Skocz do zawartości
IGNORED

Czym powinien charakteryzować się "dobry" transport CD do DAC-a?

Neonix

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem dzisiaj DAC Cambridge Audio Stream Magic 6 i oprócz muzyki z kompa,

będę również słuchać utworów ze swojej kolekcji CD.

Szukam do niego jakiegoś dobrego transportu CD, czym on powinien się charakteryzować tak naprawdę?

Wyjście analogowe z CD jest mi niepotrzebne, tylko cyfrowe SPDiF mnie interesuje.

Niektórzy polecają Pioneera PD-50, że jest świetny w roli transportu.

Ale co on musi spełniać? Np. taki CA Azur 540C, który pasowałby mi do zestawu

byłby dużo gorszy?

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Szukam do niego jakiegoś dobrego transportu CD, czym on powinien się charakteryzować tak naprawdę?

Użyj wyszukiwarki .

Ostatnie 2 tematy o tym samym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu masz napęd Cambridge Audio CXC - idealny do Twojego zestawu bo CA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Czym powinien charakteryzować się "dobry" transport CD do DAC-a?"

Warto przeczytać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No o co z tym CA 540c? Dlaczego nie jest dobry jako transport? Mam zamiar też kupić do DACa jakiś. Wydaje mi się że nie ma sensu wydawać na transport więcej niż tysiąc bo tyle też kosztuje DAC który mam. A za 2 koła to dostanę lepiej brzmiący CD.

Wysłane z Xiaomi Note za pomocą Tapatalka

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Ten 540c ma transport sony KSS-213 a model niższy 340c ma Sanyo SF-P101N , czyli ten sam co wyższe modele 640c, 740c i 840c. Na dodATEK ten Sanyo SF-P101N montowany był w Roksanie Caspian, Primare CeC i wiele innych drogich odtarzaczach, więc chyba taki zły nie jest. Może więc lepiej kupic za grosze ten 340C?

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Sam laser choćby najlepszy na świecie nic nie da jak elektronika jest kiepska i nawet tak na logikę .

Im tańszy odtwarzacz , tym tańsza - grosza elektronika.

W cenie 340c masz sprawdzonego w roli transportu Marantza CD42 więc po co kombinować ?

OK,dzięki. Mozesz jeszcze podać jakies sprawdzone nawet do 500-600pln? I mam jeszcze pytanie co to za parametr: "Correlated Jitter: < 300pS" i jakie ma znaczenie w odsłuchu? np. 640c ma niższy jitter pomimo tego samego napędu, a juz 740c nie ma prawie wcale jitter. Zalezało by mi też na srebrnym kolorze a CD42 i CD52 występowały tylko w kolorze czarnym

mam jeszcze pytanie, chce wybrac pomiędzy CD 62 Marantza lub CD650 Philipsa. Który z nich będzie lepszy pod DAC-a?

OK,dzięki. Mozesz jeszcze podać jakies sprawdzone nawet do 500-600pln?

W pierwszym moim tutaj wpisie podałem dwa linki do takich tematów .

Marantz CD52 w jak najlepszej wersji . Albo CD72 .

W najgorszym przypadku CD42 , też w jak najlepszej wersji .

Pozostałe jak CD40/50/60/62 nie są dobre jako transport .

Niedawno powstał na forum wątek o CD52MKIISE vs Rotel 06 jak dobrze pamiętam.

Masz 02 więc warto poczytać , popytać.

CD650 Philipsa

Jest gorszy od powyższych

Zalezało by mi też na srebrnym kolorze a CD42 i CD52 występowały tylko w kolorze czarnym

Zostaje CD72

Ciekawe , dlaczego cd62 pomimo ze ma Philipsa CDM-4/19, czyli to samo co cd42 i cd52, jest modelem z tej serii i to wyższym a ma gorszy transport od nich. Juz pal licho kolor, ale czy na pewno cd62 jest gorszy do cd42? A moze jednak zostac przy moim cd67 MKII?

Ciekawe , dlaczego cd62 pomimo ze ma Philipsa CDM-4/19, czyli to samo co cd42 i cd52, jest modelem z tej serii i to wyższym a ma gorszy transport od nich. Juz pal licho kolor, ale czy na pewno cd62 jest gorszy do cd42? A moze jednak zostac przy moim cd67 MKII?

Zle rozumujesz pojęcie słowa TRANSPORT.

Transport to nie tylko laser ale cały tor cyfrowy zaczynając od lasera na gnieździe wyjściowym kończąc .

CD62 ma ten sam transport ale całkiem inaczej zrobiony tor cyfrowy i to wpływa na jakość sygnału na wyjściu .

Ok, dzięki za wyjaśnienie. W sumie mowa teraz o samych marantzach a z innych firm jest coś godnego uwagi? Słyszałem wiele dobrego o stable plater Pioneera i np.taki model s702 jest teraz na allegro w kolorze srebrnym. Może coś onkyo?

Wysłane z Xiaomi Note za pomocą Tapatalka

Czy naprawdę tak ciężko jest wejść w linki które podałem i w których masz odpowiedzi na swoje pytania ?

Słyszałem wiele dobrego o stable plater Pioneera i np.taki model s702

Wyżej pisałem

Sam laser choćby najlepszy na świecie nic nie da jak elektronika jest kiepska i nawet tak na logikę .

Im tańszy odtwarzacz , tym tańsza - grosza elektronika.

Jak coś z Pioneera to zdecydowanie PD-9700.

Możesz szukać jego japońskiego odpowiednika który jest w " złotym " kolorze .

Symbolu nie pamietam .

EDIT

Któryś z tych

Ukryta Zawartość

Może ten

Ukryta Zawartość

Ale nie jestem pewien

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupiłem CD52MKIISE, ale kurcze nie mam pojęcia jak zamyka się w nim szufladę. Otwiera się przyciskiem "open", ale tym samym przyciskiem zamknąć się nie da. Idzie zamknąć jedynie z pilota. Czy tak ma być czy jest to jakaś usterka?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj jeden gostek pisze ze te modele tak mają, ale czy to prawda?

Ukryta Zawartość

Gra bardziej muzykalnie od CD67 mkII, pomimo ze obydwa grały przez tego samego zewnętrznego DAC. Na dodatek chyba ma lepszą korekcję błędów, bo jedna z płyt która miała znaczną rysę, dawała znac na CD67 a na CD52 przechodzi bezbłędnie.

• 1 rok później...

Witam,

ja trochę w temacie, a trochę nie. Jestem tu nowicjuszem. Mam pełną głowę tych wszystkich parametrów i opinii. Chciałem kupić dobry CD do swojego zestawu - wzmak DENON PMA-520A (optical class A), kolumny Arcus TS-600 na głośnikach WIFa, obecny CD Technics SL-PG-340A. Cierpię na dziwną porywczość jakbym chciał kupić wszystko o czym czytam (z budżetem na każdy klocek - 400-500zł). Ostatecznie postanowiłem posłużyć się rankingiem www.hfm.pl dostępnym jako plik PDF w internecie. No i wybór odtwarzacza padł na Cambridge Audio Azur 540C "Nieprzeciętna przestrzeń i czysta góra. Reszta też dobra." 5 kropek w kategorii "Ocena brzmienia" i 5 kropek w kategorii "Cena/Jakość". Myślę sobie - czegóż mi więcej trzeba? Znalazłem na allego, zadowolony za ostatnie pieniądze klikam Kup Teraz i... czytam i na tym forum i na innym, że to badziewny odtwarzacz. :( Co z nim nie tak? Słabo dynamicznie brzmi, czy co? Bo zdołowałem się na maksa i pożałowałem wydanych pieniędzy. Proszę posiadaczy lub testerów tego modelu o obiektywne opinie, dlaczego w rankingu został tak oceniony a tu rzeczywistość na forum zupełnie inna. Jeszcze nie dotarła przesyłka a już myślę żeby go sprzedać... Załączam ranking w PDF.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.