Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup sprzętu HI END w naszym kraju.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Kupuję klocek McIntosha za sumę powiedzmy, bardzo dużą jak na nasze polskie audiofilskie warunki

i wyobraźcie sobie muszę czekać 3 tygodnie :-)

Wydaje mi się to wielce niepoważne.

Czyżby dystrybutor McIntosha HI FI Club nie miał jednego klocka na stanie ???

I jest to normalna praktyka bo jakiś czas temu-parę miesięcy była podobna historia

W między czasie namierzyłem Mark Levinson integrę 380 za niezlą cenę i się mocno zastanawiam.

Co zrobić (M.L. jest do wzięcia od ręki :-)

Może mi ktoś doradzi, przyznam poza CD No.39 M.L nic tej szacownej firmy nie sluchalem .

Może ktoś ma jakieś sugestie opinie na temat brzmienia.

Może inaczej bardziej lapidarnie: Co lepsze końcówka MACA MC 252 czy integra M.L 380 ???

Przy sprzedaży pewnie kilku sztuk Maców w skali roku to nie jest aż takie niepoważne - rynek jest płytki i nie każdy zainswestuje w trzymanie na stanie tak drogich klocków i zamrożenie kasy. Z drugiej strony MAC to bardzo poważana firma i taki stan rzeczy może budzić Twój uzasadniony sprzeciw, no bo skoro dealer nie ma czego sprzedawać, to po co jest dealerem?

Myślę, że taki poziom sprzętowy (Mac, ML) wymaga rozważnej, spokojnej decyzji i nie można moim zdaniem kupić ML dlatego, że nie ma akurat Maca na stanie- to są zupełnie inne sprzęty. Moim skromnym zdaniem krótko i na temat odpowiedział już józwa, a ja dorzucę: sprawdzić przed zakupem. I spokojnie dusić dealera o dobry rabat! Powodzenia!

• Redaktorzy

Chord nie ma obecnie w PL dystrybucji, o ile wiem. Jeśli chłop pokochał Maka, to trzy tygodnie poczeka. Byle jednak nie dłużej (to uwaga do dystrybutora)!

Gutekbull -> a z jakimi glośnikami będzie to ostatecznie grało ?

Moje doświadczenia z ML są strikte wystawowe , ale jeszcze nigdy nie powalił mnie ich dźwięk (a już kombinacje z topowymi B&W potrafiły ... wycisnąć krew z uszu ) . MAC powinien być znacznie bardziej muzykalny . No i ma takie sliczne wskaźniki . Ja bym tak czekał ...

Panowie ja kocham MACI :-)

To zabrzmiało jak wyznanie.

Także decyzja zapadła, ale chciałem się troszkę podroczyć na forum i naprawdę nie słuchałem M.L.

Liczę po cichu, że McIntosh MC 252 zagra z preampem AVM V4 i kolumnami Usher CP 63 11.

Ushery są bardzo spójne, muzykalne z kapitalną barwą i doskonałym basem,

ale jeśli NIE , no to cóż będę musiał ze smutkiem szukać innych kolumn.

Przyznam jestem już zmęczony tym mieszaniem w sprzęcie, od dłuższego czasu nie mam zgranego systemu i mimo zaangażowanych środków nie ma frajdy słuchając M.Davisa,

a dla niego zrobię wszystko :-))

gutekbull-> Rozumie tlumaczenia, ze nikt nie chce zamrozic pieniedzy i trzymac wzmacniacza w magazynie. Jednak w dzisiejszych czasach, nawet jesli musza sprowadzic wzmacniacz z USA nie powinno to trwac dluzej niz tydzien.

Dystrybutorzy chyba rzadko zamawiają pojedyncze urządzenia. Zwykle czekają na kilka pozycji z katalogu, oczywiście mogą być różne. Nie zdziwiłbym się, gdyby wysyłali zbiorcze zamówienie raz w miesiącu.

Parsec->>>

Tydzien to jest malo realistyczne jezeli mowisz o produktach HI-End Audio. Standartowy okres oczekiwania jest 3~4 tygodnie i to raczej od wiekszych firm, np. (ARC) czym mniejsza i bardziej "hi-endowa" to okres jest dluzszy np.

Siltech czesto i gesto mial okres 6~8 tyg, Spectral 10~12 tyg, MBl 6~8 tyg, te firmy maja bardzo specificzne cykle produkcyjne i wiele znich produkuje tylko przez 4 godzinny dziennie reszte poswiecaja na research & development, projektowanie i odsluchy.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Zachciało mi się instalować poprawkę nr.2 do Windowsa- zablokowało mi laptopa na 1.5 godziny :-(

Lacrimosa =>> Wracając do tematu, to co się dzieje świadczy o mizernej kondycji większości dystrybutorów sprzętu audio w naszym kraju.

Jeśli po prostu nie stać ich na trzymanie po jednym egzemplarzu co bardziej popularnych klocków na półce to trudno prowadzić interesy, a to , że się czeka na dostawy, to ten czas powinien być przerzucony na dystrybutora, a nie na mnie.

gutekbull -> myślę, że zbyt pochopnie oceniasz hi-fi klub. byłem tak akurat dzisiaj rano i maja na półkach prawie całą ofertę maca - łącznie z drogą końcówką MC2000 i monoblokami MC501. akurat miałeś pecha, że tago konkretnego modelu chwilowo nie ma.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Papamek=> zmierzyłem półkę i nigdzie nie wchodzi ma 24 cm wysokości, poprzednik jego MAC 6850 mieścił się, zresztą pod niego robiony był mebel (szafka Audio).Waga to blisko 43kg

Troszkę mnie te wymiary przerażają, boję się czy da sobie radę w 18m ??????????

Papamek -> to wszystko wyjaśnia. moim zdaniem jest to profi podejście. ja osobiście też wolałbym poczekać i dostać nówkę niż jakieś ex-demo.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

pitdog => staram się być cierpliwy, ale za 2-3 tyg. wypływam i może być tak , ze MACA nie posłucham, a wydam kupę szmalu :-((

A jak tam końcówka Ushera 1.5 ?? Jesteś zadowolony ? Jakie wrażenia z pierwszych odsłuchów ?

to faktycznie bylby troche denerwujacy zakup... przyjezdza klocek, a Ciebie nie ma juz, mija kilka tyg., mija mozliwosc ew. rozmyslenia sie, no i wogole plywasz gdzies tam majac swiadomosc, ze w chacie czeka nowiutki mac :), to chyba irytujaca perspektywa, moze zona by przynajmniej przez tel. dala posluchac? :) lol

co do koncowki mocy - genialna. nawet przy tak taniej reszcie toru zaskakuje mnie na kolejnych cd, nie sadzilem, ze z tych kolumienek tyle sie da wycisnac. takze czeka mnie dobor jakichs odpowiednich elementow do tego bydlaka (40kg, wniesienie pudla to droga przez meke), czeka mnie ciekawy okres budowania systemu :)

w kazdym razie trudno mi sie oderwac, cd za cd leci i nie mam dosyc :)

>Gutekbull

Jako, że HFC jest dla mnie przykładem wzorowego podejścia do klienta i często tam bywam, to poczułem się wywołany do wyjaśnienia kilku nieporozumień. Nie wiem, czy kiedykolwiek tam byłeś, więc Ci opiszę.

Na półkach stoi w sumie 16 urządzeń McIntosha - jest czarno-niebiesko, prawie monotonnie! Ile w magazynie nie wiem, kilka jest w testach. Końcówka MC-252 jest wśród obecnych. Z tego co wiem, to mieliście propozycję wpłacenia całej kwoty i od ręki miałbyś to urządzenie z półki. Dodam, że jest jest fabrycznie nowe, a nie żaden second hand. Nawet jako demo się nie wysłużyła. A jakby przyszła już ta końcowka dla Ciebie, to wtedy zostałyby wymienione. Tyle, że taka decyzja nie zapadła i wpłaciłeś tylko zaliczkę... Więc nie rób zamieszania wokół skutków TWOICH decyzji.

3 tygodnie to nie tak dużo czasu. HFC składa zamówienia do producenta co dwa miesiące! Załapałeś się na najbliższy transport.

I nie zapomnij wspomnieć, że jednak byli Ci bardzo pomocni w paru sytuacjach. Więc nie przesadzaj z tym oburzeniem. Czekają Cię miłe powroty do domu :)

przepraszam za OT

>Papamek... znalazl bys chwilke, by przeslac kilka pozycji, ktore znalazly Twoje uznanie(nasze maile)? jesli to nie klopot oczywiscie, bede bardzo wdzeczny za takie male nakierowanie w tym temacie

Papamek => jeśli jesteś tam tylko częstym bywalcem to zadziwia mnie fakt, że jesteś dopuszczany do "tajemnic handlowych".

To po raz , a po dwa , ani przez moment nie było propozycji kupna od ręki nowego klocka,

a co do uprzejmości panów tam pracujących nie mam żadnych zastrzeżeń, wręcz odwrotnie moglbym długo chwalić ,ale zapewne już wszystko wiesz.

A nie dźiw mi sie skoro wydaję taką kasę, a niebawem wyjeżdżam, że jestem troszkę rozżalony.

>Papamek to ja przepraszam, mam nadzieje, ze nie otarlem sie o nachalnosc, ale postanowilem Ciebie poprosic o pomoc, gdyz wydajesz sie odpowiednia osoba :) zawsze cenie Twoje zdanie, takze nic na sile, jak znajdziesz chwilke to skrobnij :)

teraz do obu panow - kupno maca to troszke jak ozenek, wiec zrozumiale sa pewne emocje, facet w takim momencie staje sie po trosze dzieckiem, toz to taki klocek ze hej :) dlatego nasze kobity tak czesto spogladaja na nas swoimi madrymi oczami w taka wyrozumialascia... nie watpie, ze final bedzie satysfakcjonujacy dla wszystkich :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.