Skocz do zawartości
IGNORED

High End Audio Show-Monachium 2015

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Ja już od dwóch lat nie jestem aktywny w branży więc wszystkie gratulacje proszę do Autotechu :-)

Wyslalem info na priv, prosze o kontakt.

Konto w trakcie usuwania

• 1 miesiąc później...

No i mamy już pierwsze newsy sprzed 20 minut. W Monachium jest premiera nowego pełnowymiarowego transportu plików Aurendera, model N10, który zastępuje starego S10. Wg.info z ich stoiska jest wyraźnie lepszy niż S10 i lepszy niż te mniejsze modele X100, N100 itd. Ma w pełni liniowe zasilanie, 4TB dysk na pokładzie, ale nie trzeba go używać bo obsługuje dyski NAS. Niebawem ma też mieć obsługę Tidala. Grając po USB bez podłączenia zew.zegara,a mało kto używa zegara to jest to W20 tylko z 4TB, zamiast 12TB jak ma obecnie W20.

Za to cena o połowę niższa niż W20. Podano cenę 8000$, ale ile będzie u nas to jeszcze nie wiadomo.

To może być najlepsza opcja jeśli ma grać po USB z dysków NAS. Jeśli po SPDIF to na dziś najlepiej oceniam Linn Akurate DS z cyfrowym wysokiej jakości wyjściem BNC. Można dokupić dobrą przejściówkę na RCA np Van Den Hul-a. Jak tylko pojawi się ten N10 to wezmę go na test i chyba kupię.

dCS pokazał następcę Pucciniego w wersji DAC ze streamerem za 15000£ i to samo ale z napędem CD za 18000£. Ponoć ładna rzecz.

Parę fotek z HiFiDelux. Sorki za słabą jakość.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14352-0-43993200-1431614744_thumb.jpg

post-14352-0-91849700-1431614746_thumb.jpg

post-14352-0-69878800-1431614748_thumb.jpg

post-14352-0-31261500-1431614750_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podobno dealer Avantgarda z Monaco bedzie prezentowal Trio z Lampim w roli zrodla.

Jakby ktorys z kolegow trafil na te prezentacje, milo bedzie zobaczyc foty i uslyszec opinie na jej temat.

Konto w trakcie usuwania

Podobno dealer Avantgarda z Monaco bedzie prezentowal Trio z Lampim w roli zrodla.

Lapmi w Monaco? Teraz to już tylko Bahamy i Beverly Hills zostały do podbicia...

Parę fotek z HiFiDelux. Sorki za słabą jakość.

Jakość spoko. Wrzucaj dalej. Napisz o wrażeniach.

Jakość spoko. Wrzucaj dalej. Napisz o wrażeniach

Więcej fotek nie robiłem.

Moje wrażenia w skrócie (nie jestem zbyt doświadczony i osłuchany):

- dominowały winyle, troszkę plików i bardzo mało CD

- JMF Audio z Francji przedstawiła nowość - transport do odczytu muzyki z płyt Blue-Ray (nie wiem czy

faktycznie nowość),

- ogólnie nic mnie nie zadowoliło. Przede wszystkim wszędzie problemy z akustyką, dlatego moja ocena musi być

niesprawiedliwa. Wiele systemów grało jak dla mnie jazgotliwie, albo to taki repertuar albo takie moje upodobania. To co miało tuby to albo troszkę podkolorawne albo mocno zniekształcony dźwięk. W jednym przypadku z głośników o tubach prostokątnych można było usłyszeć jak dźwięki nie tworzą całości, słychać było odseparowanie głośników (dwa źródła generowania dźwięku zamiast jednego).

- w sumie dwie firmy francuskie wydały mi się dość ciekawe: JMF-Audio (ostatnia moja fotka) - grało całkiem realistycznie, przejrzyście, bas naturalnie fajny, kontrolowany, mocny ale w dobrych ilościowo proporcjach. Mimo zastosowania tub w sekcji wysokotonowej grało z bardzo małymi podkolorowaniami. Może dlatego, że tuby były w sumie małe i tylko lekko wzmacniały dźwięk.

Inny system to La Rosita (pierwsza fotka). I tutaj od razu dwie cechy: spodobała mi się muzykalność i emocje ale niestety jednocześnie zbytnia otwartość góry mi dokuczła. Za dużo wyskoich... powinni to przytemperować. Ale zdażał sie też repertuar kiedy naprawdę fajnie się słuchało La rosita. Dźwięk ocieplony.

- Audio Note - cóż, fajnie, gęsty dźwięk, czasem za gęsty... głośniki w rogach i dudniło niepotrzebnie.

- pokój z Avalonami, dCS i Jeff Rowland - dźwięk kulturalny, przejrzysty, dobrze zrównoważony tonalnie ale zabrakło mi emocji.

- z ciekawostek - panowie z Synergistic Research zachwalali iprezentowali swój produkt Atmosphere. Nie wypytywałem się zbyt dużo, bo prezentacja z użyciem jakiegoś samograja Bose była dla mnie mało wiarygodna. Słyszałem różnice, ale jak panowie skwitowali, że cena za sytem coś około 6.000 Dolarów to tanio i lepsze od innych rozwiązań akustycznych to dałem sobie spokój. Sami bardziej się tym podniecali niż ja. Ale przyznaję, że doświadczenie ciekawe. Rozmieszcza się małe elementy z wydrążonym stożkiem, który ponoć pochłania/rozprasza "szkodliwe" wysokie tony, jest też pudełko do niskich tonów i walec do poszerzenia sceny i głębi. Chciałbym to usłyszeć na swoim systemie w domu aby mieć wyrobione zdanie.

Napisałem tylko o tym co przykuło moją uwagę. Pomijam nazwy sprzętów bo nie zwracałem uwagi. Obeszłem wszystko i posłuchałem w 3,5 godziny.

Tego wszystkiego nie da się obejść nawet w 8h a co dopiero w 3.5h. Jest tak jak przewidywałem, że szybko się zmęczysz, kiepska akustyka i przypadkowe konfiguracje spowodują zniechęcenie. Wniosków żadnych nie wyciągniesz i jak widać tak się stało.

Tego wszystkiego nie da się obejść nawet w 8h a co dopiero w 3.5h. Jest tak jak przewidywałem, że szybko się zmęczysz, kiepska akustyka i przypadkowe konfiguracje spowodują zniechęcenie. Wniosków żadnych nie wyciągniesz i jak widać tak się stało.

Ja byłem dziś tylko w Marriocie, raptem 18 pokoi. Do niektórych pokoi wracałem aby upewnić się w moich odczuciach. Jak coś mi się nie podobało to po minucie wychodziłem. Jak się słucha całego systemu to wnioskuje się na temat całości w danym pokoju. Czyżbyś odnosił się do moich poszukiwań DACa?:)

Jutro dopiero idę na targi, mam bilety na dwa dni, więc będzie więcej czasu.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

Garść fotek z kilku ciekawszych premier w Monachium.

1. Magico S7 - na żywo wyglądają znacznie gorzej niż na renderingach. Strasznie szerokie, "niegramotne", brakuję tu proporcji. Brzmienie? Fani marki nie będą zawiedzeni :)

2. Vitus SS-025 - nowa końcówka mocy stereo. Topologia zapożyczona z wciąż świeżych SM-011, ale mocniej zbiasowana w klasie AB.

3. Metronome Technologie Music Server. Transport plikowy z ripperem, oparty na Linuxie. Komplet wyjść, zintegrowane dyski + obsługa NASów, własna appka na iOS i Androida. Grał prototyp. Przewidywana premiera wrzesień 2015, cena ok. 13 000 euro.

4. Magico Q7 mk2 + arsenał nowych Soulution.

5. Jeff Rowland Deamon - potężna integra, streamer i dac w jednym.

6. DCS Rossini - następca Pucciniego w dwóch wersjach z napędem i bez. W związku z zaprzestaniem sprzedaży napędów przez Teaca/Esoterica transport pochodzi od StreamUnlimited i czyta tylko CD. Komplet wejść cyfrowych, w tym ethernet umożliwia używanie urządzenia jako pełnoprawny odtwarzacz sieciowy. Premiera za 2 miesiące. Cena 15 000 GBP za wersję bez i 18 000 GBP z napędem.

ps. Uspokajam zainteresowanych transportem CD/SACD Vivaldi. DCS ma stock napędów Teaca na 5-6 lat :)

7. Focal Sopra - nowa linia, pozycjonowana między Elektrą, a Utopią. Zaprezentowano Model 1 i 2 (gabarytowy odpowiednik 1028BE). W planach jest także model 3 (konfiguracja jak w 1038BE). Cena za Model 2 to ok. 12-14k euro.

8. Verity Audio Parsifal Anniversary z elektroniką Reimyo. IMO jedno z najlepszych brzmień na wystawie.

9. Harbeth Monitor 40.2 - nowy flagowiec (niestety fotka mi umknęła).

Pozdrawiam !

Ukryta Zawartość

post-8846-0-27764800-1431661209_thumb.jpg

post-8846-0-50486100-1431661369_thumb.jpg

post-8846-0-38186200-1431661423_thumb.jpg

post-8846-0-56233600-1431661681_thumb.jpg

post-8846-0-83030000-1431661822_thumb.jpg

post-8846-0-64072700-1431661870_thumb.jpg

post-8846-0-30534700-1431661881_thumb.jpg

post-8846-0-44448100-1431661893_thumb.jpg

post-8846-0-13241800-1431662320_thumb.jpg

post-8846-0-03743400-1431662339_thumb.jpg

post-8846-0-83637300-1431662554_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Garść fotek z kilku ciekawszych premier w Monachium.

1. Magico S7 - na żywo wyglądają znacznie gorzej niż na renderingach. Strasznie szerokie, "niegramotne", brakuję tu proporcji. Brzmienie? Fani marki nie będą zawiedzeni :)

2. Vitus SS-025 - nowa końcówka mocy stereo. Topologia zapożyczona z wciąż świeżych SM-011, ale mocniej zbiasowana w klasie AB.

3. Metronome Technologie Music Server. Transport plikowy z ripperem, oparty na Linuxie. Komplet wyjść, zintegrowane dyski + obsługa NASów, własna appka na iOS i Androida. Grał prototyp. Przewidywana premiera wrzesień 2015, cena ok. 13 000 euro.

4. Magico Q7 mk2 + arsenał nowych Soulution.

6. DCS Rossini - następca Pucciniego w dwóch wersjach z napędem i bez. W związku z zaprzestaniem sprzedaży napędów przez Teaca/Esoterica transport pochodzi od StreamUnlimited i czyta tylko CD. Komplet wejść cyfrowych, w tym ethernet umożliwia używanie urządzenia jako pełnoprawny odtwarzacz sieciowy. Premiera za 2 miesiące. Cena 15 000 GBP za wersję bez i 18 000 GBP z napędem.

ps. Uspokajam zainteresowanych transportem CD/SACD Vivaldi. DCS ma stock napędów Teaca na 5-6 lat :)

7. Focal Sopra - nowa linia, pozycjonowana między Elektrą, a Utopią. Zaprezentowano Model 1 i 2 (gabarytowy odpowiednik 1028BE). W planach jest także model 3 (konfiguracja jak w 1038BE). Cena za Model 2 to ok. 12-14k euro.

8. Verity Audio Parsifal Anniversary z elektroniką Reimyo. IMO jedno z najlepszych brzmień na wystawie.

9. Harbeth Monitor 40.2 - nowy flagowiec (niestety fotka mi umknęła).

Pozdrawiam !

Fajna relacja. Poproszę o więcej zdjeć i wrażeń!

Fajna rzecz dla osób preferujących minimalistyczne systemy, koszmar dla kablowców.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Dużo zdjęć z wycieczki do Monachium jakiegoś Azjaty:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

Fajna rzecz dla osób preferujących minimalistyczne systemy, koszmar dla kablowców.

38 000 $

Raczej koszmar dla portela...

Niemniej jednak coraz więcej rozwiązań All in one w High Endzie

Tak ale 38000$ + transport z USA i od sumy cło i VAT to zrobi się ok 200 tys...za integrę w klasie D !!! Sorry, może podziękuje... :-)

Do Europy i tak nikt normalny tego nie będzie sprowadzał a w USA to zapewne z dobrym rabatem jakiś bogacz kupi sobie do domku letniskowego...

Obudowa zrobi wrażenie na znajomych i ten wyświetlacz...

Jakby ktorys z kolegow trafil na te prezentacje, milo bedzie zobaczyc foty i uslyszec opinie na jej temat.

Z Duo Omega, a nie z Trio, z kompem na WIN10, wzmocnieniem prosto z Brazylii (Audiopax) i kablami TelluriumQ. Niestety w takiej małej budce skleconej na jednej z głównych hal. A grało całkiem nieźle, a jak na te warunki to wręcz dobrze.

Dzieki, no to prawie jak u mnie:)

Prawie , bo u mnie zaczyna grac naprawde wysmienicie, wymienilem acro 6300 na nieco ciemniejszy i mniej ostry 2090 speciale i slucham , slucham , slucham...

Pcm jest przy wylaczonym zasilaniu usb chyba lepszy od fontanny, ale to sa pierwsze wrazenia, trzeba troche wiecej czasu.

Konto w trakcie usuwania

Co to za firma?

Ukryta Zawartość

Octave Monoblocks

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dźwięk wystawy:

LIVING VOICE VOX OLYMPIAN z elektroniką Kondo (Kagura itd.) - materiał prezentowany z CD CEC tl 0 mkIII

i żaden, ale to żaden vinyl nie podskoczy.

Byłem tam kilka razy, siedziałem raz ponad godzinę i wszystko grało świetnie, zwłaszcza klasyka!!! Dalej nie muszę rozwijać.

Lepiej chyba tylko w La Scali , a może i nie, bo też zależy od miejsca ;-) siedzącego.

Wszystkie inne horny " drą mordę" - upewniłem się w tym roku, że horny to nie moja bajka.

Tylko jak Kevin Scott zaaplikował swoje, nie mogę się nadziwić. Rewelacja !

Rok temu też najlepiej grało w pokoju Living Voice ( z wyjątkiem prezentacji kolumienek z serii Auditorium- bo to słabe jest dla odmiany)

Warto było jechać, żeby słuchać chociażby tego setu. Bo to była MUZYKA !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.