Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabel USB?

Szwarzcharakter

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem tego ultravioleta do mojego zestawu mobilnego (tel+ifi dsd nano). Realizm przekazu znacząco się poprawił, dynamika wzrosła, blachy grają jak metalowe itepe. Sztywny nieco jest i przeszkadza to w podróży trochę. Ale za mniej niż 200 warto.

????

Nie zmienia to jednak faktu, że zastosowanie długiego kabla lub naprawdę podłego może doprowadzić do powstawania błędów i zrywania transmisji

Nie ma takiej opcji. Jeśli jest prawidłowo zrobiony, to może mieć 5 m i będzie działał prawidłowo.

Wystarczy prosty test nagrania materiału przez dowolne kable i porównanie dwóch plików pod względem sum kontrolnych. Takie testy były robione na forum, pliki te same! Mimo to słyszący słyszą zmiany pytanie gdzie, skoro nie ma różnic w samym materiale?

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Belkin Gold jest lepszy od szarego Belkina. Sprawdzone przez kolegów.

A Belkin Super Unobtanium bije je wszystkie na głowę.

Wystarczy prosty test nagrania materiału przez dowolne kable i porównanie dwóch plików pod względem sum kontrolnych. Takie testy były robione na forum, pliki te same! Mimo to słyszący słyszą zmiany pytanie gdzie, skoro nie ma różnic w samym materiale?

Chrzanisz, Malikali ;-)

Słyszałem, że kable te mają znaczny wpływ na dźwięk, a nigdy nie przywiązywałem do tego wagi. Proszę osoby zaznajomione w temacie, czy te kable mają jakiś wpływ czy to tylko autosugestia. Nie wiem, czy warto inwestować w taki kabel, czy tylko marketing.

Kabel USB to podstawa.

Mają ogromniasty. Bierz najdroższy, nawet jeśli miałbyś spłacać kredyt przez 10 lat.

A nawet, gdy Cię nie stać - chałupę z dzieckami sprzedaj (o babie - przemilczę) i kup "wypasy".

Wtedy szary dzień zamieni się w niedzielę.

Zwłaszcza - bez baby.

;)))

Równie dobrze mógłbym oczekiwać znacznej poprawy jakości druku po wymianie kabla USB w drukarce, ale tak się nie dzieje.

Jak nie jak tak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nazwisko autora-dziennikarzyny ("miłośnik muzyki klasycznej, audiofil i recenzent sprzętu hi-fi z 40-letnim doświadczeniem") z litości przemilczę.

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Ewidentnie był zadowolony z zeskanowanego materiału. A Przecież o to chodzi. Ja zastanawiam się nad zakupem kabla USB Super Clean Oxygen Protected NASA Shield, testują go teraz w kosmosie a pozniej mają zrobić pomiary na ziemi przy zwykłym ciśnieniu i wilgotności.

Po porównaniu wyników jestem gotów go nabyć. Bez wyników cena 100 000 USD wydaje mi się być nieco wysoka. Poczekajmy...

Nazwisko autora-dziennikarzyny ("miłośnik muzyki klasycznej, audiofil i recenzent sprzętu hi-fi z 40-letnim doświadczeniem") z litości przemilczę.

dys ys grejt - mega grejt...

czy ci ludzie wogle skończyli jakieś szkoły? jakiekolwiek? czy to już jest pokolenie mentalnego gimnazjum?

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

To jakiś nawiedzony chyba? Normalnie lepszej komedii nie czytałem jeszcze. laie_67.gif

Kupiłem 3m kabla USB A-B zwykłego drukarkowego no-name (15zł) i niestety zdarza mu się przerwać transmisję.

Dziwne ale wystarczy, że nad kablem przejdzie kot nawet go nie dotykając transmisja czasem siada.

Drugi kabelek jaki mam to takie coś:

372.jpg

Ten gra bez zarzutu ale niestety jest za krótki bo używając go automatycznie nie mogę korzystać z komputera.

Nie muszę dodawać, że różnicy w jakości dźwięku pomiędzy oboma kablami nie ma żadnej.

Swoją drogą przetestowałbym to urządzenie:

Ukryta Zawartość

Kupić to tego nie kupię ale jakby ktoś chciał pożyczyć to chętnie przetestuję. ;)

Obiecuję szczerze opowiedzieć czy jest różnica w dźwięku. :D

Ukryta Zawartość

Normalnie lepszej komedii nie czytałem jeszcze. laie_67.gif

Ja niestety tak. Chociażby ten fragment z mojego podpisu...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Swoją drogą przetestowałbym to urządzenie:

Ukryta Zawartość

Kupić to tego nie kupię ale jakby ktoś chciał pożyczyć to chętnie przetestuję. ;)

Obiecuję szczerze opowiedzieć czy jest różnica w dźwięku. :D

Jest popyt na USB Audio teraz, Ludzie maja pieniądze wiec i producenci wychodza na przeciwko. Normalna rzec.

Ukryta Zawartość

12632d1400825310-ifi-ipurifier-what-it-how-use-it-do-i-want-it-image.jpg

Podobno czyści sygnał :) Ale wystarczy się przyjrzeć, żeby stwierdzić, że jest to parę elementów na drodze sygnału, które tylko go pogarszają wprowadzając większe szumy.

Bez ustrojstwa.

12633d1400825387-ifi-ipurifier-what-it-how-use-it-do-i-want-it-image.jpg

Z ustrojstwem

12634d1400825430-ifi-ipurifier-what-it-how-use-it-do-i-want-it-image.jpg

Kupiłem 3m kabla USB A-B zwykłego drukarkowego no-name (15zł) i niestety zdarza mu się przerwać transmisję.

Dziwne ale wystarczy, że nad kablem przejdzie kot nawet go nie dotykając transmisja czasem siada.

Bo nie należy przesadzać w drugą stronę. Kabelki za grosze wykonane z byle czego to również strata pieniędzy.

A no strata. Przyda się jako sznur do wieszania prania albo do czegoś podobnego. ;)

Teraz właśnie nabyłem 5m kabla WireWorld Chroma 7 za ponad 10x większą sumę pieniędzy. W piątek pewno będzie u mnie. Zobaczymy czy będzie też przerywał. Jak będzie to się zdenerwuję. ;)

Jako człowiek obeznany z szeroko pojętą informatyką w poprawę jakości brzmienia absolutnie nie wierzę. :D

Słyszałem, że kable te mają znaczny wpływ na dźwięk, a nigdy nie przywiązywałem do tego wagi. Proszę osoby zaznajomione w temacie, czy te kable mają jakiś wpływ czy to tylko autosugestia. Nie wiem, czy warto inwestować w taki kabel, czy tylko marketing.

źle słyszałeś(w "ramach" Hi-Fi): wpływ na dźwięk mają głośniki i akustyka, potem wzmacniacz - choć dobrych nie rozpoznasz od siebie, dobrych źródeł też.

Analogowe mają znikomy ale: interkonekty powinny być ekranowane miedziane/srebrne i krótkie, głośnikowe grube miedziane/srebrne i krótkie.

Co do cyfrowych: bez znaczenia - absolutnie bez znaczenia, USB, HDMI, DP, spdif czy toslink dowolny

proponuję uniknąć "poprawności politycznej" pod tytułem:

kupuje zestaw za 1000pln to kabel za 10pln

kupuje zestaw za 8000pln to kabel za 80pln, bo to nic nie da ;) to jak płacić za wymianę felg 2x więcej bo masz 6 litrów silnika. można, tylko po co ?

cyfrowy kup ładny, pod kolor, i żeby wtyczki wyglądały na solidne ;)

jeszcze trzeba by dodać kable sieciowe. O to też jest spinka :)

Co do cyfrowych: bez znaczenia - absolutnie bez znaczenia, USB, HDMI, DP, spdif czy toslink dowolny

czy aby HDMI tez przepuszcza sygnal zero jedynkowy?

jeszcze trzeba by dodać kable sieciowe. O to też jest spinka :)

wystarczy sobie wyobrazić że na nim jest 0V 100x na sekundę i tego nie słychać ;)

czy aby HDMI tez przepuszcza sygnal zero jedynkowy?

Tak, to rozwinięcie DVI o dźwięk i o to że dane idą na 3 żyłach i są porównywane czy ze wszystkich 3 jest to samo

wystarczy sobie wyobrazić że na nim jest 0V 100x na sekundę i tego nie słychać ;)

Biorę udział w drugiej dyskusji gdzie wrecz mnie linczuja za takie myslenie ale co tam :)

Tak, to rozwinięcie DVI o dźwięk i o to że dane idą na 3 żyłach i są porównywane czy ze wszystkich 3 jest to samo

tu bym to musiał sprawdzić bo wciemno zaryzykował bym stwierdzenie że jednak jakość HDMI ma znaczenie. Ale ok przyznaje nie sprawdząłem nigdy.

Tu jest ciekawy wykład o kablach z pozycji niewierzącego, który się nawrócił. ;)

Ukryta Zawartość

Uwaga spoiler:

Co tam kabel do DACa! Wiadomo, różnice są kolosalne.

Kolo na tym nie poprzestaje i pisze, że słyszy różnice w kablu umieszczonym między dyskiem twardym a komputerem. :) :D

Ukryta Zawartość

Biorę udział w drugiej dyskusji gdzie wrecz mnie linczuja za takie myslenie ale co tam :)

Jak dla mnie sprawy się uprościły, niech w Hi-End kable sobie grają, niech nawet ten kabel USB

wg. niektórych forumowiczów ma wpływ większy niż książka leżąca na podłodze.

Ale jak ktoś się w Hi-Fi o to pyta to, dane dane dane, pomierzyć i rozmawiamy !

mieśćmy się w standardach Hi-Fi a nie kosmosach ja na mój użytek to trochę zwiększam

co się dzieje na 70kHz (35 analog) jeszcze ma dla mnie znaczenie a co się dzieje na 480kHz nie!

tu kable przenoszą sygnał i mają nie zbierać brumów a nie robią jako equalizer.

tu bym to musiał sprawdzić bo wciemno zaryzykował bym stwierdzenie że jednak jakość HDMI ma znaczenie. Ale ok przyznaje nie sprawdząłem nigdy.

przeczytaj skrócony opis protokołu, to wystarczy.

w DVI dało się "szumieć cyfrowo" (kabel na pograniczu łapania sygnału) - taki szum jest

cholernie widoczny, tak jak szum cyfrowy przy audio, jak sobie pościsz spokojna muzykę

myślę że koło 60% uszkodzeń w postaci pojedynczego bitu usłyszysz.

na HDMI zalecenie jest że jak się zaczyna mylić - robi czarny ekran i brak dźwięku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.