Buggle Boy był zdecydowanie najbardziej rozdzielczy a i średnica była fajna. Natomiast Brimar to inna bajka: kosztem umiarkowanej utraty rozdzielczości dostajesz pełne i głębokie brzmienie, wokale są piękne i jest taka płynność dźwięku, że ani fabryczne JAANy ani Buggle Boy czy też RCA nie grają w taki sposób. Oczywiście jeśli czytasz mój opis dosłownie może się wydawać, że zmiany są dramatyczne. Ale tak nie jest. To taki ostatni szlif. Jak rozmawiałem później z Józkiem i pytał mnie o odczucia to stwierdził, że wspólnie z kolegą doszli do wniosku, że Brimar ma pewne cechy 300B. Fajnie byłoby jakby się Józek wypowiedział (o ile jeszcze tu zagląda). Może skłonimy go do powrotu.

Co do kabla zasilającego to jak na razie gra u mnie pożyczony Organic Audio i gra ... no właśnie, nie porównywałem z niczym innym więc trudno coś konkretnego napisać. W przyszłym tygodniu mam dostać dwa czy trzy inne kable i zobaczę co i jak.

Cyfrowy MIT Magnum Digital. Wcześniej próbowałem go ze srebrnym Oyaide i MIT gra lepiej (o ile mnie już pamięć nie myli, musiałbym jeszcze raz porównać bo miałem Oyaide w lutym/marcu a MITa kupiłem w kwietniu a zacząłem na nim słuchać w lipcu więc ....). Nie ma sensu abym oceniał bo to mało wiarygodne.

Nie będę dłużej przynudzał. O lampach mam już wyrobione zdanie, testowałem przez dwa tygodnie więc tego co powyżej napisałem jestem pewny.

O.K. dzięki za opis wrażeń.

Z Twojego wpisu wnioskuję ,że Buggle Boy zagrały bardziej detaliczne niż Jaan?

Odchudzły również dzwiek ww porównaniu z Jaan ?

Jeżeli chodzi o RCA to mam te lampy ale jako 12ax7 i one grają dokładnie tak jak opisałeś na przykładzie lamp ECC88.

Ja próbowałem tylko lamp Telefunkena i było gorzej niż na Philipsach tzn. mniej detalicznej i jakoś tak dzwiek zlewal się w jedną masę.

Najbardziej muzykalna lampą jaka spotkałem to był Raytheon i jak już przyjdzie z fabryki mój C8+ to na pewno spróbuję w miejsce Philipsa.

To coś jak BB ale o klasę lepiej.

Ale skoro Brimar zagrał tak dobrze to trzeba będzie się również nad nim pochylić :)

Pozdr.

P.S.

Moderację proszę o przeniesienie postów na temat Metronome do właściwego wątku.

Nie będziemy Mariuszowi śmiecić ...

Z Twojego wpisu wnioskuję ,że Buggle Boy zagrały bardziej detaliczne niż Jaan?

Dla mnie Buggle Boy made in Holland zagrał lepiej niż fabryczne lampy. Nie powiedział bym, ze odchudził dźwięk. Bardziej pasujące było by stwierdzenie, że był bardziej liniowy. Taka lampa dla fanów większej neutralności niż np. Brimar. Buggle Boy miał najlepszy bas z tej trójki lamp, dynamiczny i czytelny.

Józek mi napisał, że to co zapamiętałem jako RCA to był Mullard. Tak jak pisałem, nie było mięcha, bas rozmyty, napompowana średnica ale w taki sposób, że więcej było cukru w cukrze. Góra bez czytelności czy też lekkości.

Brimar łączył ładnie przestrzenne granie z fajną średnicą. Dlatego go kupiłem.

Dla mnie Buggle Boy made in Holland zagrał lepiej niż fabryczne lampy. Nie powiedział bym, ze odchudził dźwięk. Bardziej pasujące było by stwierdzenie, że był bardziej liniowy. Taka lampa dla fanów większej neutralności niż np. Brimar. Buggle Boy miał najlepszy bas z tej trójki lamp, dynamiczny i czytelny.

Józek mi napisał, że to co zapamiętałem jako RCA to był Mullard. Tak jak pisałem, nie było mięcha, bas rozmyty, napompowana średnica ale w taki sposób, że więcej było cukru w cukrze. Góra bez czytelności czy też lekkości.

Brimar łączył ładnie przestrzenne granie z fajną średnicą. Dlatego go kupiłem.

Wydaje mi się , że RCA i Mullard to chyba ta sama lampa tylko roznie brandowana.

Mullard do pre czy wzmacniacza może wypaść b.dobrze.

Miałem kilka sztuk i grały o.k.

Ale do źródła są chyba za ciemne i za masywne w graniu.

Jestem z Jozkiem w kontakcie mailowym wiec dopytam w sprawie roznic w lampach.

Józek ma pojęcie jak mało kto na tym forum o lampach.

Szkoda ,że tacy jak on fachowcy rezygnują z pisania na forum a trolle i różnego rodzaju obwoźni handlarze opanowali to forum.

Namawiam go do powrotu ale jak widać na razie nie jest zainteresowany.

Szkoda...

Cieszy mnie to , że na forum jest jeszcze ktoś kto ma C8+ i można powymieniac się opiniami na temat tego rewelacyjnego dac-a.

Gratuluję wyboru.

Pozdr.

Józek wysłał mi trzy komplety NOSów: Brimar, RCA oraz Buggle Boy.

Wybrałem Brimary i kupiłem na ebay.de

Jak grały: RCA najsłabiej, nie było mięcha a przy okazji góra nie była tak zwiewna jak w Brimarach. Buggle Boy był zdecydowanie najbardziej rozdzielczy a i średnica była fajna. Natomiast Brimar to inna bajka: kosztem umiarkowanej utraty rozdzielczości dostajesz pełne i głębokie brzmienie, wokale są piękne i jest taka płynność dźwięku, że ani fabryczne JAANy ani Buggle Boy czy też RCA nie grają w taki sposób. Oczywiście jeśli czytasz mój opis dosłownie może się wydawać, że zmiany są dramatyczne. Ale tak nie jest. To taki ostatni szlif. Jak rozmawiałem później z Józkiem i pytał mnie o odczucia to stwierdził, że wspólnie z kolegą doszli do wniosku, że Brimar ma pewne cechy 300B. Fajnie byłoby jakby się Józek wypowiedział (o ile jeszcze tu zagląda). Może skłonimy go do powrotu.

Mam dokładnie takie same wrażenia z porównania ECC88 Brimara i Bugle Boy D-Getter. Też zostałem przy Brimarach. Tyle, że w AN DAC4.

Pozdro

Próbowałem Philips Miniwatt SQ ze złotymi pinami.

e88cc-join-sm.jpg?1400867931

Bardzo dobra lampa. Cholernie zrównoważona. Nie ma sie do czego przyczepić. Ale w moim DACu bardziej podoba mi się Brimar.

Pozdro

Witam,

z ciekwaoscia sledze ten watek i sam jestem od 3 dni posiadaczem lampizatora big 7. Jako ze nadal czekam na CAPS v4, pipeline podlaczylem lampiego poki co do macbook air. Gram na audirvanie +.

Moj problem jest taki, ze na PCM gra bez zadnych problemow, czysto rozdzielczo, zadnych szumow nic. Na dsd slychac cos jak gdby pykniecia badz tez skwierczenie. Nasilenie rozne w zaleznosci od nagrania. Na live at the pawn shop prwie ze cisza, na innych nagraniach wyrazne ''zabrudzenia''. Zmienilem kabel usb na inny (totaldac-a na zwykly od drukarki) - problem pozostal. Skonfigurawalem audirvane tak jak lampizator podaje w instrukcji i problemk pozistaje. Podejrzewam ze moj starszy juz troche macbook air ma za slaby procesor, ale moze ktos zetknal sie z podobnym problemem i ma na niego rozwiazanie.

Lampi gral u poprzedniego wlasciciela bez zadnych problemow.

Pawel.

Witam,

z ciekwaoscia sledze ten watek i sam jestem od 3 dni posiadaczem lampizatora big 7. Jako ze nadal czekam na CAPS v4, pipeline podlaczylem lampiego poki co do macbook air. Gram na audirvanie +.

Moj problem jest taki, ze na PCM gra bez zadnych problemow, czysto rozdzielczo, zadnych szumow nic. Na dsd slychac cos jak gdby pykniecia badz tez skwierczenie. Nasilenie rozne w zaleznosci od nagrania. Na live at the pawn shop prwie ze cisza, na innych nagraniach wyrazne ''zabrudzenia''. Zmienilem kabel usb na inny (totaldac-a na zwykly od drukarki) - problem pozostal. Skonfigurawalem audirvane tak jak lampizator podaje w instrukcji i problemk pozistaje. Podejrzewam ze moj starszy juz troche macbook air ma za slaby procesor, ale moze ktos zetknal sie z podobnym problemem i ma na niego rozwiazanie.

Lampi gral u poprzedniego wlasciciela bez zadnych problemow.

Pawel.

Trzeba przelutować ....zimne luty ..częsta przypadłość Lampizatorów.

Przykro slyszec, ze nie mozesz posluchac big 7 w najlepszym wydaniu tj na dsd. Nie slyszalem dotad o takim problemie, sadze , ze caps 4 rozwiaze go. Jednym slowem - cierpliwosci:)

No chyba,ze ktos juz sie zetknal i zasugeruje rozwiazanie.

Jednak Twoje podejrzenia wydaja sie b. prawdopodobne.

Konto w trakcie usuwania

Jakie dokładnie lampki ECC88 Brimara panowie używacie. Może też zapodam sobie w Dacu.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

-> Sebna.. Dzieki za odpowiedz.

A tak przy okazji, moj poprzedni DAC to totaldac z reclockiem i bardzo dobrym streamerem totaldac-a. To co uslyszalem z laptopa na nedznym kablu przez lampiego bylo lepsze. Czystrze, bardziej nasycone, detaliczniejsze. Jestem bardzo ciekawy jak zagra to ostatecznie z caps-em. Co do wygladu mozna sie spierac, ale brzeminiowo bardzo wysoka polka. (reszta systemu to ayon orbis, odin 3, oraz stax sr009 przez specjalny adapter)

Po wyslaniu emaila z opisem problemu do firmy mialem odpowiedz po kilku minutach, lacznie z oferta skonfigurowania systemu krok po kroku przez skypa oraz propozycje Lukasza F., ze wpadnie do mnie osobiscie (po drodze do holandii) i zajmie sie problemem.

Zyczylbym innym highendowym firmom takiego serwisu!!

@pmcomp,

jaką budowę mają te brimary ecc88?

Mają takie charakterystyczne blaszki:

jI6WYX.jpg

8bzSYm.jpg

Więcej zdjęć z innych kątów jest gdzieś na moim blogu.

I są zazwyczaj sporo tańsze od BB D-getter.

Pozdro

Próbowałem Philips Miniwatt SQ ze złotymi pinami.

Bardzo dobra lampa. Cholernie zrównoważona. Nie ma sie do czego przyczepić. Ale w moim DACu bardziej podoba mi się Brimar.

Pozdro

Jak opisałbyś roznice dźwiękowe pomiędzy tym Philipsem a Brimarem?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.