Skocz do zawartości
IGNORED

Ekrany Magic Screen

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Ale , Ty masz chyba jaskinię . Może się mylę , ale w jaskini nie będzie już takiego WOW !

wlasnie nie mam jaskini, biale sciany:)

To daj znac. Ja nastawiam sie na 110" Kauber, grey G=0,8.Koszt to jakies 3,5tys.

Napewno dam znac i moze nakrece fiomik porownywalny Adeo do Magica

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Ale , Ty masz chyba jaskinię . Może się mylę , ale w jaskini nie będzie już takiego WOW !

no wlasnie jak dla batmana, nawet bede mogl sobie przemalowac wszystkie sciany na ciemny grafit jak bedzie potrzeba, dlatego sobie tez tak mysle, ze nie wykorzystam potencjalu ekranu MS

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Dlatego moim zdaniem ekrany typu MS, są wskazane do salonów z jasnymi ścianami bez możliwości zaciemnienia i zrobienia jaskini a ponadto również się sprawdzą w pokojach gdzie nie ma możliwości odcięcia promieni słonecznych w 100%... Do reszty pokoi raczej wskazane są typowe ekrany do kd.

Edytowane przez Bipo

Dlatego moim zdaniem ekrany typu MS, są wskazane do salonów z jasnymi ścianami bez możliwości zaciemnienia i zrobienia jaskini a ponadto również się sprawdzą w pokojach gdzie nie ma możliwości odcięcia promieni słonecznych w 100%... Do reszty pokoi raczej wskazane są typowe ekrany do kd.

Zgadza sie. jak jest Jaskina to raczej nie potrzeba takich screenow jak Innovations lub magicscreen.

Chodz w profesjonalnych kinach bardzo zadko widze np biale ekrany tylko szary i to naprawde bardzo ciemny szary.

Panowie, a wy tak na poważnie z tym światełkiem z tyłu?

Ja prawdopodobnie nie wykorzystam tych lampek, jhedynie moze jako oswietlnie klimatyczne w pokoju :)

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Zgadza sie. jak jest Jaskina to raczej nie potrzeba takich screenow jak Innovations lub magicscreen.

Chodz w profesjonalnych kinach bardzo zadko widze np biale ekrany tylko szary i to naprawde bardzo ciemny szary.

Ja mam biały ekran, i zapewne długo mógłbym dyskutować nad jego wyższością nas szarym , tylko po co? Nieprzekonanego nie przekonam, trzeba by zobaczyć.

Tyle że nie nazwałbym mojego kina jeszcze profesjonalnym, ale za kilka miesięcy się to zmieni.

Podstawowym problemem z wyborem jest zazwyczaj porównanie szarego z białym w nieoptymalnym pomieszczeniu, wtedy wybór jest jednoznaczny, inaczej gdy to samo robi się w "jaskini".

no wlasnie jak dla batmana, nawet bede mogl sobie przemalowac wszystkie sciany na ciemny grafit jak bedzie potrzeba, dlatego sobie tez tak mysle, ze nie wykorzystam potencjalu ekranu MS

Są opinie , tezy , że w takich warunkach to tylko już Reference White , lub inny biały .

Może jakiś zwykły Magicscreen , jest kilka wersji .

Przypomnij proszę , co u Ciebie świeci ? Sony ?

Ja mam biały ekran, i zapewne długo mógłbym dyskutować nad jego wyższością nas szarym , tylko po co? Nieprzekonanego nie przekonam, trzeba by zobaczyć.

Tyle że nie nazwałbym mojego kina jeszcze profesjonalnym, ale za kilka miesięcy się to zmieni.

Podstawowym problemem z wyborem jest zazwyczaj porównanie szarego z białym w nieoptymalnym pomieszczeniu, wtedy wybór jest jednoznaczny, inaczej gdy to samo robi się w "jaskini".

W tym kinie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , jest jedna z najlepszych sal kinowych w Irlandi. Nazywa sie 3D isense i powiem, ze faktycznie robi wrazenie obraz i dzwiek. I wlasnie tam jest zamontowany Ekran Szary ale to naprawde bardzo ciemny szary a obraz oh jeden z lepszych jakich widzialem.

Bylem kiedys w dublinie na prezentacji Sima projektorow i w sali wlasnie uzywali Innovations black diamond, jak zobaczylem jaki obraz byl wyswietlany to nie moglem uwierzyc, ze to z projektora leci, mysllaem ze to wielka plazma. A pomieszczenie bylo ciemna jaskinia. Wiec mam nadzieje ze ten Magicscreen nie zawiedzie moich oczekiwan.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez anxion

Przypomnij proszę , co u Ciebie świeci ? Sony ?

w tej chwili optoma hd25e , ale docelowo chce jvc, albo sony.

Bylem kiedys w dublinie na prezentacji Sima projektorow i w sali wlasnie uzywali Innovations black diamond, jak zobaczylem jaki obraz byl wyswietlany to nie moglem uwierzyc, ze to z projektora leci, mysllaem ze to wielka plazma

Byłem na prezentacji u dystrybutora jednej z marek projektorów gdzie był też Black Diamond, o argumentacji jego stosowania podanej mi przez pracownika nie będe tu pisał , wydała się ligiczna ale kuriozalna.

Dla mnie jednym z powodów jest aczkolwiek bardzo ważnym jest biel. Osobiście nie udało mi się znalęźc takiej bieli w szarych ekranach jak daje reference white. A czerń nadal jest mega.

Ja prawdopodobnie nie wykorzystam tych lampek, jhedynie moze jako oswietlnie klimatyczne w pokoju :)

Nie sugeruj się zdjęciami ze strony producenta. W rzeczywistości wyglądało to jeszcze lepiej. Te diody naprawdę dodają smaczku przy oglądaniu. Jest to bardzo delikatne podświetlenie. Zdjęcia to wyostrzają. Podświetlenie pokazało potencjał ekranu jak zostało zgaszone światło. Ekran stał się czarny. Obraz ze zwykłego dekodera NC+ wyglądał naprawdę super. Widziałem pierwsze sceny z Avatara.

Potwierdzam wypowiedź wcześniejszego przedmówcy. MS zrobił najlepszą prezentacją na AS.

Największe rozczarowanie to Epson 10000 z ekranem Black Daimonds. Myślałem, że zobaczę najlepszy obraz z projektora... Niestety tak nie było. Zastanawia mnie tylko to, czy to wina projektora czy ekranu? Czy po prostu złe dopasowanie?... Projektor podobno rewelacja, ekran podobno najlepszy, a efekt mizerny... Sony 4K, bez komentarza. Projektor na pewno świetny ale tak go ograniczyć tym czymś, co nawet ekranem nie można nazwać.

Co do Adeo RG, widziałem z Sony HW55. Jest dobry, ale to nie liga MS.

Nie sugeruj się zdjęciami ze strony producenta. W rzeczywistości wyglądało to jeszcze lepiej. Te diody naprawdę dodają smaczku przy oglądaniu. Jest to bardzo delikatne podświetlenie. Zdjęcia to wyostrzają. Podświetlenie pokazało potencjał ekranu jak zostało zgaszone światło. Ekran stał się czarny. Obraz ze zwykłego dekodera NC+ wyglądał naprawdę super. Widziałem pierwsze sceny z Avatara.

Potwierdzam wypowiedź wcześniejszego przedmówcy. MS zrobił najlepszą prezentacją na AS.

Największe rozczarowanie to Epson 10000 z ekranem Black Daimonds. Myślałem, że zobaczę najlepszy obraz z projektora... Niestety tak nie było. Zastanawia mnie tylko to, czy to wina projektora czy ekranu? Czy po prostu złe dopasowanie?... Projektor podobno rewelacja, ekran podobno najlepszy, a efekt mizerny... Sony 4K, bez komentarza. Projektor na pewno świetny ale tak go ograniczyć tym czymś, co nawet ekranem nie można nazwać.

Co do Adeo RG, widziałem z Sony HW55. Jest dobry, ale to nie liga MS.

Dzieki bede mial ekran juz w sobote.

A co do epson plus innovations, to raczej wina po stronie projektora. Widzialem ten projektor i nic nie pokazal ciekawego za ta kase sony i jvc wyswietla wiele lepszy obraz.

Edytowane przez anxion

Hifibloke , zapytaj się Markusa77 o inny typ ekranu , chyba Suprema , czy jakoś tak do ciemniejszych kwater :)

Może sam Markus przypomni nam o modelach jakie produkuje i jaki do czego jest przeznaczony. Wiem , że gdzieś już to było , ale minęło już sporo czasu :(

A co do epson plus innovations, to raczej wina po stronie projektora. Widzialem ten projektor i nic nie pokazal ciekawego za ta kase sony i jvc wyswietla wiele lepszy obraz.

Dlaczego wina projektora?

To czyste teoretyzowanie o sprzęcie w warunkach w jakich pracowały na AVS.....jest zbyt wiele składowych projekcji aby skracać myślą ze to wina projektora. Jakość postrzeganej jakości projekcji to tylko i wyłącznie percepcja naszego wzroku, która mozna 'oszukac' albo jak niektórzy wola 'poprawić' stosując ekrany białe, szare, z dużym/małym gain, zaciemnione w 100% pomieszczenie (bat cave), zaciemnione cześciowo, wielkość pomieszczenia, odległość ekranu do do ścian bocznych, samego widza, itd itp....długo należałoby wymieniać i szukać możliwych możliwości spadku jakości 'widzianego' obrazu przez oko ludzkie.

P.s. te błękitne diody za ekranem wlasnie dają wrażenie podwyższonego kontrastu (ansi) co wynika ze specyfiki percepcji/pracy naszego oka- tak działa światło w warunkach projekcji, które skierowane jest od ekranu i najlepiej w dół....

Siemka

Niestety zgadzam sie z przedmówcami projekcja z epsona to była porażka , obraz nie dość że mało kontrastowy pomimo rewelacyjnego ekranu i jedynego pomieszczenia zaadoptowanego do oglądania, czyli czarne ściany i minimalna ilość światła to jeszcze nie ostry i straszliwe naprawdę straszliwe rwanie obrazu w ruchu , dawno takiego nie widziałem

Ale najbardziej rozwalił mnie gość z prezentacji Sima kiedy zapytałem go dlaczego w sali nie zaadaptowanej z jasnymi scianami maja biały ekran ,odpowiedział mi że przeciez biały podnosi kontrast a szary obniżą, ja pier.......... jak ktoś chce prezentować proj za 100k zł z taka wiedzą i jak ma pokazać jego możliwości ,

prezentacja sony to też jakieś nieporozumienie , widziałem ten sam projektor na IFie i było sto razy lepiej

MS wypadł naprawde nieźle tylko czemu bez materiału bluray to też bezsens albo działanie przemyślane - hmmm może słabo wypada przy full hd? niestety nie mogę go kupić , musiałbym wziąść 85 cali większy nie wejdzie na moją drewnianą sciankę, także jak nie zrobią rozwijanych to du.........chyba dozbieram do black diamond :)

Panowie z MS podobno mieli problem z odtwarzaczem. Pobrał płytę i się zawiesił. Złośliwość elektroniki. Lecz jeśli bierzemy pod uwagę jakość kanałów w HD z NC+ to kontrast oraz reszta prezentacji była na nieporównywalnie wyższym poziomie jak w pokoju obok gdzie świecił również projektor Sony tylko 4K i wyświetlane były tam dedykowane dema, co nawet nie ma porównania do Sonego HW30 z pokoju MS i materiału w 720p czyli standardowego HD.

Edytowane przez Marek-stereo

P.s. te błękitne diody za ekranem wlasnie dają wrażenie podwyższonego kontrastu (ansi) co wynika ze specyfiki percepcji/pracy naszego oka- tak działa światło w warunkach projekcji, które skierowane jest od ekranu i najlepiej w dół....

....dla mnie ważny jest efekt końcowy....a jakimi sposobami go osiągnięto to już mniej ważne... czy oszukano oko? czy zastosowano jakiś bajer? Osiągnięty efekt końcowy się liczy ....

....jeżeli te diody znacznie ( jeszcze bardziej ) poprawiają kontrast i czerń na MS-ie to już nie mogę się doczekać .... a jeżeli coś mi nie będzie leżało to będzie klimatyczne oświetlonko podczas słuchania stereo... ;))))....

Ale coś czuje że u mnie to zadziała bo dość często ostatnio gram na konsoli w dzień a nie jestem w stanie odciąć w 100% światła zewnętrznego ( mam tylko żaluzje wewnętrzne ) więc jeżeli ten "patent" zadziała to będę happy... :))))

Edytowane przez Yodas

Oczywiście jak Koledzy mają dedykowane zaadaptowane zgodnie ze sztuka salki kinowe z odpowiednim kinowym klimatem to takie ledy ( wg niektórych gustów ) za ekranem mogą średnio pasować...ale w moim przypadku jest to pokój do wszystkiego.... więc .... ;)

Edytowane przez Yodas

Witam

Dostalem dzisiaj ekran, na pierwszy rzut oka powloka strasznie podobna do Adeo Reference grey hmm zobaczymy co z tego bedzie,

Puszka do tych ledow mnie troche przestraszyla, napewno trzeba ja schowac jak sie ma dzieci :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez anxion

Porownanie Adeo do Magic

Adeo jest zdecydowanie ciemniejszy hmm.

Tak wygladaja Ledy od tylu.

Ukryta Zawartość

post-23552-0-73354000-1447588591_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak znajdziesz czas to nakrec filmik przy zaciemnieniu i przy jakims oswietleniu napewno wszyscy sa ciekawi porownania :)

Inne ujecie dwoch ekranow, jednak adeo ma inny odcien szarosci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No na tej fotce to jest adeo ref grey które znam , bo na poprzedniej to miałem obawy, że jakieś ciemne "nie wiadomo co" miałes na ścianie ,ale na pewno nie adeo... :)

...na pierwszej fotce adeo był tak ciemny jak ramka od MS-a...

Edytowane przez Yodas

A wiec ustawilem Projector itp. Faktycznie obraz zyleta plus kontrast super, ale z ogladaniem przy zaswieconym swietle to troche przesada.

Zalaczam linki video Adeo v Magicscreen

Z zapalonym światłem to tylko można lcd oglądać... sam widzisz że kontrast jest niesamowity w porównaniu do adeo ref grey ale ekran pokaże swoją 100% jakość jak będą tylko Twoje jasne ściany i zero światła....

... a jak żona pozytywnie zniosła że zrzuciłeś z kieszeni parę tysi ? Warto było zaryzykować?

Przy zaciemnionym różnica kontrastu proporcjonalnie wzrośnie na obu ekranach... i na MS-ie będzie proporcjonalnie tyle większa ile

na dziennych filmikach Kolegi...

Edytowane przez Yodas
  • Pokaż nowe odpowiedzi