Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD czy inne źródło ? Za ok 10-15 tyś PLN

BobW

Rekomendowane odpowiedzi

Z trochę z innej beczki. Słuchałem u kolegi Audio Aero Prima CD z wzmacniaczem Musical Fidelity 5 na RCA Mit Oracle i kolumnach Mini Utopie Focala. Niby wszystko grało poprawnie ale dało się słyszeć braki w zakresie średnicy. Nie wiem jak gra Audio Aero w porównaniu z innymi CDekami. Może ktoś poradzi co można wypróbować w rozsądniej cenie. Koledze zależy na większej ilości mikrodetali na przełomie średnicy oraz dobrym zwartym basie.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Jak średnica ma być gęsta to może coś z Accuphase ? Słabym ogniwem jest moim zdaniem wzmacniacz.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jak średnica ma być gęsta to może coś z Accuphase ? Słabym ogniwem jest moim zdaniem wzmacniacz.

Słyszałeś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pytam o CD do zestawu który posiadam, a w odpowiedzi propozycja zmiany wzmacniacza ;-)

Ubawiłem się.

Słabym ogniwem jest źródło - bo to co jest w tej chwili to stan przejściowy.

Zmiany wzmacniacza nie planuję. On nieźle plumka. Jak na swoją cenę ;-)

Ukryta Zawartość

<br />Pytam o CD do zestawu który posiadam, a w odpowiedzi propozycja zmiany wzmacniacza ;-)<br />
To klasyka tutaj:) Sam posłuchaj i nikogo nie pytaj, dalej zajdziesz!
Pytam o CD do zestawu który posiadam, a w odpowiedzi propozycja zmiany wzmacniacza ;-)

Odpowiadałem na post Lucky ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Audio Research CD7, MBL 1531, Audio Aero Capitole Reference - świetne playery i chyba najlepsze propozycje w tym przedziale. Sam niedawno zmieniłem Pliniusa CD-101 na Capitole i jestem bardzo zadowolony.

kolejny:

Ukryta Zawartość

Tak. Interesujący. Tylko cena tego egzemplarza trochę wysoka.

Odpowiadałem na post Lucky ;-)

A to przepraszam. ;-)

Audio Research CD7, MBL 1531, Audio Aero Capitole Reference - świetne playery i chyba najlepsze propozycje w tym przedziale. Sam niedawno zmieniłem Pliniusa CD-101 na Capitole i jestem bardzo zadowolony.

Biorę pod uwagę te modele. Niestety trudno znaleźć je na rynku wtórnym, a nowe są grubo powyżej założonego budżetu.

Ukryta Zawartość

kolejny:

Ukryta Zawartość

Tak. Interesujący. Tylko cena tego egzemplarza trochę wysoka.

za 15 kzł pewnie puści :)

Ukryta Zawartość

Za 20000 można kupić CD8... Lepiej czasami dołożyć te 5000...

za 29.900 można kupić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;-)

i tak by można dokładać w nieskończoność

Ukryta Zawartość

Czy warto kupić Wadię ? Trochę to już stary Cdek. Czy to prawda, że najlepiej gra po XLR.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

za 29.900 można kupić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;-)

i tak by można dokładać w nieskończoność

MBL za drogi. Nie chodzi o dokładanie i dokładanie tylko zakup czego raz a dobrze. Potem i tak ludzie chcą lepiej i lepiej...po co skoro można kupic coś wybitnego i miec spokój. Dla większości ludzi nie będących bogaczami CD8 to koniec poszukiwań w zakresie CD. Mając takie zródło warto budować wokół niego odpowiedni tor i inwestować w kolumny oraz wzmocnienie...problem Innego CD nie istnieje...

Ukryta Zawartość

zabrakło jednego zdania na koniec: i kupować nowe płyty i cieszyć się muzyką :)

to jest oczywiste...CD za taką kasę w dzisiejszych czasach kupi tylko miłośnik muzyki z odpowiednią kolekcją płyt...

MBL za drogi. Nie chodzi o dokładanie i dokładanie tylko zakup czego raz a dobrze. Potem i tak ludzie chcą lepiej i lepiej...po co skoro można kupic coś wybitnego i miec spokój. Dla większości ludzi nie będących bogaczami CD8 to koniec poszukiwań w zakresie CD. Mając takie zródło warto budować wokół niego odpowiedni tor i inwestować w kolumny oraz wzmocnienie...problem Innego CD nie istnieje..

nigdy nie będzie spokoju......już Tobie pisałem w innym wątku, że wielokrotnie słyszałem o końcu poszukiwań.....zazwyczaj jest tak....iż z biegiem czasu coś chce się zmienić :)

wpisuje w to Twojego devialeta :)

nigdy nie będzie spokoju......

Będzie spokój, tylko trzeba do tego dojrzeć. Znam takich co doszli do ściany, sprawdzili co chcieli i sprzedali wszystko w pizdu... znam też takich co nie zmieniają bo wolą czas poświęcić na słuchanie muzyki...ale oni to nie są audiofilami tylko melomanami...

Znam takich co doszli do ściany, sprawdzili co chcieli i sprzedali wszystko

Nie mieli cierpliwości i pozytywnego nastawienia.

czas poświęcić na słuchanie muzyki

Ile w końcu można słuchać, miesiąc, rok, trzy lata, dziesięć lat, przecież człowiek się rozwija, czy chce czy nie chce, przechodzi w życiu przez etapy, czy chce czy nie chce, na jak długo można zatrzymać się na etapie odbioru dzieł i twórczości innych osób..?

To etap, ocierający się o infantylność.

z biegiem czasu coś chce się zmienić

Rozwój jest nie do uniknięcia, mózg musi się rozwijać, więc wciąż poszukuje możliwości.

Pytałem Sly, kiedy znudzi mu się nowy wzmacniacz, nie odpowiedział..

cieszyć się muzyką

Muzyka, tylko może wprowadzić odpowiedni nastrój, lecz cieszyć się można tylko z własnych osobistych osiągnięć, niestety.

Słabym ogniwem jest źródło - bo to co jest w tej chwili to stan przejściowy.

Dobrze napisane.

Pzdr.

mylisz słuchanie muzyki ze słuchaniem dźwięku.

Muzykę słuchać można całe życie. Kolejne pokolenia sięgają po wielkie dzieła i na nowo ją odkrywają. Muzyka klasyczna nie stoi w miejscu jak nie którym się wydaje.

Poza tym jest tyle jej do odkrycia, że życia braknie.

Ile w końcu można słuchać, miesiąc, rok, trzy lata, dziesięć lat, przecież człowiek się rozwija, czy chce czy nie chce, przechodzi w życiu przez etapy, czy chce czy nie chce, na jak długo można zatrzymać się na etapie odbioru dzieł i twórczości innych osób..?

To etap, ocierający się o infantylność.

Muzyka, tylko może wprowadzić odpowiedni nastrój, lecz cieszyć się można tylko z własnych osobistych osiągnięć, niestety.

Lepiej być infantylnym niż nadętym bufonem, przekonanym o swojej genialności.

Pokaż Miszczu swoje osiągnięcia na forum ogólnym. A najlepiej stwórz firmę produkującą przełomowy sprzęt audio, daj pracę 100 ludziom, zarób 100 milionów, sponsoruj festiwal młodych talentów muzycznych...

Wtedy pogadamy o osobistych osiągnięciach....

stwórz firmę produkującą przełomowy sprzęt audio, daj pracę 100 ludziom, zarób 100 milionów, sponsoruj festiwal młodych talentów muzycznych.

Dobrze powiedziane, lecz ocknij się, przypomnij sobie w jakim kraju żyjemy.

Miszczu

Nie zgrywaj się moreno, za stary jestem.

Dobrze powiedziane, lecz ocknij się, przypomnij sobie w jakim kraju żyjemy.

A czy pisałem że masz to robič w Polsce? Prawdziwych geniuszy zawsze potrzebują i ściągają do siebie Amerykanie, Niemcy, Francuzi, Australijczycy...

Dadzą mieszkanie i porządną pensję... A jak masz głowę na karku to szybko się usamodzielnisz... I założysz swoją firmę...

Wystarczy wysłać w odpowiednie miejsca próbki swojego talentu aby się przekonać co na prawdę osiągnęliśmy.

A czy pisałem że masz to robič w Polsce? Prawdziwych geniuszy zawsze potrzebują i ściągają do siebie Amerykanie, Niemcy, Francuzi, Australijczycy...

Dadzą mieszkanie i porządną pensję... A jak masz głowę na karku to szybko się usamodzielnisz... I założysz swoją firmę...

Wystarczy wysłać w odpowiednie miejsca próbki swojego talentu aby się przekonać co na prawdę osiągnęliśmy.

Ciekawe że rosjanie doskonale odnajdują się w USA i prowadzą niezłe firmy audiofilskie - Lamm i Stealth

Ukryta Zawartość

No i testuje. Zobaczymy co z tego wyjdzie ;-)

Ale w związku z tym, że to nie Hi-End to nie ma się chyba co tu rozpisywać ;-)

Ukryta Zawartość

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

A jak się plasuje Metronome CD8T Signature na tle ARC CD7, MBL1531 czy Capitole?

Sam jestem zwolennikiem układu dobry CDP + uzupełniająco abonament Hi-Fi w Tidalu, żeby nie pitolić się z PC-Audio i serwerami.

Sam jestem zwolennikiem układu dobry CDP + uzupełniająco abonament Hi-Fi w Tidalu, żeby nie pitolić się z PC-Audio i serwerami.

Mam dokładnie to samo!

Pewnie juz bylo na forum, ale jak wypada AR cd7 z zasilaniem jak w cd8 vs. oryginalny AR cd8?

I generalnie jak wypada w porownaniu z MBL 1531?

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Zmiana zasilania w CD7 nie zmienia ogólnego brzmienia CD7 i nadal jest tam sama różnica w stosunku do CD8.

Ten upgrade był spowodowany awaryjnością oryginalnej wersji zasilania.

Głównie kośc DAC determinuje różnice.

Krótko pisząc, CD7 jest cieplejszy, mniej rozdzielczy, bardziej "analogowy" od CD8 - czyli zależnie co kto lubi, potrzebuje.

Czy któryś z szanownych kolegów miał styczność z wymienionymi cd-pleyerami : Audionetem G2, G3, Esoteric X-03 ?

Jakie oferują brzmienie w kilku słowach ? Czy dostępne są do nich lasery, transporty ?

Z góry dzięki za odpowiedź :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.