Skocz do zawartości
IGNORED

KEF R300 - bubel, albo coś nie tak :(

Neonix

Rekomendowane odpowiedzi

Na scianie krótszej? Ile ma ta Twoja krótsza sciana trzeba było jeszcze napisac. Umiejscowienie na scianie kótszej to kastracja przestrzeni.

Tez mam na dłuzszej scianie mojego małego pokoju. Nie tylko lokalizacja jest ok ale głębia sceny i plany (przed kolumną, za kolumną) są ok. Trójkąt równoboczny tez zdaje egzamin

Domyślam się, że masz monitorki ustawione równolegle do siebie, tak?

<br />Niestety nic nowego nie dodam - wszystko sobie wyszukasz np. na hifi.pl w dziale porady<br /><br />to proste jak dęcie :)<br />

Cale szczescie nie musze czytac jakiegos poradnika w stylu samosia.pl, bo fale dzwiekowe, wibracje, odbicia to czesc mojej pracy...fajnie jednak, ze podales strone...zbierasz u mnie plus za plusem. Jednym zdaniem pomoc nie umiesz, rozwiazania nie dasz, ale sie posmiejesz...super jestes :) Geniusz forum.

<br />dźwięk to fizyka, niestety <br />

A to niespodzianka, ze ktos doszedl do tego, ze to jednak jest fizyka...czyli, ze co..obliczenia moze jakies trzeba robic...wzory sa potrzebne...pomiary....hoho...rozumiem, ze wszystko przestudiowales ze zdjecia I zaraz koledze dasz odpowiedz gdzie te glosniki ma wcisnac...?

Dobrze Panowie...nie bede po Was cisnal, bo I tak nic mi z tego...chodzilo mi o to, ze niepotrzebnie na tym forum sie wysmiewa ludzi. To, ze ktos nie ma idealnie ustawionego sprzetu nie znaczy, ze sie nie zna na akustyce I odwrotnie. Jedni maja miejsce na sprzet inni maja go mniej. Co za tym idzie sprzet sie ustawia najlepiej jak na to pomieszczenie pozwala. Glupie docinki nikomu nie sluza I niczego nie wnosza do formu. Nie chodzi mi tylko o wypowiadajace sie tutaj osoby, ale tez wielu innych "wyjadaczy" forum, ktorzy nastukali sobie tysiace postow idiotycznymi komentarzami I mysla, ze jak maja wille i super sprzet to Pana Boga za nogi zlapali i wiedza wiecej niz Omnibus. Kolega Bumpalump pewnie teraz mierzy swoj pokoj od nowa (moze nawet sciany zaczal burzyc), by znowu zablysnac fenomenalna rada...i po co to kumu? Wrzuccie na luz.

Wieza STEREO Technics :)

to jest niestety prawda ze akustyka jest wazniejsza od elektroniki i kolumn, wstaw sobie najlepiej zestawiony zestaw wysokiej klasy na 50m2 sale gimnastyczna czy cos w tym rodzaju, a nastepnie wstaw jakis zestaw za 3tys do dobrze przygotowanego pomieszczenia i gwarantuje ci ze druga opcja zagra lepiej.

odnosnie ustawienia napisalem ze to kwestia indywidualna ale monitory z tylnym br tak blisko sciany nie wrozy nic dobrego, napisales o tych 10m2 moj pokoj ma 15m2 i jest to pokoj w ktorym normalnie sie zyje i jak widac da sie tak ustawic kolumny

Jeszcze żadna akustyka nie podniosła klasę sprzętu ,takie Kefy za5tysiech nie zagrają jak wilsony nawet w specjalnym zrobionym pokoju do audio , ale może być na odwrót ,Mogą zdegradowac dźwięk i to znacznie

Aukustyka nie jest najwaznjesza ,jest częścią skladowo całego audio jak każdego komponetu,Jeśli by tak było wtedy ludzie wykładami by duże pieniądze na akustyczne rzeczy zamsiat na klocki ,

Nie ma optymalnego ustawienia kolumn ,każdy pokój rządzi się innymi prawami , i każdy lubi coś innego ,jednemu będzie dobrze grało w twarz blisko ,drugi będzie wolał mieć dalej .

Ważny jest nas słuch i jak gra a nie jak prawa fizyki mówią ,

:)

"Glupie docinki nikomu nie sluza I niczego nie wnosza do forum."

Pozdrawiam i informuję, że żal czasem tylko coś tam ściska jak się czyta bezsensowne złośliwości. Nie chodzi mi tu o mnie ale przede wszystkim o osoby, które coś potrafią i chcą pomóc. Nie daj Boże, jeśli jeszcze ktoś taki coś tam naprawia lub modyfikuje. Taki to słyszy tylko malkontentów i tych, którym żal dupę ściska, że oni tego nie potrafią choć tacy strasznie mocni w pisaniu. Jak się niektórych poczyta to człowiek za głowę się łapie jakie to talenty marnują się w Polsce i dodatkowo ile szmalu oni przeznaczają na sprzęt. Przecież niektórzy to kolumn i innego sprzętu wysłuchali więcej niż jest opisane w paru rocznikach Hi Fi Choice! Wow! A rady to sypią jak z rękawa! Pozazdrościć! Tylko, że naprawdę mądrych wypowiedzi coraz mniej. Czytuje inne fora, zdarza się, że w innych językach i naprawdę trudno porównywać poziom agresji i kompetencji.

PS.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pozdrawiam i coś mi się wydaje po błędach korektora, że nie mieszkamy zbyt daleko od siebie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 8 miesięcy później...

Temat ucichł ale mam coś do dodania.

Każdy kto twierdzi, że KEF R300 nie znikają z pomieszczenia lub nie nadają się do muzyki rockowej bądź ostrzejszej są głusi albo ich nie słuchali. Dodaję, że rocka i cięższych klimatów nie słucham, ale znajomy przyniósł płyty i dały radę.

Są jeszcze inne ewentualne opcje: spieprzone ustawienie doszczętnie np. blisko ściany lub na regale oraz tragicznie połączenie ich z kompletnie nie pasującym wzmacniaczem.

Słucham ich od dwóch dni. Znikają, scena wielka - szeroka, wysoka i głęboka, mają DRIVE,. Basu troszeczkę za dużo ale to jest do utemperowania.

Wolę nawet nie pisać z czym je porównuje bezpośrednio. Dodam tylko, że z kultowymi głośnikami.

Scena kultowych nie wyjdzie nawet centymetr w bok i w przód a w górę jedynie ze 30 centymetrów powyżej górnej linii kolumn. Ich przewaga to góra ale jakiejś wielkiej drastycznej różnicy nie ma - na pewno nie jest warta tych 2-2,5 tysiąca różnicy w cenie.

Podbije temat.

Zakupiłem kefr300 i mam wzmaka c350 by muda.

Niestety nie mam na chwilę obecną porządnego daca i transportu bo sm6 v 2 poszedł do żyda( przysłowie nie żadna anty semicka zaczepka).

Na chwilę obecną jako dac gra mede8er i scena nie jest mega hiper rewelacyjna w salonie audio xaviany evo 250 z hegel360 miały większą, ale to już inna liga była.

Ja nawet ic nie mam porządnych bo są takie za 5 zeta ,głośnikowe mam qed tube xt400.

Wszytko to gra na 23 m2 i kolumny grają dźwiękiem absolutnie potężnym bas zejście jest fenomenalne. Prędzej miałem MA RX8 i tam dynamiki zejścia, soczystej barwy nie było wcale

Scena raczej była porównywalna po prawidłowym ustawieniu a mam kiepską akustyke.

A chcę przejść do sedna wydaje mi się że wiem w czym polegał problem autora wątku a mianowicie w tym że w C320 jest po prostu za małe trafo.

Kefy jak już zdążyłem zauważyć lubią porządną elektrownię. Ktoś wychodzi z założenia że podstawki mogą mieć mniejszy prąd jest w poważnym błędzie.

Ja mam możliwość pożyczyć i się postaram to zrobić bo znajomek ma właśnie mniejszego nada by muda i słuchałem u niego na jbl i grał pięknie ale naprawdę mało dynamicznie i wydaje mi się że tu będzie problem u autora wątku

To ze one potrzebuja pradu to zadna nowosc, taki bas trzeba ogarnac. Pisałem o tym dawno i zaden slaby nad po magicznych tuningach tego nie zmieni, bo zasilanie ma jakie ma. Ale jak widać propaganda dobrze dziala.

?👈

To ze one potrzebuja pradu to zadna nowosc, taki bas trzeba ogarnac. Pisałem o tym dawno i zaden slaby nad po magicznych tuningach tego nie zmieni, bo zasilanie ma jakie ma. Ale jak widać propaganda dobrze dziala.

Akurat c350 ma dużo prądu

Podbije temat.

Zakupiłem kefr300 i mam wzmaka c350 by muda.

Niestety nie mam na chwilę obecną porządnego daca i transportu bo sm6 v 2 poszedł do żyda( przysłowie nie żadna anty semicka zaczepka).

Na chwilę obecną jako dac gra mede8er i scena nie jest mega hiper rewelacyjna w salonie audio xaviany evo 250 z hegel360 miały większą, ale to już inna liga była.

Ja nawet ic nie mam porządnych bo są takie za 5 zeta ,głośnikowe mam qed tube xt400.

Wszytko to gra na 23 m2 i kolumny grają dźwiękiem absolutnie potężnym bas zejście jest fenomenalne. Prędzej miałem MA RX8 i tam dynamiki zejścia, soczystej barwy nie było wcale

Scena raczej była porównywalna po prawidłowym ustawieniu a mam kiepską akustyke.

A chcę przejść do sedna wydaje mi się że wiem w czym polegał problem autora wątku a mianowicie w tym że w C320 jest po prostu za małe trafo.

Kefy jak już zdążyłem zauważyć lubią porządną elektrownię. Ktoś wychodzi z założenia że podstawki mogą mieć mniejszy prąd jest w poważnym błędzie.

Ja mam możliwość pożyczyć i się postaram to zrobić bo znajomek ma właśnie mniejszego nada by muda i słuchałem u niego na jbl i grał pięknie ale naprawdę mało dynamicznie i wydaje mi się że tu będzie problem u autora wątku

Jak akustyka kuleje to inna elektronika nie wniesie poprawy adekwatnej do wydanych pieniedzy.

Kwestia jeszcze prawidlowego ustawienia kolumn.

Problemem jest czy była akustyka , ustawienie ale i źródło czy kable .

Znam ( z opisu właścicieli ) kilka udanych systemów opartych na C320 z modem + R300 .

C320 w typowym pomieszczeniu i przy normalnych poziomach głośności spokojnie wysteruje R300 . Oczywiście zawsze można lepiej i tak dojść do jakieś potężnej końcówki czy integry tylko wtedy kwota robi się wielokrotnie większa za przeważnie możliwość zagrania od czasu do czasu z dużą mocą .

Głośne i bdb granie jest bardzo drogie a cena w stosunku do jakości rośnie logarytmicznie .

Czy warto ?

Uważam ze nie chociaż sam mam duże kolumny i potężny wzmak to gram na kilku watach .

Z C320 u mnie spokojnie grają R900 tak więc nie tu leży problem a założyciel wątku do tej pory nie próbował się ze mną skontaktować żeby mu w tym pomóc .

C350 + mod gra obszerniej . C320 + mod równiej .

Jest jeszcze jedna kwestia . Masa osób jest przyzwyczajona do łupania gdzie jest bassss i ssssss. Wtedy taki neutralnie złożony zestaw zawsze będzie miał mało basu a to jest forum chyba tych co dążą do w miarę neutralności ;)

Wtrącę swoje 3 grosze w temacie.

Też mam mudyfikowanego NADa C320.

U mnie KEF R300, a także LS50 (oba polecane przez Mudę, ze wskazaniem jednak na R300) przegrały bezpośrednie porównanie z Guru Junior, maleńkimi szwedzkimi monitorkami.

Nie chciałbym przez to powiedzieć że KEFy są słabe, nic z tych rzeczy!!!

Polecił mi je (Guru) po opisie moich warunków fachowiec z salonu (który sam konstruuje fajne monitory Audiowave 141), powiedział że R300 będą potrzebować więcej "powietrza" niż mogę im zapewnić.

W moim salonie sprawdziły się głośniki skonstruowane do ustawienia w niewielkiej odległości od ściany czyli Guru.

Problem w tym, że wielu z nas kieruje się ślepo opiniami, recenzjami itd. nie biorąc pod uwagę własnych warunków, akustyki, oraz upodobań, każdy może lubić inny rodzaj grania.

P.S. Jak na mój gust to basu z R300 + NAD C320 jest aż nadto (przynajmniej u mnie).

Jest jeszcze jedna kwestia . Masa osób jest przyzwyczajona do łupania gdzie jest bassss i ssssss. Wtedy taki neutralnie złożony zestaw zawsze będzie miał mało basu a to jest forum chyba tych co dążą do w miarę neutralności ;)

Niestety masz rację... Ludzie nie lubią neutralnego brzmienia..Wówczas jest mało efektownie i często kosi się sporo kiepskich nagrań..

Muda - jak masz teraz wzmacniacz ? Miałeś s300i , xindaka, denona o ile pamiętam.

Tak, zmieniłem system (stopka) i jestem teraz zadowolony w stosunku do poprzedniej konfiguracji.

Jeszcze trochę drobnych zmian i będzie lux.

Nie twierdze, że R300 były złe, ale dochodzę do wniosku, że miałem wtedy kiepski wzmacniacz

i nie zgrywał się on z tymi kolumnami.

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Muda - jak masz teraz wzmacniacz ? Miałeś s300i , xindaka, denona o ile pamiętam.

NAD C356BEE + mod .

ie twierdze, że R300 były złe, ale dochodzę do wniosku, że miałem wtedy kiepski wzmacniacz

i nie zgrywał się on z tymi kolumnami.

Miałem kilkukrotnie R300 u siebie i ładnie się zgrywały z C320 + mod ALE ja mam dobrze zrobioną akustykę w pokoju .

Zauważyłem też na forum że R300 podobają się bardziej osłuchanym . One są bardzo neutralne i pokażą wady systemu czy właśnie akustyki .

Co innego kolumny grające barwnie czy z kombinowanym pasmem .

NAD C356BEE + mod .

Miałem kilkukrotnie R300 u siebie i ładnie się zgrywały z C320 + mod ALE ja mam dobrze zrobioną akustykę w pokoju .

Zauważyłem też na forum że R300 podobają się bardziej osłuchanym . One są bardzo neutralne i pokażą wady systemu czy właśnie akustyki .

Co innego kolumny grające barwnie czy z kombinowanym pasmem .

O gustach się nie dyskutuje.

Też mam akustykę zrobioną.

Bardziej podoba mi się teraz niż wcześniej.

.

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Jako że dopiero mam 2 dzień Kef 300 u siebie dziś w końcu na spokój pokrecilem kolumnami poustawialem itd.

Jako że czaje się z zakupem daca podpiołem pod nad c350 by Muda fiio e07k jako dac plus foobar plus jplay.

I muszę odszczekać to co pisałem o porównywalnej przestrzeni do poprzednich RX8 teraz jest wręcz ocean przestrzeni wciąż brakuje mi porządnego przetwornika i akustyki, ale jest lepiej jak dobrze.

A przy utworze the Power od Love (voiceless) grupy Frankie goes to Hollywood to aż koparka mi opadła prawie high end i piszę tu bez szadnej szydery.

Teraz odsłuchy Ennio Moricone ( tu już słychać braki sprzętowe daca) a potem leci Kenny G.

Wybaczcie ale jak ktoś piszę, że używając fiio e07k jako DAC o opadnięciu szczęki z zachwytu nad dźwiękiem to mam spore wątpliwości co do wartości takiej opinii.

Pisząc to, nie chcę absolutnie nikogo obrażać, wyrażam tylko moją opinię.

Wybaczcie ale jak ktoś piszę, że używając fiio e07k jako DAC o opadnięciu szczęki z zachwytu nad dźwiękiem to mam spore wątpliwości co do wartości takiej opinii.

Pisząc to, nie chcę absolutnie nikogo obrażać, wyrażam tylko moją opinię.

Pisałem wcześniej że właśnie jestem na etapie szukania daca.

Narazie jako dac gra urządzenie Mede8er ciężko go nazwać daciem nawet w porównaniu do fiio e07k który byś się zdziwił ale on naprawdę gra dobrze jak na tę cenę oczywiście.

Jak prędzej miałem Marantz sr7008 to z fiio jako dac grało to o niebo lepiej jak ten dac zaimpletowany w Marantz SR7008

• 5 miesięcy później...

Moje spostrzeżenia o KEF R300 po ponad sześciomiesięcznym słuchaniu.

Muszą pograć ze 200 godzin aby zaczęły grać pełnymi możliwościami.

Wcale nie są łatwe do wysterowania. Potrzebują mimo wszystko sporo prądu. Najprawdopodobniej jest to spowodowane zwrotnicami z bardzo dużą ilością elementów. Zwrotnice są tak naprawdę dwie, jedna na średnice i górę i druga na niskie.

Jeżeli ktoś oczekuje od nich, że zaraz po włączeniu od pierwszego utworu zaczną grać z pełnią swoich możliwości to niestety się rozczaruje. MUSZĄ POGRAĆ PRZYNAJMNIEJ ZE 30 MINUT I SIĘ ROZGRZAĆ. Nie mylić z wygrzaniem. Na początku dźwięk jest ściśnięty miedzy kolumnami, niski i płytki. Nie dziwią wiec opinie o tym, że dźwięk jest przyklejony do głośników. One swoje możliwości pokażą dopiero po rozgrzaniu. Ale jak się rozgrzeją to wtedy zaczyna się spektakl muzyczny: wielka scena, głęboka, szeroka i wysoka. Tych kolumn nie ma w pokoju. Może przestrzeni. Świetna dynamika. Piękne barwy.

W MOJEJ OPINII SĄ TO NAJLEPSZE MONITORY DO 10.000 PLN.

Post jest dodany w kilku tematach.

Zwrotnice są tak naprawdę dwie, jedna na średnice i górę i druga na niskie.

Licząc w ten sposób, to są cztery.

Pierwsza tnie niskotonowy od góry. Druga i trzecia tnie średniotonowy od dołu i od góry. Czwarta tnie wysokotonowy od dołu.

Licząc w ten sposób, to są cztery.

Pierwsza tnie niskotonowy od góry. Druga i trzecia tnie średniotonowy od dołu i od góry. Czwarta tnie wysokotonowy od dołu.

Mi chodzi przed wszystkim o mnogość elementów. Jest ich po prostu sporo więc i straty będą większe. Nie wiem może źle rozumuje.

Mi chodzi przed wszystkim o mnogość elementów.

W przeciwieństwie do wielu kolumn w tych Kefach masz mało elementów w szeregu z głośnikami a to one mają największy wpływ na brzmienie .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.