Skocz do zawartości
IGNORED

Opony do autka (nietypowe) - rozpacz czarna

Mrok

Rekomendowane odpowiedzi

Zadałem pytanie na forum samochodowym. Albo temat jest zbyt banalny, albo forum zdechło.

Mam rzadko spotykaną odmianę Seicento (Trofeo). Do tej pory wymieniałem jedynie Goodyear. Rewelacyjne opony, ale zaprzestano ich produkcji w tym rozmiarze. Inni europejscy producenci również nie produkują opon w tym rozmiarze.

Do wyboru mam:

- Sonar SX608 165/55 R13 70 H - Holandia, ale produkowane w Chinach,

- Accelera Gamma 165/55 R13 70H - Indonezja,

- Rockstone 109 165/55 R13 - Korea,

- Barum BRILLANTIS 2 165/65R13 77T - opony z rodziny Continental klasy ekonomicznej, ale diabli wiedzą skąd.

Najpopularniejsza jest Accelera. Sam wybrałbym albo Barum, albo Sonar.

Macie jakieś doświadczenia z powyższymi lub inne swoje typy? Z góry dzięki za pomoc.

M.

Kup sobie felgi 14 od sportinga

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Albo 15'' abarth sporting

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Barumy czeskie są, szału nie ma, ale poniżej pewnego poziomu nie powinny zejść. Gdybym miał wybrać pomiędzy nimi, a nieznanymi chińczykami to wybór byłby oczywisty.

Jestem Europejczykiem.

tez kiedys kupowalem barumy w nietypowym rozmiarze , słabe do jazdy zwlaszcza na mokrym ale przynajmniej nie pękły

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Bo ktoś kiedyś powiedział, że to szajs i ludzie w ogóle nie chcą u nas pirelek. Za to nic nie mają przeciwko Nankangom, Aeolusom, Rockstone'om, Maxtrekom, i innym markom z kosmosu.

pirelli -dofinasowanie giganta przez chinczyków ok 7 mld USD w tym roku /wykup ?/ plus podwojenie sprzedazy na rok 2015 tak wiec ostatecznie i tak chiny pod nazwa "pirelli"

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

I co z tego? Globalizacja. Jakie opony są dobre? Michaliny made in Romania? Nokiany made in Russia? A może Dunlopy made in Poland? Miałem kilka kompletów Pirelli i z praktyki wiem, że są dobre. Ale każdy ma własne doświadczenia i każdy "wie lepiej" ;-)

. Tamte są dobre na 3 lata.

A Ty opony kupujesz na całe życie ?

Ja w nietypowym rozmiarze (16") kupiłem chińskie opony i jestem zadowolony. Za 3 lata będę miał już nowe (też chiskie) opony. Ciekawe ile osób testowało chińskie opony na własnym aucie że tak pewnie się wypowiadają w temacie.

Te chińskie, "niemarkowe" koncerny robią produkcje większą niż Barum, Kormoran i kilka innych lokalnych marek razem wziętych.

W poprzednim moim samochodzie była właścicielka na krótko przed sprzedażą zainwestowała w nowe opony, marka Interstate (chiny). Po zakupie samochodu denerwowało mnie bicie kierownicy powyżej 110km/godz. Podjechałem do wulkanizatora i okazało się że wszystkie 4 opony mają bicie i nie da się ich wyważyć. Nie bardzo mi się chciało w to wierzyć więc pojechałem do drugiego gdzie stwierdzono to samo. Niestety rachunku z zakupu opon nie dostałem razem z autem i musiałem się z nimi męczyć ponad rok. Teraz mam yokohamy i jest ok.

A yokohamy to skąd?

Japan, United States, China, Mexico, Philippines, Vietnam, Thailand, Russia ?

Bo w tych krajach mają produkcję. ok 30% jest robione właśnie w Chinach ....

Szczerze to nie pamiętam. Nie neguję chińskich opon, możliwe że te moje to był jakiś odpad z niewiadomego źródła, osobiście ich nie kupowałem. Ale takie są moje doświadczenia.

Te chińskie, "niemarkowe" koncerny robią produkcje większą niż Barum, Kormoran i kilka innych lokalnych marek razem wziętych.

No i co z tego?

O ile Federale trzymaja jako-tako poziom to inne chinskie wyroby w zdecydowanej wiekszosci tylko nadaja sie do auta wystawowego bo jazda z taka opona to wieksze zagrożenie niz przekraczanie prędkości !

I pisze to z pozycji człowieka ktory tygodniowo hamuje kilkanaście samochodów. Noname chińskie od razu można nawet po dzwieku wyczuć !

O przyczepności na mokrym nie wspominam

Co z tego ze Sava, Dunlop czy Yokohama tez w chinach sa robione jak z zupelnie innej mieszanki z zupełnie inna kontrola jakości...?

To tak samo jak możemy kupic TV Samsunga albo Yonashi...oba w chinach produkowane

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.